Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 43 970
  • 775
  •   1
Отговори
# 285
Ееее, комплексно е Grinning Подказва им се масово след 4-ти. Освен това имат право определени деца да не се явяват, много "удобно" за такива училища при деца с проблеми, които не усвояват материала. Други пък го правят, защото държат да попадат в челните места.

# 286
Ееее, комплексно е Grinning Подказва им се масово след 4-ти. Освен това имат право определени деца да не се явяват, много "удобно" за такива училища при деца с проблеми, които не усвояват материала. Други пък го правят, защото държат да попадат в челните места.

Нали ви е известно и че НВО след 7 клас също не е задължително? Високите резултати след 4 клас не са непременно заради подсказване. Просто в периода 5-7 клас се получава тотално повсеместно пропадане и демотивация.

# 287
Добре, перефразирам се, спрямо моите разбирания за училище, аз се лично се чувствам без особен избор. Мисля, че е ясно, че тук всеки споделя собствените си разбiрания и обмяната на опит е полезна точно с това. Току виж пропускам нещо и някой с различен опит ми отвори очите. За мен е важно в 7ми клас да имам подготвено дете, с навици за учене, което да кандидатства без да се паникьоса родата и резултатите да са такива, че накрая да има избор. Все още не мога да пречупя тази гледна точка, макар, че никак не ми е изгодна точно в този момент:)

П.С. ако не изкараш добър резултат на матура орязваш достъп до добрите държавни гимназии най малкото. Т.е. стесняваме избора отсега. Или се обричаме на нечуван зор с наваксване на частни уроци около матурите

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 18:21 от teg

# 288
Не, не ми е, аз затова коментирам само до 4-ти. С малки деца съм и дори голямото ми не е достигнало 4-ти клас, свекърва ми е начален учител, както казах, оттам имам информацията. Натам от първо лице нямам такава.

# 289
  • София
Ако някой си мисли, че може да навакса натрупани в училище пропуски с частни уроци в 7-ми клас, жестоко се заблуждава.

# 290
Ако някой си мисли, че може да навакса натрупани в училище пропуски с частни уроци в 7-ми клас, жестоко се заблуждава.
И защо си мислиш, че децата, учещи извън СС са обречени на пропуски? Пребиваването извън светинята трябва да е равносилно на натрупване на пропуски ли?
Честно казано, не мисля, че едно ученолюбиво и мотивирано дете, което си учи системно не би се справило с НВО след 7 клас.

# 291
  • София
И защо си мислиш, че децата, учещи извън СС са обречени на пропуски?
E, къде съм казала подобно нещо?! Може ли да ми посочиш?

# 292
И защо си мислиш, че децата, учещи извън СС са обречени на пропуски?
E, къде съм казала подобно нещо?! Може ли да ми посочиш?
Права си.
Но не е и задължително целта на частните уроци да е чистене на пропуски. В повечето случаи е упражняване на формата.
Много се е говорило какво не му е наред на НВО-то след 7 клас в този му вид. Както и глупостта в МГ да се кандидатства с точно този изпит и да няма допълнителен критерий както при кандидатстването след 4 клас. Та изобщо ми е мега гнусно да говоря за НВО-то. 🙂 Поне докато не ми дойде до главата.

# 293
Като ти дойде, ще ти стане още по-гнусно.

# 294
Като ти дойде, ще ти стане още по-гнусно.
Хич не се и съмнявам.

# 295
Здравейте!

Някой запознат ли е дали едно дете може едновременно да учи в частно училище и заедно с това паралелно да полага изпити в държавно/общинско училище като индивидуален ученик в самостоятелна форма на обучение или по друг начин? Идеята ми е в края на първи клас детето ми да положи изпит (или изпити) в някое държавно/общинско училище и да има диплома за завършен клас и от двете училища. След това същото за втори клас и т.н. до който клас стигнем.

Знам какво ще ми кажете - няма смисъл от това, след като е в ЧУ, ако ще полага изпити в ДУ, направо да го запиша в ДУ и т.н. Simple Smile

Питам дали някой е запознат със законите, бюрокрацията покрай такава еквилибристика и т.н.

Благодаря и лек ден! Simple Smile

# 296
Пак връщам темата за резултатите от НВО 4 клас. Сега проверих за настоящето ни училище - излиза, че не всички деца са се явили. В таблиците пише по 20 деца явили се на БЕЛ и Мат, а със сигурност знам, че миналата година имаше по 2 четвърти класа всеки по около 15 деца. Т.е. едни около 10 деца някъде ми се губят (почти цял клас).

Това нормална практика ли е? Да се пускат само определени ученици? И още по-тъп въпрос - за какво служи резултата от НВО 4 клас (когато не се използва за кандидатстване в СМГ, напр.)? Пише ли се в диплома/свидетелство? Или е само за статистика?

# 297
Ако смятат, че децата няма да се справят блестящо, притискат родителите да не се яви детето на матура срещу оставане в училището.
Поше 0т., ако не се явиш, но те не влизат в резултата на училището.

# 298
  • София
Здравейте!

Някой запознат ли е дали едно дете може едновременно да учи в частно училище и заедно с това паралелно да полага изпити в държавно/общинско училище като индивидуален ученик в самостоятелна форма на обучение или по друг начин? Идеята ми е в края на първи клас детето ми да положи изпит (или изпити) в някое държавно/общинско училище и да има диплома за завършен клас и от двете училища. След това същото за втори клас и т.н. до който клас стигнем.

Знам какво ще ми кажете - няма смисъл от това, след като е в ЧУ, ако ще полага изпити в ДУ, направо да го запиша в ДУ и т.н. Simple Smile

Питам дали някой е запознат със законите, бюрокрацията покрай такава еквилибристика и т.н.

Благодаря и лек ден! Simple Smile
Няма как да стане това нещо. Поне не, ако и двете училища са към МОН. Не може детето да учи в две училища едновременно и няма как МОН да издаде две идентични дипломи за едно и също нещо. Няма да обсъждам колко тотално безсмислено е това, дори и да можеше.

Пак връщам темата за резултатите от НВО 4 клас. Сега проверих за настоящето ни училище - излиза, че не всички деца са се явили. В таблиците пише по 20 деца явили се на БЕЛ и Мат, а със сигурност знам, че миналата година имаше по 2 четвърти класа всеки по около 15 деца. Т.е. едни около 10 деца някъде ми се губят (почти цял клас).

Това нормална практика ли е? Да се пускат само определени ученици? И още по-тъп въпрос - за какво служи резултата от НВО 4 клас (когато не се използва за кандидатстване в СМГ, напр.)? Пише ли се в диплома/свидетелство? Или е само за статистика?

За нищо не служи в този случай, само за статистиката е.

# 299
При тези обстоятелства,  няма смисъл да се взимам в резултатите след 4 клас - една голяма част от тях, очевидно може да са нереални.

От друга страна,  виждам, че училища,  които уж се обявяват за "неакадемични, иновативни" и т.н., държат по-висок резултат в някои случаи от традиционно академичните . Не мога да си го обясня, освен с целенасочени подбор на явяващите се.
Но тогава къде е смисъла да се рекламират като иновативни и прогресивни,  ако пак се гонят високи НВО постижения. Звучи ми малко като " ще твърдим, че сме с грижата за емоционалното развитие на детето, за да привлечем по-алтернативно ориентираните родители,  но пък ще гоним високи резултати по НВО, ако може да дръпнем от академично настроените. "

И накрая страдат децата, защото ти си го записал с идеята, че ще му развиват емоционална интелигентност,  но се оказва, че ЧУ иска резултати по НВО. Подобно поведение на училището за мен е странно,  да не използвам някоя по-силна дума, че ще ме баннат.

Общи условия

Активация на акаунт