Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 932
  • 775
  •   1
Отговори
# 225
Да, обаче българският правопис има една особеност, каквато няма английският - у нас каквото се чува, това се пише. Нямаме случай да се пише Leicester, a да се чете Лестър. И затова нашият стар метод с ученето подред пак върши работа.

Върши работа естествено и в 6 клас имат B2/C1. Обаче говорят като чужденци и още по hello-то ги питат откъде са Smile

Аз мислех, че говориш за БГ системата за учене на българските букви в първи клас. То иначе постът ми губи смисъл.
А що се отнася до говоренето като чужденец, на никого не му пука от това. Те нейтивите често говорят толкова ужасно, че нищо не им се разбира. Важното е да те разбират теб.

# 226
Има и професии, където има голямо значение дали говориш като native/с минимален акцент или не, как се изразяваш и т.н. Усещаш, че губиш възможности или не използваш пълния си потенциал. Освен това влияе и на личното самочувствие и увереност. Може и да имаш нещо много умно да кажеш, ама като те слуша публика от natives, малко ти се изпарява самочувствието. Има и известно дисконтиране на мнението. Така че, аз лично виждам стойност в обучение, при които има шанс да усвоиш езика на ниво (почти)  nativе. Разбира се, това може да няма никакво значение при огромен брой професии. И, разбира се, това е ' nice to have ' елемент при избора на училище, не водещ.

# 227
Да си призная след толкова години в частното образование, мога да споделя едно: езика е само допълнение към основните знания. Деца на 5-6-7 години колкото и часа да имат език, трудно биха го добутали до професионалното му владеене, защото нямат речник за него.

Аз лично не харесвам двуезичните училища. Набутатната в тях програма по МОН и по чуждоезиковата система. Реално децата излизат нито с едното, нито с другото.
Не съм привърженик и на чуждоезиковите училища като Бритш и това към немското посолство. Разбира се, ако семейството ще се мести в друга държава, съответните може би са подходящи.

Също така след личен опит, считам че истерията около математиката и всякакви състезания в периода 1-4 клас не водят до нищо добро. В горният етап остават една шепа състезатели, които реално имат засилен интерес.

Тъпото НВО също е безумен изпит, но към днешна дата единствено то определя средата в която ще попадне детето след 7 клас. И ако до 7 клас родителя може да бъде контролиращ, след него това е кауза пердута. И голямо важно, че детето ще има ниво В1, ако се наложи да учили в училище където вайпа се оказва водеща сила.
Почти всяко ниво на езика, добутано до 7 клас в 8 клас се постига за година. Нищо феноменално няма в цялата история. Но голяма част от децата се оказват неграмотни на родният си език.

# 228
Има и професии, където има голямо значение дали говориш като native/с минимален акцент или не, как се изразяваш и т.н. Усещаш, че губиш възможности или не използваш пълния си потенциал. Освен това влияе и на личното самочувствие и увереност. Може и да имаш нещо много умно да кажеш, ама като те слуша публика от natives, малко ти се изпарява самочувствието. Има и известно дисконтиране на мнението. Така че, аз лично виждам стойност в обучение, при които има шанс да усвоиш езика на ниво (почти)  nativе. Разбира се, това може да няма никакво значение при огромен брой професии. И, разбира се, това е ' nice to have ' елемент при избора на училище, не водещ.

Може и да има, ако си актьор в Кралския шекспиров театър. Макар че на Арни хич не му пречи на кариерата дървения австрийски акцент. А иначе с акцент говорят шефове на банки и концерни, на ООН и какво ли не. В същото време много нейтиви говорят всичко друго, но не и литературен английски. Май само в англоговорящите страни по говора се познава кой какво образование има. В небостъргачите в Сити поне половината са чужденци, а не англичани, доказали се с това какво знаят, а не с език.

Но иначе си спомням, как след като се бях наслушала на всякаква неразбираема английска реч в Сейнт Пол си взех един аудио гид и само като чух "Hello, I am Jeremy Irons" и щях да литна в небето. Цялата презентация се разбираше все едно ми говорят на български.  Та според мен най-важното е да се говори разбираемо в огромното болшинство от случаите.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:54 от Черна станция

# 229
За всичките ми години опит, никога, никъде не съм срещнала някой нейтив да преценява способностите на служител/колега/презентатор или каквото и да било по наличието на акцент или не.

# 230
Постигането на високо ниво на английски до 7 клас, отваря пътя след 7 клас за още 1-2 езика. Виждам го напрактика. В момента вече се покрива B2 по испански и А2 италиански.
Разбира се зависи и от човека, и темперамента, и доколко успява да проговори дори и с грешки още на ниските нива.
Това нямаше да бъде възможно, ако трябваше да се учи английски активно и извънкласно. Ето в момента ние просто ще запишем летен едномесечен курс за C1 за възстановяване на нивото и после за IELTS, за да си покрие изискванията за уни. При това без да се е занимавала грам във времето до предстоящия 11 клас с учене на английски.
Всеки има различни планове и приоритети. Извън езиците, които са средство за общуване и живот в чужда среда , другите предмети са на ниво. Т.е. не разбирам каква е драмата с ученето на английски в основното и прогимназията. Да, на по-голяма възраст за година-две покриват материал за цели 7 години. Никой не го отрича. Но това не би дало възможност за втори и трети език.

# 231
Това с втория и трети език е малко надценено. Аз съм завършила немска гимназия, говоря и чета в оригинал английски и руски, но от четирите езика, които владея (май вече не толкова, де), в работата си съм ползвала само български и английски. Въпреки, че съм работила и в големи немски концерни, немският пак не ми е трябвал. Евентуално да се направя на интересна на някоя кръчма като им изрецитирам Лорелай, което самите немци не знаят.
И дъщеря ми научи английски, уж понатиснахме за немски, стигна до ниво В2 и спря, защото не и е интересно и не и трябва. И сега си работи и си живее и освен английски друго не и е нужно. Забавлява се с източни езици, може да казва няколко израза и да срича (прочита с усилие) надписи на японски, китайски, корейски... Ама и това е защото е фенка на К-поп, а не защото и трябва.
Не казвам, че за друг няма да е различно, но за голямата маса хора многото езици са хоби или някакво удоволствие, а не реален актив.

# 232
Лорелай и аз мога, да видиш, че не копирам от нета, пиша прима виста на кирилица директно:

Их вайс нихт вас золь ес бедойтен
дас их зо траурих бин,
айн мерхен аус алтен цайтен
дас комт мир нихт аус дем зин.
Ди луфт ист кюль унд ес дункельт
унд руих флийст дер Райн
ди гербес КВО Беше функельт
Им абендзоненшайн.

Ди шьонсте юнгфрау зитцет
дорт обер вундербаар,
иир голдес гешмайде блитцет,
Зи кемт Ир голднес хаар.

Зи кемт ес мит голденем каме
унд зингт айн лийд дабай
дас хат ейне вундерзаме
гевалтиге мелодай.

Има и още 3 куплета, ама се измъчих, че телефонът не ги познава такива думи и всяка дума ми я редактира, та се връщам да ги поправям.
От втория куплет съм забравил една строфа😂

Абендзоненшайн е залез, ужасни съставни думи имат, състои се от три думи - вечер, слънце и свети - демек залез😂😂😂
И всички съществителни трябва да са с главни букви, ама ако пишеш на немски, не на кирилица 😂

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 19:50 от Татко Мецан

# 233
Надценено, когато разсъждаваш само от собствената си капандура.
За други пък е необходимо и в планове за бъдещо развитие. И един език не е нужно да се учи САМО заради работата. Поне аз така мисля. И до днес активно ползвам руски, който съм учила в много далечни времена.
По същата логика аз бих написала, че например физиката, или химията са много надценени и не е нужно да се учат толкова време в училище. Всеки намира някакъв собствен смисъл и аз просто обясних защо някои искат високо ниво до 7 клас на езика, което не пречи на високото овладяване на другите предмети. Хубаво е обаче да има избор и да може да избереш дали математика, изкуства или на език да наблягаш във всеки един етап на образованието.

Едната година учене на испански беше достатъчна да се оправя сама в Испания и да я питат колко време го е учила, че го владее толкова добре. И не е най-добрата по езика в гимназията. Двата езика и дават опция да оглежда Унита в още доста държави. Някои от които дори на топ ранкинг в класациите. Wink

# 234
Владеенето на какъвто и да е език е винаги от полза. Вече с каква цел ще се ползва си е лична работа. Но съм малко скептична по отношение на високото ниво на овладяване в детска възраст. Да, може да е високо спрямо възрастта, но езикът е жива материя и изисква непрекъснати усилия за поддържане и надграждане иначе остава на нивото, на което си спрял да полагаш усилия. Затова и няма как да сравним едно С1 на седмокласник с това на завършил филология, примерно. Езикът не е нещо, което може да се сложи в графа “отметнато”, ако целта е професионално владеене, а не ниво за кръчмарски разговори.

# 235
  • София
Така е, владеенето на повече езици дава доста по-големи опции за избор на университети. Английски програми има в доста държави, но са ограничени. да не говорим, че има специалности, при които няма как да се случат нещата само с английски, дори и да си в английска програма в съответнат държава. В Италия например всички медицински университети предлагат медицина на английски. Обаче от втората година искат поне В1 на италиански и го тестват в края на първата година. Защото започва работа с пациенти и просто нямам как да стане с единия английски. За Еразъм в медицината винаги се иска да се знае езика на държавата, в която отиваш. В Нидрландия, Германия и Испания пък изобщо не можеш да учиш медицина на английски. Бизнес специалности в Испания на английски има основно в скъпите частни университети /а испанските бизнес училища са много добри. А и принципно изборът с английски в другоезичнидържави е ограничен - и като университети, и като спецалности. Та повечето езици дават повече опции. Има много български студенти в Германия, Австрия Франция и Испания, които се възползват от знанието на съответните езици. Дори и да не ти се наложи да ги ползваш, със сигурност владеенето им не е загуба.

# 236
  • Blondeville
Тук аз съм съгласна и с двете на пръв поглед изглеждащи различни гледни точки.

Ниво С1 в 7-и, и ниво С1 в 11-и клас няма как да са еднакви.

Обаче ако имаш ниво С1 в 7-и, до 11-и ще си го обогатил стабилно с още повече лексика и фрази, които на 13 няма как да са ти били в радара Grinning На 17/18 вече ще можеш да разбираш и обясниш употребата на различните времена, наклонения и т.н професионално, а не просто да знаеш употребата им.

И наистина ученето на 2-и език в гимназия е много по-лесно ако си опаткал английския в прогимназия и после само надграждаш. Доколко е приложим втори език в тази възраст вече може сами да си преценяват - ако искат да учат в уни в неанглоговоряща страна и да работят там, може да им е само в плюс, дори да не е задължително. А език и за кеф може да се учи Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз съм учила испански и италиански в гимназия, гръцки, румънски и албански в университета. Уви, не ги практикувам и загубих ниво, чак ме е срам Grin

# 237
Тук има много студенти дентална медицина чужденци, които грам не знаят български, а са прекрасни студенти. Учат на английски. Миналата година ходих няколко пъти във Факултета по дентална медицина, все на чужденци попадах, прекрасни са децата. Беше юни и зъболекарката ми беше в отпуска, а се появи спешен проблем и отидох там. Едната пломба ми я направи италианец. Другото се оказа пулпит, оправи ми го една норвежка. Едно момиче от Иран ми избели зъбите, защото трябвало да се изчистят преди интервенциите, както ми бяха почти черни от цигарите, станаха снежно бели като на новородено. Една англичанка пък ми оправи един зъб, който беше малко пукнат. С всички си говорих на английски, страхотни деца. Невероятна гордост изпитах като българин, че тук има студенти от всички тези страни! След това отидох при моята зъболекарка, видя нещата и каза - отлично са се справили децата, добре, че си отишъл, каза. Бяха студенти 5 курс, дори не 6-ти. Дори едното момиче беше 4 курс, зъболекарката ми каза, че идеална пломба е направила. Никакви проблеми нямам с тези зъби, които ги правиха децата.
Мисълта ми е, че не знаеха дума български, но не им пречеше, в смисъл да подкрепя Черна Станция, че става само с английски. Имаха и пациенти, които не знаят английски, дори повечето бяха такива - те пациентите им бяха повечето по-големи от мен, пенсионери, които нямат пари за зъболекар - там цените бяха символични, понеже те работят студенти - 10 лв. за пломба. Децата бяха много доволни, че се разбират с мен без проблеми 😀 така че и само с английски става, очевидно. Личен скорошен опит. Е, под надзора на лекари преподаватели, но те идваха за 1 минута да погледнат - в залата 20 студента с пациенти и един доктор. Много се впечатлих какви лекари имаме - българи бяха, естествено, с перфектен английски, на него преподават. Щом норвежци, англичани и италианци учат тук, значи сме на световно ниво. Ако не беше в отпуска зъболекарката ми, никога нямаше да разбера това. Таман ги хванах преди сесията и им трябваше да си представят практически работи за изпитите, та ме лапнаха като топъл хляб. Само дето ме скъсаха от рентгенови снимки, понеже им трябваха тези снимки за изпита, но щом студент те праща на снимка, цената е 2 лв - нищо работа. Оправиха ми зъбите децата без пари 😀 питах италианеца защо е тук, той каза - аз съм 5 курс, в Италия никой нямаше да ми даде да пипна пациент, каза, а тук от миналата година работя с пациенти. Норвежката ми каза - каквито случаи виждаме тук, в Норвегия никога не можеш да ги видиш, каза, там хората масово са с идеални зъби и аз вика тук каквото съм виждала, като се върна у дома в Норвегия и зъболекари с 20 години стаж няма да са го виждали 😂😂😂

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 20:45 от Татко Мецан

# 238
Учат тук, защото е евтино и изискванията за език са нулеви. Както са написали по-горе, в другите държави това няма как да се случи.
Приятел учи медицина и имаше колеги от Турция, Гърция и къде ли не, каза че въобще не са си давали зор и са ги пускали с тройки по изпитите, защото си плащат семестриалните такси и пълнят касата на университета. За сравнение - таксите в МУ София за чуждестранни студенти са (в зависимост от курса и специалността) 6-9хил. евро на семестър (което прави около 40 за цялото следване), в кралството копирам първия резултат от Гугъл без да задълбавам в останалите такси и таксички

В Германия цените са подобни, но в евро.
И в кралството, и в Германия искат ниво за език ПРЕДИ да приемат студента. Освен това тук е много, много по-евтин животът (квартира, храна, услуги)…

# 239
  • София
Мецане, целият този адски дълъг пост, по никакъв начин не променя казаното от мен, което е факт. Какво допускат тук със зъболекарите чужденци е абсолютно ирелевантно.

English language knowledge and skills at B2 level or higher are assessed duringthe admission test.
A B1 level or higher of Italian language knowledge and skills is a mandatory requirement to access clinical clerkships of the Degree Programme. B1-levelItalian language is tested during Year 1.
https://corsi.unibo.it/singlecycle/MedicineAndSurgery/how-to-enrol

А в повечето държави от ЕС изобщо няма медицина на английски.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 21:05 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт