Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 845
  • 775
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив/София
Здравейте,

Преди време бях писала за съвет относно смяна на училище.

Така или иначе решихме да потърсим ново училища.

Аз клоня към по-стандартните - Бг школо, Фюжън, Британика като краен вариант.  Но  баща му на детето иска British school of Sofia.

Уточнявам, че нито един от нас не е чужденец, но и двамата държим на високо ниво на английския език.

Знам че BSS не са по МОН. Въпросът ми е - какъв е риска дете с българско гражданство,  да учи в нелиценизирано от МОН училище,  ако ДУ не са приоритет след 7 клас?

Аз имам аргументи,  но много бихте ми помогнали, ако споделите дали наистина е толкова страшно да няма диплома по МОН, колкото на мен ми изглежда?

Много благодаря предварително.  И моля ви, не ме нападайте  -  всеки има предпочитания за тип училище., а това не е моят избор номер 1 и колебанията ми са много сериозни.

И аз не ви съветвам да изберете училище без МОН. Не се знае какво ще иска детето след 5-6 години- ако поиска НПМГ или НГДЕК например, какво ще правите? Че дори не знам дали всяко ЧУ ще приеме детето без МОН.
Английски има във всяко ЧУ, а ако не ви достига- винаги има British Council или летни училища…
Аз бих проверила “Азбуки” по вашите критерии да не е твърде натоварващо и да има доста английски и свестни деца. БШ също отговаря на тези критерии, но в Азбуки им говорят от детска градина

# 196
Включвам се да кажа само че няма никакъв проблем с училищата без диплома по МОН. Детето ми е в момента вече 8-9 години във френския лицей. За това време има доста деца преместени в български държавни училища без проблеми, деца приети след 7ми клас в Американския колеж, държавни училища и т.н.
Така че това по-скоро е доста преекспониран проблем. И за нас беше така преди да имаме лични наблюдения.

# 197
Включвам се да кажа само че няма никакъв проблем с училищата без диплома по МОН. Детето ми е в момента вече 8-9 години във френския лицей. За това време има доста деца преместени в български държавни училища без проблеми, деца приети след 7ми клас в Американския колеж, държавни училища и т.н.
Така че това по-скоро е доста преекспониран проблем. И за нас беше така преди да имаме лични наблюдения.

Децата, които са се преместили, знаете ли дали са държали някакъв изпит? Приравнителен или нещо подобно?

# 198
  • София
Минава се процедура пред РУО по признаване на завършен клас спрямо българската система. И  е различно за различните образователни системи. Например, ученикът в чуждестранното училище може да е завършил 8-ми клас, а по нашата система да му се признае завършен 7-ми. Съотвено, в зависимост от класа и училището, може и изпити да се държат. Няма как да се отговори еднозначно за всички чуждестранни училища.

# 199
Да, в Британското ни казаха,  че набора на детето всъщност сега са 3 клас. Има вариант да "прескочи " директно в 4 или да остане 3 клас, със следващия набор.

# 200
До седми клас не мисля, че има кой знае какъв проблем при местене в ду. Е, разбира се в СМГ няма как да стане. Може би РУО решава по местоживеене и където има свободни места, което автоматично изключва добрите училища.
След 7ми клас местенето без изпит също ще е там, където има свободни места, и не мисля, че може да стане ей така в някоя от високобаловите гимназии.
Със сигурност тогава се държат и приравнителни изпити.
В АК пък таксата за деца без МОН-ска диплома е нещо от сорта на 20К евро, тоест двойно повече от тази за българчета.

Имам приятел, който се върна от Германия и записа двете деца в Дойче шуле. Последно като говорихме, беше записал голямото, 3кл, на школа, за да кандидатства в СМГ. И за двете не искаше да остават в ДШ след 4кл.

# 201
  • Blondeville
Честно казано, ако приоритетът е само и единствено много високо ниво на английски, аз лично не мога да си представя да изсипвам 20к евро на година само за това. Учила съм английски само с уроци (но дълго и системно), в момента работя с английски (говоря и пиша само на английски служебно), мога да чета научна литература на английски, мога да пиша поезия на английски, мога и да преподавам ако реша (и съм го правила някога). А представям си една езикова гимназия колко още може да даде. Та странно ми е ако няма друг изявен приоритет, това да е основен довод за избор на такъв тип училище. Естествено всеки си има различни приоритети, аз не твърдя, че моите са общовалидни и правилни.

И винаги съм мислела, че за хората, които записват децата си в училища тип ААУ надали високото овладяване на езика е основна цел. Има си със сигурност и социално-икономически елемент при избора и съответната среда, която си върви с училища с такса 50, 60 хил. лв на година.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 22:25 от blondie_anna

# 202
  • София
Колко високо ниво на кой да е език, вкл. майчин, може да има в начален и в прогимназиален етап?
Имам усещането, че родителите от едно по-младо поколение, по-своевременно сдобило се с финансово обезпечение, стават твърде лесна плячка на разни лозунги, развявани, да кажем леко безотговорно, вкл. от частни училища.
Бъдете реалисти и с пожелания за критично мислене преди всичко.

# 203
Аз съм от немладо вече поколение и ти казвам, че има огромна разлика в нивото по английски в прогимназия между СС и КО, за тях знам, и ДУ, че и спрямо някои ЧУ...децата в първите две покриват В2 в шести клас, доказано със сертификати на Кеймбридж. Нивото е наистина доста високо. В немалко случаи същото като на майчиния и дори по-високо, защото масово децата от тези училища пишат съчинения и есета на английски дори по-добре, отколкото на български. Нямам намерение да влизам в никакви спорове. Родителите от тези училища знаят за какво става въпрос, а другите да си мислят каквото щат.
Доп. Да не говорим как владеят сленга от клипове и филми на английски, които гледат постоянно, и чатове с деца чужденци, които използват в електронните игри... няколко пъти съм гледал чатове на детето със съучениците му, пишат си на английски и използват такъв сленг, че и истинските кокни от Лондон могат да им завидят.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 22:49 от Татко Мецан

# 204
  • София
Мецане, моето дете учи за последна 12-та година в ДУ, и по стечение на обстоятелствата за целия този период опитът ни с ДУ е изключително положителен. Но да кажем, че сме мислили и избирали критично на всеки етап.
По никакъв начин не отричам факта, че до гимназия някои частни училища са доста по-добри, но на сегашния си акъл, и ако трябваше да избирам ЧУ, толкова - вече - много пари бих дала само за СС и ПЧМГ и евентуално като компромис за КО,ТЕ и Азбуки. За гимназиален етап мисля е пределно ясно, че освен АК и пак ПЧМГ (и пак компромис евентуално за ИА), друго просто не става, ама никак.
Изумително е как хората се връзват на реклами без покритие за какви ли не ЧУ, но това си е тяхна работа в крайна сметка.

# 205
  • София
За мен сленга не е особен повод за гордост. Joy Предпочитам високото академично ниво, чието овладяване изисква съответното ниво на зрялост. Пък и не трябва да се забравя, че езикът е само средство. Далеч по-важно е какво можеш да кажеш на този език по същество.

# 206
Имат и високо академично ниво. Изпитите за Кеймбридж не са на сленг. Обаче точно на теб с три деца в СС няма защо да ти обяснявам това 😂 а разбират и научават с лекота сленга от клиповете, защото общото им ниво на английски е толкова високо, че разбират всичко друго в контекста като матерен език и ако има фраза на сленг, те веднага хващат смисъла от контекста и я запомнят, което става само при наистина високо ниво.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 23:23 от Татко Мецан

# 207
А за какво ви е това В2 още в 6 клас?
За работа ли, за университет ли, за живот в чужбина ли?
Важното е за уни в чужбина  към 11 клас да покриеш С1.
А може и сле това. Да ти важи на работното място.

# 208
  • софия
За мен, единствената полза от постигане на високо ниво владеене на език до 7. клас е след това да се учи друг език в ЕГ или в НПМГ напр.
Но всеки си шета на акъла.

# 209
  • Пловдив/София
Аз имам въпрос относно английския. Нормално ли е петгодишните да пишат кратки думи? Дали има някакви минуси от това (чела съм за вредата от ранно академизиране например).
Записах щерката към British Council и на нея й харесва, даже късно вечер си пише думичките старателно… Има доста да навакса (хвана чак края на азбуката, не знае другите букви на латиница), но аз се замислям дали не греша.
В Мепъл Беър, Британика, Азбуки така ли учат английски?
В БШ пишеха чак в края на първи клас по спомен.
Ще стане така, че без такса за ЧУ малката ще е с две години напред…

Общи условия

Активация на акаунт