Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 42 233
  • 775
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте,

Преди около 2-3 седмици питах за отзиви за ЧОУ Климент Охридски.
По препоръка на участник в темата се върнах назад и четох страница по страница, но за съжаление ми направи впечатление, че коментарите за училището са от родители на бивши възпитаници.
Дали към днешна дата някой има лична информация и такава от близки до него източници.

# 721
  • в страната на чудесата
Най-добре е да се видите с логофетов.
Имам познато дете което кандидатства след втори или трети клас и се бяха потресли за огромните му пропуски. То е в друго чу и не е топ но в никой случай не е пълна дупка.
Имаха 20 деца в начален курс, стабилно учели математика. Знам от училището директно (по смешно стечение на обстоятелствата) че има ежеседмична обратна връзка, ходят на разни външни неща и спортове като се редуват - едни преди а другите следобяд, имат еднодневни екскурзии и си учат стабилно.

# 722
Имам познато дете което кандидатства след втори или трети клас и се бяха потресли за огромните му пропуски. То е в друго чу и не е топ но в никой случай не е пълна дупка.
Имаха 20 деца в начален курс, стабилно учели математика. Знам от училището директно (по смешно стечение на обстоятелствата) че има ежеседмична обратна връзка, ходят на разни външни неща и спортове като се редуват - едни преди а другите следобяд, имат еднодневни екскурзии и си учат стабилно.

Много много Ви благодаря!
За ученето чувам добри отзиви, но също се интересувам от учителския колектив, спокойна ли е средата, насреща ли са при възникнали казуси между децата и т.н.

# 723
Veronelata, моето дете е в седми клас. Имам лични впечатления за две от учителките 1-4 клас.  За едната мога да кажа само хубави неща. За другата съм с не толкова добро мнение.  В последните години има много млади учители, които аз не харесвам особено.
Средата е спокойна, но почти винаги има по някой "бушон" в клас. Ръководството е отворено  и достъпно винаги за разговори. Директорката е нова, но съм с много добри впечатления от нея.

# 724
Много ми е интересно какви пък толкова огромни пропуски може да натрупа дете във втори клас, че чак и да се потресе човек🙂

# 725
  • София
Дано и да не разберете никога...Не, че не се наваксва, ама е на гърба на детето и родителите...

# 726
Много ми е интересно какви пък толкова огромни пропуски може да натрупа дете във втори клас, че чак и да се потресе човек🙂

Аз лично познавам дете, което в края на втори клас не познаваше всички букви, за четене да не говорим.

# 727
  • София
Това би могло да е вид дислексия например.
Въобще вредно е, ако в прекалено мерене на училища, някакъв казус набързо се квалифицира като "образователен пропуск".
В средностатистическо прилично училище (и без да блести с кой знае какво) наистина няма как да зейнат чак такива пропасти едва във втори клас. Хубаво е родителите да гледаме внимателно най-напред децата си, а не само училищата.

# 728
Не, не, изобщо не говорим за дете с дефицити, диагнози, затруднения.

# 729
Това би могло да е вид дислексия например.
Въобще вредно е, ако в прекалено мерене на училища, някакъв казус набързо се квалифицира като "образователен пропуск".
В средностатистическо прилично училище (и без да блести с кой знае какво) наистина няма как да зейнат чак такива пропасти едва във втори клас. Хубаво е родителите да гледаме внимателно най-напред децата си, а не само училищата.

Не говорим за някакви проблеми. Една медийна звезда преди години беше разбрала чак в края на 3 клас, че синът ѝ срича. Става въпрос за ПБ.

# 730
  • София
Не знам, аз само казвам, че такива специфики у децата са доста сложни, понякога чак на по-късен етап се изясняват, проспани под маската на "по-буйно", "по-неученолюбиво" и т.н. дете.
Имам подобен случай в близкото обкръжение.
Не е рядкост самите родители да не искат да признаят пред себе си, че би могло да има проблем. И вместо да го потърсят, просто хвърлят вината върху училището.
Въобще ако даден казус не е познат лично и от първо лице, вариантите са сто и кой знае за какво става дума всъщност, ако разполагаме просто с "преразказ".

# 731
Стига, бе, без никой да ме учи кой знае колко, четях преди първи клас.

# 732
  • София
Мене дядо ме научи да чета на 4, на 5-6 вече четях цели книжки.
Но тогава по тв имаше "детско" два пъти на ден за по 30-40 минути и едно "Лека нощ".
Мотивация за четене, сиреч за интересни неща, е имало и у нас като деца, но и у големите в семейството (убедена съм, че наистина писва да четеш на глас за седемстотинпетдесетиосми път "Пипи разиграва Джим и Бък" и по-добре детето да се научи там да си чете самó).

# 733
  • в страната на чудесата
Бе каква дислексия? Казах го като пример че си побират деца и че ги натискат да учат…
Тези хора с дислексия днес могат да се образоват мн по лесно - има аудио и видео възможности за книги. Но често не го правят. Да не даваме диагнози на глупостта.
Ако се върнем на КО - малко училище с високи изисквания сравнително сигурна среда и всички рискове на малките училищни общности.

# 734
Проблемът идва и от това, че децата не могат да бъдат оставени да повтарят класа в начален етап. Така се стига до момента, в който неграмотни деца отиват в пети клас, когато просто става мазало. Да не говорим за децата с проблеми заради екраните, децата с дислексия, хиперактивните деца с дефицит на внимание. Някак се опитваме да ги обучаваме тези деца с методи, които явно не работят и да ги приобщаваме, където не могат да бъдат приобщени и после имали пропуски. Ми, имат. Ма освен да се потрисаме, не знам какво друго може да направим.

Общи условия

Активация на акаунт