Обсъждане на имотни обяви - 37

• 47 916
  • 784
  •   1
Отговори
# 90
Аз не мога да разбера хора, дето по 5 години ходят да обикалят имоти и да не купят. След това да одумват други, дето са купили.
Това за колко са купили в строеж няма нищо общо с това, колко продават сега. Те нали с тия пари трябва да могат да си купят друго нещо. Иначе, защо да продават?

Обявата е забавна, да. Столовете за нощни шкафчета също.
Но принципно говоря.

Отвсякъде (строители) чувам, че след още някоя година имотите ще са още х2.
Така че след още някоя година ще си спомняте тия 400 евра и ще казвате защо не купих тогава, а цените ще са вече 800 евра.
(не говоря конкретно за този, той вече е стигнал бъдещите цени почти)

# 91
  • София
Като гледам конкретния имот е доста одумван- цели 10 месеца и Zero наем. Добре че от тук му вдигнахме посещенията от снощи. Затова писах, че е кофти бизнес план и сега е на тезгяха. Никой не заколва златната си кокошка /няма да слагам усмивка заради Румката, да не се засегне/...

# 92
Хахаха не се сдържам да не изкоментирам обзавеждането в апартамента за 400К и по-конкретно наредените на тавана икейски полилейчета от 10 лв, направо не знам на кой може да му хрумне да нареди тези лампи така....

# 93
  • София
Аз на това му викам: С трици маймуни да ловиш...

# 94
Мен ме втрещи таксата на месец от 115 лв. Аз при нас плащам 16 лв за асансьор и чистачка, и повече не желая да плащам. А тук са 100 лв повече. Много е.
Тя таксата е нормална предполагам, за услугите, които получаваш в сградата, но не е коректно да я обявяват на наемателя отделно от наема. Тя си се дължи така или иначе, нещо като данъка. Ето сега като му е празен, собственикът пак си я плаща, нищо че никой не живее.
Иначе като иска да си я включи в наема и просто да обяви по-висок, за да може наемателят да си сравни общата цена на апартамент в сграда със и сграда без такса поддръжка.

Отвсякъде (строители) чувам, че след още някоя година имотите ще са още х2.
Така че след още някоя година ще си спомняте тия 400 евра и ще казвате защо не купих тогава, а цените ще са вече 800 евра.
То ако беше сигурно това, тези строители нямаше сега отвсякъде да те заливат с реклами да ти продадат построеното, а щяха да си го задържат и да го продадат догодина на двойната цена.

# 95
Естествено , че таксата е за сметка на наемателя. И съвсем коректно си обявявам сумата само на наема. Таквоз чудо в обява да се описва и такса пъдръжка не съм видяла. Наемателя  си ползва благините на подръжката във входа. Аз си плащам сградния фонд. Е, когато няма квартирантни таксата си я плащам аз.

# 96
Когато в някоя обява пише "не се начислява ДДС" това значи ли, че ДДС няма или че вече е включено? Става дума за парцел с къща над 200кв, която в момента се строи вероятно от фирма.

# 97
Когато в някоя обява пише "не се начислява ДДС" това значи ли, че ДДС няма или че вече е включено? Става дума за парцел с къща над 200кв, която в момента се строи вероятно от фирма.
Строи се от фирма, но възложител е частно лице, разликата Ви е ясна предполагам? Вие няма да го плащате, нито може да ползвате данъчен кредит ако купувате като ЮЛ.

# 98
Естествено , че таксата е за сметка на наемателя. И съвсем коректно си обявявам сумата само на наема. Таквоз чудо в обява да се описва и такса пъдръжка не съм видяла. Наемателя  си ползва благините на подръжката във входа. Аз си плащам сградния фонд. Е, когато няма квартирантни таксата си я плащам аз.
Е то ясно че накрая ползвателят плаща всичко, затова аз смятам за коректно да се включи в наема, за да може човек, който преглежда обяви да си сравни. Примерно една обява 1000 лева наем и друга 1000 лева, но с такса поддръжка още 100 лева не са еквивалентни. Аз просто бих написал 1100, ако пускам обява - това така или иначе ще се разбере, нека се разбере от самото начало.
В повечето сгради таксите са по 5-10лв/човек, така че това не е от значение, но когато допълнителната месечна такса е 5-10% от наема според мен е хубаво да се включи.

И купувате какво? Въпросът е, като продадете имот за 400 К какво аналогично може да купите като имот, а не с колко пари ще сте в банковата сметка като число. Ами няма как да купите 2-3 такива, т.е. реално не умножавате капитала, с който може да купувате имоти в София.
Интересно мислене... но все още разчетната единица е лев/долар/евро, а не 'един апартамент в София'. И активите, и доходите хората си ги мерят във валутни единици, и заплатата ми е Х лева на месец, а не примерно Х кв.м. от апартамент.
И аз не харесвам особено обезценяващите се валути (каквито са на практика всички, вкл. долар, евро, или китайски юан) ама най-малкото е непрактично човек да ползва за разчетна единица 'един апартамент'. Може да ползва например една унция злато или нещо друго ликвидно, разделно, и преносимо - каквито качества трябва да имат парите като разчетна единица.

# 99
Винаги таксата поддръжка се е представяла като нещо отделно, от моя опит като  наемател.

# 100
100лв на месец етажни такси, и да ги включа в наема, че да им плащам данък доход.
А домоуправителя и той да плаща данък доход.
Аре, нЕма нужда.

Има единици, дето се пазарят етажните такси да са в наема, но се случва 1 на 20 и по-рядко.
И то говорим за 20лв на апартамент.

Сега, ако са супер високи, може и да има някакви пазарлъци, да се делят или кой знае. Ама пак е според зора.
Аз лично затова не обичам да давам под наем апартамент или друг имот с високи такси, включително и с високи разходи за отопление и тн.

Строителите си задържат лъвския пай от апартаментите, това се скъсвам да го пиша, ама или не четете или не вярвате. Продават колкото да поддържат кеш флоу, че все пак си имат разходи.
И това особено напоследък.

Споделих на един, че ще строя на морето, и той ми вика, бързай да строиш, че и цените за строежите ще станат х2 и х3.
Аз хубаво да бързам, ама като съм издумкал всичкия кеш, с какво да строя? Въздух?

Интересно мислене... но все още разчетната единица е лев/долар/евро, а не 'един апартамент в София'. И активите, и доходите хората си ги мерят във валутни единици, и заплатата ми е Х лева на месец, а не примерно Х кв.м. от апартамент.
И аз не харесвам особено обезценяващите се валути (каквито са на практика всички, вкл. долар, евро, или китайски юан) ама най-малкото е непрактично човек да ползва за разчетна единица 'един апартамент'. Може да ползва например една унция злато или нещо друго ликвидно, разделно, и преносимо - каквито качества трябва да имат парите като разчетна единица.
Не виждам връзка.
Разчетната единица е лев/евро, ама тя е променлива във времето. А има и инфлация.
Точно затова, 1 апартамент може да струва 100к евро, след 3г 200, а след 6г 300к евро.

Имаме си казус: Човекът си има апартамент, живее си в него. И му се доживяло примерно в Люлин. И иска да си продаде в Дружба 100кв и да си купи в Люлин 130 квм (произволни числа).
Сметката му може да е глупава, неправилна, всякаква, ама негов си е апартамента, той си определя.
Ако не го продаде ще си живее пак там.

Това, което е некоректно, друг да казва на каква цена да си продават техните жилища, и да се мъчи да иска 1/3 от пазарната цена, примерно 120 к евро за ново строителство 100квм, обзаведен.
И човекът ако му продаде за толкова, няма да има какво да си купи, освен гарсониера панелка в люлин за ремонт.
Ми по-хубаво да си стои в "стария" апартамент в Дружба и да не се мести.
Трябва И на него да му е изгодно, за да продава.
Основен принцип в пазарната икономика.
Участието е ДОБРОВОЛНО.
Това са елементарни неща, не разбирам кое не е ясно.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 17:01 от dany1

# 101
А другите строители и мераклии да строят не са го издумкали кеша и ще напомпат строителството, нали? Но винаги можеш да продадеш 2-3 апартамента или да ги ипотекираш, за капитал. Ох ти вече си го направил, как не се сетих Simple Smile

# 102
При нас не ги включват. Повечето си декларират наемите и знам, че им е в ущърб - отделно си ги плащат наемателите.

# 103
Еми тъпо са го измислили от НАП, значи.
Като нямаш наемател нали сам си плащаш тази такса всеки месец - тя си върви като разход независимо има ли наемател, няма ли.

В повечето държави ако даваш апартамент под наем, водиш някакво просто счетоводство - приспадаш разходите от приходите, примерно такси, застраховки, текущи ремонти и т.н. Отделно приспадаш амортизация по таблица, а ако правиш големи ремонти ги капитализираш и после амортизация и на тях.
И данък плащаш само на нетната печалба след реалните разходи. А тук са казали 10% от наема и туйто. Ми ти ако половин година стоиш празен, ще приспаднеш само 10% от 6-месечния наем, а разходите си вървят целогодишно.

# 104
Тук, за да ти спестят счетоводството, имаш нормативно признати разходи - ако имаш 15 000 лева доход вадиш 30% (примерно, не знам колко са) и после ти облагат с 10% само 10 500.

Общи условия

Активация на акаунт