Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 934
  • 775
  •   1
Отговори
# 240
Все ще се намери някой да каже гадости и за нещо много хубаво...да, таксата им е 8000 евро, не е толкова малко, но стават прекрасни специалисти, което го изпитах лично...що за нация сме да си оплюваме всичко...и няма да са по-лоши от тези от кралството...
И нищо не може да е ирелевантно, след като това са живи хора, реално съществуващи, които ми оправиха реално зъбите на мен лично, а не че ЕЖК ми го е казала, и работят успешно с много живи пациенти българи и очевидно това работи и е успешно. А в коя държава искали и санскритски да знаеш, точно това е ирелевантно... въпросът е, че ЧС е права, че става само с английски.

# 241
  • София
Само в България става само с английски, за което на никой българин не му пука, защото той ще си учи на български. Joy И няма нищо общо с информацията в моя пост. И това за студентството. А да работиш после като лекар само с английски, без да знаеш езика на държавата, в която работиш - абсурд.

# 242
  • Пловдив/София
Мецане, на мен ми беше много интересен твоят пост! Браво за смелостта.
Малко е тъжно това, че студентите идват тук заради интересни случаи с ужасни зъби, а в нормалните държави всички са с поддържани…
Но явно е истина Sad

# 243
  • София
Което ме подсеща за много смешна случка.
Преди десетина години далечна позната емигрира в Германия. Макар и с немски с фрапантен акцент, си намира работа по специалността - психиатър към някаква общинска служба. Един ден се получава сигнал за две тийнейджърки, които се заключили и информирали семействата си, че ще се самоубиват. Та отива жената на терен, през апартаментната врата започва да убеждава нещо девойките. Ама на много лошо звучащ немски, нали. И тия двечките като се разхилили, много бързо личната драма останала на заден план на фона на ужасно смешния немски, който чули. Та не се самоубили, де.

# 244
Малко е тъжно това, че студентите идват тук заради интересни случаи с ужасни зъби, а в нормалните държави всички са с поддържани…
Но явно е истина Sad
Мне, не е така.Завършила съм дентална медицина в България, а съм работила  тук с чужденци, та далеч не са им "отлични " зъбите. ☺

# 245
Малко извън контекста, но все пак по темата. 

Онзи ден докато си карах и видях огромна реклама. Нещо от сорта на: " Не ти трябва език, за да си велик". И след това някаква сума за заплата , с дебело подчертано " само с български ".

Та как да обясня на детето, че е важно да учиш езици?

# 246
Стоматологичните услуги на запад са умопомрачително скъпи и затова половината си правят зъбите в Турция. А масово работещите българи в чужбина си ги правят тук като си дойдат.
Нямам нищо против чуждестранните студенти и това, че се обучават тук. Въобще даже хич. Просто в чужбина да учиш без локалния език е по-скоро крайно изключение отколкото правило.

# 247
  • София
Малко извън контекста, но все пак по темата.  

Онзи ден докато си карах и видях огромна реклама. Нещо от сорта на: " Не ти трябва език, за да си велик". И след това някаква сума за заплата , с дебело подчертано " само с български ".

Та как да обясня на детето, че е важно да учиш езици?
Е той и Мъск текущо набира хора без значение от образованието им, само на база страхотно разработени кодове, за някакво "приложение за всичко".
Не знам защо се придава такава вселенска важност на една временна приумица на милиардер, на една реклама, на едно изречение от чуждестранен студент...
Обичайно нещата са далеч по-сложни и/или комплексни в тоя живот, особено погледнато дългосрочно. Ясно, че в някакви моменти сме склонни да приемем безкритично идеи и мисли, които отразяват моментите ни усещания, но е хубаво да си даваме сметка за това и да не се доверяваме стопроцентово на тези наши ирационални пориви.

# 248
Но явно е истина Sad
Категорично не са в България заради лошите зъби. А заради ниската цена, която плащат.
Може би норвежката малко е преувеличила. Все пак в Норвегия 90% от здравните услуги се поемат от държавата. И може би там хората имат по-добра здравна култура.

Когато голямото ми кандидатства медицина в чужбина. Най -ниското платено обучение беше около 22 000 Евро. И това беше преди почти 10 години.

# 249
Имам приятелка онколог, която преподава вътрешни болести на чуждестранни студенти и тя разказва, че са много несериозни, не идват на упражнения, страх ги е да пипнат пациента и т. Н.

Моето дете в ЧУ взе В2 може би в 9 клас. Ами освен за снимката за фб страницата на училището , за друго не й е потрябвало.
А втори език започна в школа пак някъде от там
Сега, децата, които избират след 7 клас НЕГ, 73, Испанската, имаме доста родители в тази тема, за тях е друго и те ще са винаги една глава напред спрямо тези, които са само с английски основен език, независимо в кой клас са взели сертификата.

# 250
  • София
В Италия таксите за Медицина са много ниски - около 3000 евро и то без всякакви отстъпки според доходи, помощи, стипендии. Може и без пари да ти излезе. Така че при нас не е най-евтино. Просто тук много лесно ги приемат чужденците, а в Италия се държи изпит на национално ниво - IMAT.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 12:39 от sanaka

# 251
  • София
В Германия обучението по медицина е почти безплатно (на символични суми) за българчета. Нужно е да се покрият езиковите изисквания (Тест ДАФ) и успех от БГ дипломата и матурите близък до максималния.
Дъщеря ми взе В2 по АЕ в 6-ти клас, а след 7-ми кл. смени езика и учи немски, та в 11. клас разполагаше със сертификати С1 по двата езика, нищо, че в крайна сметка реши да кандидатства тук и де факто се оказват излишни, но все някога може да й потрябват тези езици, най-малкото за да чете специализирана литература на тях, която не е преведена на български.

# 252
  • София
Така е, но в Германия е само на немски. Нямат английски програми за медицина.

# 253
  • София
Така е, но в Германия е само на немски. Нямат английски програми за медицина.
Всъщност имат, Санака, ама  не в  държавните медицински факултети, в  които, Frau B, приемът само по едната квота е описаният от теб. Има и други Simple Smile Конкретно германците, следващи тук, в общия случай не са  били приети там по нито една от трите и са търсили алтернатива.

Иначе ето частен университет в Германия (Хамбург) за медицина на английски:
https://edu.umch.de/en/
Ама е близо 15 000 евро на семестър за граждани на ЕU и ЕЕА, за  идващи от другаде -  17 400 евро. Някакъв клон е на румънско висше учебно заведение и обучението е по-различно от това в немските програми в държавните университети, няма примерно държавен изпит на финала, докато в  другите  има цели 3 в хода на следването.

Има и втори частен във Франкфурт с  обучение на английски от-до, той пък май  е клон на кипърски университет.  Та ако се абстрахираме от таксите (което е  сложна работа, хаха, предвид размера им), излиза, че точно в  Германия има  изцяло програми на английски, а не като в  Италия или Нидерландия, в които на даден етап се иска  владеене и на местния език.

Държавните 39 мед. факулетата  са БЕЗ такса.  Символичните суми на семестър, Frau B,  не са такси за обучение. Отиват по други направления. Simple Smile

Blueeyes, къде ли е  истината - вероятно някъде по средата. Преподаватели и   бг студенти ( че и родителите им) се оплакват от чужденците на ангро - нехайни били, мързеливи, глупави, някои и крадливи.  Чуждестранните студенти пък се оплакват от липсата на  достатъчно добро  практическо обучение, от преподаватели  със слаб английски и подобни неща..

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:41 от Просто русалка

# 254
  • София
E, някой частен може и да има, филиал на нещо си, ама там вече говорим за съвсем различни такси, а и доколкото знам, и в Германия, както и в Италия, най-добрите университети за медицина са държавните. А в Италия всички държавни университети предлагат медицина на английски. В Италия не е като в Нидерландия. В Италия обучението е изцяло на английски до края, в Нидерландия няма такова нещо. Италианския го искат за клиничната работа с пациенти.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:50 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт