Обсъждане на имотни обяви - 37

• 47 454
  • 784
  •   2
Отговори
# 705
Точно в твоя пример мивката е с две отделни врътки, за мен адски непрактично.

# 706
  • Sofia
За тези пари бих предпочела да си обзаведа апартамента по мой вкус. Този няма никаква индивидуалност.

# 707
В момента четиристайни в тези райони - Мусагеница, Младост вървят около 350 000 евро на зелено и то в някоя ливада като например зад бизнес парка, където вече не се диша:( ако някой намери за тези пари хубаво жилище в Лозенец или Изток с удоволствие ще го видя

# 708
Без да е поляна, проверили ли сте строежа до 8 СУ и Азбуки?

# 709
Апартаментът от обявата има нужда от ремонт, с какъв обем зависи от предпочитанията на новия собственик. Но може да се живее и в това състояние, след леко освежаване - пребоядисване, например, циклене на паркет и подобни. Има доста шкафове и гардероби, които ще си останат, а това е плюс. В много от новите апартаменти спалните са толкова малки, с такова разпределение, че повече от 3-крилен гардероб не може да се сложи. И трябва да минаваш настрани пред леглото/спалнята, за да влезеш/излезеш, защото ширината масово е под 3 метра.
Цената, разбира се, е висока, но повечето обяви ми се струват с високи цени така или иначе. Ако търсиш голяма квадратура и 3 спални, дори на зелено да е по-евтино, трябва да калкулираш значителна сума за довършване, времето допълнително. Така че е въпрос на преценка.
Та жилището от обявата си има плюсове (достатъчно) и минуси (по-малко, според мен), но това е така и с повечето от другите обяви, включително на зелено. Жилище без компромиси практически няма. Индивидуално е дали компромисите можеш да ги преглътнеш.
Локацията не мога да я коментирам, не познавам квартала, по Гугъл мапс ми излизат само кучешки паркове и градинки наоколо.

По темата за ваната - аз обичам вани, голяма мечта ми беше да имам вана и реализирах мечтата си. Но смятам да я махам, за мое съжаление. По чисто практическа причина - ЕГН. Вече ме е страх да не се хлъзна и пребия на влизане/излизане. Иначе почистването не ми е голям проблем - четка с дръжка, намокрям, цвъркам някакъв препарат, минавам с четката и изплаквам с душ-слушалката.

# 710
Има доста аксесоари помагащи за безопасно влизане и излизане от вана man_darin_ka.  Аз бих опитала първо с някои, преди да махам нещо, което харесвам. Иначе не съм почитател на ваните. Освен, ако не разполагам с достатъчно голяма баня, в която да има място и за вана и за душ.

# 711
Светло, широко, просторно, ама пералните са кусур...
Иначе за квадрати няма смисъл да се спори, те са някакво число, но се гледа апартаментът.

1 милион лева и да не гледаме квадратите, що пък. Ами не, не са число, а реална площ. Например: 18м2 дневно-кухня няма как да се получи добре, както и да се обзавежда, каквото и разпределение да има. 40м2 стигат за обзаведена дневнокухня с всичко нужно за 4-5 човека.

И от опита ми на гледане на апартаменти напоследък, като винаги гледам и размерите, този не отговаря с доста на обявеното. Както и повечето на пазара. Което при текущите цени си е проблем.

Принципно, апартамент от над 140 м2 би трябвало да е доста просторен, с перално/килер, по-големи спални, стига квардратите да не са по тераси и общи части.

# 712
Иначе за квадрати няма смисъл да се спори, те са някакво число, но се гледа апартаментът.

1 милион лева и да не гледаме квадратите, що пък. Ами не, не са число, а реална площ. Например: 18м2 дневно-кухня няма как да се получи добре, както и да се обзавежда, каквото и разпределение да има. 40м2 стигат за обзаведена дневнокухня с всичко нужно за 4-5 човека.

И от опита ми на гледане на апартаменти напоследък, като винаги гледам и размерите, този не отговаря с доста на обявеното. Както и повечето на пазара. Което при текущите цени си е проблем.

Принципно, апартамент от над 140 м2 би трябвало да е доста просторен, с перално/килер, по-големи спални, стига квардратите да не са по тераси и общи части.

Не си ме разбрал. Имах предвид, че за квадратурата няма единен стандарт - някъде е чистата площ, другаде с идеални части, на трето място включват и мазето и тавана... И затов акато видиш обява ХХХ квадрата не ги гледаш тях, а гледаш самия апартамент и си преценяваш дали толкова пари са ОК за този имот, а не гледаш колко се връзват на квадрат.

# 713

Не си ме разбрала. Имах предвид, че за квадратурата няма единен стандарт - някъде е чистата площ, другаде с идеални части, на трето място включват и мазето и тавана... И затов акато видиш обява ХХХ квадрата не ги гледаш тях, а гледаш самия апартамент и си преценяваш дали толкова пари са ОК за този имот, а не гледаш колко се връзват на квадрат.

Абсолютно се съгласявам. Затова и изобщо не гледам какво пише в обявата, освен ако не е архитектурен план с размери.

На огледи ходя с електронна ролетка и си щракам стаите. Почти съм нямал случай да не са по-малко от обявеното, дори щом махна стените и общите части.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 11:00 от Анонимен

# 714
По принцип в НС са по-малко с 5-6 см, защото дават строителните размери, а отгоре има мазилки. Иначе аз се прекарах така с вратата на мокрото помещение. Чета, че е 70 см, ама после с монтирана врата стана много по-малко и пералнята влиза на магия. А нищо нямаше да ми струва да разбия 10 см преди довършването. 
Та съветвам всички, купващи за ремонт или довършване, да си видят вратите, и особено на мокрите помещения и на хола. Много често и диваните не влизат Simple Smile

# 715
Взеха да включват към площта и външната изолация, а отделно както казвате, вътре има 5-6 см мазилка или 10см картон, а стените също никога не са идеално прав 25см зид.

Не само вратите трябва да се гледат, а и спалните, проектират ги по принцип малки, и като отнемем 2*6 см с мазилки и като се поставят 200см легло + 60см гардероб не остава място за минаване.

---

Съвсем скоро гледах ново строителство, при обявени 170 и няколко м2. Измерих всички стаи с ролетката, включително тераса, коридори и мокри помещения от точно 94м2.

То не са общи части, не са зидове и стени. Но при конкретното жилище имахме почти 50% "липсваща" площ.

# 716
Разбирам защо в НС ги правят тесни вратите, то при тез кутийки ако направиш и широка врата... но мен лично много ме дразнят. През вратите на балкона и баните едвам се промъквам направо. Grinning

# 717
Това са някакви екстремности. В моя апартамент всички ъгли са прави и всички стени са прави. Разликите със строителните размери са към 5 см. По НА е 105 квадрата, застроената площ е 90, а чистата 80. Тоест съвсем не е 50%. Но има имоти с големи зелени площи, площадки, грамадни луксозни фоайета и прочее, те трябва да се отчетат някак си. Пък дали апартаментът ще е 100 квадрата по 3000 евро или 150 квадрата по 2000 евро е все тая. Разликата е само в това, че не може да се сравнява с чужбина, ама това ли е най-важното?

А вратите не ги правят тесни нарочно, просто стандартите са остарели и не са ревизирани. Иначе даже им е по-изгодно да са по-широки - ще спестят някоя и друга тухла Simple Smile

И изолацията е нормално да влиза в сметката - твоя си е все пак, нали?  Навсякъде влиза, никъде не е подарък.

# 718

А вратите не ги правят тесни нарочно, просто стандартите са остарели и не са ревизирани.

Да, точно, има си стандарти за отвори за входна врата, на дневна, на спалня и пр. Дръг въпрос е, че на някакъв етап собственик може да реши да сложи по-тясна врата, отколкото е предвидения отвор.

# 719
Някой виждал ли е оферти за сградата в Дървеница до Онкологията? Гледам напредва строежа.

Общи условия

Активация на акаунт