Какво кара хората да стоят в неудовлетворяващи ги връзки?

• 3 919
  • 66
  •   1
Отговори
Здравейте! Първоначално бях озаглавила тази тема да е за жените, които като че ли са вечно недоволни от партньорите си, тъй като имам няколко такива в обкръжението си, но когато тръгнах да я оформям, осъзнах, че всъщност може би правилният въпрос е друг.

Вероятно всички познаваме двойки, при които наистина отношенията са една непрестанна борба. За съжаление, в много от тях има и някакъв вид насилие, патологична ревност, зависимост.

Познавам няколко жени (около ~25, неомъжени), с които съм по-близка и които често ми се оплакват от партньора си и се чудят дали да скъсат с него. В началото мислех, че наистина искат съвет и помощ. Изслушвах, не си налагах мнението, просто им казвах, че ако са нещастни, имат правото да търсят щастието си другаде, както и да не мъчат човека до себе си... Съгласяваха се и след няколко месеца историята се повтаряше. Мине се, не мине година и отново чудене и маене да седят ли с този човек, или не. Сега тактично сменям темата, ако стане на въпрос. Simple Smile

Може би, защото аз имам анти пример в живота си чрез моите родители, наистина ми е трудно да разбера какво задържа хората в отношения, които и от Космоса изглеждат изчерпани, особено ако нямат брак, деца или нещо друго по-сериозно, което да ги задържа. Не е и като да нямат опции, та да са се хванали като удавник за сламка. Ниско самочувствие? Зависимост? Инертност и мързел? Или може би връзката им тайно ги удовлетворява?

# 1
Според ниско самочувствие и страх да не останат сами е валидно за мъже и жени. А и навик. 

# 2
Има хора, които не осъзнават много много, че са в токсични отношение защото детството им е било същото и намират случващо се в живота им за "нормално" Това са виждали само, това им е познато, съответно го повтарят.

# 3
  • Далечният изток
Ами това, което е държало заедно и твоите родители най-вероятно.

# 4
Има хора, които не осъзнават много много, че са в токсични отношение защото детството им е било същото и намират случващо се в живота им за "нормално" Това са виждали само, това им е познато, съответно го повтарят.

Това + Насаждане от родителите как в името на семейството трябва да премълчаваш, за да вървят нещата

# 5
Удобството на връзката, страх от неизвестността, инертност, мързел, в някои случаи и емоционална зависимост в някаква степен. Няма смисъл да се впрягаш на мрънкането им, обикновено просто си търсят някой да си споделят мъката и да им олекне, а не да търсят реален съвет. Наистина е трудно разбираемо особено в по-тежки случаи, когато наистина става въпрос за токсични връзки, а не като описаните, но реално няма какво да направи страничен човек, дори и близък.

# 6
Чети за trauma bond и ще ти стане ясно защо хората стоят в токсични връзки.
Истината е, че привличаме към себе си и съответно задържаме, хора, които съответстват и подхранват нашите травми. Ако се осъзнаем, прекъсваме травмабонда. Някои хора не се осъзнават никога, други късно, трети по-рано. Всеки по пътя си върви. И никой не може да спаси някой друг. Всеки сам себе си спасява. Ако се осъзнае.

# 7
Не си им нито в чаршафите, нито под покрива, така че реално не знаеш какви са им отношенията и чувствата.

Хората най-често споделят, когато нещо ги тормози. За да им олекне, да преработят емоциите и събитията, да решат какво ще предприемат. По-рядко за да получат съвет. Когато са щастливи и всичко им е наред във връзката, много малко ще седнат да ти обясняват колко прекрасен е същият този мъж и колко вълшебни моменти имат заедно.

Първо, защото нямат нужда да говорят за това — щастието наистина обича тишината. Второ, защото може да излезе като самохвалство или пък не искат да дразнят околните с щастието си, особено ако са необвързани или в неудовлетворителни връзки. Може би и от суеверие.

Трето, има го и моментът, че социално е по-приемливо да помрънкаш или разкажеш нещо комично за мъжа си, отколкото да обясняваш как той е най-доброто нещо от нарязания хляб насам и как ти иде да се пръснеш от любов като гледаш как ти прави бъркани яйца.

Естествено говорим за нормални отношения и уж “недоволни” жени, не връзки с тормоз, насилие и прочее патологии.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 02:04 от Clare

# 8
Може да нямат  сериозни трудности.  Човек понякога се ядосва за глупости, после премисля. Освен това има и преодолими проблеми. В една връзка, не всичко е цветя и рози. Има болести, финансови крахове, роднинско вмешателство и какво ли още не. Понякога тези неща разделят, друг път сплотяват двойката. Това, че някоя приятелка ви се е оплакала, не  е кой знае какво.
Гигантските проблеми обикновено се премълчават.

# 9
Всичко гореописано плюс пари. В днешно време парите са водещ фактор в една връзка за съжаление. Пари, коли - това ги вълнува.

# 10
Аз пък се изненадвам, как някой който не е в рази връзка е наясно какво се случва в нея.

Обикновенни сбирките между приятелки е жените да се пооплачат а другите да ги разбират.
Ако имат някакъв наистина непреодолим проблем много рядко споделянето е с приятелка.

Така че спокойно. Връзките най-вероятно нито са им кофти, нито са неудоволетворяващи.
А и всяка връзка да израстне е необходимо време. И разбира старание от двете страни.
Предполагам, че на жени около 25 връзките не са от 10 години.

Аз пък забелязвам друг феномен. Жени около 25-30 търсят перфектната връзка. Но без те да са наясно, че за да стигнеш до нея се изискват време и усилия. И едни чудесни момчета, които оставят като гръмнати когато принцесата каже, че се разделя с тях.
Вече с трети такъв ме среща живота за последните три месеца.

# 11
Ниско самочувствие, страх от самота, мисълта че вече си стар. Такива ти му работи

# 12
Всичко гореописано плюс пари. В днешно време парите са водещ фактор в една връзка за съжаление. Пари, коли - това ги вълнува.
Вълнува  ги, ако са примитиви.
Ако някой си избира гаджетата по колите, не можем да очакване дълготрайни връзки. Като цяло нищо не можем да очакваме. Joy

# 13
  • София
Много хора не могат да са сами, трябва да са винаги в двойка. Отделно, за много хора това са удовлетворяващите връзки, те така си представят двойката. Ако сменят партньора с друг правят същите отношения.

# 14
Всичко горе изброено плюс инат.
"Какво ще кажат хората"
"Да не се радва бившия, че не ми е провървяло"
Понякога няма и къдеда отиде жената.Братът е превзел родния апартамент с новото семейство  да речем или има пререкания между членовете на семейството.
Много са факторите, няма какво да се чудим.
Даже и на мен ми се е случвало.При мен беше  на инат.5 години сме били заедно, в най-хубавите си млади години ще бутам тази връзка да просъществува.Но нямаше смисъл.Разбира се по-късно го осъзнаваш.

Общи условия

Активация на акаунт