Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 840
  • 775
  •   1
Отговори
# 180
Не става там - нито за ДУ, нито за ЧУ. Всеки скача като ощипан, тук е далеч по-конструктивно.

# 181
  • София
Е то един алгоритъм какво внимание може да обръща?

# 182
Санса, не обръщай внимание. В тази тема често потребителите се самозабравят. Както виждаш списват 7-8 ника и това е. Малко вероятно е тук да намериш отговор на въпроса си. Мапъл беър провери ли го?

В  МБ не искаме  (нито един от трима ни) - детето беше на пробен ден и въпреки, че го приеха, каза, че няма да отиде - нещо не му допадна. Също от приятелка чието дете е там знам, че двете бази се различават много като качество - и на преподаване, и на поведение на децата.  Базата, която е по-близо, чисто логистично до нас е по-лошата (поне по нейни отзиви).

Във фейса групата за частни училища е пълна с учители - те не се крият дори. Затова не мога да разчитам на честно  мнение.

Да, скъпа Магента - един алгоритъм съм. Целта на програмата ми е да пиша в Бг мама и да съставя пъклен план как да ....  какво? Съсипя престижа на някои ЧУ? Да направя някои потребители смешни - повярвай ми - няма нужда, те си справят сами много успешно Simple Smile Минах на ти, защото явно ако пиша в учтива форма съм бот - пък и програмата ми е лесно адаптируема - схващам как трябва да се държа, за да ме приемете Smile

# 183
  • София
Е, сега всеки, който чете, видя че Силната - на немски, не иска в мечето. Хем са там, хем не искат да отидат там, тамтирирам, тамтирирам.

Как казваше едно глупаво мече - и се катеря, и се катеря, и колкото повече се катеря ... Така ли беше?

# 184
  • София
До british school of sofia има едно малко частно училище с гимназиален етап. Има една потребителка с дете там и беше много доволна. /Не се сещам за името на училището в момента, ако се сетя ще го допълня./ ДОколкото разбирам търсите преподаване на английски, да се учи стабилно по основните предмети, но да не е от най - изявените академични училища. По отзиви на дамата, там сериозно учат и училището се води сателитно на BSS.

# 185
Аз искам да отправя един съвет към Санса - струва ми се, че малко в повече сте склонни да се влияете от желанията и предпочитанията на едно 8-9 годишно дете (ако правилно разбирам, че детето Ви е 2-ри клас). Честно казано не смятам, че то може да прецени и да вземе каквото и да е обосновано и фактически издържано решение къде да учи и защо. Та това е дете. Ние като родители може да се съобразим до някъде с мнението и желанието, но е редно от позицията си на възрастни хора, да вземем крайното решение на базата на нашата преценка. Детето Ви категорично не искало това или онова училище. Ок, но то едва ли има капацитета и уменията да прецени от 1 пробен ден, или 3 часа отворени врати там, че това е или не е неговото място. Да, супер би било да му хареса, да каже, че иска да учи там и това да съвпадне с преценката Ви и тази на бащата. Но… не на всяка цена.
Това го написах само като вметка на последните Ви няколко мнения.
По всичко прочетено до тук, аз на Ваше място щях да огледам хубави държавни училища - с добри резултати, но не толкова “натоварена” програма като в академичните ЧУ, и все пак някаква стегност и концепция, която не е като прогресивните, където “всеки учи когато и каквото реши”. Иначе съм съгласна с мнението, че искате хем много неща, хем да са точно така сложени, както ще е най-удобно на детето Ви. Явно такова животно няма и ще трябва да направите компромис с нещо. Вие преценете с какво.

# 186
Ама ако има само потенциал, но не и желание, или обратното, както е масово, не можем да очакваме чудеса.
В крайна сметка, нали не вярвате, че където и да е по света има система, която от всяко дете прави топ ученик. Оптималното е всяко дете, да може да достигне собствения си максимум, който за всеки е различен.

Искрено се надявам повече родители с опит първа от ръка, независимо от кое ЧУ,  да се включват.

С оглед на първия абзац и личния си опит с всякакви училища мога да заявя, че вторият абзац пак не е гаранция за нищо, освен ако информацията не идва от родител със сходни виждания и дете със сходни качества.

# 187
И аз се включвам с предложението за държавно училище и частен учител по английски (в International House всички са нейтив и са добри). И вземете решение преди детето да завърши😉

# 188
Е, сега всеки, който чете, видя че Силната - на немски, не иска в мечето. Хем са там, хем не искат да отидат там, тамтирирам, тамтирирам.

Как казваше едно глупаво мече - и се катеря, и се катеря, и колкото повече се катеря ... Така ли беше?

Извинявай - я извади мой пост, в който съм казала в кое училище учи детето?

И последно - бот ли съм или реален човек, който не иска да каже къде учи детето му?

Реши, че и аз се обърках вече на каква да се правя

the doors - напълно съгласна - едно дете няма ясна преценка (да, втори клас е - още е на 8 г). Но със сегашното така стана - аз и баща му искахме, той не искаше и хоп - сега ни натяква "казах ли ви".  Разбира се - накрая ние ще решим, но тъй като и ние двамата сме на различни мнения, кашата става още по-голяма.  
ДУ, поне прилежащите ни са пълна скръб, няма как.  

Както и да е - аз питах за Британското и рисковете от липса на МОн диплома - не разбрах много, но все пак си заслужаваше опита

# 189
  • София
Е, предвид че английският в основен етап им е приоритет и не вярват в ученето на език по курсове и школи, ДУ няма как да им е опция.

# 190
Диплома трябва често - при вадене на шофьорска книжка, при кандидатстване за университет (спрямо това с каква диплома разполага детето се определя като какво кандидатства - с американска диплома ще е чуждестранен студент за всяка държава в ЕС, с българската не е точно така), при кандидатстване за работа. Разгледайте къде какви дипломи приемат, колко е трудно легализацията им и тогава решете заслужава ли си.

# 191
  • София
Е, предвид че английският в основен етап им е приоритет и не вярват в ученето на език по курсове и школи, ДУ няма как да им е опция.

То нищо не им е вариант, защото не съществуват в реала.

# 192
Възползвайте се от това, че сте в България и нека детето си вземе бг диплома. Имаше предложение по-назад за Cosmos International School.  Може да го погледнете.

# 193
  • София
Както и да е - аз питах за Британското и рисковете от липса на МОн диплома - не разбрах много, но все пак си заслужаваше опита
Рисковете от липсата на МОН диплома са, че в следващ образователен етап детето няма да има шанс да попадне в читаво българско училище. За дете българче, живеещо и учещо в България и без планове /поне не са споделени такива/ в гимназиален етап да бъде изпратено да учи в определена държава в чужбина, това ми се струва твърде голямо и неоправдано ограничаване на последващите избори. А детето няма да е вечно на 9 години и докато изборът на училище сега е на родителите, за гимназия определящ става изборът на детето, а без МОН диплома в България, той ще е силно ограничен.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 17:30 от sanaka

# 194
Да, минусите са доста. На срещата в Британското ни казаха, че шофьорска книжка може да се извади с тяхната диплома. На сайта им пък пише, че МОН "признава" дипломите им, но не съм сигурна, че не става дума за признаване на чуждестранна диплома. За мен е рисково, защото да заложиш на идеята, че детето въобще няма да иска да продължи да учи в БГ (и то когато е само 2 кл) - е много рисковано. Утре ще реши нещо друго и какво - приравнителни изпити?

Както и да е -  това е единия вариант , подкрепян от мъжката част в семейството. Все още имаме и други опции . Пък и аз не съм се отказала от Азбуки, въпреки че те ще обявят свободните си места чак април (ако въобще ги има).

Общи условия

Активация на акаунт