Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 44 109
  • 775
  •   1
Отговори
# 375
mauvette точно защото знам хронологията и фактите те приканих да дадеш някакви подробности и доказателства за твърдението си. Никога Питагор не са приемали деца без да имат лиценз.

Това училище не е нарочено в темата изобщо. Просто ти си твърде чувствителна когато то се коментира и винаги, абсолютно винаги, реагираш остро и на нож, когато се поставят въпроси за него, които притесняват питащите.

Не реагирам остро. Реагирам на всеки двоен аршин. За мен темата е приключила. За
мен МБ е начално училище и го смятам за такова докато не получи лиценз. Не се бъркам в ничий избор. Познавам хора с деца в Демократичното. Не ми е хрумвало да ги критикувам за направения избор.

# 376
  • София
Никой не критикува ничий избор. Обсъжда се кой какво го притеснява просто.

# 377
Не прави подобни внушения. Никой не критикува ничий избор. Просто потребителката задава съвсем нормални и резонни въпроси с оглед нейния бъдещ избор, на които ти реагираш остро и критикуваш защо ги задава.

# 378
Питагор е вписано като средно училище в регистъра през март 2024г. Първият му випуск осмокласници е от учебната 2024/2025г., т.е. не са обучавали гимназисти, преди вписването си в регистъра.

Не съм казала, че са обучавали,
а че започнаха да се рекламират като гимназия преди лиценза и съответно да набират ученици. По логиката на Санса за лицензите и магистралите и те не би трябвало да са сигурни, че ще получат лиценз.
И това не е така. Удостоверението им е от 12.03.2024г., а анонсът за прием е публикуван на 31.03. https://pitagor-school.eu/2024/03/31/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0 … 2024-2025-%d0%b3/ Самият прием е осъществен юли месец.
Явно съм се заблудила заради публикация за отварянето на гимназиален етап във фейсбук страницата им, която е от месец февруари.
В тази публикация се казва, че затварят учебния цикъл и че ще стартират гимназиален етап. По същата логика как са разбрали, че ще им дадат лиценз месец по-късно🙂 Както и да е.

# 379
mauvette, публикацията на Питагор във facebook е от 20.03.2024.

# 380
Не знам колко са от значение такива подробности. Факт е, че тук има някой, който абсолютно не знае какво иска и на когото никой не може да отговори.
Между другото, тая работа не е като оная работа. В смисъл, получаването на лиценз не е като завършването на магистрала, а значително по-бързо и лесно. Ние навремето още като се появи Изи, кандидатствахме и там (приеха ни и добре, че не отидохме, но това е друг въпрос). Беше май, и те също нямаха още лиценз, защото току-що бяха възникнали. Доротея обеща пред всички, че ще имат лиценз още преди започването на учебната година и точно така се случи. Хората, които си записаха децата, сключиха договор и платиха още като нямаше лиценз. Но не бяха излъгани. Лицензът беше факт още през лятото, преди училището да започне.

# 381
  • София
Едва ли би имало проблем с лиценза.
По-скоро разковничето е в нещо, което отдавна мисля, и което струва ми се Санака също скоро беше писала - за добро образование са необходими традиции. Просто не става иначе или поне не изведнъж. Устойчивостта е също важен фактор, за да растат децата спокойни и да придобиват увереност.
Можем да го играем рискови играчи с бизнеси, с придобиване на имоти, с покупки на скъпи вещи, но някак като стане дума за децата, трябва да се играе на малко по-сигурна карта. Или поне аз смятам така. Никога не би ми хрумнало да си запиша малкото дете в училище, открито преди 1-2-3 години.
Но да, пак опираме до това колко сме различни.

# 382
Едва ли би имало проблем с лиценза.
По-скоро разковничето е в нещо, което отдавна мисля, и което струва ми се Санака също скоро беше писала - за добро образование са необходими традиции. Просто не става иначе или поне не изведнъж. Устойчивостта е също важен фактор, за да растат децата спокойни и да придобиват увереност.
Можем да го играем рискови играчи с бизнеси, с придобиване на имоти, с покупки на скъпи вещи, но някак като стане дума за децата, трябва да се играе на малко по-сигурна карта. Или поне аз смятам така. Никога не би ми хрумнало да си запиша малкото дете в училище, открито преди 1-2-3 години.
Но да, пак опираме до това колко сме различни.
Е, то всяко нещо си иска време. И училищата с традиции някога са били нови все пак🙂 А
Maple Bear са си доста известни по света и си имат солидни традиции. На мен пък ми беше важно, освен от МОН, училището на детето ми да се одитира ежегодно от друга институция и да отговаря на международни стандарти за качество. Беше ми важно учителите да се обучават от експерти, различни от монските и да придобиват (това става постепенно) методи на преподаване, които отговарят на международни стандарти.
Напълно наясно съм, че програмата на МОН е тежка и изисква цялото ежедневие на децата, за да бъде усвоена подобаващо, но бих рискувала някой и друг пропуск (следя си развитието на хлапето) в името на други знания и умения, които придобива.
В крайна сметка, всички сме различни, имаме различни деца и различни разбирания за добро образование. И затова избираме различни училища за децата.

# 383
По принцип е така, но теориите как е хубаво одитирането от чужда институция и спазването на международни стандарти поне за нас се оказаха в разрез с баналната практика, когато детето ти учи в конкретна държава и е нейтив на  същата. Всеки експеримент с чужди институции може да се окаже пагубен и най-често точно така се оказва. Нямам предвид МБ, а Дойче шуле и Киндероазе, а също така и Френския лицей, за който Бояна е писала доста и аз вярвам на всяка нейна дума. Поради това никога не бих посъветвал никое българско семейство да запише детето си българче в чуждестранно училище (с единствено изключение - АК). Както не си е работа германско семейство в Германия да запише детето си в българско училище към посолството там😂

# 384
Напълно съм съгласна с Татко Мецан.
Чуждестранните училища са си за децата от съответната държава. Макар че имам близка позната българка, завършила Френския лицей, която се реализирала повече от прекрасно. Просто сега, след поредните поразии на МОН, е много трудно се впишеш в бг училище, ако си бил в чуждестранно. Всъщност, идеята на училища Maple Bear е да подкрепят местната образователна система не толкова да налагат канадската. С две думи, приоритетът си е местната програма.

# 385
  • София
Синът ми се прехвърли в българско училище от ФЛ в 10-ти клас. Признаха му българския и държа приравнителни изпити по предмети, които не се изучават в съответния клас във френската система, в случая два изпита по философия. Държат се и изпити ако ученикът е минал с двойка, защото франсетата минават горен клас и с двойка по някои предмети.

Адапатацията не е невъзможна, но зависи в какво училище се прехвърли. Френската гимназия, например, е с много високо ниво по всички предмети и е доста трудно, затова и не я избрахме като вариант. Но ФЛ все пак е класическо френско училище, т.е. европейско. Като част от ЕС преходът и признаването на класовете е лесно, защото има обща европейска рамка. И пак българския на детето трябва да е на високо ниво, но с ясното съзнание, че терминологията по предметите ще е пълна нула и поне аз бях като помощник по всички предмети през първата година, защото всичко е учено на чужд език и думите на български по темата отсъстват, дори за математика, да не говорим за останалите предмети. Татко мецан е казал останалото, което е и мое мнение.

Иначе и ФЛ от няколко години са включили и матурата на МОН по български, макар и по желание, та има възможност да се учи по-лесно в български университет. Това ако някой има силите при 12 часа дневно в училище да си причини и това. Самата реализация после тук не мисля, че е проблем, проблем е ако трябва да се прехвърля човек преди да завърши, пък това се случва доста често. От випуска на сина ми бяха 70 ученика и след 9-ти клас останаха по-малко от 30. Никой от нас не е имал идея да си мести детето, но се наложи. Не бих рискувала с канадски и прочее училища, честно казано, ако синът ми не беше наполовина французин и ФЛ нямаше да ми хрумне никога.

# 386
О, във Френския лицей си учат и чисти българчета. И всеки родител си знае причините за това. В крайна сметка, важното е всеки да си състави образователен план спрямо даденостите и възможностите на детето. Често това не се случва или заради свръхамбиции на родителите или заради лоша преценка. Тогава е добре да има някакъв резервен план. А истината е, че въпреки привидното многообразие, избор почти липсва.

# 387
  • София
О, във Френския лицей си учат и чисти българчета. И всеки родител си знае причините за това. В крайна сметка, важното е всеки да си състави образователен план спрямо даденостите и възможностите на детето. Често това не се случва или заради свръхамбиции на родителите или заради лоша преценка. Тогава е добре да има някакъв резервен план. А истината е, че въпреки привидното многообразие, избор почти липсва.
90% са чисти българчета и, честно казано, това е големият проблем на лицея в последните години. После става проблем и на децата.

# 388
От досегашния ми опит в МБ мога да кажа, че българската програма е силно застъпена (хорариумът по БЕЛ и МАТ е по-висок от стандартния - мисля, че респективно 9 и 6 уч. часа, отделно математика, ELA and science по канадската), темпото е високо, дори родители споделят, че често домашните, както и материалите за наваксване при болест идват нанагорно, а за някои деца си е направо трудно. Почти всеки уикенд за домашно се дава и текущо състезание по мат, предстои и Любословие, като ще упражнят форматите и в час. И макар да се създават условия и да се окуражава участието, няма натиск или гонене на медали, отчита се, че децата са с различни интереси и възможности. При нас поне половината клас се явява на състезания и се справя прилично. За мен е важно, че детето понася обема и интензитета на учене така, че ходи с желание и мотивация (а си представям, че в класическо училище, в обстановка на ежедневна конкуренция, би било точно обратното). Следователно педагогическите им методи са ефективни спрямо моето дете.  Мисля, че това идва от прилагане на методи от канадската програма и при българската. Например, писането в първи клас се упражнява не само в работни тетрадки и по листове, но и през игри - написване на история за любимата играчка, или пък създаване на комикс, книжка и т.н. Учат много интересни факти, като са поднесени по нагледен или творчески начин. Мисля, че на децата им е интересно в клас, при все че има сериозно натоварване. Поели ли сме риск? Да - училището не е с 30 г. традиция, а в момента се развива. Но проучваш, говориш с други семейства и с ръководството и на тази база решаваш дали това е подходящото място за детето.

# 389
Без да прозвучи, като заяждане, но всички тези "творчески" методи са застъпени и в другите училища. Не са нито нещо уникално, нито нещо иновативно или такова, което да се прилага за първи път и само в МБ. Просто в другите това наистина е влязло като нещо стандартно в програмата и методите, и отдавна не го считат за революция.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 12:37 от Аncy

Общи условия

Активация на акаунт