Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 44 101
  • 775
  •   2
Отговори
# 360
Ясно, Санака, страшна си!😂
Ама то значи, че до 6 клас някое училище може да признае същия завършен клас, а друго - по-долен клас. Много странно 😂 не че ме интересува изобщо 😂

# 361
Аз лично не виждам място за “теоретизиране”. Ако някой се интересува, пита в съответното училище как са уредили този въпрос. По спомени, децата от Фюжън държаха приравнителни изпити към други училища преди да вземат лиценз. Вероятно в МБ ситуацията е подобна. А лиценз ще получат. Просто се очаква държавата да заработи🙂

Доколкото разбирам, Вашето дете учи в МБ?

Как стои въпроса за Вас (ако не е твърде лично) - дали ще чакате лиценз за основно или след 4 клас ще търсите алтернатива?

Питам, защото при нас 4 клас е след 2 години и ако сега запиша детето в ново училище и се наложи да го местя отново след 2 - не съм щастлива. Освен това - сега кандидатстваме на няколко места. Ако изберем МБ и откажем на другите, след 2 години как ще им се появя - извинете, обърках се, може ли пак да ни приемете?

Затова задавам толкова въпроси - вече питах училището, получих отговор, но продължавам да се вълнувам. Може би родителите, чиито деца са в това положение, имат по-добра информация или ориентация как е уреден въпроса - това, което Санака спомена - друго училище до лиценз. Нали знаете, че е никое училище няма да ми дадат такава информация. Пък и затова е форума - да се обмени опит, ако някой друг утре се интересува да го прочете.

# 362
  • София
Ясно, Санака, страшна си!😂
Ама то значи, че до 6 клас някое училище може да признае същия завършен клас, а друго - по-долен клас. Много странно 😂 не че ме интересува изобщо 😂

Е, не, поне не би трябвало. Признаването е на база предмети, хорариум и др. обективни критерии. Може и по-горен клас да му се признае. Преценява се за всеки конкретен случай.

# 363
Аз лично не виждам място за “теоретизиране”. Ако някой се интересува, пита в съответното училище как са уредили този въпрос. По спомени, децата от Фюжън държаха приравнителни изпити към други училища преди да вземат лиценз. Вероятно в МБ ситуацията е подобна. А лиценз ще получат. Просто се очаква държавата да заработи🙂

Как стои въпроса за Вас (ако не е твърде лично) - дали ще чакате лиценз за основно или след 4 клас ще търсите алтернатива?

Питам, защото при нас 4 клас е след 2 години и ако сега запиша детето в ново училище и се наложи да го местя отново след 2 - не съм щастлива. Освен това - сега кандидатстваме на няколко места. Ако изберем МБ и откажем на другите, след 2 години как ще им се появя - извинете, обърках се, може ли пак да ни приемете?

Затова задавам толкова въпроси - вече питах училището, получих отговор, но продължавам да се вълнувам. Може би родителите, чиито деца са в това положение, имат по-добра информация или ориентация как е уреден въпроса - това, което Санака спомена - друго училище до лиценз. Нали знаете, че е никое училище няма да ми дадат такава информация. Пък и затова е форума - да се обмени опит, ако някой друг утре се интересува да го прочете.
Не мога и не искам да споделям информация публично за личните ни планове. Доколкото знам лицензът се чака съвсем скоро, т.е. ще е наличен в момента, в който ни касае, но при нас е много решаващ проблемът с локацията, има и други фактори, които ще повлияят на решението ни.

# 364
Скрит текст:

Не мога и не искам да споделям информация публично за личните ни планове. Доколкото знам лицензът се чака съвсем скоро, т.е. ще е наличен в момента, в който ни касае, но при нас е много решаващ проблемът с локацията, има и други фактори, които ще повлияят на решението ни.

Благодаря, извинете, че попитах.

# 365
На мен ми стана интересно дали в договора училището са си вързали нещата какво става ако не получат лиценз. Дали има някаква клауза например, че родителите са наясно, че към момента ситуацията е такава и училището не носи отговорност ако ...и следват 100 точки:) А дори да не са, какви изобщо претенции може да имат родителите. Ситуацията както се вижда е трудна за разбиране и поражда много въпроси. Поне четейки темата де, аз лично не съм се интересувала. Но супер, че се повдига, защото за много родители може да се окаже важно ако обмислят.

Според мен като се пита училището по коя да е по шокотлива за него тема, човек не бива да очаква дори, че ще са напълно прозрачни. Но дори да са супер прозрачни и коректни, извън техния контрол е какво ще стане. Един вид и те ще теоретизират като отговарят. То като не е ясно всички теоретизират.

# 366
На мен ми стана интересно дали в договора училището са си вързали нещата какво става ако не получат лиценз. Дали има някаква клауза например, че родителите са наясно, че към момента ситуацията е такава и училището не носи отговорност ако ...и следват 100 точки:) А дори да не са, какви изобщо претенции може да имат родителите. Ситуацията както се вижда е трудна за разбиране и поражда много въпроси. Поне четейки темата де, аз лично не съм се интересувала. Но супер, че се повдига, защото за много родители може да се окаже важно ако обмислят.

Според мен като се пита училището по коя да е по шокотлива за него тема, човек не бива да очаква дори, че ще са напълно прозрачни. Но дори да са супер прозрачни и коректни, извън техния контрол е какво ще стане. Един вид и те ще теоретизират като отговарят. То като не е ясно всички теоретизират.
Чудя се защо не се терзаехте толкова и не “ теоретизирахте” докато Фюжън чакаха лиценз или когато Питагор си приеха гимназистите преди да да получили лиценз. Явно че конкретно това училище ви бърка в здравето, но не знам защо🙂
Договорите се подновяват всяка година. Нали не мислите, че някой е бил излъган, подведен и заблуден докато е подписвал договор. И преди да кажете, че са нямали избор, ще отговоря, че само в София има над 65 частни и не знам колко общински училища съвсем лицензирани от МОН. Както, между другото, споменах и гимназията Ай скул в село Мещица🙂. Та избор има и всеки сам си решава къде, как и какво. Санака обясни добре как стоят законово нещата за госпожа Щарк. От там насетне не мисля, че на някой му влиза в работата защо едни родители са избрали да оставят децата си в това училище. И аз недоумявам как в хората си записват децата в Иззи след цялата драма на изгонените деца, ама ей, на, записват ги и си е тяхна работа.

# 367
Кога Питагор са приемали гимназисти преди да имат лиценз?
За Фюжън активно се говореше и дискутираше тук в темата абсурдността на казуса.

Когато избираш частно училище, го избираш НЕ с идеята детето ти да го сменя на следващата година, поради липса на лиценз.
И Иззи поне има лицензи, като приема децата. Всеки си има неговите мотиви да го избира или да го отхвърли/напуснe.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 16:37 от Аncy

# 368
Извинявай mauvette,

Първо - ника се чете Санса Старк, не щрак.

Второ - не се интересувам от теб или твоето дете (писна ми да пиша учтиво, а да ме нападат - затова минах на ти). Попитах най-възпитано дали като родител на дете , което в момента е във въпросното училище, имаш информация, която на мен, като родител отишъл на интервю за прием, няма да ми споделят. Уважавам правото ти на отговор или липсата на такъв - дори се извиних, че те попитах.

Трето - обясних много ясно - ако сагата с лиценза се проточи още няколко години (все пак сме в България - тук магистрали строим по 30 години, а детски болници по над 40 години - та един лиценз ли няма да се забави), след 2 години моето дете отново ще ходи по интервюта. А трябва да съм тъпа, за да го запиша в 3 клас в училище, което може да му предложи обучение още само две години и след това - кой откъде е. Освен това , ние се интересуваме от базата в Бояна, защото ни е удобна. Но изрично ни се каза, че след 4 клас там няма да има класове. Планове - евентуално, ако има място в другата им база (в другия край на София). Но това "евентуално" също не ме устройва - защото дори и да вземат лиценз утре, след 2 години може да се окаже, че в Камбаните няма място (справка в момента тече кампания за записване на нови ученици, където за 3 клас , който ни интересува, се приемат деца и в двете бази). Т.е. питам - просто питам родители с опит. Не разбирам защо се засягаш толкова. Не искам да нападам великото канадско училище, напротив - искам да запиша детето с в него.

Не съм нападала Фюжън, защото когато кандидатствахме за ПУК, от Фюжън чистосърдечно си признаха, че нямат лиценз. И ние дори не ги обмислихме поради тази причина.  

А в МБ не го споменаха на срещата изобщо. Чак когато се обадих да попитам, се сетиха да ми кажат.

Това са дребните разлики - поне в моя случай.

Но разбрах - за МБ или добро или нищо.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 16:20 от Sansa Stark

# 369

Чудя се защо не се терзаехте толкова и не “ теоретизирахте” докато Фюжън чакаха лиценз или когато Питагор си приеха гимназистите преди да да получили лиценз. Явно че конкретно това училище ви бърка в здравето, но не знам защо🙂
Договорите се подновяват всяка година. Нали не мислите, че някой е бил излъган, подведен и заблуден докато е подписвал договор. И преди да кажете, че са нямали избор, ще отговоря, че само в София има над 65 частни и не знам колко общински училища съвсем лицензирани от МОН. Както, между другото, споменах и гимназията Ай скул в село Мещица🙂. Та избор има и всеки сам си решава къде, как и какво. Санака обясни добре как стоят законово нещата за госпожа Щарк. От там насетне не мисля, че на някой му влиза в работата защо едни родители са избрали да оставят децата си в това училище. И аз недоумявам как в хората си записват децата в Иззи след цялата драма на изгонените деца, ама ей, на, записват ги и си е тяхна работа.

Моите терзания съм споделила многократно и те са основно в посока, че при тези цени няма достатъчно избор (уточнявам аз спрямо моите разбирания; да не се повтaряме, че не всеки се чувства без избор). В случая обаче е полезно, че се отвори темата, защото не всички родители сме (включвам и себе си) толкова светнати. Аз поне нещо като обмислям, гледам повече гледни точки да чуя, повече неща да разбера пък накрая тегля чертата и сама решавам кое ми е проблем и кое не. Не разбирам защо така бойно реагира.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 22:15 от teg

# 370
Кога Питагор са приемали гимназисти преди да имат лиценз?
За Фюжън активно се говореше и дискутираше тук в темата абсурдността на казуса.

Когато избираш частно училище, го избираш НЕ с идеята детето ти да го сменя на следващата година, поради липса на лиценз.
И Иззи поне има лицензи, като приема децата. Всеки си има неговите мотиви да го избира или да го отхвърли/напусни.
Нали и аз това казвам. Всеки има право на избор. И никой няма право да съди другия за направения избор.  
На потребителката, която се терзаеше, ѝ бе отговорено. Съответно, тя ще си реши какъв избор да направи.
За Питагор виж хронологията и кое как се случи.
Сега виждам отговора на Санса (съжалявам за обърканото име). Отговорът ми не беше към теб, а към teg. Не споделям и не искам лична информация във форума. Ако си искала да питаш нещо лично, можеше да питаш на лично съобщение. Беше ти отговорено нееднократно как стоят въпросите с лиценза и липсата на такъв. От там насетне, си правиш личния избор. Но след полезната информация, която предостави санака, ти продължи да дълбаеш как и какво, ако пък го избереш това училище.
Честно казано, МБ си е нарочено в тази тема и изобщо не е като “само добро, или нищо”. Никъде никой не е казвал, че училището е велико. Училище като училище. А за лиценза си права. Може да се чака поне още 30 години. Може и повече. Никой никога не знае какво ще се случи, нали така?

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 16:36 от mauvette

# 371
  • София
Питагор е вписано като средно училище в регистъра през март 2024г. Първият му випуск осмокласници е от учебната 2024/2025г., т.е. не са обучавали гимназисти, преди вписването си в регистъра.

# 372
Питагор е вписано като средно училище в регистъра през март 2024г. Първият му випуск осмокласници е от учебната 2024/2025г., т.е. не са обучавали гимназисти, преди вписването си в регистъра.

Не съм казала, че са обучавали,
а че започнаха да се рекламират като гимназия преди лиценза и съответно да набират ученици. По логиката на Санса за лицензите и магистралите и те не би трябвало да са сигурни, че ще получат лиценз.

# 373
mauvette точно защото знам хронологията и фактите те приканих да дадеш някакви подробности и доказателства за твърдението си. Никога Питагор не са приемали деца без да имат лиценз.

Това училище не е нарочено в темата изобщо. Просто ти си твърде чувствителна когато то се коментира и винаги, абсолютно винаги, реагираш остро и на нож, когато се поставят въпроси за него, които притесняват питащите.

а че започнаха да се рекламират като гимназия преди лиценза и съответно да набират ученици. По логиката на Санса за лицензите и магистралите и те не би трябвало да са сигурни, че ще получат лиценз.

Абе защо извърташ и се опитваш да си промениш казаното? Тук ясно пишеш "приеха гимназисти", преди да са получили лиценза.

# 374
  • София

И това не е така. Удостоверението им е от 12.03.2024г., а анонсът за прием е публикуван на 31.03. https://pitagor-school.eu/2024/03/31/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0 … 2024-2025-%d0%b3/ Самият прием е осъществен юли месец.

Общи условия

Активация на акаунт