На Коледа се случват чудеса, а през ЮНИ ще прегърнем нашата сбъдната мечта. - тема 2

• 37 498
  • 804
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, пиша ви с молба за мнение, тъй като съм ужасно притеснена и не мога да си намеря място. Винаги съм била по-притеснителна, но с напредването на бременноста не се търпи. Правила съм БХС ранен и фетална в "Щервев"излезе ми нисък риск от аномалии, лекаря каза, че всичко е наред  и до преди 2-3 седмици си бях спокойна, НО, излезе информацията за сина на Криско гледах интерюто и изпаднах в ужас. До този момент не бях и чувала за пренетални тестове. Според моята лекарка вече няма смисъл да го правя защото съм в 6-ти месец, аз също смятам, че в 6-ти месец вече е безмислено и по-скорои самата аз  не бих искала вече да го правя ..в същото време се обвинявам да го правя ли да не го ли....и т.н.. Иначе съм била и на 2-рата фетална морфология в 20-та седмица, където ми казаха, че всичко е наред. За всеки случай отидох и при друг лекар на фетална в 23 г.с седмица и тя ми каза, че всияко е наред... Много се притеснявам достатъчни ли са тези фетални и ранния БХС.... изчетох почти всички теми във форума.. срещнах много мнения, че БХС и феталните не били надежни и още повече се притеснявам. Въпроса ми е има ли и други жени като мен, които са правили само БХС и фетални или повечето вече правите и пренеталните... благодаря предварително!
Две мои колежки - едната с две деца под 4г, другата в момента бременна с второ, и двете не са правили пренатален нито веднъж, а само БХС и феталните и на двете децата нямат проблеми. Отделно и една от най-добрите ми приятелки също не прави пренатален, а каза, че само ако нещо излезе на БХС, при двете си бременности беше с нисък риск от скрининга и въобще не направи пренаталните. И трите момичета са раждали след 2021, т.е сравнително скоро. Аз сама питах следящия ме за пренаталния, а той ме посъветва само БХС, но ако искам да си пусна и НИПТ-а, но ние си държахме на него и затова го направих.
По случая с Криско и Цвети - тя е била бременна и по време на ковид ограниченията - не се знае какви изследвания и прегледи са правени при нея, едва ли не са били заинтересовани, но тогава имаше периоди, в които ограничаваха и прегледи на бременни в някои места. Отделно Цвети като си разказваше историята каза, че като са й казали, че детето е с Тризомия 21, то ако не се лъжа тя каза, че не е знаела кое заболяване е това и е проверила в интернет.
Та, има доста момичета, които са само с БХС и фетални, а бебетата им са добре. Иначе в темата за пренаталните тестове скоро коментираха кои лаборатории правят изследването в по-късни седмици, защото някои са отказали.

# 196
  • Пловдив
Ако мога поне малко да те успокоя, аз също съм с конизация от преди година и половина и също нямам препоръки. АГ ме следи всеки път си проверява шийката, нямам никакви ограничения освен секса да е по-внимателен.
Разказа ми дори за жена с един сантиметър шийка, на която дори не са правили серклаж и е раждала 16 часа, така се е била вклинила. Така че не е задължително да има ограничения въпреки състоянието Relieved

Момичета това което казвате ,че са ви препоръчали при тези размери на шийките за мен е много полезно,защото аз не попаднах на добрър АГ и съответно не ми е препоръчал нищо.Аз съм след скорошна конизация на шийката и си имам предразположение ,но уви препоръки нямам .

# 197
Мариелката,благодаря ти успокоява ме разбира се:)Просто моята операция беше преди 6 месеца и не беше зараснала шийката, още в началото на бременноста .Около мен никой няма със такъв опит и затова ми беше притеснено.Благодаря за отговора:))

# 198
Здравейте, пиша ви с молба за мнение, тъй като съм ужасно притеснена и не мога да си намеря място. Винаги съм била по-притеснителна, но с напредването на бременноста не се търпи. Правила съм БХС ранен и фетална в "Щервев"излезе ми нисък риск от аномалии, лекаря каза, че всичко е наред  и до преди 2-3 седмици си бях спокойна, НО, излезе информацията за сина на Криско гледах интерюто и изпаднах в ужас. До този момент не бях и чувала за пренетални тестове. Според моята лекарка вече няма смисъл да го правя защото съм в 6-ти месец, аз също смятам, че в 6-ти месец вече е безмислено и по-скорои самата аз  не бих искала вече да го правя ..в същото време се обвинявам да го правя ли да не го ли....и т.н.. Иначе съм била и на 2-рата фетална морфология в 20-та седмица, където ми казаха, че всичко е наред. За всеки случай отидох и при друг лекар на фетална в 23 г.с седмица и тя ми каза, че всияко е наред... Много се притеснявам достатъчни ли са тези фетални и ранния БХС.... изчетох почти всички теми във форума.. срещнах много мнения, че БХС и феталните не били надежни и още повече се притеснявам. Въпроса ми е има ли и други жени като мен, които са правили само БХС и фетални или повечето вече правите и пренеталните... благодаря предварително!

Четох някъде, че в цялото интервю в Пейтриън Цвети била казала, че са им предлагали тест, но понеже първото дете било ок, преценили, че за второ няма също нужда да правят. Не съм го гледала лично. С тези притеснения няма да постигнеш нищо, затова се опитай да си ги спестиш или за твое успокоение си направи теста 🙏❤️ Бог си знае работата!

# 199
Майка ми и свекърва ми ми споделиха как едно време са се молили децата да имат по 5 пръста на ръка и колко са се притеснявали за това. Просто не са били наясно с всички останали възможни аномалии, за всяка от които ние треперим.

Saanyy, за твое спокойствие - шансът за здраво заченато дете е над 98% (мисля, преди месец-два четох статистики). Относно теста в 6-ти месец - консултирай се с лаборатория, според мен може да е късно. Скоро близки ми разказаха история на момиче, което прави НИПТ в 4-ти месец, установява се проблем, но има и следващи стъпки - инвазивна процедура, която докато се организира, приключи и излезе р-т, минава време. После консултации с фетални специалисти. И накрая, след като решават да прекратят бременността, тъй като е късно, трябвало да мине комисия за разрешение. И станала почти 6-ти месец. Съответно помисли дали имаш време за реакция и дали въобще р-т от теста би променил нещо за теб.

Бъди спокойна, шансът всичко да е наред е огромен! Все пак имаш и потвърждението на няколко фетални специалисти Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 20:07 от Rarina

# 200
Аз съм ин витро и преди да трансферират ембриона му беше правена предимплантационна диагностика....вземат клетки от ембриона и изследват всички двойки хромозоми. Беше здрав, без отклонения. Трансферира го и съм бременна в 18г.с. Попитах лекаря който прави ин витрото да правя ли пренатален тест след като ембриона е изследван и той каза категорично НЕ. Минах две фетални и БХС...Всичко беше наред. Мереха нухална гънка беше 1.2 при норма до 3...Но все още се замислям дали да не пусна и пренатален тест. Аз съм си шашната по принцип..

# 201
Момичета, има ли тук други Близнаци (зодия), които чакат близначе (зодия) 🍀😇 Ние сме една от най-хейтените зодии, но според мен напълно незаслужено 😝

# 202
Здравейте и от мен =) Аз съм в 20та г.с. и очакваме момиченце 🩷.
По темата за пренаталните тестове - ние избрахме да не правим никакви допълнителни изследвания и тем подобни. На Първата фетална ни казаха, че рискът е много малък и като цяло няма смисъл. Другата причина е, че каквото и да е детето - няма да го убием за нищо на света и ще се справяме, ще го гледаме и ще му се радваме такова, каквото ни е дадено. 😊Та аз лично изобщо не се притеснявам в това отношение, а и както някой спомена по-горе - Бог си знае работата, а пък ние носим отговорност за този нов живот, с който ни е благословил.
По темата с ритането - аз още не съм сигурна дали усещам бебчето или са газове, но от време на време сякаш е по-различно от бълбукането на червата 😀. Със задна плацента съм. Първа бременност ми е и още не съм разбрала какво точно трябва да очаквам като усещане.

# 203
Момичета, има ли тук други Близнаци (зодия), които чакат близначе (зодия) 🍀😇 Ние сме една от най-хейтените зодии, но според мен напълно незаслужено 😝

Подкрепям! Laughing

Записвам се с момченце в 17+3, засега с термин за 21.06.

И баба му, и майка му са Близнаци, ще сме малка армия за ужас на останалата част от родата. Laughing

Иначе по темата за ритниците аз мисля, че поне от седмица го усещам да мърда от време на време, обикновено вечер като съм се натъпкала и излегнала пред телевизора. С предна плацента съм. Като го гледаха на ултразвук и трите пъти постоянно шаваше, криеше ту ръчички, ту лице, ту крачета. На майка си се е метнало! Relieved

# 204
Здравейте, момичета!
Аз съм с 1ва бременност след ин витро. По принцип в момента съм в  15 + 3 и терминът ми по 1ви изчисления е 5 юли, и следя и юлската тема, но вчера на женската консултация излезе, че бебето върви с 5 дни напред, та може и да съм във вашия отбор.
Правихме БХС на 31.12 и всички рискове бяха много ниски, та не сме правили пренатален.
Вчера обаче шийката, при измерване, се показа 34 мм и следящият лекар ми изписа 2 по 2 Магнерот и каза, че ако след 2 седмици се е скъсила още, си оставам у дома до края.
Аз като типично психо изчетох де що има в бгмама по темата и за нещастие в главата ми се набиха негативните развръзки.
Вие как се справяте с притесненията по време на бременност?

# 205
А нашето го правихме с ясната цел да е близнаци Laughing Бащата е близнаци, майка ми е близнаци, най-добрата ми приятелка(която живот и здраве ще е кръстница) също е близнаци, бебето на най-близките ни е близнаци, така или иначе ще израстне с това дете, братовчедка му е близнаци Grinning Но като гледам как расте седмица напред и идва за последния ден на май, ако се наложи да е планово секцио, може и да развали близнашката идея, но важното е да е здраво.

Относно усещанията, също съм с предна плацента - при мен започнаха с еднократно бълбукане/като пукане в червата в края на 16 седмица. На следващия ден още веднъж. По принцип си имам много газове и отпреди да забременея и различих, че не е баш същото. После започнах да усещам това пукане повече, когато вървя и после седна. - 17 седмица. Към 18/19та започна доста по-често и всеки ден да се усеща така, дори леко като тремор на мускул, единият път и ръката ми беше на корема, та усетих потупване в момента, в който усетих бълбукането. Бях на втора фетална и в него период, казах че не усещам още мърдане, а имам газове, за мой късмет и по време на целия преглед. Когато легнах да ме прегледа с ехографа то в лявата половина не спирах да го усещам това и то продължително. Думите на доктора бяха "оо, имаш много активно бебе и ако спре да мърда за малко може и да успея да видя нещо" и тогава му споделих, че и в момента усещам "бълбукането/газове/тремор" и ми каза, че определено е бебето, даже премести ехографа там и се видяха какви ритници раздава. Вече бях сигурна, че усещането е правилно. От следващия ден започнах и да се вглеждам в корема си, та осъзнах, че дори се виждат потупванията на различните места, с ръка се усещат доста силно, единия път дори се стреснах, защото се бях отпуснала и получих ритник в ръката. За седмица вече си виждам, че е активно в определени часове, усещам го като се върти, все едно не е бълбук, а цяло къркорене на корема, баща му ми гледа корема и казва "това го видях, тук ритна, нали" . Буквално от чуденка усещам ли го, то за една седмица вече буквално ми смазва корема отвътре. Също ми е първа бременност, но ако не го бях видяла и на ехографа в същото време сигурно по-дълго щях да се чудя, докато не почнаха видимо по корема ми да се виждат движенията.

# 206
Здравейте, момичета!
Аз съм с 1ва бременност след ин витро. По принцип в момента съм в  15 + 3 и терминът ми по 1ви изчисления е 5 юли, и следя и юлската тема, но вчера на женската консултация излезе, че бебето върви с 5 дни напред, та може и да съм във вашия отбор.
Правихме БХС на 31.12 и всички рискове бяха много ниски, та не сме правили пренатален.
Вчера обаче шийката, при измерване, се показа 34 мм и следящият лекар ми изписа 2 по 2 Магнерот и каза, че ако след 2 седмици се е скъсила още, си оставам у дома до края.
Аз като типично психо изчетох де що има в бгмама по темата и за нещастие в главата ми се набиха негативните развръзки.
Вие как се справяте с притесненията по време на бременност?

Много странно, моята е 34мм също на последните два прегледа, като лекарят каза, че е абсолютно в норма. При теб колко е била преди това, скъсена ли е на 34мм? Не помня над колко АГ мм каза, че е ок, дали не беше 2 и нещо или 3, някоя от вас знае ли кога се води опасно скъсена?

# 207
На мен ми казаха нещо от сорта, че под 25мм вече в и след 20г.с. е опасно. Моята в 17г.с. беше 33мм и ми казаха, че ще видим като мине 20г.с., за да говорим за скъсяване на шийката, но важното е да не е под 25мм. Сега ми е 44мм и ми казаха, че си е в норма.

# 208
И на мен ми казаха,че над 25мм е Ок и,че 33 мм 17г с също не е притеснително

# 209
Ами аз бях за пръв път при проследяващият лекар. Преди това ме следеше репродуктивен. И да са ми я мерили, не са ми казали. Думите бяха, че "има съмнения, че е леко скъсена". Явно не е сигурно, но като попитах какво може да последва от това, ми каза преждевременно раждане. Доколкото четох и аз под 25мм в 20та седмица е опасно, но според историите на момичетата в бгмама, нещата могат да се променят много бързо и затова вероятно се панирах, че ще ме види едва след 2 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт