Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 830
  • 775
  •   1
Отговори
# 150

Иначе защо АК, НЕГ или СМГ имат супер резултати, макар да работят по програмата на МОН?

Защото са подбрани децата там и то с много стриктен подбор.

Така е. И може би заради това се работи и по различен начин, което доказва, че няма система.

# 151
  • София
За BSS наистина не съм срещала отзиви  - нито добри, нито лоши.
Може ли да ме насочите къде да потърся в нета отзиви за него?

Тук например https://bg-mam.ma/p/1148385/39466488

Чуждестранните училища в България, които не са регистрирани в МОН, са създадени с цел деца от съответната държава да има къде да учат, докато родителите им работят за няколко години България. И нивото на образование, което предлагат е много далеч от доброто, което съответната държава може да предложи. Помислете какъв избор на учители имат /колко нейтиви учители има в България/ и какъв подбор на учителския състав могат да направят при този супер ограничен избор.

# 152
Имаш критики към СС ли, Спейси? Че мнозинството от децата им са в АК и се справят отлично там ...и им е първо желание...чак такива разлики ли има в подхода и системата?

Аз виждам разлики, но по-важното е, че синът ми вижда разлики. Към СС забележки нямам. Напротив, възхищавам се на това, което са изградили в годините. Мисля, че и от чисто бизнес гледна точка са чудесен пример за първоначален избор на добра стратегия и успешната й и последователна реализация. Което води до възможност за подбор, което захранва   още по-добри резултати и води до още по-голям наплив и по-сериозен подбор. Критиките ми са към образователната ни система (с обширно анализираните й недостатъци) и затова проявявам разбиране към всички, търсещи алтернатива.

# 153
Защото не си се сблъсквала челно с алтернативата, а аз съм. И точно затова не проявявам разбиране към търсещите алтернатива, а им давам мнение да не правят моите грешки като тези с Киндероазе и Дойче шуле.

Доп. Ахахахах, от линка на Санака ми излезе какво съм писал за ФЛ и кое ни е отказало, и Бояна е потвърдила след мен, че каквото съм писал, е така. Колко съм бил луд когато детето е било на 3... ама нямаше кой да ми каже, нямаше друг Мецан и във форума да ги напише нещата, както аз ги пиша сега. Нямаше кой да ми каже за ДШ...а си бях скъсал г*за да питам...

https://bg-mam.ma/p/1148385/39478858

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 23:46 от Татко Мецан

# 154
Чак пък никаква? Ако беше така нямаше да имаме превъзходно справящи се деца в чуждите университети, а всички щяха да са пропаднали.

И какъв процент са тези справящи се?
А масата какво я правим? Ще я издържат ли тези справящи се? Масата я губим някъде около пети клас най-късно и я избутваме докрая напълно неграмотна и неспособна.
Иначе, съм съгласна с Мецан, че чуждестранните училища без лиценз от МОН са доста екзотичен избор за българско дете. Дори да си хептен отвратен от българското образование.
Черна станция, училищата имат свободата да преподават по какъвто си искат начин стига да следват програмата, но се сблъскват със закостенели учители и изобщо недостиг на качествени учители. С две думи, с общия проблем на цялата държава, а именно, че вече няма кой да ти свърши работа за пет стотинки. Кадърните са в чужбина, останалите тук са скъпи и за тях се изтрепват всички.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 07:05 от mauvette

# 155
  • София
Съгласна съм със Spacetime, че бизнес моделът на СС работи безотказно. Някой потребител беше писал тук, че от 30 год.не се е променяла системата им на преподаване и подбор. Явно затова и добре се съчетава с учебното съдържание по МОН. Мен например инсти,туции, свързани с образованието, които не са променяли методите си от десетилетия, направо ме отказват и е нормално да търся алтернатива дори да има някакъв риск. Всеки си преценява. Но чуждите училища в България са си за чужденци. А и те нямат кой знае колко  по-нов подход към образованието.

Добри учители се намират, аз срещам напоследък страхотни хора с истински умения и подход към децата.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 07:56 от Magenta2022

# 156
  • В офиса
Все се чудя, защо като си говорим за системи, все гледаме за пример към Запада, а не към страните в Далечния Изток, които са начело на всички международни класации? Това и към на mauvette въпроса за масата.

# 157
  • София
Китай, Хонг-Конг и Сингапур ли? Това там е нечовешко. Нали търсим по-хуманни методи и среда

# 158
Засега прогресът идва от запад, затова натам гледаме.
По сингапурски метод (не съм запозната, не знам дали е реклама) въведох математиката при едното ми дете. Нищо общо с нечовешко, напротив, показано така, че мозъкът на едно 5-6 годишно да разбере.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 08:27 от Spensa

# 159
  • София
Абе каква математика на 5-6 години. Та те са бебета още.
Нечовешко е като натоварвания и конкуренция в училище.

# 160
Е, като го запишеш с целия си пилешки мозък в първи клас... математиката трябва да му я обясниш, не идва отвътре..

# 161
На изпита на ТЕ за ПУК имаше магически квадрат. 🤣

# 162
И мен не ме привлича Изтокът, нито методите им, но изобщо не мисля, че СС не се е променяла през годините. Не разбирам какво искате да се променя в ученето на бел, мат. и английски? Като методика със сигурност има гъвкавост и промени, но понеже не рекламират джъмп мат.,  монтесори и свободен избор на 7г дали да играе, или да учи, се смята, че промени и обучения на учителите няма.
 Аз забелязвам такива спрямо нашия Пук преди  единадесет години.
Изобщо на каква база се съди, че няма промени в училището? По това, че изкарват отлични резултати всяка година по мат, бел и английски?
Това е като приказките как спукват децата от учене и накрая някой, обиколил няколко училища, разбира, че ученето хич не е много повече, но системата и организацията е по-различна и по-оптимална за един балансиран учебен процес в повечето аспекти.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 09:12 от Дъждец

# 163
  • София
Ами аз например съм искала  детето ни на 7-10 години да няма по 10 часа седмично по мат, и по английски и по български. И да не повтаря елементарни неща до втръсване.  Спасихме се в държавното на по-свободен режим в този начален етап.
Потребител с дълъг опит във въпросното у-ще беше писал скоро в отговор на нов потребител, че няма кой знае какви промени в това училище от 30 години насам.
И не виждам нищо лошо хората да търсят различни неща и ако искат да пробват, си е тяхна работа.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 09:18 от Magenta2022

# 164
Здравейте,

Преди време бях писала за съвет относно смяна на училище.

Така или иначе решихме да потърсим ново училища.

Аз клоня към по-стандартните - Бг школо, Фюжън, Британика като краен вариант.  Но  баща му на детето иска British school of Sofia.

Уточнявам, че нито един от нас не е чужденец, но и двамата държим на високо ниво на английския език.

Знам че BSS не са по МОН. Въпросът ми е - какъв е риска дете с българско гражданство,  да учи в нелиценизирано от МОН училище,  ако ДУ не са приоритет след 7 клас?

Аз имам аргументи,  но много бихте ми помогнали, ако споделите дали наистина е толкова страшно да няма диплома по МОН, колкото на мен ми изглежда?

Много благодаря предварително.  И моля ви, не ме нападайте  -  всеки има предпочитания за тип училище., а това не е моят избор номер 1 и колебанията ми са много сериозни.

Здравейте!
Моето дете е в British School of Sofia. Все още е мъничко, но ако ви интересува нещо конкретно относно процесите и обучението в това училище ще се радвам да дам повече информация (и все пак ще е от първа ръка).

Има доста положителни неща, които си заслужава да бъдат обмислени при избор на училище.

Общи условия

Активация на акаунт