Липса на финанси за здраве

• 1 781
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
Зависи и за какво и в коя чужбина сте все пак. До сега сериозен здравословен проблем не съм имала, всичко си минава по каса. Е, освен зъболечението, там е ясно, че нищо почти не покрива ЗК. Но май познат се върна преди десетина години от САЩ, за да си направи холивудска усмивка, пратил 5000 (колкото му е и пътят по думите му) и се оплакваше, че било много скъпо. Пита се защо даде 5000+5000 (за път и зъболечение), а не си направи устата в САЩ или Мексико?

# 16
Е, мой познат, тази година е дал 30 000 за зъби. Без да пътува. Според мен са го поумаяли, но това е друга тема.

# 17
То е ясно и, че цените не са същите като преди десет години. Нито пък доходите ни. Въпросът беше, че някак си има едни очаквания у нас всичко , ако може да е без пари или на символична сума ще е хубаво, но ето, че и не навсякъде по света е така.

# 18
  • Бургас
В САЩ стандартът е по-висок от нашенския, съответно и цената на медицинските услуги, затуй сънародниците ни в чужбина масово напират за бг лечение, двама познати, които са финансово добре в Америка от години, единият дойде тук да си прави някаква коремна операция и се хвалеше, че минала евтино по каса, а другият пътува няколко пъти до Турция да си прави там зъбни импланти

# 19
Българската здравна система покрива изключително много заболявания и лекарства, като се има в предвид колко бедна държава сме в действителност. Специално за скъпоструващи терапии и рак имаме всичко, което го има и в ЕС. Лошото е, че за стави например или операции с робота ДаВинчи трябва да се доплаща, но то пък всичко е по избор. За денталната грижа, за съжаление сме много много зле. Някой беше питал за застраховка - аз имам такава от работодател и благодарание на нея разходите ми за здраве са = на 0лв. Best Doctors и подобна не бих си направила, прекалено е скъпа. Би покрила лечения, които евентуално ги няма в БГ - разбирайте много редки състояния, които са ми в графата Пази боже.

# 20
  • Пловдив
Здравната каса покривала...какво покрива, обикновена кръвна картина, покрай която имаш разходи (потребителска такса са джипито, плюс такса за лабораторията) и то ти излиза почти едно и също с това, да идеш без здравна каса да си платиш кръвната картина.

# 21
Кръвна картина и без направление е под 10 лева. За преглед при джипито или при специалист с направление пациентът заплаща 3 лева потребителска такса, като пенсионери, учащи се и инвалиди са освободени от нея. За децата поне болничното лечение е безплатно, че ги и хранят безплатно докато са в болница. За големите не знам, май се доплащаше нещо за храната, но не и за лечението. Различните изследвания, които са назначени от специалист също са по каса.

# 22
Здравната каса покривала...какво покрива, обикновена кръвна картина, покрай която имаш разходи (потребителска такса са джипито, плюс такса за лабораторията) и то ти излиза почти едно и също с това, да идеш без здравна каса да си платиш кръвната картина.

Точно, а скъпите изследвания си ги плащаш, не се поемат от касата.

# 23
Кръвна картина и без направление е под 10 лева. За преглед при джипито или при специалист с направление пациентът заплаща 3 лева потребителска такса, като пенсионери, учащи се и инвалиди са освободени от нея. За децата поне болничното лечение е безплатно, че ги и хранят безплатно докато са в болница. За големите не знам, май се доплащаше нещо за храната, но не и за лечението. Различните изследвания, които са назначени от специалист също са по каса.

Възрастните, които не са нито пенсионери, нито инвалиди, си плащат в болницата храната. Не беше някаква голяма сума, поне в държавните болници. В частна също съм лежала, но там платих твърда сума и в нея беше включено всичко.

# 24
В държавните болници ти искат, лекарства, консумативи, то по-добре да платиш, отколкото да разкарват близките за това и онова.

# 25
Вярно, че  беше отдавна, 6-7 години сигурно има, но майка като лежа в болницата, единственото,.което носих като лекарства бяха нейните по каса, които пие. И съответно стандартното - чехли, пижама, чашка, лъжица, вилица, кърпа, четка и паста за зъби.
Тази есен щерката беше в детско отделение ,сама, консумативи не са ми искали. Лежала съм с децата в детско отделение, в УНГ за операция на трета сливица, в Ортопедията, в Инфекциозно пак така.

# 26
И за лекарства са ме пращали, и за памперси от които не е ползван нито един, но за всеки случай и за термометър и за други неща. 

# 27
В болницата обикновено не разрешават да си ползваш собствени лекарства, дори и за такива без рецепта не дават понякога. Аз, честно казано, съм се оправяла сама и за себе си, и за детето, без да карам някого да ми носи каквото и да е. Аптеки и магазини има до болниците. В моя роден град няма болница много отдавна, все в чужди населени места съм лежала. То са разходи, няма смисъл да карам някой да наема хотел, да харчи за транспорт, да взима отпуск, за да ми донесе сок или обезболяващо.

# 28
Ще се оправиш, ако можеш да се движиш. Ако си с операция, инфаркт, инсулт или нещо счупено, не само, че няма да се оправиш, ами и за придружител ще си платиш.

# 29
Ами пак по-евтино ще излезе сигурно да си платиш за придружител на някой от персонала, отколкото да караш някой от 400 км да пътува и да плаща по стотина лева дневно нощувки.

Общи условия

Активация на акаунт