Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 44 041
  • 775
  •   1
Отговори
# 300
  • в страната на чудесата
Е може жената да търси вариант с училище което не е МОн
То и Нво не е задължително

# 301
При тези обстоятелства,  няма смисъл да се взимам в резултатите след 4 клас - една голяма част от тях, очевидно може да са нереални.

От друга страна,  виждам, че училища,  които уж се обявяват за "неакадемични, иновативни" и т.н., държат по-висок резултат в някои случаи от традиционно академичните . Не мога да си го обясня, освен с целенасочени подбор на явяващите се.
Но тогава къде е смисъла да се рекламират като иновативни и прогресивни,  ако пак се гонят високи НВО постижения. Звучи ми малко като " ще твърдим, че сме с грижата за емоционалното развитие на детето, за да привлечем по-алтернативно ориентираните родители,  но пък ще гоним високи резултати по НВО, ако може да дръпнем от академично настроените. "

И накрая страдат децата, защото ти си го записал с идеята, че ще му развиват емоционална интелигентност,  но се оказва, че ЧУ иска резултати по НВО. Подобно поведение на училището за мен е странно,  да не използвам някоя по-силна дума, че ще ме баннат.
Не знам някой родител са си записва детето в което и да е училище само за да му развиват емоционалната интелигентност. Както и не мисля, че високите академични резултати изключват развиването на емоционална интелигентност. Всъщност, каквото и да си говорим рано или късно се стига до мерене на резултати. И училищата (разбирай, собствениците им) много добре знаят това и го използват, за да привлекат клиенти. Та, емоционална интелигентност, емоционална интелигентност, ама сиренето е с пари🙂
Иначе, НВО-то си е по желание. И може да има деца, които да не желаят да се явят, защото не им трябва или си имат други планове. С две думи, светът не се върти около МОН и неговите НВО-та. Не вярвам обаче да има училище, което да спре някое силно желаещо да се яви на НВО дете.

# 302
Как точно в едно училище развиват целенасочено емоционална интелигентност? Нещо не мога да си го представя.

# 303
  • София
Учат ги да плачат на финала на Ромео и Жулиета. Joy

# 304
Емоционалната интелигентност - вкъщи.
Рекламират се като иновативни, защото родителите това искат да чуят-алабализми, недоказани във времето, но пък звучащи модерно.

# 305
Емоционалната интелигентност - вкъщи.
Рекламират се като иновативни, защото родителите това искат да чуят-алабализми, недоказани във времето, но пък звучащи модерно.
.
 И кои са иновативните училища в София, които рекламират алабализми?

# 306
Иновативно означава най-вече, че взимат пари по съответната програма.

# 307
  • При вещиците
На мен това ми хрумна още когато Хоуп каза за помагането по време на матурите - те тогава всички ще са на 6. А за уроците явно още някак не е естествено, че е важно за какво ходиш на уроци. Може би го разбират родители, които вече са се сблъскали с матурите по реално. 

Но гледам и гледам и наистина, може ли да има толкова много частни училища и като теглиш чертата да си с усещането, че всъщност нямаш почти никакъв избор.
В този форум да, има само две ЧУ. Другите не струват и кажеш ли нещо добро за тях веднага 5 човека те оборват в противното. Истината е, че за всяко дете има подходящото училище. Затова обикаляйте, ходете на отворени врати, питайте  родители, останете след училище и наблюдавайте, разпитайте познати. Познавате си детето и ще разберете какъв тип училище му трябва. Преди 2 години се наложи спешно да местим детето и преживях тежки 3 месеца в обиколки по училища. Всеки ден страдах да не сбъркам...отново. А за НВО-то след 4 клас - не знам дали и доколо квесторите помагат на учениците, но ако го правят в ЧУ Х значи го правят и в ЧУ У.

# 308
За Джани Родари познати казаха, че няма натиск да се учи на всяка цена, но  децата се чувстват много добре.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:19 от Spensa

# 309
  • София
Ако човек има навик отвреме навреме - ей така от чисто любопитство - да отваря секция Свободни работни места в сайта на РУО София, предполагам никога не би си записал детето точно в Джани Родари. Нищо не знам за това училище, но колкото пъти проверя, толкова се оказва, че въпросното училище е пуснало обяви за 5-10 свободни места. И така е от много години. Аз въобще не знам тези хора успяват ли да задържат някого за повече от 3 месеца.

# 310
  • в страната на чудесата
Понякога е въпрос на период за семейството и Джани Родари или Пипи дългото чорапче може да се окаже не лош избор.
Много хора имат потребността да защитят избора си и да заглушат съмненията си и затова има крайни мнения. Особено когато не са от личен или много близък/ежедневен опит.
Впрочем това важи и за университетите, тъй като и там майките участват много съществено както в избора, така и в процедурата. Често са доста по-наясно от кандидатстудента за приеми, рейтинги и пр. Участниците в тази тема не са изключение 😂😂😂

# 311
Преди известно време гледах Основно прогресивно училище в Стрелбище. Отказах се основно заради липсата на двор и реално открито хубаво място за игра и физическа дейност, но много лошо впечатление ми направи, че имаха обява и търсеха нов директор. До сега не бях попадала на училище, което си търси така директор. По-скоро си представях, че хед хънтват висококвалифицирани специалисти. Или май много съм в джаза в корпоративната среда и не съм в час. Не знам. Но ми направо много лошо впечатление.

# 312
Аз само едно нещо искам да добавя, този фокус върху НВО всъщност е и понеже матурите не са кой знае какво наистина. И ако средният резултат на учениците от едно училище е кофти, това е знак. Не е нужно изобщо фокусът на училището да са матури, за да постигнат добър среден резултат на всичките им ученици. Може да си се учат децата на емоционална интелигентност (и на мен лично ми е интересно как става, но да кажем, това, че аз не знам как става и са ми общи приказки, не означава, че не е възможно). Но могат и някаква грамотност да докарат базова като за приличен резултат от матури. Така, че децата, които се насочат към държавна гимназия един ден, да не са ощетени. Истината е, че нещата са много субективни, да. Като върна лентата с голямата и аз на какъв ъкъл бях като беше в детската градина. Мога да кажа, че детето си намери пътя въпреки мен и моиъе лутания и с голяма доза късмет с учители. Но точно за това и сега съм толкова внимателна. Не знам и второто дали ще е с такъв късмет и затова ползвам вече и лично натрупан опит.

Напълно съм съгласна, че няма универсално училище. Но преди да започне някъде, няма как да знаем дали ще й се отдава да учи или ще го дава по лежерно в началните класове. Затова предпочитам да започна с варианта може би ще й се учи. Ако пък не и видим зор в силна академична среда, лесна работа, тогава поне избор ще имаме ако не друго. И държавни училища си има безплатни Simple Smile Има деца, които в началните курсове са по лежерни, но после много силно започват да дърпат. Изобщо всички деца са си супер, и аз не ги деля на читави не читави, понеже някой горе писа за читави деца. Просто както се смеем с мъжа ми, гледаме да управляваме риска с училищата рационално Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 22:20 от teg

# 313
За мен ключовите неща в цялата сага с избора на училище са три - първо, диагностика (даденостите на детето). За  first time moms това може да е трудно, след това вече по-лесно се ориентираш. Второ - кой тип училище е подходящ за дете с тези дадености, и третото и най-трудно (за по-новите училища, които не могат да изкарат рубрика "Реализация на нашите възпитаници"), да разбереш как на практика се прилага рекламираната концепция, има ли дългосрочна стратегия и каква позиция заема училището спрямо НВО 7 клас (игнорират го и губят един солиден родителски контингент или дерзаят, но губят от иначе атрактивната концепция). А, и може да се появи и неочакван четвърти фактор  - ако те обземе отчаяние от държавното ни управление, добавяш и критерий - мобилност...

# 314
И какви дадености може да има дете на 4, 5, 6 години? Аз избирах училище за сина ми, когато беше на 2,5 години, за да започне на 4 години. На 2,5 години казваше три думи и беше с памперс и биберон.

Общи условия

Активация на акаунт