Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 33 982
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Между първото и второто имам 2г и 3м, а между второто и третото - 1г. и 6 месеца. Забременях, когато вторият ми син беше на 7-8 месеца. Не беше планирано и наблюдаваха цикатрикса, но той беше ок при мен. Не мога да кажа, че съм имала някакви усложнения.
Bobby, а един и същ АГ ли ти следеше и трите бременности ?

Първият ми син е следен и роден при д-р Вецев. С втория се следях при д-р Вецев, но не исках да раждам в Шейново повече, така че търсех други лекари, исках и възможност за VBAC. Така към 7-ми месец стигнах до д-р Китанова във Вита. До края се следях успоредно при двамата и родих при нея. Сега с третия ми син се следях само при д-р Китанова и си родих пак при нея във Вита.

# 481
И при мен рехабилитатор беше същото младо и слабо момиче, което застана до леглото, каза ми “седни и после стани”. Не ме е докосвала само подскачаше отстрани притеснена и викаше “не гледай надолу, не гледай надолу, да не паднеш”. Rolling Eyes А то боли, боли, и да си изправя главата също болеше.
Така де, никаква файда, както се казва. Sweat Smile

Абсолютно същото младо момиче и при мен и същите думи, все едно съм била с вас в една стая + чатенето в телефона или каквото си правеше.

# 482
Здравейте!

Идвам да разкажа как мина моето раждане в болницата. Разказът ще бъде много подробен, защото си водех записки в края на всеки ден, докато всичко ми е още прясно в главата.
Ако не Ви се четат фермани, прескачайте Grinning

Скрит текст:
На 24-ти ме приеха за планово секцио. Минах стандартните прегледи и консултации, поставяне на абокат и оправяне на документите и ме настаниха в стаята ми. Всичко беше спокойно и добре организирано. Вода в стъклено шише, както вече стана дума, има оставена и чашка със сламка за по-удобно пиене (след секциото опруделено ми беше полезно). Вечерта преди операцията ми дадоха лека вечеря - супа. После само по малко вода. Бях планирана за първо секцио за другия ден. От 6ч сутринта на 25-ти започнаха да ме подготвят с рутинните неща. Клизма, 2 банки физиологичен разтвор. Към 9 ме заведоха към операционната. Всички бяха много мили и подкрепящи. Аз обаче под влияние на стрес, емоции и хормони започнах да плача. Почудиха се как да ме успокояват. Започна поставянето на упойката, което отне известно време и няколко опита. Тук държа да отбележа,че проблемът не беше в лекарката (мисля, че беше д-р Селиминска), а изцяло в мен. Просто не успявах да се успокоя, тресях се цялата. Въпреки това отново не усетих лошо отношение, напротив. Всички се опитваха да ме подкрепят, едното момиче дойде да ме гушне, имаше само мили думи. Накрая ми дадоха някакво успокоително през устата. Дойде и д-р Китанова, застана пред мен, така че да ми е опора, с влажна марля бършеше лицето ми и това страшно ми помогна също. Успяха да сложат анестезията в момента, в който спрях да треперя. Легнах и тогава сложиха и катетъра (бях помолила да е след поставяне на упойката, нямаше проблеми).
Операцията започна, извадиха бебчо, почистиха го и го измериха, след това ми го донесоха, снимаха ме с него и го отнесоха към неонатологията, докато мен ме дозашият. След това ме откараха в стаята ми. През 15-ина минути минаваха да ме проверят, мереха температура, кръвно. Накараха ме да започвам да пия вода. Междувременно ми включиха системите с окситоцин и болкоуспокояващи да изтекът. Предвид, че ми е трето секцио се наложи малко по-често обезболяване в първите часове. Никой не ми отказа, отново никой не беше груб, когато им звънях да моля за още болкоуспокояващо или за смяна на банката на системата. Около 2-3часа след операцията малкият беше на кислородна палатка поради по-трудна адаптация. После ми го донесоха да се погушкаме 5-10мин. Не ми разрешиха да го сложа на гърда заради многото ми лекарства.
В момента, в който ме отпусна упойката започнах да движа краката си, да сгъвам и разгъвам. До вечерта успях да се завъртя в леглото. Исках да се подготвя максимално бързо да се раздвижа на другата сутрин и да си взема бебето.
Искаше ми се още вечерта да свалим катетъра и да стана, но не бяха много съгласни да го направят без рехабилитатор.

26.07., ден след секциото
Към 6 минаха за рутинното мерене на температура и кръвно, смяна на пелени и каквото е необходимо. След това ми донесоха чай и бисквитки за захранване.Следва раздвижване и ставане. Тук трябва да отбележа, че цяла нощ се стараех да се местя, въртя, да променям наклона на леглото до почти седнало положение. В резултат се изправих супер лесно и без излишни болки. Смениха ми чаршафите, дадоха ми нова нощница. Успях даже да се позаплакна от кръвта, въпреки че още не съм с водоустойчива лепенка и не може много  добре да стане.На визитацията от неонатологията дойде д-р Йочева. Възхитена съм! Много мила и много подробно ми обясни всичко за малкия. Наложи се да му сложат антибиотик заради високо црп. След това ми го доведоха. Цял ден си е при мен. Носят мляко, за кърмене казаха само да се консултирам с родилното аз на какъв антибиотик съм, за да сме сигурни, че е съвместим.
Относно храната: днес на обяд ми дадоха спаначена крем супа. По-вкусно нещо скоро не съм яла. Толкова бяха изненадани, че я похвалих, че даже ми донесоха още 😅

Следващите дни до изписването ми преминаха спокойно и по познатия вече режим. Бебето си спеше при мен по мое желание. Едната нощ много плачеше, до 4 не бях мигнала. Помолих от неонатологията да дойдат да го видят, оказаха се газове (лаком е и преяжда на гърда) и жената го взе при тях, за да поспя аз малко, защото вече усещах, че съм на ръба да припадна.
В понеделник в стаята ми дойде психолог да си поговорим, да види имам ли нужда от нещо. Много мило момиче беше.
Същия ден минаха секретарката да запишем детето и ПР-та, която ми донесе споменатата по-нагоре в темата раница.
Изследванията ми бяха добри, така че ми спряха антибиотика и ми свалиха абоката, което много ме зарадва, защото ми пречеше да си гушна бебето на тази ръка.
Мен ме изписаха във вторник, останах една нощ на хотел, за да си изчакам бебето и от вчера вече сме си вкъщи 🙃
Ако някой има въпроси, насреща съм.

Честито бебче! Бъдете здрави, бързо възстановяване и скоро да забравиш за третото секцио!  И един въпрос - може ли да поискам клизмата след упойката?

# 483
Как ще се вдигнете да идете до тоалетната при клизма след упойката? Grinning

# 484
Не знам, не разбирам. После ходиш в реанимация като си под упойка още? Преди години ми правиха операция, но тогава се изчистих вкъщи с прахчета и после ми бяха сложили нещо не знам какво, но след упойката.

# 485
При секцио се ползва спинална упойка, не можете да си движите долната част от тялото.

# 486
  • Sofia
Не знам, не разбирам. После ходиш в реанимация като си под упойка още?
Клизмата я слагат по време на подготовката за операцията. Стоите си в стаята и гледате да сте наблизо до тоалетната.

Отивате на собствен ход до операционната. Спиналната упойка я слагат, когато сте вече на операционната маса и след това операцията започва до минути. Тоест нито можете да си движите краката, нито имате достъп до тоалетна.

Във ВИТА няма реанимация, след операцията ви връщат в стаята.

Най-вероятно след упойката са ви сложили катетър - урината да се събира в торбичка, докато сте обездвижена.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 23:18 от Brin de muguet

# 487
Вече са Ви отговарили, потвърждавам и аз. Няма как клизмата да е след упойката, на това не бива да Ви плаши. Акушерката, която ми я направи, беше изключително внимателна.
Катетъра зя урината можете да поискате да е след упойката. При мен се съгласиха.

# 488
Здравейте. Някой знае ли как стоят нещата със стерилизирането (ако си носим например помпа, протектори)? Има ли стерилизатори, които могат да се ползват и, ако не, можем ли да си носим наш стерилизатор?

# 489
  • Sofia
Аз си носих собствен стерилизатор.

# 490
Давате в неонатологията да Ви стелиризират каквото е необходимо.

# 491
Миналия път давах в неонатологията да ми стерилизират, сега си носех.

# 492
Вече са Ви отговарили, потвърждавам и аз. Няма как клизмата да е след упойката, на това не бива да Ви плаши. Акушерката, която ми я направи, беше изключително внимателна.
Катетъра зя урината можете да поискате да е след упойката. При мен се съгласиха.
Явно е до смяна, на мен категорично ми отказаха, а доста настоявах

# 493
Здравейте, момичета, тези от вас, които се следят при Дойчиновски, връща ли отговор в рамките на деня? Пуснах изследвания, които бяха изискани от него, нямам отговор днес, а ми е неудобно да досаждам и да го подсещам. Simple Smile

# 494
Понякога връща в деня, понякога не. Ако не Ви отговори или звънне до 3 дена подсетете го и ще Ви върне отговор веднага ☺

Общи условия

Активация на акаунт