Живот без социални мрежи

• 8 631
  • 238
  •   1
Отговори
# 120
Масово хората си плащат кеш и се редят на опашки за сметки, което въобще не мога да си представя, време, стрес, всичко плащам онлайн  пари почти не нося. Тегли на банкомата и влиза в магазина е това защо, нямам обяснение.

Как защо? Не иска да оставя следи.
Плащанията он лайн се виждат и проследяват. Ако някой го нарочи, де.
Ако има разминаване между декларирани доходи и похарчени пари през годината, данъчните могат да кръстосат данните. Ако е декларирал нисък доход, а кара СУВ.

В Бг не знам дали го правят, вероятно не. Но в чужбина ги има тези проверки, на не повече от 4-5% от хората, най-вече по сигнал, макар че и сивата икономика я има.

Е разсмя ме, честно. Принципно проследяване има. Но, това което написах е тегли от банкомата и влиза в магазина, парите вече са били по сметката му, т.е. от някъде са дошли и са проследени. Те са били в сметката, но се теглят и се плаща кеш. Това беше казуса, защо не се плаща директно с карта. Иначе в Германия примерно на банкоматите има опция да се внасят пари също, на мой познат за няколко хиляди евро му блокираха сметката, тогава ясно харчи си ги, защо ги внасяш, на друг за банков превод от 100 Е му звъняха да го питат за произход на парите. И може да е крайно, но е правилно. Иначе до 10 000 Е принципно не трябва да питат от къде са парите.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 12:27 от Sephora ❤

# 121
  • София
И в България също можеш да си внасяш пари през банкомат и също има лимит, над който трябва да декларираш сумата.

# 122
Масово хората си плащат кеш и се редят на опашки за сметки, което въобще не мога да си представя, време, стрес, всичко плащам онлайн  пари почти не нося. Тегли на банкомата и влиза в магазина е това защо, нямам обяснение.

Ако има разминаване между декларирани доходи и похарчени пари през годината, данъчните могат да кръстосат данните. Ако е декларирал нисък доход, а кара СУВ.

В Бг не знам дали го правят, вероятно не. Но в чужбина ги има тези проверки, на не повече от 4-5% от хората, най-вече по сигнал, макар че и сивата икономика я има.

Е разсмя ме, честно. Принципно проследяване има. Но, това което написах е тегли от банкомата и влиза в магазина, парите вече са били по сметката му, т.е. от някъде са дошли и са проследени. Те са били в сметката, но се теглят и се плаща кеш. Тоба беше казуса, защо не се плаща директно с карта. Иначе в Германия примерно на банкоматите има опция да се внасят пари също, на мой познат за няколко хиляди евро му блокираха сметката, тогава ясно харчи си ги, защо ги внасяш, на друг за банков превод от 100 Е му звъняха да го питат за произход на парите. И може да е крайно, но е правилно. Иначе до 10 000 Е принципно не трябва да питат от къде са парите.

Радвам се, че съм те разсмяла 😁
Естествено е, че са проследени, щом ги тегли от банкомат. Оттам нататък като влезе в магазина дали ще плати нещо за 1 евро и останалите колкото са там, 249 €, 999 € , в зависимост колко е теглил от банкомата, може да си ги ползва както намери за добре кеш: пример, плаща на тези с преместванията при Umzug, без фактура, или пък дава подкуп, купува гласове за избори и тн.Тази част е тъмната. Към тези 249 € или 999 €, може да прибави И СВОИТЕ "спечелени" на черно, точно като предния, с камиона за мебелите. Това е само пример. Светлата част е това, което има като легални постъпления.

Иначе как мислиш, че процъфтява сивата икономика? И между фирмите го има.

Следата в една банка остава след години  дали си платила в скъп ресторант или там каквото си искала да харчиш. Това е друго. И никой не го интересува за теб, само ако влезеш в групата да бъдеш проверявана от гледна точка на укриване на доходи, разминаване между приходи и разходи, и то голямо разминаване.
Аз съм за това всичко да е легално и да се плащат данъци, да няма сива икономика, да се проследяват парите
Но ми харесва да плащам понякога и кеш.
Иначе в Германия има големи парадокси. Случвало ми се е, преди няколко години, за 15 000€ при внос в банка да не ми искат документа от другата банка, от където съм ги изтеглила, и то от др страна, колкото и да съм им го поднасяла любезно.

Внасяне на суми в банкомат има още от 2012 година или даже по-рано, зависи от банката и визията й. Това е удобно за магазини и др дейности за внасяне на оборота.

# 123
Ако плащаш данъци, банкирането е далече по-удобно. Виж, ако не декларираш доходи, тогава разбираемо защото да е кеш.
Скрит текст:
Цели сектори като ресторантьори, хотелиери и кръчми осигуряват на мин. и не плащат данъци. Когато търсех работа преди 8 г., гледах годишните отчети в Търговския регистър, преди да ходя на интервю. Ще се изненадате при какви големи фирми се установява пробойна само от птичи поглед. После защо Гошо и Пешо не могат да си плащат с карта. Ами като фирмата не плаща данъци, и Гошо няма да плаща, а ще си къта банкнотите.

# 124
Не само за магазини.
Ако вляза в банката и внеса пари по собствената си сметка, ще ми удържат такса от няколко лева. Ако внеса парите на банкомата, първо, не чакам на опашка, второ, ако внасям по кредитна карта, е без такса, а ако е по дебитна – само 30 стотинки. Това в моята банка, но предполагам, че и при другите е нещо подобно.

# 125
  • София
Валери, преди няколко години за до 15000 Е не беше нужен документ, а и може да се провери служебно.
Системата за кеш ин не е нещо ново никъде по света.

Със Сийка май сме клиенти на една и съща банка. Simple Smile

# 126
Валери, преди няколко години за до 15000 Е не беше нужен документ, а и може да се провери служебно.
Системата за кеш ин не е нещо ново никъде по света.

Със Сийка май сме клиенти на една и съща банка. Simple Smile

Аз ги питах предварително в немската банка, уточнявайки, че сумата ще е между 15-25 000 €, в зависимост от това колко другата банка щеше да ми даде от собствените ми пари (на дъщеря ми по-точно, банково вложение, което й направих още от детска възраст и без карта банкомат). Понеже беше по времето на Ковид. Отговориха ми, че няма значение сумата, колкото занеса...че не е необходим документ.

# 127
  • София
Да, проверяват служебно каквото им е нужно, когато е свързано с друга банкова операция.

# 128
  • Melmak
Моите доходи са легални и все плащам с карта или с телефон. Само на часовника не съм си направила настройката да плащам.

Ползвам и доста револют, в чужбина само него (там където функционира).

# 129
Масово хората си плащат кеш и се редят на опашки за сметки, което въобще не мога да си представя, време, стрес, всичко плащам онлайн  пари почти не нося. Тегли на банкомата и влиза в магазина е това защо, нямам обяснение.

Е разсмя ме, честно. Принципно проследяване има. Но, това което написах е тегли от банкомата и влиза в магазина, парите вече са били по сметката му, т.е. от някъде са дошли и са проследени. Те са били в сметката, но се теглят и се плаща кеш. Тоба беше казуса, защо не се плаща директно с карта. Иначе в Германия примерно на банкоматите има опция да се внасят пари също, на мой познат за няколко хиляди евро му блокираха сметката, тогава ясно харчи си ги, защо ги внасяш, на друг за банков превод от 100 Е му звъняха да го питат за произход на парите. И може да е крайно, но е правилно. Иначе до 10 000 Е принципно не трябва да питат от къде са парите.

Естествено е, че са проследени, щом ги тегли от банкомат. Оттам нататък като влезе в магазина дали ще плати нещо за 1 евро и останалите колкото са там, 249 €, 999 € , в зависимост колко е теглил от банкомата, може да си ги ползва както намери за добре кеш: пример, плаща на тези с преместванията при Umzug, без фактура, или пък дава подкуп, купува гласове за избори и тн.Тази част е тъмната. Към тези 249 € или 999 €, може да прибави И СВОИТЕ "спечелени" на черно, точно като предния, с камиона за мебелите. Това е само пример. Светлата част е това, което има като легални постъпления.

Следата в една банка остава след години  дали си платила в скъп ресторант или там каквото си искала да харчиш. Това е друго. И никой не го интересува за теб, само ако влезеш в групата да бъдеш проверявана от гледна точка на укриване на доходи, разминаване между приходи и разходи, и то голямо разминаване.
Аз съм за това всичко да е легално и да се плащат данъци, да няма сива икономика, да се проследяват парите
Иначе в Германия има големи парадокси. Случвало ми се е, преди няколко години, за 15 000€ при внос в банка да не ми искат документа от другата банка, от където съм ги изтеглила, и то от др страна, колкото и да съм им го поднасяла любезно.

Внасяне на суми в банкомат има още от 2012 година или даже по-рано, зависи от банката и визията й. Това е удобно за магазини и др дейности за внасяне на оборота.

Сивата икономика е факт и плащането, без платежни документи е неизбежно понякога, ремонти, фризьор..., но да изтеглиш от банкомата на входа и да влезеш да пазаруваш, е по-скоро манталитет и навик. Иначе немските банки от една страна стриктни, от друга страна ме изумяват как работят. Продадохме си жилището в България, отивам в банката с нотариален акт, а не, не няма проблем, не им е нужно, обаче продадохме кола под 10 000 Е, веднага се обадиха да искат копие на договора.

# 130

Сивата икономика е факт и плащането, без платежни документи е неизбежно понякога, ремонти, фризьор..., но да изтеглиш от банкомата на входа и да влезеш да пазаруваш, е по-скоро манталитет и навик. Иначе немските банки от една страна стриктни, от друга страна ме изумяват как работят. Продадохме си жилището в България, отивам в банката с нотариален акт, а не, не няма проблем, не им е нужно, обаче продадохме кола под 10 000 Е, веднага се обадиха да искат копие на договора.

И това имах предвид. И много други неща, които е дълго и ненужно да коментираме.
Наричаха я локомотив тази страна. Е, видяхме колко е локомотив, както и за др западни  страни лъсна огледалото.

Пак оставам привърженик И НА КЕШ пазаруването, когато желае човек и колкото пъти реши. Така или иначе суперпечалбите на банките си останаха необложени с големи данъци.

# 131
Над колко пари се декларира внасянето на пари на банкомат? Аз съм го правила само с много дребни суми
 Една причина да изтеглиш пари, преди да влезеш в супера -в нашия ми се е случвало да се повреди пост терминала точно пред мен и ако нямаш лев в себе си е кофти. Преди месеци така събирах хартиени ваучери и стотинки и на косъм успях да платя сметката. И то не беше в кварталния магазин, а в друг, в който не ме познават.

# 132
От социалните мрежи ползвам основно Фейсбук, но спокойно живея и без него. Други някои СМ ползвам служебно през чужди смартфони, аз от 2 години нямам. Ползвам най-обикновени за разговори, имам няколко.
Може да се каже че съм пристрастен към компютри ( най-вече лаптопи ) и донякъде интернет. Мога да преживея без тях няколко дена но ми е трудно. Simple SmileSimple Smile

# 133
Използвам основно Фейсбук. За мен, а забелязвам и за много от хората около мен, Фейсбук вече не е просто място, където да се "хвалим" със снимки, да се показваме къде сме били и какво сме правили. Може би моят кръг е такъв, съответно фийдът ми е такъв. Следя няколко професионални групи, които са ми от голяма полза, голяма книжна група, няколко групи за пътувания и туризъм, новинарски сайтове, профили на театри, опери, фестивали, любими изпълнители и т.н. Полезна ми е информацията, която споделят приятели - за филми, музика, книги, любопитни четива. Тук-там някой качва по някоя лична снимка. Отделно възможността за комуникация. Но за тази цел използвам основно Вайбър. Като цяло, Фейсбук ми е мястото, откъде се информирам по най-различни въпроси от предварително подбраните от мен източници.
Инстаграм си направих заради компроматната тема тук във форума Simple Smile Там често се публикуват линкове и снимки, които без профил невинаги са достъпни.

# 134
Даа, във ФБ следя събитията из града. Много е полезно. Иначе абсурд да знам, че в някой си изоставен склад се провеждат тайни техно партита Grinning не, че ще отида, но пък е хубаво да съм в крак какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт