Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 42 377
  • 775
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Мецане, какво имаш предвид под начално училище - на Пипи голямото дете е вече в прогимназия, не е в начален етап?

# 76
Е добре де, все същото....имам предвид до 7 клас, да.

# 77
Принципно съм съгласна със Спенса и Пипи.
Моята дъщеря преди 7 години беше приета в 4 клас в тогавашния чну Питагор на обявени май бяха 2 свободни текущи места, имаше тест и не помня какво. В кварталното компромисно изкара до 3 клас. Отделно от това същата година Питагор покани и няколко деца призьори от Математически предизвикателства. Получи се един фантастичен клас. Мъжът ми го наричаше националният отбор на Бг по математика, 4 клас. Липсваха само накои деца, които тогава бяха в 145 оу и някои още  силни дечица и картината щеше да е топ. Та в 4 клас моята дъщеря не е ходила никъде освен часовете в училище. На изпита в смг нямаше ден, защото и на пробните им не беше ходила и с това нямане на ден се класира за последната по бал руска паралелка. Последният клас, който май щеше да учи руски в СМГ. Дъщеря ни продължи в ПЧМГ, щото с руски няма кинти, нали, да цитирам един потребител...
Синът ми обаче си учи в ДУ, защото това ниво в пчмг не е постижимо за всеки един детски мозък, понякога има предел и при нвго просто избрахме по-добро място. . Не че не сме искали, но и в Питагор не влезе (вече Питагор беше с отделен прием в 5 клас, макар да важеха някои приемни изпити и от ПЧМг, умножени с коефициент)
Та май се разбрахме кой какво искал да каже.

# 78
С последния пример и аз се съгласявам изцяло. Ако родителите държат на "състезателно" ЧУ, и само едно от двете деца е този модел, не е чак толкова страшно другото дете да си лежерства в държавно. Защото тук критерият не е луксът, а сериозното учене- и това надделява над "правото на частно училище" на всяко братче/сестриче.

# 79
  • Пловдив/София
Всъщност постоянния родителски стремеж да дадем “съвсем по равно” на децата си изостря конкуренцията между тях и ги кара постоянно да гледат в паничките си.
Всички книги и психолози казват- на всеки, от каквото има нужда, а не по равно.

Плюс това вие май не вярвате, но аз наистина не съм убедена, че ЧУ е някаква страхотна награда за децата, а липсата му - наказание.
Все още ми е мъчно, че изтормозих големия с академичен клас, а той е творец и спортист.
Но от друга страна държа на базовите знания, а в ДУ съвсем щяха да го изпуснат, та сигурно е за добро…

# 80
  • София
За изненада на Мецан и аз за една бройка да запиша малкото в ДУ. По ред причини. От една страна не случвахме на ЧУ с по-голямото дете. От друга бях много доволна от учителката на малкото в ДГ (за разлика от групата на баткото, заради което и отидохме в ЧУ), а за първи клас имаше възможност да сме при много добра учителка в близкото ДУ, която се славеше с доста добра подготовка по състезателна математика.
Обаче....човек предполага, а Господ разполага. Учителката се премести...в ЧУ Joy Та по спешност септември (и по чудо, защото в последния момент имаше отказало се дете заради Шилер) се наложи да държим приемен изпит за Пук в ЧУ. Изобщо нямах никакви скрупули, че едното щяло да е в ЧУ, а другото не. Действа се според ситуацията.

# 81
За последните две мнения няма да кажа какво мисля, че ще ме баннат😂

Нещо трито ли е? Не ми се вярва баш ти да си объркал броилката, а пък нищо не виждам в последните два поста. То и моят е почти от последните два, пък и е малко раничко още, но все пак Simple Smile.

# 82
  • София
Мецан е много грижовен родител и смята, че ЧУ е най-добрият избор. А в частните училища (повечето) наистина се учи сериозно, докато в много от държавните или не се учи или пък поради липсата на достатъчно часове по двата основни предмета  децата губят нишката и имат пропуски. И после трябва да наваксват с уроци в 6ти и 7ми клас или дори по-рано. Но всяко дете и всяка ситуация са различни и човек не може да е знае какво ще е най-добро за детето още преди да е тръгнало на училище.

# 83
  • София
Ами аз лично съжалявам, че не кандидатстваха и двете ми деца в СС още за ПУК. Подведох се и аз, че там е някакъв гърчилник за вероятно ултранадарени, кротки и ученолюбиви деца. Joy  Сега ми е смешно каква ми е била представата за там. Учело се много Joy Просто се оказа, че моята представа за "много учене" е била прекалена и извратена. Не се учи "много" там. Учи се стабилно, редовно и систематично. Програмата им е много по-хуманна и от някои алтернативни, където сме били. Харесва ми и, че там видях много по-ангажирани учители към личния напредък на децата, отколкото в "не толкова гърчави училища". Може и да се повтарям, но това е моят опит.
И да, това не го знаех, когато децата бяха малки за съжаление.

# 84
И аз съм пред дилемата на Пипи. След има-няма година трябва да измисля какво да правя с малкото човече и все повече осъзнавам, че трябва да изляза от клопката да дам еднакво на двете деца и да се опитам да подходя индивидуално. За съжаление, нямаме читаво квартално училище, а за читавото такова нямаме никакъв, ама никакъв шанс. За голямата не търсихме академични училище, защото не мислех, че й пасва такъв тип училище, а и не бях много сигурна дали изобщо да е в ЧУ.
Ако имахме читаво държавно или избора на Пипи с Шилер, щях да се замисля сериозно най-вече заради финансите и по-малкото време, прекарано в училище. Но пък и няма как човек да пренебрегне предимствата на ЧУ. А основното предимство според мен заради, което голямата част от родителите избират ЧУ е подбраната среда, която е предпоставка за по-добра дисциплина и хомогенно ниво, над което да се надгражда.
За съжаление, повсеместното ниво ДУ е толкова лошо, че освен паралелното образование с частните уроци, се отваря огромна ниша за частното образование, което обаче не може да намери кадри и се бори с различни организационни,
сградни и прочие предизвикателства.
След цялото това многословие, моят съвет към Пипи е да пробват за Шилер колкото и да не искат да местят детето от ДГ. Ако се получи, могат да имат още един вариант, който да обмислят.

# 85
Аз имам колега, която просто намери конкретна учителка и прокопа пътека детето да бъде точно в този клас от 1 до 4 клас. Да плаща за ЧУ въобще не би й хрумнало.  Такива хора като нея не за частно, а за кило мандарини няма да дадат пари, ако не са намалени с 50% процента. А имат.
Така че това е друг възможен подход - да се търси много опитен и сърцат учител. Единица са, обаче правят чудеса, въпреки средата.

# 86
  • София
И аз съм пред дилемата на Пипи. След има-няма година трябва да измисля какво да правя с малкото човече и все повече осъзнавам, че трябва да изляза от клопката да дам еднакво на двете деца и да се опитам да подходя индивидуално. За съжаление, нямаме читаво квартално училище, а за читавото такова нямаме никакъв, ама никакъв шанс.

След цялото това многословие, моят съвет към Пипи е да пробват за Шилер колкото и да не искат да местят детето от ДГ. Ако се получи, могат да имат още един вариант, който да обмислят.

Изглежда, че родителите на деца в Младост все пак имат някакви варианти на приемливи ДУ, ето такъв е и вариантът с Шилер. Има квартали, в които поради голямото строителство и липсата на училища, не приемат децата в кварталното и се налага в начален етап да пътуват сутрин и следобед до училище в друг квартал. При нас се получи така в последните години, ние бяхме май едни от последните, успели да се класират в кварталното без проблем.
Така че да, при наличие на варианти не виждам особена причина човек да не пробва в държавно в начален етап. Ако не се получи, остава вариантът с преместване в частно - места има, стига целта да не е СС и Архимед, както и КО, защото е с малко деца.

# 87
  • София, България
В Шилер се учи по цял ден, даже май свършват в по-късно от СС.

# 88
  • София
Има и други ДУ в Младост, за тези, които предпочитат да обяд.

В Шилер се учи по цял ден, даже май свършват в по-късно от СС.

# 89
  • София, България
Има много ДУ в цяла България, какъв беше смисълът на този коментар? Аз отговорих на mauvette и на написаното, че се пести време с Шилер.
Понеже постоянно се говори за Шилер, да си кажа и аз, децата, които тази година се явиха на матури след 7ми клас бяха от последния випуск, приети БЕЗ уседналост и само с изпит. След това там нещата прогресивно се скапаха. Има текучество на учителите, отделно немския си е с такса, в по-горните класове часовете по немски намаляват много, децата масово се отказват от немския, за да имат време да учат за матурите и да ходят по уроци.

Общи условия

Активация на акаунт