Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 831
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
Чак пък никаква? Ако беше така нямаше да имаме превъзходно справящи се деца в чуждите университети, а всички щяха да са пропаднали.

И какъв процент са тези справящи се?
А масата какво я правим? Ще я издържат ли тези справящи се? Масата я губим някъде около пети клас най-късно и я избутваме докрая напълно неграмотна и неспособна.
Иначе, съм съгласна с Мецан, че чуждестранните училища без лиценз от МОН са доста екзотичен избор за българско дете. Дори да си хептен отвратен от българското образование.
Черна станция, училищата имат свободата да преподават по какъвто си искат начин стига да следват програмата, но се сблъскват със закостенели учители и изобщо недостиг на качествени учители. С две думи, с общия проблем на цялата държава, а именно, че вече няма кой да ти свърши работа за пет стотинки. Кадърните са в чужбина, останалите тук са скъпи и за тях се изтрепват всички.

Именно, сама виждаш - системният проблем е на по-високо ниво, в държавата. И след като шапката има системен проблем няма как това да не влияе на всичко под нея. Образованието ни не е някаква зона на развала на фона на цветя и рози. И в тази каша всеки се спасява според мотивацията и способностите си. Но това не е нещо уникално и не мисля, че в чужбина нещата са различни - навсякъде има елит, средна работа, и маргинали. И в САЩ, и в ЕС ... Може в Далечния изток да е различно, но не мисля, че искате да платим цената.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 10:01 от Черна станция

# 166
  • София
Съгласна съм със Spacetime, че бизнес моделът на СС работи безотказно. Някой потребител беше писал тук, че от 30 год.не се е променяла системата им на преподаване и подбор.
E, нека не перифразираме така свободно. Simple Smile Постът беше мой. Ето го https://bg-mam.ma/p/1697029/48982720 Къде е ръководство, учителски състав и концепция, къде е система на преподаване и подбор? Не било компютри, а компоти. Joy Аз лично не бих се доверила на училище, което променя концепцията си през година в търсене на себе си и експериментирайки с децата. Устойчивата концепция и стандарти са това, което прави едно училище, училище с традиции. Навсякъде по света.

# 167
  • София
Санака, писала си също, че програмата им не се е променяла. Като смисъл това съм запомнила, не съм искала да цитирам точно  или да перифразирам.

Но така или иначе, когато си доволен, не виждам смисъл да търсиш нещо ново.
Когато обаче нещо не ти харесва като концепция, търсиш друг вариант.

# 168
  • София
Санака, писала си също, че програмата им не се е променяла. Като смисъл това съм запомнила, не съм искала да цитирам точно .

Но така или иначе, когато си доволен, не виждам смисъл да търсиш нещо ново.
Когато обаче нещо не ти харесва като концепция, търсиш друг вариант.
Програмата е дневният режим и хорариума часове. Това означава програма. Няма нищо общо със системи и методи на обучение. Смисълът, който си запомнила, очевидно няма нищо общо с това, което съм написала. Нека да четем с разбиране и да сме коректни, когато се позоваваме на нечие мнение.
Иначе, разбира се, че всеки е свободен да търси това, което му харесва.

# 169
  • София
Възможно е, но потърсих поста и не го намерих в темата, а той бил в предишната.
Но аз написах ясно в следващия си пост, че това което не ме устройва в СС като концепция е точно хорариумът в началните класове. И другото е целодневният режим, който обаче се прилага във всички ЧУ.

# 170
Здравейте!
Искам да попитам ако някой има информация, в какво се състои изпитът за СС за ПУК? Какви типове задачи им дават? Колко време е?

Благодаря на всички отзовали се!

# 171
Благодаря за отговорите и съветите.

Четейки всичко, все повече се убеждавам, че търся училище-еднорог (много си харесах сравнението).

За съжаление се обърках още повече - пак казвам - за нас СС, Питагор, КО, ТЕ и т.н. не са вариант - нито са подходящи за детето, нито искам да учи по 10 часа математика седмично (напр).  В нашето двуезично училище, нивото на английски е това, което аз си представям като ниво в училища със засилено изучаване на език, но в никакъв случай - bilingual. Да не говорим, че native учители няма (поне при нас). Учителите не са нито завършили филология, нито педагогика.  А с нивото, на което учат БЕЛ и математика - ако решим, че искаме да се явява на НВО след 7 клас - без частни уроци и то от 5 клас, няма как да изкара дори и 50 т.

И всичко това на фона на едни огромни суми.

Та на фона на всичко това се чувствам все по-объркана и изгубена. Disappointed

# 172
  • София
Санса, най-добре набележете училища и ги обиколете всичките заедно с бащата. Трябва и тримата или поне двамата родители вкъщи да сте на едно мнение при местенето, иначе ще е трудно. Където ви хареса най-много, пратете детето на пробни дни - ако имат. Няма смисъл, чак толкова да се притеснявате отсега. Трудното е в периода 5-7 клас. И няма как да прогнозирате колко точки би изкарало детето на НВО - дотогава има страшно много време. Успех!

# 173

Четейки всичко, все повече се убеждавам, че търся училище-еднорог (много си харесах сравнението).

За съжаление се обърках още повече - пак казвам - за нас СС, Питагор, КО, ТЕ и т.н. не са вариант - нито са подходящи за детето, нито искам да учи по 10 часа математика седмично (напр).  В нашето двуезично училище, нивото на английски е това, което аз си представям като ниво в училища със засилено изучаване на език, но в никакъв случай - bilingual. Да не говорим, че native учители няма (поне при нас). Учителите не са нито завършили филология, нито педагогика.  А с нивото, на което учат БЕЛ и математика - ако решим, че искаме да се явява на НВО след 7 клас - без частни уроци и то от 5 клас, няма как да изкара дори и 50 т.

Доста си е объркващо, наистина. Не искате училище по МОН, а се притеснявате за кандидатстването и нивото по БЕЛ и математика. Учителите с матерен английски не са толкова много в България, но не знам дали и всички са с английска филология и педагогика. Има доста, завършили в чужбина, които нямат филология и педагогика от СУ, но са си чудесни учители.  
В крайна сметка трябва да решите кое ви е важно. Подготовка по БЕЛ и математика ли, английски ли, диплома от МОН или някаква чуждестранна. Детето с каква насоченост е, учи ли му се или не. Като си отговорите на тези въпроси, ще намерите подходящо училище.
Сега се сещам, вие бяхте с детенцето във втори клас, на което му даваха малко домашни и нищо не учеха според вас.
Според мен, където и да отидете, ще имате същия проблем, защото се лутате и не знаете какво точно искате за детето си. И все училището и учителите ще са ви виновни. Или че изискват много или че изискват малко, или че са не са нейтив или завършили английска филология.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 13:39 от mauvette

# 174
Скрит текст:

За съжаление се обърках още повече - пак казвам - за нас СС, Питагор, КО, ТЕ и т.н. не са вариант - нито са подходящи за детето, нито искам да учи по 10 часа математика седмично (напр).  В нашето двуезично училище, нивото на английски е това, което аз си представям като ниво в училища със засилено изучаване на език, но в никакъв случай - bilingual. Да не говорим, че native учители няма (поне при нас). Учителите не са нито завършили филология, нито педагогика.  А с нивото, на което учат БЕЛ и математика - ако решим, че искаме да се явява на НВО след 7 клас - без частни уроци и то от 5 клас, няма как да изкара дори и 50 т.

Доста си е объркващо, наистина. Не искате училище по МОН, а се притеснявате за кандидатстването и нивото по БЕЛ и математика. Учителите с матерен английски не са толкова много в България, но не знам дали и всички са с английска филология и педагогика. Има доста, завършили в чужбина, които нямат филология и педагогика от СУ, но са си чудесни учители.  
В крайна сметка трябва да решите кое ви е важно. Подготовка по БЕЛ и математика ли, английски ли, диплома от МОН или някаква чуждестранна. Детето с каква насоченост е, учи ли му се или не. Като си отговорите на тези въпроси, ще намерите подходящо училище.
Сега се сещам, вие бяхте с детенцето във втори клас, на което му даваха малко домашни и нищо не учеха според вас.
Според мен, където и да отидете, ще имате същия проблем, защото се лутате и не знаете какво точно искате за детето си. И все училището и учителите ще са ви виновни. Или че изискват много или че изискват малко, или че са не са нейтив или завършили английска филология.
[/spoiler]

Уважаема mauvette
Много благодаря - както и предишния път явно не ме разбирате (вината, разбира се е в мен, защото или не умея да се изразявам, или се лутам).

Ясно и надявам се недвусмислено:
- не искам академични училища - детето категорично не би се вписало в такова, а засиленото ученето на математика не ми е приоритет.
- засега не ни интересува НВО, но човек никога не знае. Все пак, да кажа, че сме решили за себе си, че детето няма да се бори за СМГ, НЕГ или друго желано ДУ.
 - не съм доволна от сегашното училище не от домашните (как кажеш една дума и точно тя се помни), а от нивото на образование, което предлагат, сравнено с рекалмираното такова.
- и може би съм твърде наивна, за да смятам, че е добре в двуезично училище да преподават учители с определена обраозвателна или професионална квалифкация по предмета, който преподават. И аз говоря английски свободно, изкарвам си хляба с него, но определено не ставам за учител.

Но благодаря за категоричното мнение.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 14:20 от Sansa Stark

# 175
  • Blondeville
Масовото ниво на образование в страната е отражение на масовото ниво в страната Stuck Out Tongue Winking Eye

Абсолютно вярвам, че който има потенциал и  желание би се справил чудесно и реализирал в последствие. Ама ако има само потенциал, но не и желание, или обратното, както е масово, не можем да очакваме чудеса.

В крайна сметка, нали не вярвате, че където и да е по света има система, която от всяко дете прави топ ученик. Оптималното е всяко дете, да може да достигне собствения си максимум, който за всеки е различен.

Обаче мине се не мине, каквато и дискусия да се завърти и се почва едно отричане на СС като някакъв концлагер, дето ги стопяват от учене и нямат детство, ако още веднъж прочета за тия смазващи 10 часа МАТ, не знам вече Grinning Не съм видяла нито едно такова мнение да идва обаче от родител, чието дете учи там.

В този контекст - не само за СС и за всяко едно коментирано училище в темата - нека имаме критично мислене и нека категоричните мнения не от първа ръка да бъдат приемани със субективизма, който носят.

Никога не съм се изказала крайно негативно и заклеймяващо за училище, с което нямам личен опит.

Искрено се надявам повече родители с опит първа от ръка, независимо от кое ЧУ,  да се включват.

# 176
Ами аз например съм искала  детето ни на 7-10 години да няма по 10 часа седмично по мат, и по английски и по български. И да не повтаря елементарни неща до втръсване.  Спасихме се в държавното на по-свободен режим в този начален етап.
Потребител с дълъг опит във въпросното у-ще беше писал скоро в отговор на нов потребител, че няма кой знае какви промени в това училище от 30 години насам.
И не виждам нищо лошо хората да търсят различни неща и ако искат да пробват, си е тяхна работа.
Ами, чудесно. Значи отивате в училище с малко часове.  Само не разбирам детето е било в СС ли, че твърдиш, че там повтарят някакви неща до втръсване, че и елементарни?
Защото ако не е било, твърденията ти са някакви измислици и твои фантасмагории.
Потребителят с дългия опит вече написа какво е имал предвид и съвсем не е било това, което ти се опитваш да интерпретираш.

# 177
Аз отскоро чета тук, но по всичко личи, че това си е реален профил - вижда се кога, какво е коментирано и всичко съвпада с възраст на дете и т.н. Нормално е в темата да задават въпроси и току-що регистрирали се потребители, в интернет няма къде другаде да отправиш въпроси от такова естество.

# 178
Аз отскоро чета тук, но по всичко личи, че това си е реален профил - вижда се кога, какво е коментирано и всичко съвпада с възраст на дете и т.н. Нормално е в темата да задават въпроси и току-що регистрирали се потребители, в интернет няма къде другаде да отправиш въпроси от такова естество.
Във фейса има, яко реклама. Отговарят учители от училището колко са доволни от обучението на децата. Simple Smile

# 179
  • София
Санса, не обръщай внимание. В тази тема често потребителите се самозабравят. Както виждаш списват 7-8 ника и това е. Малко вероятно е тук да намериш отговор на въпроса си. Мапъл беър провери ли го?

Общи условия

Активация на акаунт