Медицински университет - тема 2

• 45 768
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Варненска клюкарка
От 2005 е минало ужасно много време. Точно за МУ Пловдив имаше  скандал с купени изпити - справка, камерите на Господари на ефира преди няколко години, по ключови думи може да се намери предаването..

За Варна, както описах случая групата студенти    нямат представа за преподавателската качества на дамата, защото дори не ги е демонстрирала. Добре че другия колега си гледа съвестно работата

# 376
От 2005 е минало ужасно много време. Точно за МУ Пловдив имаше  скандал с купени изпити - справка, камерите на Господари на ефира преди няколко години, по ключови думи може да се намери предаването..

За Варна, както описах случая групата студенти    нямат представа за преподавателската качества на дамата, защото дори не ги е демонстрирала. Добре че другия колега си гледа съвестно работата
Възможно е, не съм чувала за такива случаи аз.Само че бях във ФДМ.Иначе да, отдавна си беше....Колкото до варненския МУ  славата  никак не е добра 😄

# 377
  • Варненска клюкарка
Колкото до варненския МУ  славата  никак не е добра 😄
???
Обсъждам конкретен случай с преподавател, не целия университет. Единственото за което се сещам да е особено прочут МУ Варна са таксите му, но вероятно скоро ще го последват и останалите, досега се е слувало всеки път.

Относно началото на дискусията, единствения път, когато се сещам за спиране на признаване на диломи от български МУ  беше от Турска страна. Преди 7-8 години тяхното министерство на образованието предупреждаваше желаещите да се запишат да учат медицина у нас, че дипломите няма да бъдат признати в Турция. Това се случи след разкритията за купените изпити в Пловдив, но ставаше въпрос само за Турция, за ЕС нямаше проблем. Не се сещам колко време мина, но при една от визитите си в Турция, Бойко оправи нещата. Така че дори и да се понижат акредитационните цифри на Медицинския факултет на СУ и ако изобщо се случи, едва ли ще последва нещо друго. Дори самото понижаване не е кой знае с колко, предвид че от първия до последния в списъка, разликата е само една точка, а между първите три МУ  - София, Пловдив, Варна и четвъртия от списъка  факултета в СУ, става въпрос за 20-40 стотни. Дишайте спокойно, дипломите ще  продължават да се признават в ЕС както досега.

# 378
Беллора, добре де, защо се мълчи при видимо неглежиране? Има декан, ректор, да подадат жалба. За мен мълчанието не е решение, да чакаме чудо.
Слава Богу за 2 години не можем да се оплачим с такова отношение, явно е в горните курсове, което е абсурдно и недопустимо.

# 379
  • Варненска клюкарка
Радина, да, проблемите са в горните курсове и са свързани с учебно- практическата част, която се провежда в болницата. От това, което ми е разказвал, най-много се оплакват в 4-ти курс.
Доколкото разбрах оплаквания се внасят в учебен отдел, а от там обикновени администраторки решават ще придвижат ли жалбата нагоре до някой от академичните среди, което ми се вижда абсурдно. Ние може да си мислим какво бихме направили, но ако перефразирам от Русалката от една друга дискусия назад в темата, децата ни са големи хора и сами си решават как ще действат в дадена ситуация. Засега казват че ще пуснат оплакване. Добре че все пак двете упражнения седмично се водят от двама специалисти, та не са изцяло изоставени на грижите на демонстратор.

# 380
  • Варна
Има си декан, ректор, ръководители на катедри, има мейли, да наберат 10 имейла и да разпратят оплакване. За всяко нещо си има начин.

# 381
Ден на отворените врати в МУ-София - на 29-ти март
https://mu-sofia.bg/den-na-otvorenite-vrati-v-mu-sofia-2/?fbclid … KXLmBDvTZMjALcL4g
Миналата година ходихме цялото семейство и беше много полезно и интересно. Бях писала някакъв отзив в темата. Мисля, че ще е любопитно дори за кандидатстващите в други МУ, защото не всички ВУЗ-ове го правят. Във Варна например имат такъв ден само за чужденци (поне предишните години беше така).

# 382
Имаше съвет на ректорите в Плевен.
 Това, което касае медицинските специалности:
- медицинска сестра няма да се намалява на три години (министерството на здравеопазването е против съкращаване на обучението)
- за медицината част от местата ДП да са обвързани със задължителен трудов договор (не могат да решат, има подписка от текущи студенти, няма яснота какво ще се случва)

За всички специалности:
Обмисля се премахване на текста в закона, че държавата финансира само една бакалавърска и само една магистърска степен.
Тоест ако например студентът е учил държавна поръчка магистърска програма (медицина), то ще може да запише отново държавна поръчка друга магистърска степен.

# 383
Здравейте, искам да попитам когато ни приемат в университета, предварително ли си купуваме учебниците или не? И къде, евентуално, се продават учебниците?

# 384
Споко, ако те приемат ще разбереш откъде и кога да си ги купиш.

# 385
  • Варненска клюкарка
Ако ви приемат, започвате учебната година с предварително купени 1-2 бели престилки, останалото ще си го набавите в следващите дни и повярвайте, ще разберете какво и откъде да купите.

marinadp благодаря за информацията! Дано предложението за втора магистърска специалност ДП да бъде прието -  ще е особено полезно за някои трудно достъпни от финансова гледна точка специалности. Примерно Лицево-челюстна хирургия излиза освен времеемко и много скъпо начинаение на тези, които все пак се захващат с това. Първо Дентална медицина, след нея Медицина (или в обратния ред, но е за предпочитане както съм го написала, поне да могат да работят почасово в зъболекарски кабинети)  и след двете магистърски да могат по-спокойно да се отдадат на  5 годишната спецшализация по Лицево-челюстна хирургия.

Но дори самата мисъл за обвързване на част от студентите ДП със задължителни трудови договори е доста притеснителна. Как ще се решава кои и на какъв принцип, от завареното пложение, или от новоприетите. Преди 2-3 седмиц хванах последните думи на някакъв професор от МУ София че това е невъзможно и че лесно би паднало в съда.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 19:59 от Беллора

# 386
Според мен заварените студенти не могат да ги вържат с тази трудова повинност,защото по-неблагоприятните разпоредби не действат със задна сила уж и при влизането си още е трябвало да са известни условията на прием. Не виждам на какъв друг принцип могат да заробят студентите,освен тези с най-нисък успех при приема или при завършването. Най-слабите студенти ще си ги пазим за нас,парадоксално. Интересно е и как ще ти разпореждат какво да специализираш или ще ти обещаят да специализираш каквото искаш след 5 год. работа в бърза помощ или спешните отделения.

# 387
А не, фармацевтите така ги прецакаха точно със задна дата.
Промениха наредбата уж да влезе в сила от 2025/2026 год, но сегашния випуск държаха 5 държавни изпита, а не 4 както им беше по учебен план.
Те са приети 2019/2020 година.
В наредбата пишеше уж, че важи в сила за приети 2025/2026..

# 388
А не, фармацевтите така ги прецакаха точно със задна дата.
Промениха наредбата уж да влезе в сила от 2025/2026 год, но сегашния випуск държаха 5 държавни изпита, а не 4 както им беше по учебен план.
Те са приети 2019/2020 година.
В наредбата пишеше уж, че важи в сила за приети 2025/2026..

Не ми стана съвсем ясно. По-малко семестри ли са имали?

# 389
Няма промяна в обучението. Единствената разлика между старата програма и новата наредба е отделянето на едната от дисциплините в отделен държавен изпит.
 По старата програма държавните изпити бяха 4 броя.
Сега по новата - изпитите са 5.
И мисля в кредитите нещо са променяли, но нямам пред мен нов учебен план.
 С преподавателка коментирахме, че промяната се налага заради издаването на дипломи нещо на ниво ЕС конкретно за фармацията. Но не съм задълбавала.
Нещо че щяла да бъде директно с приложение на английски език. А досегашните дипломи бяха само на български.

Общи условия

Активация на акаунт