Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 568
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
Съчувствам за болните дечица и разбирам. Баткото ми е вече трета седмица болен. Едно, второ, трето и всичко заради третата сливица. Бях против ранното махане, мислех да изчакаме още малко, но повече не мога. Ще го водим на консултация и да я кръцааме, да тръгва на градинка детето, че така само ще си пиша с учителките “Ще го пускам, няма да го пускам”.
Иначе бебето установих, защо предния път не ми е яло. От зъбите ще е, трети се задава и е тегаво с яденето.
Още няколко дни и ще става на половин годинка. С баткото много с е приготвях, торта, украса, снимки и дори гости бях поканила. Сега ще поръчам половин торта да щракна някоя снимка и да се почерпим ние. Не ми се канят гости и украсява, бебето това не вярвам да го впечатли. Всичко е за нас. 🤩

# 481
  • Sofia
Препоръчвам д-р Ненад Леков в кабинетите извън Токуда

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 21:34 от vaflichka

# 482
  • София
Явно си е ден за мрънкане.
Бебката както ядеше супер наобяд пюрета по 150-180-190гр и си махна едно нощно хранене, всичко беше прекрасно. Днес трябваше да вкарам каша следобед, НО си изяде пюрето без проблем, посука малко и я легнахме за обеден сън. Събуди се на 30-та минута и повърна пюрето във вида, в който го изяде, а кърмата си беше отделно от пюрето в повръщаното. Беше ужасно. Измих я, смених я, сменихме чаршафчета, чувалчета. Легна си пак и аха да се унесе и пак същото. Изобщо не се разплака или разстрои никак, нямаше никакъв дискомфорт просто си върна обяда. Понеже трябваше да вкарвам каши, не съм вкарвала нов зеленчук от 3-4 дни и не мисля, че е реакция. Четохме с ММ, че било нормално при захранване да има такива епизоди, но си изкарах акъла. Достраша ме да ѝ давам каша следобед и си я кърмих. Надявам се да не се повтаря, че си е страшно. Както си лежеше и почна да се дави в повръщано. Cry

# 483
NadezhdaML, оперативната гинекология на Вита много я хвалят ( макар и само като знаеш, че е там може би не ти се обмисля). Др. Карагьозов го имат за светило( завеждащият), макар и той да е в онко направлението. А какво стана с оплакването към неонатология?

При нас захранването върви криво-ляво. Яде си, после и мляко иска и после… повръща. Ама то от лакомия… май иска вода, но не я иска от шишето и за това се налива с мляко… та утре сменям подхода.

От грипа и мен ме е страх. Надявам се каката да не го лепне, а от там и ние.

# 484
Само моето бебе ли не яде? Днес така се мръщи на пюрето (картофи и броколи), такива физиономии правеше, колкото и да го лъгах, едвам изяде с мъка няколко лъжички, дали има и 20-30 грама..

# 485
И ние се захранихме преди около 20 дни. Първо само картоф ,послед към него добавям на няколко дни тиквичка ,морков,тиква и пащърнак ...това съм дала за сега ,няма нещо което да не му харесва яде по около 120-150гр.,не де цапа отваря устата хубаво ,гълта и чака за още 😀.Не иска да пие вода и след пюрето му давам малко кърма.
С кърменето продължаваме ,не се отказвам ,въпреки че през деня много намали времето на сукане.Вечер заспива около 23.30ч и суче около 3 и около 6ч.
През деня гледам да сме навън за да спи в количката ,събира мй се около 3-4часа общо(2 дрямки и повечко на обяд ).

На консултацията на 5 месеца е 5650гр/64см.

Кърмещите мами ,как сте с килограмите ?Аз цяла бременност нищо не качих ,сега ще се пръсна много ми е тежко ,ям много ,все съм гладна ,повече кг.съм от родилното😫

# 486
  • Пловдив
И ние бутаме криво-ляво захранването, по-успешно е вечер. Днес иначе напазарих, ще кажеш, че всичко си изяжда 🤣 взех амарант и оризов кус-кус.
Гери, моят изяжда по половин контейнер от тия пластмасовите на Авент. С това дете виждам, че бавно ще става заместването на ядене, така че сега изреждам различни продукти, да се види дали има от нещо алергия и в един момент ще се случи от самосебе си.
И вода много не пие, усеща се и бута шишето.

Вчера ходихме на Сурва, беше много хубаво, бебето спеше като пън 🤣 с интерес се оглеждаше в минния музей, за разлика от баткото, който с годините става по-мрънкащ 🤦🏽‍♀️
От 29 в Пловдив учениците минавали онлайн, надявам се градините да са присъствено, че ще трябва да правя план иначе къде да обикаляме и разнообразяваме.
Видях едно ново студио за пилатес в града, никога не съм ходила, но се записах на час във вторник 🤣 ако ми допадне мисля да ходя два пъти седмично.

# 487
Гери, спокойно. Нашето, като го сложа да яде, първо стои със затворена уста и все едно за първи път го слагам. После се окопитва, почва да яде, отваря уста, половината го избутва с език, но все пак яде. И тъкмо се обнадеждавам, че ей сега днес ще изяде повечко и той стисва устата и не иска повече. А вечепстанаха 3 седмици откакто почнахме.

По думите на Маги Пашова, до 1 г., май според СЗО, няма дневен норматив за количества, които да бъдат изядени. Има норматив колко да предложиш, но бебето решава колко да изяде. Това според есно светило в захранването, някакма американка май беше. Съответно каза, че те имат вроден регулатор на апетита и като се нахрани, няма какво да го забаламосваме или насилваме. Важното е да се храни - да схване механизма, да опитва нови вкусове, консистенции и разнообразни храни. И да се създаде добра награса към храненето.

Има един тънък момент, който трябва да се улучи - да не е много гладно, тоест нервно, но и да не е сито Simple Smile Този момент имам чувството, че е от 10 минути при моето и както и да са натаманявам все яде по 40-50 мл. После по малко АМ. Ама каквото, такова.

Някои майки съм чувала, че имат нагласата, че гледането на бебе е една проста работа, хамалогия, ама досадна, проста. А за мен това е високо интелектуално усилие - да вмъкнеш в един ден всички необходимости и задължения... а ако са 2, 3 дечица, вече отиват нещата към гениалност. Това го казвам сериозно.

Онзи ден моят бръмбар най-после се обърна сам. Зесега може само от гръб по корем. Не знам от корем по гръб как ше се мъчим, че той се съпротивлява Simple Smile пак тръгва да е по корем Simple Smile

Бързо да оздравяват всички!

# 488
  • София
На мен ми се случи лакомо бебе. Кърменето отдавна усещам, че не я засищаше. ММ се шегува, че досега оцелявала и най-после ще се наяде. Sweat Smile Слагам я на столчето и директно отваря уста и чака, като малко пиленце. Първата хапка я мляска по-продължително, за да прецени дали ѝ харесва и след това иска бързо лъжица след лъжица, иначе нервничи. Обаче лакомията понякога е вредна, като днес. Яде, яде и накрая повърна всичко. Animal See No Evil Даже си мисля, че по-добре по-бавно и по-по-малко. Нашата лакомничка май няма усет за засищане и яде до пръсване.

# 489
Здравейте, момичета! Не съм писала от ужасно много време, но ни се бяха струпали разни събития, преживявания, проблемчета и не стигах до тук. Признавам, че изчетох само последните страници.
Моята госпожица мина вече 5 1/2 месеца и почнах захранването на 21.01, като цяло - не виждах смисъл много да бързам. Въвеждам една храна по 3 дни и имам чувството, че процесът ще е безкраен. Засега ползвам готови пюрета, по-натам ще варя на пара и ще предлагам успоредно и пюре и парчета храна - комбиниран метод между ЗВБ и класическия.
Въвела съм морков и сладък картоф, утре сме на пащърнак и като цяло - почнах с монопюрета, впоследствие ще смеся вкусовете. Чудя се после с какво да продължа - не искам да е тиква, че ще стане много сладко, картофът самостоятелно доста деца не го харесват.. така че тиквичка? Не знам и аз, ще се консултирам и в магазина.

Аз ползвам подарен стол и мога да ви кажа кой да не купувате Grinning Bloom Fresco - Ужасен е, но няма да го разкарам, защото тежи сигурно над 30 кг и не ми се занимава да го местим някъде. Със сигурност обаче затруднява захранването, защото бебка не седи в него правилно, видно е, че не й е удобно и се чудя дали да не купя нещо друго, докато не стане по-големичка…

# 490
  • Пловдив
След червен картоф, пащърнак, бял морков, тиква, морков си приготвих тиквичка, червени чушки, броколи, карфиол, сладък картоф за следващата седмица.

# 491
Здравейте и от мен! Захраних на 4+++ с картоф, от два дни добавям и тиква, отваря уж устата и гълта, но като количество не знам точно колко изяжда. Дохранвам я с кърма. И сега искам да попитам дали добавяте рапично масло/олио или друга мазнина към пюретата? Досега не съм слагала, но прочетох, че било препоръчително и в този ред на мисли това на Хип ли ползвате или просто по малко краве масло да слагам? Също така, пъщърнаци и броколи ще й давам направо купени пюрета, там как процедирате? Примерно отваряте бурканче пюре пъщърнак и добавяте няколко лъжички към нещо с което е вече захранено бебето ли? И колко може да стои така в хладилник? Продължавам да давам пробиотик, имам още 4-5 сашета Панда. Вие давате ли още пробиотици след като сте захранили и ако да, до кога ще даваме? Ох, исках и друго да ви питам, обаче напоследък акъла ми никакъв го няма ( не че преди беше винаги с мен Grinning ) Бебето се обръща от корем по гръб от 10 дни някъде, прави го почти постоянно. Определено има едно зъбче, което я мъчи, но още не е пробило. Взех й от аптеката гелче някакво, но не съм убедена, че й помага…. Вечер продължава да си става на през 2-3 часа, това явно скоро няма да се промени. Отделно ММ е болен от вчера, дано някак си успеем да прескочим. Аз си пия Биозин мама от две седмици, тъй като нашия район е грипна епидемия ….

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 07:42 от Буболечката

# 492
  • София
Благодаря за препоръките!
Обмислям доктор Леков май, тъй като един път по спешност ми се случи да попадна на него и беше супер мил.
Трябва ми истински обстоен преглед.
С оплакването нищо не стана.
Доктор Карагьозов има часове за 2026 г., които освен че са толкова напред, се заплащат и предварително. Просто няма как да предвидя след 1 година какво ще е.
Иначе щеше да е хубаво да ми направи колпоскопия, защото преди да забременея имаше някакъв участък на шийката, който беше спорен. Но може и с Попова да пробвам.
Мисълта ми е - той е онкогинеколог, а и едва ли ще признае грешка на свой колега. Поне за мен е грешка.
Да не казвам, че даже доктор Трифoновa ми каза да се мажа с крем Арника. 😀

Захранването ни много добре върви. Ще видим следващите дни как ще са.

# 493
  • Пловдив
За пюретата ползвам олио и кокосово масло. Не давам пробиотици. Отворено пюре държа макс два дена в хладилника.

# 494
Малко инфо и от мен. Относно захранването, хамалогията ми идва заради двете бебета, иначе не е много трудоемко да им сваря малко зеленчуци. Заради корите и беленето засега още не ползвам Филипс уреда. Споделих ви, че варя картофите с кората и после ги беля. Опитайте, доста по-вкусни са и нашите бебоци ги харесват. Общо взето досега без вчера винаги съм слагала картоф: 5 дни само картоф 🤣, 2 дни картоф и пащърнак, 2 дни картоф, пащърнак и морков, (на село) 1 ден картоф и тиква, вчера само тиква. Ядат всичко. В София без първия ден всеки си изяжда всичко в купичката. От 4 дни и аз не слагам кърма. Реших, че е излишно обременяване на процеса да цедя и смесвам, отделно мацаницата от разреденото пюре, а те си сучат както преди, така и след пюрето 🤣, а понякога директно след. Слагам орехово масло. Моето е на Balcho. В къщи всички са против рапичното и така и така си имам това, върши работа. Харесват и чистия вкус на пюретата, за моя голяма радост. Давид е голям гладник за всякаква храна, която е в обсега му. Имам чувството, че ако го оставя, ще наръба и хляба, ще ми пие от чая, ще яде от манджи или поне ще опитва, но има време за това. Използвам устрема му рационално и се надявам да няма капризен апетит. Нарочно се храним заедно с тях, за да възприемат храната и да искат от нея. Към мамчетата с неядящи бебета, дали това може да помогне и на вас? Простете, ако вече сте го правили и няма резултат. Наистина децата може да са много различни. Светослав яде по метода на пълната уста. Дори яде много чисто, отваря уста за всяка нова лъжица, но винаги е с пълна уста, а някаква част от храната я глътва може би на принципа на избутването 🤣 Много е смешен. Вчера сварихме само тиква и нямахме везна на село и Давид се пръсна на яде с баща си. Спряхме го, после като гледаше брат си да яде, си изпроси още няколко лъжици. На мен ми хареса последната лекция на Владимирова от януари и ми звучат доста смислено нещата, затова ще гледам да не ги тъпча и да не им се разпъват стомахчетата, че татко им има склонност да няма мярка, а дали самият той има метаболитен синдром от неправилно захранване или просто има предразположеност по линия на дядо си, вече никой не може да каже със сигурност.

Аз все още се имам за тип фиданка 😁, макар че отдавна не съм. Но си мисля, че ще ги сваля тия кг. По темата, едва качих с триста зора 12 кг за две бебета, но откакто са се родили, станах +6 с това тъпчене за кърмене. Имам си още корем, който подозирам, че няма да изчезне лесно, но ще му мисля по-натам като станат на годинка поне, че наистина нямам време за себе си, а и честно казано в момента не ми пука. Мисля, че в сравнение със сега, по-кофти бях като 47 кг кърмачка на второто ми дете. Някак над 30г не отива на жената да е кльоща.

Наде, съчувствам ти за това, през което си минала. Дано намериш твоя лекар, който ще ти помогне да се възстановиш правилно. Една идея как да се спреш на твоя специалист. Провери от препоръчаните имена и в изданието Лекарите, на които вярваме. Аз имам 1бр. от тази книжка. Може би има някое и друго конюнктурно име вътре, но повечето са си съвсем на място. Или разглеждаш вътре и ако се спреш на някой, разпитваш за отзиви след това. За мен тази книжка е полезна, защото не съм живяла целия си живот в Бг и просто в много сфери не знам към кого да се насоча, ако не получа директна препоръка.

Мъчно ми е, че толкова дечица са болни. В къщи засега сме пощадени. Нека всички оздравяват бързо и леко.

Забравих да коментирам количката след изтрит/изгубен текст. Нашата явно е правена за холандските бебета гиганти с кошове с дължина 80 см. Засега няма да я преобразуваме до напълна необходимост. Може би по някое време в следващите няколко седмици, тъй като нашите направиха 6 месеца вчера. Имах едни комплектчета като мини смокинги с папийонки и малки обувчици, взехме две малки тортички, надуваема цифра и ги изпонащракахме в къщи и навън на слънчице в беседката до котката. Фотосесия сигурно ще вземем пак чак за годинка.

Нощният сън на село беше отново голяма драма. Дали отново е съвпадение с период на зъби или нещо се усещат вече, че са на друго място... Почти не сме спали с баща му, защото с тях в леглото не остава място да мръднеш. Обаче на прибиране в София снощи спахме много добре на дивана четиримата (Йес, направихме го! 😂)

Общи условия

Активация на акаунт