ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 22 705
  • 755
  •   2
Отговори
# 675
Последният ми болничен свършва на 26-ти.Трябва ли да ходя някъде,да подавам някакви документи за майчинството или аз нищо не правя?
Трябва да подпишеш молба за отпуск по майчинство при работодателя. Моята я подписах вчера.
На 13-ти ми изплатиха последната част от последния болничен. Той беше до 10.01.
Проведоха ми и детски. Взех ги за първи път от години, защото надвишавах макс доход с 2 деца. С 3 вече съм под тавана от 710 лв.
От вчера косата ми започна да пада ужасно. Комбинацията от космите на кучето+моите /въпреки, че ходя само вързана/ = на 6-7 пъти прахосмукачка на ден. Робота вече не може да се справи, за това купих накрайник за обикновената, с който направи се родих.

# 676
Здравейте, мами. Въпрос към тези, които ползват Лактана Био. И вашите ли бебчета акат след всяко хранене и акото е зеленикаво и гъсто?
Моето продължава да си ака на 2-3 дена веднъж и обилно. Вече почти няма семчици, придоби консистенцията подобна на по- гъст пудинг, ако мога така да го опиша.
Зелено- синьо ако и запек може да се дължат на желязото във формулата или на излишък от жлъчни соли, които се отделят с цел обработка на мазнините в млякото.

Аз четох, че може зеленият цвят да е от неусвоена храна и се притеснявам, дали се усвоява добре. Преди бяхме на Аптамил и акото беше жълто-оранжево-кафяво, много течно и обилно. Често преливаше извън памперса. От днес давам само Лактана, като до сега давах с по една лъжичка от нея всеки ден. Дадох три пъти мляко вече, но само два пъти ака. Споделих си Grin

Последното плащане от НОИ беше на 31.12

# 677
  • София
На мен последно са ми превели на 31.12, преди това имам друг превод, на който пише обезщетение месец декември. Тотално не мога да схвана кога превеждат и по колко, едно с едно не съвпада.

Тъми тайм и ние не успяваме да правим много, някои дни изобщо. След всяко хранене стоим минимум половин час изправени, преди хранене често спим, рядко се отваря прозорец. Тя не му е много фен, понякога си лежи като риба и не мърда Sweat Smile Иначе я държа по корем на гърди, понякога й правя самолет или я държа легнала на ръце. Съответно главата се стабилизира все повече, но все още не се обръща от корем на гръб. Всяко нещо ще си дойде с времето, предполагам. Иначе все повече се надига напред от легнало-полулегнало положение. Но предпочита да спи на едната страна, съответно сега се опитвам да заздравя другата, че да се върти и на нея.

Иначе поне от съня не можем да се оплачем. Спи си детето, през нощта лягаме след последното хранене (към 0:00) и ставаме към 7:00. През деня също си заспива, на музичка/рекичка откарва много, след разходка с количката я будим за да яде. Не съм изчислявала колко и кога, защото нямаме проблеми със съня, но си е доста. Не остава време за други неща, но пък сънят е здраве, та я оставяме.

Аканията ги намали, преди беше почти на всяка смяна (6-7 пъти), сега са по-малко, но за сметка на това все след хранене, съответно я сменям двойно Joy

# 678
Ние правим тъми тайм около 30 минути. След това вече се изнервя и плаче. В тези 30 минути гледа карти, доскоро черно-бели, вече цветни за 3 до 6 месеца. Когато ѝ омръзне, пускам една пееща и прожектираща лампа до нея и тя, за да я гледа, пак е по коремче още няколко минути.

Попълних декларация за майчинство и я занесох на работа. Освен нея, попълва ли се друго? Някой спомена молба, каква е тази молба? Да не е същата декларация? В HR не казаха да трябва нещо друго, но жената май беше нова и не наясно.

# 679
  • София
Да ви питам,  имат ли сополи вашите бебета? Вкъщи е топло,  поддържаме 23С. Пуснала съм овлажнител и влажността е 45-50 варира. Но бебо от време на време все едно хърка. С помпичка почнах почти всеки ден да му чистя носа. Малка борба е, но после като му кажа, виж какъв сопол извадихме, той се успокоява,  някак по-леко диша. Това хъркане е от време на време.

# 680
Моето си има сополки,сухи,но ги отдават на рефлукса.Честото повръщане през носа също допринася.Декември имаше два превода,понеже се нулира годината.Трябваше всичко да е изпратено,за да си оправят отчетите.В четвъртък очаквам превод на 832лв за периода 01-26.01.

# 681
Ние правим тъми тайм около 30 минути. След това вече се изнервя и плаче. В тези 30 минути гледа карти, доскоро черно-бели, вече цветни за 3 до 6 месеца. Когато ѝ омръзне, пускам една пееща и прожектираща лампа до нея и тя, за да я гледа, пак е по коремче още няколко минути.

Попълних декларация за майчинство и я занесох на работа. Освен нея, попълва ли се друго? Някой спомена молба, каква е тази молба? Да не е същата декларация? В HR не казаха да трябва нещо друго, но жената май беше нова и не наясно.
Да, вероятно е тази декларация, не обърнах внимание. Потвърждение от родителя, че детето не е дадено за осиновяване, не се отглежда от друг настойник и т н.

# 682
Ние май сме в регресията на съня на 4-тия месец. На 14 седмици е, но както четох се очаква по всяко време между 3тия и 5тия месец. Буди се често след заспиване за нощен сън, доприспиваме я по няколко пъти, буди се и по няколко пъти през нощта. Дневните дремки са между 20 и 30 минути, но да кажем, че това се дължи донякъде на факта, че се опитвам да я свикна да спи в креватчето си през деня. Голяма е забава, имам чувството, че постоянно приспивам, прилъгвам да суче и цедя. Предполагам се засилва и от това, че не излизаме, понеже от поне декември е почти постоянна мъгла. Вчера четох тези неща по повод регресиите на съня, така като гледам се очертава да се спи към 20240-та:

https://huckleberrycare.com/blog/navigate-sleep-regressions-and- … _regressions_last

https://huckleberrycare.com/blog/4-month-sleep-regression#what_i … _sleep_regression

Моми, благодаря за линковете, за мен също ще е полезно да покажеш точните упражнения.

Хармъни, не си сама - и аз никакви упражнения не правя в момента, предполагам защото нещата с тазовото дъно се нормализираха от самосебе си. По-скоро имам проблема на Моми с прекалено стягане, но това си ми е особеност от преди.

Тъми тайм не правим час, тъкмо и аз се чудех онзи ден някой въобще стига ли ги тези норми в реални условия. Обаче ако е на кеф, засичам, че издържа 5-6 минути наведнъж без плач, което засега ми се струва добре. Между другото, друго нещо, което работи при моята любопитка е да я нося изправена на ръце, а тя да се оглежда със съвсем леко придържане на главичката. Усещам, че и това й действа добре за укрепването на вратните мускули.

Ашли, добре е, че споделяш за прибирането бегом с плачещо бебе. Нашите всички излизания - и това не е преувеличение, наистина имам предвид всички излизания, завършват с плачещо бебе и моето прибиране на бегом. Чувствам се като най-некадърната майка да спринтирам обратно всеки път, но като тръгне да плаче в количката няма успокояване. А ето че и пти теб е така, може би е още едно от ония нормални неща, които очакваме да израстат.

# 683
Moonlit, прекалено стегнатото тазово дъно също е проблем и знам, че има упражнения специално за това също.

Skady, бебето издържа по 30 минути наведнъж ли? То е някакъв шампион 😊

# 684
Така е, Zimk0, и преди време бях ходила на рехабилитация за прекалено стегнато дъно. Очаквах да се урегулират нещата след естественото раждане, но не би Simple Smile

Една чуденка имам - правите ли skin to skin? Ако да, колко често, по колко време? На мен ми е много пипкаво с това зимата, все се притеснявам да не простудя бебето, а и не искам да хаби калориите от храната да си стопля разсъблеченото телце.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 18:19 от Moonlit

# 685
Мина и нашата ваксина и преглед. 6, 200кг и 59 см, на три месеца точно. Много жално плака,  температура не е вдигала за разлика от миналия път, когато продължи три дни.

Нашата я оставяме голичка почти всяка вечер и увеличаваме времето постепенно, като я гушкаме и наблюдаваме, ако и стане студено приключваме. В момента около 30 минути, почнахме от пет. През това време се прави и упражненията по корем, надига главичката, обръща се от корем по гръб с много усилия. Тези упражнения както и масажче правим преди почти всяко хранене, стига да е в добро настроение. Ортопедът каза да не правим гимнастика на краката и ръцете и на 6 месеца пак да отидем на преглед. Още били мекички ставите, било нормално за възрастта. Иначе минимум два часа и половина след хранене правим упражнения.
Общо за деня понякога упражнения ни се събират час-два, а като е кисела около половин. Много обича да рита легнала по гръб и да има твърда опора пред ходилата на крачетата. От три дни като е легнала постоянно се набира да става с едни такива сладки-смешни физиономийки...

Кърмим се, даже почна да се увеличава кърмата, защото малката суче усилено, когато не спи. На мен ми дойде за трети път, косопадът е лек засега, но пак ми е странно, защото много време нямаше никакъв и косата ми беше разкошна, а сега не съвсем.

Как се справите с наспиването,  а успявате ли да готвите или пък да си отделите време за себе си...

Нямам вече Линеа Негра, но още имач кафяви петна по гърдите, макар вече да избледняха.

Емоционално - вихрушка.

Харесали ли сте си столчета за хранене? Идеи за проходилки? Времето лети бързо бързо.

# 686
Благодаря за линковете и аз ще пробвам с тазовото дъно, защото така и не запазих преглед при кинезитерапевт, да не гпворим, че имам проблем с коронка на зъб - хванала съм се за главата кога да се занимавам с това!

Нас днес ни мериха и сме наддали добре, беше ме страх с този вирус и леко намалялата кърма, но я възстанових (изнервена заради нея се озъбих няколко пъти на приятеля ми, който ме убеждаваше колко е нормално да варира..той не знае какво ми е на мен дори един ден да е по-малко, размразих в паника две шишета).

Малките гукат през цялото време, Амели е с постоянно ‘ауауаууауауа’ а Матю с ‘агууууууу’ но се упражняват дори сами постоянно. Разговорлива къща сме!
По корем стоим, но засега само малкия прави опити за обръщане сякаш. Сестра му се ядосва и плаче, а той я гледа и й се смее, че се старае. Мъже…

Аз намирам време за леки тренировки (най-вече сноуборд и летене в планината, ако минават за нещо, те са ми излизанията сама, не са точно спорт, но движение) но само благодарение на таткото и свободното му време и то липсвам за най-много два часа и то веднъж два пъти на седмица, но ми влияе толкова добре. Затова пък йогата не съм я спирала от години, направо ми е станало като фикс идея да направя поне 5 минути. Правих дори в болницата 9 месеца и с балонен катетър хаха, и ако помните моя старт с повръщането до 20 седмица, дори тогава не спрях макар, че беше мъка някои дни, но се чувствах себе си. Някак си мисля, че това са си моите 5 минути на режим - по-важно ми е от кафето!

Споменахте, че ги оставяте в кошарката за съм през деня. Ние направихме място за игра и дрямка на земята. Там правим упражненията по корем, но и има място, където дремват до мен, а аз си правя йогата и се занимавам, а те не са си в легълцето. Така имат две места за спокойствие - легълцето и килимчето на земята. И ние минахме някаква регресия на съня, но се оправи сякаш - не спахме много няколко нощи, а мен и зъб ме тормозеше - супер комбинация!

Казаха ни, че скоро можем да започнем да предлагаме лъжичка със зеленчуково пюренце. По-ранното захранване било по-добре срещу развитието на разни алергии към храна. Но и имало значение ние дали имаме хранителни алергии.

Ние сме на кърма, но акат един два пъти на ден впечатляващо количество. Забелязах и аз като вас консистенцията е различна, по-плътна.

А Moonlit, ние правим skin to skin когато е ден за баня - храня ги по боди след банята, но иначе не ги събличаме специално.

Juji, емоционално - вихрушка… и аааааз

Аз съм решила да се екипирам с място за игра заградено, защото тръгнат ли да шават.. има някакви като басейнчета, но не съм гледала специално.

# 687
Moonlit Понякога когато ме мързи да вадя коритото за баня, че е голяма логистика (с малка баня сме:D) я къпя гушната в мен под душа. Та си броя това за skin to skin време бонус, специално не отделям, но поне е топличко така.
Така е, Zimk0, и преди време бях ходила на рехабилитация за прекалено стегнато дъно. Очаквах да се орегулират нещата след естественото раждане, но не би Simple Smile

Една чуденка имам - правите ли skin to skin? Ако да, колко често, по колко време? На мен ми е много пипкаво с това зимата, все се притеснявам да не простудя бебето, а и не искам да хаби калориите от храната да си стопля разсъблеченото телце.

# 688
Блазя ви, че много спят вашите. Моят от седмици вече будува адски много през деня, общо спи няма и 1 час, на няколко пъти по 10-15мин и това е. Тъкмо тръгна нещо да си върша и се събужда с рев. Опъва краката май пак газове го хванаха, а ръцете са в устата, чак ръкавите мокри, криви се, явно и венците го болят.
Вчера за сефте от много време насам спа от 16-18ч следобеден сън, но после беше много крие, чак червен става от ревове.
Косата му доста започна да капе, калъфката му е в косъмчета.

Аз нямам време да тренирам, за съжаление.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 17:43 от *Sweety*

# 689
Ние ще ползваме столчето за хранене от баткото - Peg Perego Prima Pappa. Много ми допада, много ни е удобен - компактен, с регулираема височина, лесно се почиства, на колелца е.

https://www.ozone.bg/product/peg-perego-stol-za-hranene-prima-pappa-petrolio/

Общи условия

Активация на акаунт