Обсъждане на имотни обяви - 37

• 47 894
  • 784
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Най-много ми хареса ето този брокерски пасаж от обявата:
"...Можем да организираме оглед на имота в удобно за вас време..."
Бих отишъл да ми покажат апартамента Blush

https://www.google.com/maps/@42.6572359,23.3363457,3a,75y,220.69 … MDSoASAFQAw%3D%3D

# 61
Хахах да, и дължима комисионна като строителите се намират с 2 клика.

# 62
Сега понеже исках ценова листа от строителя, да кажа че тия цени при бг пропъртис са БЕЗ ДДС

# 63
Благодаря, това доста променя нещата, прекалено скъпо е.

# 64
Здравейте, по темата за съсобственост и идеални части. Има много строители, които строят такъв тип редови или къщи близнаци с общ подход към гаражи в подземен сутерен и обособени паркоместа в стил малки блокчета или кооперации. В такъв случай предполагам, че парцелите дори и да отговарят на изискванията, не могат да се разделят, защото достъпа и подхода до подземните гаражи е общ. Предполагам, че в такъв случай всички собственици са подобно на апартаменти на партер с двор, но не знам дали обособените дворове са с отделен НА. Би следвало да има писмена договорка, която описва какво може да се ползва от кого и как. Дали може в такъв двор да се гради нещо без разрешение от съседи?

# 65
Много е общ въпроса, примерно може да са 6 къщи на един парцел УПИ, най-вероятно земята да е съсобствена на всички апартаменти, строителят я е строил по одобрен проект и може някаква част от двора да е заделена за партерен апартамент- тогава той си го има по нотариален акт. За разделяне на земята като реална,  е малко вероятно да изпълнява условията - прави се делба и тогава те няма да са идеални съсобственици, а съседи.
Но обикновено строителите застрояват голяма част от парцела. Едва ли ще има за всяка къща по 300 м2 и 14 метра лице?
А може и даже земята да е на някой и да си купил само право на строеж, тогава ситуацията е друга. Може земята да е общинска. А може и да са прехвърлени на всички апартаменти съответна идеална част от земята... Варианти много.
Това, че някои къщи имат огради нищо не значи. Може пак да са идеални съсобственици.

# 66
Възможно ли е в НА да е описано кой какъв двор притежава без да е разделен парцела на отделни УПИ'та и да има обща рампа и подход към подземни паркоместа? Да вземем за пример 2-3 редови къщи. В такъв случай всеки съсед може ли да се разпорежда със собствения си двор без да иска разрешение от другите и другите могат л ида имат претенции към двора на съседа си?

# 67
Да вземем за пример 2-3 редови къщи. В такъв случай всеки съсед може ли да се разпорежда със собствения си двор без да иска разрешение от другите и другите могат л ида имат претенции към двора на съседа си?

Не мисля, че в българското право има точна разпоредба за подобни случаи. Но вероятно са платили на добри адвокати, за да извъртят нещата както трябва и със сегашните членове и алинеи.
Съмнявам се, дори и да има достатъчно площ, че има регулация вътре в комплекса с еднофамилни къщи. Най-вероятно са купили голяма нива/ливада, направили са регулация (т.е. улица с комуникации) за достъп до портата на комплекса и дотам.
Някой беше споделял преди за правилата в Резиденшъл парк. Пак не можеш да си правиш каквото поискаш.

Гледам HGTV-то, периодично почват да ремонтират къщи в затворени комплекси или без да са затворени, пак са с т.нар. асоциация на собствениците.
Ами брокерите (или майсторите) казват - имаш си къща с двор и бряг на езерото, но няма кей. Ама може ли да си построя кей? Ами не може, асоциацията не разрешава.
Искам да си пребоядисам къщата отвън, трябва да питаме асоциацията на собствениците какви цветове може.

Давам само за пример.
Знам, че тамошната асоциация на собствениците не е като нашата етажна собственост (въпреки че и там може да доминират някакви смахнати субекти). И хората си зная, още при покупката, че имат месечни такси към тази асоциация, както и че си има ограничения в ползването на собствеността - не можеш да си направиш с фасадата или двора каквото ти скимне.

# 68
покажи чертеж

# 69
  • Вече на светло в София
Сега понеже исках ценова листа от строителя, да кажа че тия цени при бг пропъртис са БЕЗ ДДС
Това не го видях при бг пропъртис. Излиза, че строителя продава на тъмно зелено на 3000е/кв.м. Ако е така, това вече е безумие. Не, че 2500 е/кв.м. е приемливо съобразено с етапа на строителство. Какво му е толкова привлекателното на района?

# 70
  • София
Ако тепърва се строи, било то редови къщи или блок, може ползването на паркоместа, дворчета и други общи части да се уреди с правилник за управление на ЕС.
Купувайки обект в такава съсобственост се съгласяваш с условията на ползване на общите части. Ти не ползваш "на съседа" дворчето, но и той не ползва "твоето" паркомясто, примерно.

# 71
Наскоро точно за тази локация ми попадна видео на един дето го играе предприемач.
Обясняваше, че това щял да бъде най-скъпият квартал в София след окоро 10години. Сега му били казвали белия квартал. На мен ми е малко на никъде. Колкото и да е недолюбван тук кръстова вада, определено го предпочитам, особено частта около парадайс.

# 72
Това за Белия квартал се говореше още, когато ние започнахме да търсим жилище - 2018 г.

# 73
  • София
Здравейте, намерих мнения по темата, но от 2020г.
Някой има ли актуални отзиви за "Резиденшъл парк Лозен" и къщите, които се предлагат там? Става въпрос за достъп от Южните квартали на София.

# 74
Белите грозни къщички ли имаш предвид? Много са скъпи, площта е сутерен и неизползваем покривен етаж. И почти всички са празни, доста се продават от вече първите си собственици. Малко хора живеят там, като за нормално живеене.

Общи условия

Активация на акаунт