ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 24 545
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Какво ще рече класически?

Ние имаме термометър с три накрайника - за подмишница, за уста и за дупе. Пробвах няколко пъти на подмишницата и в устата, ама бебето само се мята и е абсолютно невъзможно да се измери нещо правилно, само през дупето имаме успех засега.

# 346
Освен лапането на ръце забелязали ли сте същото с предмети? Хванах госпожицата преди малко, че взе играчката до нея (която уж само гледаше и й гукаше) и я сложи до устата си. Реших да видя какво ще направи с шише изцедена кърма уж тежко, но го хвана и директно в устата. Сложих малко одеалце върху нея - и него така. Май трябва да започваме да сме много внимателни какво има наоколо. По принцип сме с безопасна кошарка, но явно тези рефлекси са започнали. Брат й хваща, но ги държи нещата, поне не до лицето си. А че пръстите са в устите са си там..

# 347
Освен лапането на ръце забелязали ли сте същото с предмети? Хванах госпожицата преди малко, че взе играчката до нея (която уж само гледаше и й гукаше) и я сложи до устата си. Реших да видя какво ще направи с шише изцедена кърма уж тежко, но го хвана и директно в устата. Сложих малко одеалце върху нея - и него така. Май трябва да започваме да сме много внимателни какво има наоколо. По принцип сме с безопасна кошарка, но явно тези рефлекси са започнали. Брат й хваща, но ги държи нещата, поне не до лицето си. А че пръстите са в устите са си там..

Да, вече 2 пъти го намирам с бандана/лигавник в и върху устата и спрях да му ги слагам, само под надзор. Опасно е много.

Температура винаги съм мерила под мишницата.

# 348
  • София
Какво ще рече класически?

Ние имаме термометър с три накрайника - за подмишница, за уста и за дупе. Пробвах няколко пъти на подмишницата и в устата, ама бебето само се мята и е абсолютно невъзможно да се измери нещо правилно, само през дупето имаме успех засега.

Този вид, който преди беше с живак, а сега е с някакво друго вещество. Тоест, не електронен.

# 349
Благодаря на всички ви 🌺 Днес кашлюка два пъти от млекце, обаче сега докато я държах се появи за малко хриптене в гърдичките и изчезна 🤔 Това пък какво беше?

# 350
Бързо оздравяване на болните, Джу и Изибел.
Вафличка, радвам се, че е било фалшива тревога.

Ние вчера бяхме на шествалентна ваксина. Биха ѝ две инжекции в двете крачета едновременно, за да няма голяма драма. Милата бебона много рева от изненада и болка, но я успокоих бързо. До обяд си беше добре, после направих грешката да излезна с нея в раницата за ангажимент. Усетих, че не е както обикновено като не спря да плаче дълго време. Нищо не стана с моя ангажимент, а обикалях близката градинка с ревящо бебе. Успокои се малко и пак започне с пълно гърло. Набързо се обадих на ММ и казах да идва да ни взима с колата, няма как така да се върна с метро. То пък случихме на един трафик за късмет, та ми се късаше сърцето 20 мин на задната седалка. Тя ме гледа жално право в очите и реве със сълзи и нищо не може да я успокои, нито песнички, нито биберон. После си вдигна температура, но не е стигала до 38 градуса. Тук за температура се смята над 37.5 градуса, след 38 се слага свещичка парацетамол. Аз все пак ѝ сложих на 37.9, за да ни е спокойна вечерта, че беше една потна и със стъклени очи. Температурата я меря само в дупето, няма никакви възражения от нейна страна, само на мен не ми харесва, че отнема време докато я отчете.
Добре че имах изцедена кърма, защото отказваше гърда, а явно ѝ беше по-лесно от шише. Давах ѝ ако трябва и по-често.
Нощта беше спокойна и днес си е пак добре. Само снощи много се стряскаше от най-малкото нещо. Тя нали си е чувствителна душица, пак се засили Моро рефлексът от целия стрес. 😊

Mommy, и при нас е много сходна ситуацията с храненето и съня. През деня си трябва носене. В раницата успява да поспи в първата част на деня. Във втората част на деня помага да я нося в позиция tiger in the tree и да танцуваме на радиото, или да легна просто с нея в леглото да се кърмим. Опитах една вечер да я сложа в слинга, заспа, но само за половин час.
Аз също гледам в добър ден да цедя сутрин и късно вечер след като тя заспи. Днес успях да вместя и две цеденета през деня. Обнадеждавам се, че мога и аз да събера 2 литра в един момент.

Мама мишка, звучи ми доста познато такива дни, в които не може да се нахрани човек. Менят се със спокойни дни и човек не знае какво да очаква. Аз писах и тук, че само гушкане иска и се бях ошашкала. Не ми помагаха коментари на бабите, че това не е нормално, защото те си спомнят как бебето се слага да спи на 3 часа. Затова пък ми помагаше темата тук и други места където показваха, че е напълно нормално за новородено бебе да не те остави са станеш от дивана някои дни.

Исках да питам Skady има ли извор на песнички и приказки, или просто по импровизация.

Ние ходихме на бебешко плуване. Първите 15 мин ѝ бяха много интересни, но не улучихме момента много добре. Беше точно по времето, когато тя спи в раницата и съответно ѝ се доспа и си прекарахме останалото време в плач, даже накрая заспа в басейна. 😊

# 351
  • София
D_ana на мен много ми помага като прочета тук,  че има и други с преживявания като нашите. Сега бебчо спи до мен на дивана докато аз се цедя. После ще легна и  аз и ще се надявам на 2-3 часа сън до следващото хранене.
Таткото нощем не го занимавам, да се наспива за работа. Ако работи от къщи много ми помага.  Понякога поема изцяло готвене, простиране, чистене.

# 352
Абсолютно същото е и при нас. Хубаво е, че може да спи до теб на дивана. Моята беба и това усещаше и се будеше. Като ѝ се спи, не е трудно вече приспиването, но е трудно прехвърлянето на диван или легло. Имаме една възглавница за кърмене, която е като табличка (my brest friend). Слагам я най-често на нея и я "поднасям" от моя скут в скута на ММ, за да мога да свърша и аз нещо.
И аз не занимавам таткото нощем. Справяме се безшумно беба като е сънена. По-важно ми е през деня да може да я поеме като има нужда или да направи вечеря. Наистина е безценно когато работи от вкъщи.

# 353
Дана, милата бебка! Представям си колко неприятно е било изживяването в колата на прибиране. Но поне, че си имала възможност да не се прибираш с градски.

Вафличка, радвам се, че всичко е наред и ти пожелавам повече да не случваш на такива лекари.

При нас лошото е, че и през нощта не спим дълги интервали. От както се е родил прави само една дълга пауза от 4 часа и после се започва будене на час и половина-два, не повече. Всеки път си гледам часовника и винаги се буди с тази честота. Не знам дори дали е гладен, защото го слагам да суче и след 3 минути се унася. След което го слагам в леглото му или до мен и той се разбужда и пак иска да суче. Според мен не е толкова от глад, а от желание за близост. Пробвала съм и да го оставя в леглото да видя дали ще заспи пак сам и той започва да ръмжи, докато не се разплаче след известно време. Пробвах да го кърмя често преди лягане, с АМ да го нахраня, също с различни часове на лягане и нищо не работи.

Не знам кога ще мога да се наспивам повече през нощта, не ми хрумват никакви идеи, но постоянно се чувствам уморена.

# 354
Исках да питам Skady има ли извор на песнички и приказки, или просто по импровизация.
Освен всичките ми книжки с приказки от детството, съм купила още десетина. Две дебели от сорта "златна съкровищница" (и не ги препоръчвам, не стават). Сега чета от една книга с приказки на Андерсен от детството на баща ми. Гледам всеки ден да ѝ чета по половин-една приказка. Действат ѝ приспивно. Слуша, слуша, и накрая заспи.
Чета и от поредицата "Във вълшебната гора", и от едни "съкровищници" на английски.

Песнички пея всякакви от моето детство, от YouTube взимам идеи за стари песнички. Каквото се сетя, отварям текста на телефона, ако не го знам, и почвам "Питат ли ме дей зората", "Зайченцето бяло", "Тръгнал кос", "Шаро и първия сняг", "Сънчо", "Хей приятелю здравей", и като съм в настроение, пеем и българска естрада, всичко, което обичам да слушам. Пеем и сръбско, и гръцко.

А вие къде ходите на бебешко плуване? Как се случват нещата, памперсът за плуване ще задържи ли евентуална ситуация? Нашите все са течни (на кърма е) и не знам как ще стане, а искам да ходим. Каква е цената? Трябва ли бански за бебето или само памперс за плуване?

# 355
Освен всичките ми книжки с приказки от детството, съм купила още десетина. Две дебели от сорта "златна съкровищница" (и не ги препоръчвам, не стават). Сега чета от една книга с приказки на Андерсен от детството на баща ми. Гледам всеки ден да ѝ чета по половин-една приказка. Действат ѝ приспивно. Слуша, слуша, и накрая заспи.
Чета и от поредицата "Във вълшебната гора", и от едни "съкровищници" на английски.

Песнички пея всякакви от моето детство, от YouTube взимам идеи за стари песнички. Каквото се сетя, отварям текста на телефона, ако не го знам, и почвам "Питат ли ме дей зората", "Зайченцето бяло", "Тръгнал кос", "Шаро и първия сняг", "Сънчо", "Хей приятелю здравей", и като съм в настроение, пеем и българска естрада, всичко, което обичам да слушам. Пеем и сръбско, и гръцко.

А вие къде ходите на бебешко плуване? Как се случват нещата, памперсът за плуване ще задържи ли евентуална ситуация? Нашите все са течни (на кърма е) и не знам как ще стане, а искам да ходим. Каква е цената? Трябва ли бански за бебето или само памперс за плуване?
Вчера бях гледала реклама, само че забравих за кой град беше, пишеше, че те осигуряват памперса за плуване, в този ред на мисли, предполагам, че на повечето места е така🤔

# 356
Благодаря за идеите, Skady.

И аз се запасих с една книга с приказки в рими и още една с приказки от моето детство. Иначе ѝ четях главно Лече Буболече от тук: https://purvite7.bg/leche-buboleche/
За песнички ми даде идеи да търся в Youtube. Там бяхме минали на коледни песни в един момент. Това ни е плейлиста с приспивни песни, които действат дори като плаче навън: https://music.youtube.com/playlist?list=RDCLAK5uy_lW6vYWQsUf4Jlh … =4StFH3vBSGUAhnDJ

За бебешкото плуване едва ли ще съм полезна с локация, защото е в Германия. Иначе по принцип се ползва памперс за плуване, който разбрах че задържа само ако, но пишкането си отива в басейна. На мястото, където ходихме, препоръчват да не се купуват еднократни памперси за плуване, а текстилни памперси за многократно ползване, от екологични съображения. Ние взехме на Бамбино мио. Имат хубави цветове и ми ги препоръчаха. При тях колкото по-често се перяли, толкова повече се увеличава попиваемостта на вътрешната подложка, като става най-добре след петото пране.
Бяхме с около още 6 семейства. Пишеше, че ще може само един родител да е във водата с бебето, но на място не беше така, влезнахме и двамата. Водата е с температура 34 градуса, която наричат неутрална, на бебето нито му е студено, нито топло. Има треньорка, която показва как да държиш бебето като влизаш (седнало да гледа напред). После се нареждаме в кръг и сменяме различни позиции и тя дава тон за движения напред и назад, наляво надясно. Прави различни "къщички" от макарони за плуване и минаваме в кръг под тях. Пуска музика и дава малки лейки да поливаме бебето. Има и малки цветни топки. Накрая имаше и гумени постелки, върху които да сложим бебето като на дюшек и да го бутаме в кръг, но ние тази част я пропуснахме заради плач и сън. А да, пусна и джакузи струя по едно време, през която да минаваме с беби.

# 357
Ние днес бяхме на преглед. Отложиха ваксината, защото настоях да ни изпратят на УНГ. Убедена съм, че не е болен, но това хъркане на носа продължава вече втори месец. УНГ-то потвърди каквото мислех - здрав е, от сухия въздух му се образуват корички в задната част на нослето. За това и нищо не излиза с аспиратора. Препоръча Низита за мазане. Другата седмица ще ходим и на ортопед и двамата. Аз, от известно време имам проблем с ръцете. Ставите на палците и показалците доста ме болят и нямам никаква сила в ръцете. Понякога дори биберона от шишето не мога да отвъртя.
Аз му чета книжки с български народни приказки, истории за български владетели, поверия и обичаи и т.н. , които съм купувала за батковците. А с песничките, като гледам всички сме със сходен плейлист 😄 старите, от нашето време. Честно ви казвам, като чуя песнички от типа "бебе акула, мама акула, баба акула, стринка акула" гледам като ударена с тиган. Пускам му и музика 432Hz, докато спи. Забелязах, че с нея спи по-дълго.

# 358
Моми, браво за даряването! Наскоро се бях зачела в един американски форум и много хора споделяха колко жизненоважна е била кърмата от такива банки за малките им бебчета.

Иначе за разсейването, дааа, още се разсейва, при това доста. Не само на гърда, и на шише е така - върти се, мята се, прави акробатики в стремежа си да види всичко едновременно и дори се ядосва, че не е възможно. Много е трудно храненето така, дебна я в заспало или полузаспало състояние, но общо взето няма гаранции дали и колко ще суче дори и така.

Ние сме навзели книжки с приказки, легенди и сказания. Всъщност, няколко такива книжки й беше подаръкът за първата Коледа ❤️ музика харесва много, като и ние пеем песнички от нашето детство, както и песни, които харесваме и слушаме. Измисляме и нови песнички - има си една любима от тях и явно вече изградена асоциация, защото като й я запея, си я познава и кротва.

По отношение на споделянето на опит - на мен ми действа като сверка на часовник да прочета, че и други бебета и родители минават през същото, през които и ние. Както Дана беше отбелязала, ако чуваш от страни колко не е нормално бебето ти да иска постоянно на ръце, например, може да се вкараш във филм, а то просто търси близост. В тази връзка, в момента и моето бебе е в такъв период - иска да бъде постоянно гушната и на ръце, а ако се занимава с нещо мрънка, ако не съм до нея и не участвам или поне не я наблюдавам. Променя се всеки ден и става все по-осъзната и общува все по-активно.

Вафличка , много се радвам, че е било фалшива тревога!

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 15:02 от Moonlit

# 359
Здравейте да се консултирам с вас от вчера съм с леки болки в гърлото нямам храма нито температура.Малката също няма температура от вчера постоянно ѝ я меря.Обаче по цял ден съм си сама с нея и ме е страх нещо да не я разболея.Нося маска като я сменям,храня и като я нося на ръце,проветрявам често и си мия честа ръцете,но ако имате други съвети за да я опазя няма да ги откажа

Общи условия

Активация на акаунт