Той ми каза, че го комплексирам.

• 4 496
  • 102
  •   1
Отговори
Здравейте! Ще се радвам да получа съвети как да постъпя.

От половин година съм в нова връзка. И двамата сме в средата на 20-те ни години. Аз съм деен човек, екстровертна, организирана, обичам да си поставям цели, не обичам да си пилея времето. Приятелят ми обаче е различен темперамент и всъщност точно това харесвам в него. Той е малко по-разпилян човек, така да се каже, което отдавам на творческата му натура (и професия). Той прави живота ми по-интересен и вълнуващ, според мен защото е по-chill човек, по-лежерен. Засега намирам, че се балансираме и има на какво да се научим един друг... или поне така си мислех.

Преди празниците си говорихме за бъдещето, за края на годината, за това какво искаме да ни се случи или да постигнем през следващата - аз му споделих, че ще се радвам да пътуваме повече заедно, както и че (на този етап) обмислям докторантура в моята сфера, при което той някак посърна и се умълча. В крайна сметка ми призна, че се чувства комплексиран от мен, че не е достатъчно умен или успешен за мен (което не мисля, че е така), че аз съм амбициозен човек и заслужавам някой също толкова амбициозен. Само че аз го харесвам такъв, какъвто е, и го намирам за един от най-интелигентните хора, които познавам. Не мисля, че трябва да си сравняваме целите или да бъдем еднакви, за да сме щастливи, нали? Опитах се да го убедя, но той някак не искаше или не можеше да ми повярва.

Какво да направя? Държа на връзката си и на този човек. Не искам той да се чувства несигурен заради неща, които са само в неговата глава. Искам да го карам да се чувства добре, а не обратното. Как да му помогна?

# 1
Така става като не си търсиш мъж на нивото ти защото този определено не е.
Инертен и без амбиции мъж няма място до жена, която иска да върви напред.
Говоря от опит. Кошмарно е.

# 2
  • Бургас
Искам да го карам да се чувства добре, а не обратното.Как да му помогна?
Няма да му помагаш - не си му терапевт, не си му майка, не влизай в тази роля. Преследвай си целите, правилният човек няма да те спъва, не се "спъвай" и ти сама, заради чужди комплекси. Неговите чувства са негова отговорност.  Ако има чак такъв проблем със самооценката, че не може да понесе успеха и кариерният ръст на партньора, да ходи на терапия.

# 3
Не знам как може да решите дали ми е на нивото или не без да ни познавате, по една тема в интернет. Той има амбиции, участва в проекти, развива се, но както казах, има творческа професия, моята е по-"праволинейна". Аз нося повече дини под една мишница, така е, но той ме прави щастлива, чувствам се спокойна с него. Не виждам къде е кошмарното тук.

Била съм вече във връзка с човек с подобен характер на моя и беше задушаващо. Не искам да се състезавам с партньора си повече.

# 4
Слушай момиче, мислиш за него, а не виждаш себе си. За съжаление тази любов ще те принизява и дърпа назад. От сега се вижда, за да не се комплексира той сама ще си режеш крилете. Заслужаваш човек, който да се радва на успехите и да се възхищава на устрема ти. Малко лъха даже на завист ...
Трудни решения са това, защото вероятно той те прави цветна, различна, освободена, показва ти как да си себе си и да обичаш яростно. Порадвай е на тези неща, научи ги, запомни ги и дръж очите си отворени и багажа си лесен за стягане. За съжаление няма как на дълъг път да сте заедно...

Със съчувствие ти казвам, че той вече търси причини и оправдания за края на връзката ви ...

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 01:12 от the Дорис

# 5
Казали са ти вече, не сте на едно ниво и мъжът се чувства комплексиран още отсега. А ти даже не си я направила тази докторантура и не си постигнала всичките си цели. По-зле ще става, той ще се чувства все по-смачкан край тебе и ще започне да търси отдушник.
Няма как да му помогнеш, не влизай в ролята на майка му, че съвсем ще го потиснеш.
Не виждам бъдеще за тази връзка, много са ви различни целите и темпераментите.

# 6
Не знам как може да решите дали ми е на нивото или не без да ни познавате, по една тема в интернет. Той има амбиции, участва в проекти, развива се, но както казах, има творческа професия, моята е по-"праволинейна". Аз нося повече дини под една мишница, така е, но той ме прави щастлива, чувствам се спокойна с него. Не виждам къде е кошмарното тук.

Била съм вече във връзка с човек с подобен характер на моя и беше задушаващо. Не искам да се състезавам с партньора си повече.

Кошмарното ще стане като в един момент започнеш да вадиш тройно повече пари от него и той с "творческата" си професия започне да те тегли и финансово надолу. Ей тогава да видиш какви комплекси ще избият. Жална ти майка.

# 7
Не, изобщо не смятам да се държа като негова майка. Искам само да го убедя, че няма нужда да се сравняваме. Аз например нямам неговия талант, което не ми пречи да се чувствам обичана и оценена от него. Нито мисля, че трябва да правим едно и също с живота си образователно и професионално, за да ни се получи.

Наскоро не му се получи с участието в един проект и затова си мисля, че е по-скоро временен проблем. Както казах, държа на него и имам причини за това. Не искам да се разделяме.

Arielle, не мисля, че имате кристална топка.

# 8

Arielle, не мисля, че имате кристална топка.

Сто жени едно и също ти казаха - ти пак.
А аз тоя филм съм го гледала за разлика от теб и говоря от опит ( вероятно и повечето жени тук).

# 9
Ако беше така, нямаше да има щастливи двойки от различни раси, националности, религии и какво ли още не. Аз мисля, че е нещо подобно и че не е чак толкова страшно. Затова искам съвет как да му помогна да стане по-уверен в себе си, а не дали да се разделим. Което изобщо не ми и хрумва.

# 10
Ако, той наистина се чувства така, няма как да го убедиш в обратното, освен да му показваш любовта си.
Но, не съм съгласна, че успешните и дълги връзки са такива само между хора на едно ниво, кариерно и интелектуално. Няма гаранция.
И не, не е нужно да правите едно и също, нито да се развивате в една и съща сфера. Толкова други неща са нужни за една връзка, като отношение, лоялност, любов.

# 11
  • Бургас
Аз например нямам неговия талант, което не ми пречи да се чувствам обичана и оценена от него.
Това е достатъчно да му кажеш. Съревнованията нямат място в любовта, но ако продължава да се чувства комплексиран, недооценен, по - долу и тн. Творците са "особена порода", освен всичко останало. Едни неразбрани, меланхолични. Дано не е такъв типаж. Пак ще повторя, неговата увереност - не е твой проблем, не трябва да става твой проблем. Това е личностна работа на конкретния човек, част от израстването...

# 12
  • Melmak
Може да е изпаднал в дупка и да е някакво временно неразположение. Ако напоследък не му е провървяло нещо, а ти жънеш успехи. Като цяло не можеш да му повлияеш как да се чувства. Примерно как може някой на теб да ти повлияе да спреш да мислиш за нещо или да си смениш мнението.

Можеш да поговориш с него и да му кажеш, че някакъв пропаднал проект не го определя нито като професионалист, нито като творец.

Тук всеки втори съвет е “бягай с 200” и “разведи се”.

Аз мисля, че щом се чувствате добре един с друг някакви временни неразположения отминават.

Ако проблемът е перманентен и той не се чувства добре, в някакъв момент ще избие това напрежение.

Иначе дори да си мега успешна и да носиш повече пари вкъщи от него, не мисля, че е проблем. Чудо голямо! Първото семейство, в което жената изкарва повече! Има и такива успешни семейства, ако това работи за вас, няма значение какво мисли форума.

# 13
happy doc, разбрахте ме. Simple Smile Бях една година във връзка с човек, който сигурно тук бихте сметнали за "на моето ниво", но я нямаше тази топлота и привличане. Беше много по-задушаваща, бяхме твърде еднакви.

Като изключим това ми притеснение, за което е темата, се чувствам щастлива със сегашния си приятел, смеем се постоянно, държим един на друг. Ако на някакъв етап тези неща изчезнат или различията в характерите ни са непреодолими, ясно е, че е по-добре да се разделим.

hechicera_, благодаря много.

# 14
  • София
Надявам се креативната му позиция да позволява сравнително добри доходи. "Парите нямат значение" работи само на теория. На практика, когато взимаш три пъти повече, има разни отражения в отношенията. Ако искаш да пътувате повече, а той не може да си го позволи, какво ще му говори вътрешния глас? Ако се наложи да платите сума за здраве (ремонт на колата), и ти поемеш по-голямата част? Ако на заведение плащаш сметката?

В много привидно дребни моменти, ще му е отнета възможността да се чувства достатъчен мъж. Имам провалена връзка по тази причина. В разни моменти, тези комплекси опитват да избият тук-там. Един мъж може да е много креативен в опитите си да си оправи самочувствието, и това рядко е в интерес на връзката.

На теб изясни ли ти се кое го комплексира? Заради докторантурата ли посърна, или понеже искаш да пътувате? Самите успехи ли са проблема, или начина, по който ги споделяш? Дали под амбицията ти вижда много мъжка енергия, а те предпочита по-женствена? Дали нещо трето, което правиш, без да си даваш сметка? Каза, че си имала връзка с много съревнование - не е изключено в теб да има много хъс да си първа, да си най, да се налагаш..

Със сигурност поговорете по темата, но не твърде много. Имай предвид, че тръгнеш ли да го водиш и да му помагаш, особено на територията на разума, не е изключено да почне да се чувства по-малко привлечен от теб. За мен един от малкото полезни ходове е да опитваш да го изграждаш, като честичко му казваш, на твой си език, много конкретно и с детайли с какво е допринесъл да си щастлива.

Общи условия

Активация на акаунт