ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 24 482
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Нашата държи сравнително стабилно главата, но нито се повдига, нито се преобръща като е по корем. Иначе мятка крака с огромна сила като е по гръб. Та изглежда е индивидуално. При нас отчитам, че все пак се и роди в 36 седмица.

# 496
Ооо и ние с краката сме активни, надявам се да не стане футболист Joy Едвам сменяме памперса, а ако усети стабилна повърхност под краката, рита и бута супер силно. Иска да ходи вече човекът, ама главата не може да държи още

# 497
Jojo, ако те притеснява, вземи направление за кинезитерапия.

Моята също си клонеше главичката на една страна и си извиваше телцето на същата. Обърнах внимание на педиатърката и понеже се опасявах от torticollis (не знам как е на български, ей-това нещо https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22430-torticollis ), ми даде направление.

Обаче малко й дойдоха в повече манипулациите напоследък и отложихме старта на терапията. И какво беше учудването ми, когато проблемът се оправи от самосебе си с укрепването на главичката.

Моми, не си лоша майка, всяко бебче си има своето темпо. Но те разбирам прекрасно, и аз постоянно съм с тази чуденка. Бебето ми също не обичаше по корем и основно на себе си я изправях. Затова и си мислех, че закъсняваме с изправянето на главичката. Да ама не, от нищото миналата седмица почна уверено да си държи главичката изправена и времето по корем изведнъж стана любимо. Така че не се знае кога и твоят младеж ще те изненада с ново умение.

Лейла, лошава работа е да си имаш вземане-даване с такива хора. Сигурна съм, че и да ти направят проверка всичко ще е наред, но кому е нужно това напрежение.

# 498
Мамчета, привет!
Тъй като наближава времето за рутинния ортопедичен преглед в 4-ти месец, а трябва отсега да се запише час, бихте ли ми препоръчали добър детски ортопед в София?
Личната ми даде координати на ОртоМедика Клиник, но отзивите в интернет бяха доста противоречиви, масово на тема, че се претупвали прегледите. Много съм далеч от хипохондрик дори по отношение на детето си, и все пак ми се иска да отида при специалист, който да направи обстойно изследване. В семейството по майчина линия имаме склонност към луксации на тазобедрена става и ако има дори малка вероятност дъщеря ми да го е наследила, искам да съм сигурна, че ще се хване навреме. Някой друг има ли опит с ОртоМедика Клиник?
Благодаря предварително! Hug

# 499
  • София
Здравейте мами,
Давате ли вода на вашите бебета и ако да , кога и по колко.
Аз знаех, че се дава след 6 м, но днес една от специализантките при ЛЛ вика "ама то трябва да пие вода,  за бъбреците е полезно ".🤔

# 500
Здравейте мами,
Аз знаех, че се дава след 6 м, но днес една от специализантките при ЛЛ вика "ама то трябва да пие вода,  за бъбреците е полезно ".🤔
И аз тъкмо това четох преди малко, че е хубаво да им се дава поне малко, от майка ми също така знам.

# 501
Ние бяхме и при педиатйрката и през физиотерапевт преди 5 дни, обаче физиото никакво внимание не ни обърна, взе 200 евро за преглед и ни каза да гледаме упражнения в ютуб 🙄  а той много явно си я държи през цялото време наляво, направо само това ми е в главата напоследък, много съм притеснена. Правим стречинг за да разтягаме лявата страна, стоим по корем дано заякнат мускулчетата

# 502
  • UK
Здравейте мами,

не, на бебета до 6 месеца не се дава вода. Адаптираното мляко или кърмата са достатъчно хидратиращи.

# 503
mommy22, по клиповете в интернет бебета на три месеца и сметките си плащат. Въобще не ги гледам тях. Всяко бебе е индивидуално. Моя също не си държи главата стабилно. За около 2 минути и я забива. Понякога по корем изобщо не си я вдига. Вчера за първи път хвана една играчка и то случайно, не гука. На 11 седмици е - два месеца и малко. Не мисля, че имаме повод за голямо притеснение.
И не си лоша майка. Всяко дете е индивидуално.
Лея, малко съм потресена от директорката. От една страна е хубаво, че забелязва. От друга страна чак сигнал в социалните. Първо се викат родителите на разговор. Как ще вземеш думите на едно дете за чиста монета не знам ..
Аз давам вода след хранене. Понякога, докато му стане храната готова пак му давам малко. Не е като да изпива литри на ден. По няколко глътки са и то не всеки път иска. Но ще срещнете различни мнения за и против даването на вода.

# 504
  • София
За съжаление този сигнал вероятно няма общо с наблюдателност, а с отмъстителност...

# 505
sway, moonlit, благодаря, че се включихте с успокоителни думи. Аз съм притеснена, на всяко будуване гледам по един-два пъти, колкото издържи. Обаче понякога и аз не се въздържам да правя сравнения, а това с нищо не помага.

sway, моят все по-активно се опитва да хваща и започна да му се получава. Вчера си пусна сам една музикална играчка, докато седеше в шезлонга. Обаче виж какво прочетох сега в една книжка, която му показвам:

Видях, че в септемврийската тема дискутират кандидатстването за ясла. Вие мислили ли сте вече по въпроса? Особено тези, които сте от София или от друг голям град, знаете как е с местата по градините. А и май месец е кандидатстването, не е много далеч. Аз доста се чудя, но той дори няма да има годинка през септември. Мога да отложа малко пускането, но не искам да се връщам на работа, защото все още имаме план за още едно дете.

А останалите, които сте в чужбина - как стоят нещата с майчинството и яслите?

# 506
  • Sofia
Ние ще кандидатстваме, но сме със стандартни точки и ни знам шанса какъв е. Трябва да търся варианти за частна ясла (естествено говоря за проблемната ни столица).

# 507
И аз точно днес размишлявах върху въпросът с кандидатстването за ясла. Синът ми е роден на 01.11., и ще му бъде доста рано, но пък знаем какъв е филмът с местата в София... Ще помисля пак по този въпрос и ще се радвам да прочета вашите мнения. Разбира се, основно ще се водя по детето.

# 508
Аз се връщам на работа след месец, но ще съм хоум офис и ще се гледаме сами с малчо.  Няма да е натоварен период и се надявам да не ми изпуши главата. Това е компромисен вариант, защото искам да продължа да го кърмя. На ясла ще е от средата на август тази година. На 10 месеца и половина ще е тогава. Знам, че звучи стряскащо, но тук системата е много по-различна от България и имам положителен опит с баткото, който също започна ясла на 10 месеца. Общо взето на една учителка се падат две деца. Храната е съобразена индивидуално с всяко дете, спрямо етапа на захранване. Разхождат ги с колички всеки ден, ако времето позволява. Приспиват ги на ръце, ако детето го изисква и винаги има учителка в спалнята със спящите бебета. С две думи, не се притеснявам от ранното започване на ясла.

# 509
Следвам препоръките на СЗО, не на лекари, които следват протоколи от соца. Никаква вода преди 6 месеца, децата се хидратират от кърмата или АМ (85% вода). А и кърмата в началото на храненето е по-водниста (предна кърма) и после става с повече мазнини (задна кърма) и така и жаждата се утолява, и гладът. При АМ, то е направено така, че ако се спазват указанията, бебето получава толкова вода, колкото му е необходимо.

Mommy22, пробвай върху корема ти. Моята бебка често недоволства на пода освен ако не я подпра с възглавничката от активната гимнастика (може и с някоя кърпа, ако няма специална възглавница), но като е на корема ми, често сама си вдига главата и се опитва да гледа всичко наоколо. Някой път го прави това, като се опитвам да я кърмя, но тя се разсейва. А като е на пода, като почне да мрънка, и слагам огледалото от активната гимнастика и тя обикновено е много очарована от себе си. Или пък почвам да размятам някоя играчка и тя я следи с поглед. Но това само ако не е преуморена и не и се спи, иначе не става.

Бебеносенето между другото развива тези мускули също, та това също е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт