Обсъждане на имотни обяви - 37

• 48 169
  • 784
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте.
С приятелката ми оглеждаме комплекс Верде в Хаджи Димитър.
Като цяло локацията ни е окей, но сградите са на АКТ 15.
При известно проучване, първоначалните инвеститори са братя Диневи, в последствие се отказват от проекта и продават дела си през 2022. Сградите са сравнително довършени (на пръв поглед), взели са АКТ 15 през 2024, и уж чакат АКТ 16 Август 2025.
Строителя и инвеститора в момента са свързани с Green Hills Residence и фирми The New Home, които изглежда че от 2020-2021 насам си стоят на АКТ 15, което малко ме озадачава.
Някой дали има някаква информация повече.
Прилагам 2 обяви от комплекса:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173762371325619&slink=bni4wf&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c172113434958380&slink=bni4wf&f1=1

# 256
  • София
Рисковано е.
Видимо няма активност по Верде от много време.

# 257
Здравейте.
С приятелката ми оглеждаме комплекс Верде в Хаджи Димитър.
Като цяло локацията ни е окей, но сградите са на АКТ 15.
При известно проучване, първоначалните инвеститори са братя Диневи, в последствие се отказват от проекта и продават дела си през 2022. Сградите са сравнително довършени (на пръв поглед), взели са АКТ 15 през 2024, и уж чакат АКТ 16 Август 2025.
Строителя и инвеститора в момента са свързани с Green Hills Residence и фирми The New Home, които изглежда че от 2020-2021 насам си стоят на АКТ 15, което малко ме озадачава.
Някой дали има някаква информация повече.
Прилагам 2 обяви от комплекса:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173762371325619&slink=bni4wf&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c172113434958380&slink=bni4wf&f1=1
Аз се бях включила във Верде 2019 г., предварителен договор точно, че беше проект на Диневи съвместно с другата фирма. Обещаваха директен подлез до парка, собствена горичка и т. н.
Много се забавиха с почването и 2020 г. се отказах, върнаха ми парите.
Мой приятел остана, но 2022 г. успя да развали сделката, поради голямо забавяне и му възстановиха първоначалните пари (които както знаете вече се бяха доста обезценили от 2019 г.).
Не съм ходила отдавна там, но това което бяха направили до 2022 г. определено не изглеждаше добре.
Не бих ви препоръчала покупка.

# 258
Сградите са сравни телно довършени (на пръв поглед), взели са АКТ 15 през 2024, и уж чакат АКТ 16 Август 2025.
Не познавам нито строителя, нито инвеститора, но бих искала да дам едно пояснение относно Акт 15 (знам, че всичко знаете). Акт 15 се подписва от Строителя, Проектанта, Възложителя и Строителния надзор, който е договорен или от Строителя, или от Възложителя, т.е. това е един вътрешен акт, подписан от заинтересовани лица и може да е далече от степента на завършване на строителството, на който трябва да отговаря. За сградите от IV и V категория това е последният строителен документ за издаване на Удостоверение за въвеждане в експлоатация.
Акт 16 е за обекти от III-та и по-горна категория и се подписва от Комисия, в която участват, освен лицата от Акт 15, но и представители на РДНСК и на експлоатационните дружества. След това се подават документи за въвеждане в експлоатация. И ако Акт 15 може да се подпише по всяко време след завършване на грубия строеж, то Акт 16 е малко по-трудно да се "фалшифицира" поради  това, че участват външни лица.
След Акт 16 до издаването на удостоверението за ползване на строежа минават около 2-3 месеца.
Така, че при наличието на Акт 15 не може да се прогнозира кога жилището ще стане годно за обитаване.
Повечето схеми на плащане са сумарно до 80-90% на Акт 15, така, че ако не е записан изричен срок за получаване на удостоверение за ползване, не се знае кога ще се завърши.
Когато купувахме жилище през 2020 г, ходихме на оглед на един апартамент в "Хаджи Димитър" - сградата напълно завършена, дори имаше обитаващи хора жилищата, но бяха на Акт 15. Към настоящия  момент сградата все още удостоверение за ползване и същият апартамент все още се продава.

# 259
  • София
Непосредствено до Верде има нов голям изкоп за основи - видимо ще е голям комплекс.
Ако мястото и съответните цени са ОК, можете да проверите и там кой строи. Аз нямам инфо засега, но ако попадна, ще пиша в темата.

# 260
Непосредствено до Верде има нов голям изкоп за основи - видимо ще е голям комплекс.
Ако мястото и съответните цени са ОК, можете да проверите и там кой строи. Аз нямам инфо засега, но ако попадна, ще пиша в темата.
Това е на същия инвеститор, бизнес сграда. На метри от жилищната им...

# 261
Какво мислите за старите тухли в кв. Западен парк?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b173618037050205

# 262
Голяма теснотия изглежда, особено банята. То по-добре каравана. 

# 263
Моя колежка има точно същия апартамент там. Много, ама много е тясно вътре. Ако искате вярвайте, но дълги години нямаше врата на банята, беше с перде. С последния ремонт сложи плъзгаща врата.
И тя е на ет. 1, направи си подобни стълби към двора като изби прозореца на хола.
И между другото е гредоред. Отгоре като вървят се клати полюлея.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 18:18 от bubkab

# 264
Конкретно за този апартамент, ако добре съм видяла - 1 етаж, стълби към площадка/преустроен балкон?/, решетки, тясна баня - при душ всичко ще се мокри... И само 52 кв.м. Ако е за инвестиция с цел отдаване под наем, с добър ремонт, може да се направи нещо по-добре изглеждащо, за двойка максимум. Зависи и от локацията.

# 265
Благодаря. Като гледам е близко до парк Лебеда. В околността всички 4 етажни ли са гредоред? Каква е разликата с тухленото строителство? (Ще гугълна, но може и вие да споделите какво мислите)

# 266
Гредоредът е тухлена конструкция. Просто вместо бетон за плочите на подовете и таваните има дървени греди и дъски.

Гредоред бих взела само, ако е еднофамилна къща на локация, която си заслужава.

# 267
  • София
Доколкото знам 4 етажните блокове в Западен парк не са гредоред, а плоча. Но и май не е към Лебеда, по-скоро е точно до западния парк, което си е гаден район.

# 268
  • София
Е как 1970 г гредоред? 🙂
На границата на махалата е. Това за мен е червена светлина и нищо друго не би ме интересувало.

# 269
В имот.бг вече има и обяви търсещи продавачи
https://m.imot.bg/details/1a173861044845991

Общи условия

Активация на акаунт