Медицински университет - тема 2

• 45 732
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
Нелогично е, как ще те задължат да работиш конкретна професия? Или да ти забранят да работиш каквото и да е навън - кой и как ще го контролира? Крепостничество няма от 200 г -  абсурдно е.

# 391
  • Deutschland/HE
Нелогично е, как ще те задължат да работиш конкретна професия? Или да ти забранят да работиш каквото и да е навън - кой и как ще го контролира? Крепостничество няма от 200 г -  абсурдно е.

Лекарите, при започване на работа в чужбина трябва да представят документи от МЗ и БЛС, освен преведената и легализира диплома. Просто няма да им го издаде МЗ.

# 392
  • София
Нее, просто, ако не си изпълнят договора, ще дължат неустойка в размер на платеното от държавата за тяхното обучение.

# 393
. Примерно Лицево-челюстна хирургия излиза освен времеемко и много скъпо начинаение на тези, които все пак се захващат с това. Първо Дентална медицина, след нея Медицина (или в обратния ред, но е за предпочитане както съм го написала, поне да могат да работят почасово в зъболекарски кабинети)  и след двете магистърски да могат по-спокойно да се отдадат на  5 годишната спецшализация по Лицево-челюстна хирургия.
Отдавна ти трябва само медицина за ЛЧХ.

# 394
  • Варненска клюкарка

Отдавна ти трябва само медицина за ЛЧХ.
Колко отдавна? Преди  2 години и нещо в предната тема коментирахме 16 годишното образование за тази специалност и не се сещам да съм срещала друга информация обсъждаща отпадането на необходимостта
 от Денталната медицина за нея.

# 395
Преди 3 години(2022), като карахме ЛЧХ, асистентката ни разказа, как са променили условията докато си е карала втората магистратура (Медицина), след като вече си е била взела денталната медицина(а само с дентална не можеш да специализираш лчх). Тя доколкото знам тогава вече беше специалист, така че най-вяроятно била завършила втората магистратура преди 2017та.

Тоест може и да има 10тина години откакто ЛЧХ се специализира само с медицина. Което е малко абсурдно, имайки предвид че ние имаме 3 седмици ЛЧХ в следването и един урок по анатомия за зъбите, а зъболекарите учат 6 години зъби, но както и да е.

Реално подобно е със специалностите около въртешни болести. Преди е било необходимо да изкараш първо специалност Вътрешни болести, и след това чак можеш Ендокринология, Кардиология, Гастроентерология и т.н., но мисля че от 2000та някъде това не важи, и можеш директно да изкараш тясна специалност.

# 396
Някой да ми препоръча преподавател по биология за частни уроци. За София става въпрос.
Може и на лично. Simple Smile

# 397
Здравейте,  има ли някой да се е явявал на изпита в МУ Плевен и да знае резултатите кога се очакват да излязат...

# 398
  • София
И аз се чудех кога се очакват резултатите в Плевен и в Софийски университет.
Също така се интересувам къде има информация за класиранията от минали години и какъв е бил максималния и минималния бал в различните университети.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 16:52 от jasmin tisane

# 399
  • София
От 2020 до 2022 /преди 2022 балообразуването е различно/:

Скрит текст:

За 2023 имам данните от първо и второ класиране за МУ София за медицина, а класиранията от 2024 още са на сайта на МУ https://etr0.mu-sofia.bg/ Може би и на сайта на МУ Плевен още има информация за миналата година. СУ по принцип не публикува никакви балове.
МУ София 2023 медицина:
Първо класиране жени - 37,52
Първо класиране мъже -  32,53
Второ класиране жени - 37,33
Второ класиране мъже - 31,42

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:00 от sanaka

# 400
  • София
Благодаря, тъкмо и аз намерих тази информация за МУ-София и щях да я слагам.

За Плевен нищо не открих, ще потърся за Варна и Пловдив.
Ето за Пловдив 2023 г.:
https://mu-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2023/07/1-%D0%BA%D0%BB% … 80%D0%B8-2023.pdf

Варна 2024:
https://www.mu-varna.bg/BG/Admission/Documents/2024%20priem/klas … 20grupa%20web.pdf

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:08 от jasmin tisane

# 401
МУ - София

Здравейте, някой знае ли за качен файл с класирането за стипендии дали има, тъй като до днес беше срокът им да го качат?

# 402
Здравейте
При записвания за изпитите мога ли аз да си направя регистрацията и да запиша явяващия се … или по начало да е само той ?!
Уф, дано ме разбрахте Simple Smile

# 403
  • София
Аз не съм сигурна, че разбрах, но по принцип записването за изпити става през профила на кандидата в платформата на съответното МУ. Там се регистрират неговите данни и документ за изпита се издава /излиза в самата платформа/ на името на този, който се е регистрирал. В същия профил после излизат и резултатите, и класирането. Чисто физически можете вие да направите регистрацията в платформата, но на негово име и с неговите данни.

# 404
Аз не съм сигурна, че разбрах, но по принцип записването за изпити става през профила на кандидата в платформата на съответното МУ. Там се регистрират неговите данни и документ за изпита се издава /излиза в самата платформа/ на името на този, който се е регистрирал. В същия профил после излизат и резултатите, и класирането. Чисто физически можете вие да направите регистрацията в платформата, но на негово име и с неговите данни.
Ясно, тогава ще ползвам неговите данни от самото начало

Общи условия

Активация на акаунт