Живот без социални мрежи

• 8 445
  • 238
  •   1
Отговори
# 135
Даа, във ФБ следя събитията из града. Много е полезно. Иначе абсурд да знам, че в някой си изоставен склад се провеждат тайни техно партита Grinning не, че ще отида, но пък е хубаво да съм в крак какво се случва.

Колко пък да са тайни? Обявени във фейсбуук...
Simple Smile

# 136
Тайни, в смисъл, че не всеки може да отиде, става само с покани, които не разбрах как се получават, явно не съм от посветените Grinning

# 137
Има и ползи от групите, ако трябва да бъдем обективни. Има например няколко групи за нашия град във ФБ, които наистина са полезни. Едната е на кмета и при подаден сигнал за някоя нередност често се задейства доста бързо тежката бюрократична машина. Има група за пазаруване на чиста храна от производители, има за историята на града и всякакви спомени, и т.н., и т.н.
Да не говорим за групите по интереси – цветари, градинари, любители на книгите, за какво ли не. Вече има достатъчно филтри, които да отсеят нежеланото съдържание, а ако случайно изплува във фийда, просто може да бъде подминато.
А с групите е най-лесно – напускаш и готово.

# 138
Не ползвам никоя. В смисъл имам акаунти, но са свързани с работата/използвам месинджър да говоря с някои хора и това е.

Между другото, не е толкова лошо, че се използват за лични снимки, примерно. Лошото е когато се ползват за информация. Много лесно може да се влезе в ехо чембър и различна реалност. Ковид беше добър пример.

# 139
Всъщност и аз не слагам никакви снимки, нито клипове, дейности, състояния и подобни. Основно следя инфо и мнения в някои групи. И споделям неща които са ме впечатлили. Понякога пиша нещо . Също следя постовете на хора които познавам много добре, и мои приятели и близки, с които реално не успяваме да се видим с години.
Но не го правя постоянно, влизам отвреме-навреме и действам. Особено когато съм на работа и времето не минава Smile

# 140
Фейсбук групите, особено за изгубени вещи и домашни любимци, са много полезни. Като игнорираме неграмотните и злобни потребители, разбира се.
Прочетох, че свързвате парите в брой единствено със сива икономика. Това не е съвсем така. Стига да има касов бон какъв е проблемът не виждам. По една случайност получавах на служебен телефон отчет за всички плащания с карта на шефа. С негово знание разбира се. Еми, вижда се къде, кога, колко. Ресторант, магазин, бензиностанция. Пълна отчетност. За мен това са си лични данни и ми е кофти някой в банката да има достъп до ежедневието ми, навиците ми. На вас щом не ви пречи, няма проблем. Но аз държа да си остане плащането кеш като алтернатива. Освен това не знам дали разбрахте, но Томбоу имаха проблем със сървърите няколко дни и картите им бяха блокирани. Имаш пари, ама не можеш да ги ползваш. Сега си представете, че всичките ви пари са дигитални и са блокирани. Искам да ми кажете как ще живеете дори и един ден.

# 141
Е какво като служителката в банката знае, къде, какво съм харчила, навици, нали разбираш, че е все едно. Да носиш кеш също е рисково, моя позната и откраднаха портмонито 700 Евро, директно я попитах, защо носи толкова пари? Това се случи в Лидъл и се оказа, че вътре камери няма, полицията дойде, документите и бяха в коша. Поболя се тази жена. Изтеглила от банката и тръгнала да пазарува. Аз имам някакви дребни винаги, но такива суми да нося и да мисля абсурд. Да не говорим колко мръсни са парите от хигиена гледна точка, а аз вярвам и в енергията, която носят, предават и предпочитам да не ги пипам. А и тенденцията да не можеш да плащаш кеш ще се увеличава, засега поне в Европа не е толкова драстично, но примерно ми прави впечатление, че плащането при паркирането на новите автоматите поне при нас става само с карта, ако нямаш какво става.

# 142
И защо се е поболяла? Някога на един панаир в Пловдив откраднаха портфейла на половинката от стаята в хотела - оставил отключено за да си влезе и колегата му, но заспал и влязъл крадец. Бръкнал във вътрешния джоб на сакото, набарал портфейла и духнал. Особеното е, че в другия джоб имало пачка пари, доста повече, отколкото в портфейла. И половинката сто пъти напсува късмета си, че онзи му е отмъкнал документите, а не парите. накратко - щом си е намерила документите трябва да празнува, а не да се поболява. 

# 143
Пазарувам кеш, защото мразя банките и не искам да ме следят. Тук има и някаква минимална такса на транзакция с карта, вбесява ме. Едри суми не нося.

# 144
От карта могат да ти откраднат много повече пари, от колкото в кеш според мен. Моят баща, който е на 80, не смее дори в супера да плати с картата си, страх го е да не му сканират кода. На мен си ми е удобство плащането с карта понякога, но ползвам и кеш. Обикновено когато седна на заведение ми е по-удобно да платя с карта и да оставя в монети бакшиш, колкото преценя на сервитьора, защото често сметката излиза сума, която не е удобна за закръгляване. Но пък, ако нямам дребни, предпочитам кеш, според случая е.

# 145
  • При семейството си
Без причина едва ли някой банков служител следи ежедневните трансакции на стотици, хиляди клиенти. Но щом ви е страх, че ви следят, действайте с кеш.
Когато ДСК имаха проблем с картите, мисля че можеше да се теглят пари на каса.
А и всеки има едни 20-50 лева кеш.
Все още е проблем, че на малките бизнеси не им е много финансово изгодно плащането на ПОС терминал.

# 146
С удоволствие бих пазарувала навсякъде с карта или с телефона, но за съжаление не мога. На пазара, в кварталните магазинчета, при фризьорката... В някои магазини пък не можеш да платиш с карта, ако сметката е под определена сума.
Безкешовото плащане ще реши проблема със сивата икономика, но пък те друго ще измислят...

# 147
И като някой дръпне шалтера, всички остават без пари. Мерси. Плащам и с карта, но няма по-сигурно нещо от истинските пари. Аз съм олд-скуул, ръка да пипне е положението. Наскоро картата ми с ваучерите за храна беше блокирала. Не беше приятно да го разбера на касата на Кауфланд.

# 148
Така е, винаги съветите в случаите на някакъв голям катаклизъм е да имаш пари в кеш. Наводнения, земетресения и т.н.

# 149
Последните 2 години често ни се случва (в западните ширини) в приложението на банката в телефона да се види, че от.. до.. около 24 часа обикновено, няма да функционира технически системата им.
Ако го пропуснеш, този ден си аут.

Много често става в големите супермаркети да не може да се пазарува с карта или телефон, същевременно и банкомата в такъв мол да е "временно извън оперативност поради.."

Иначе вече всички си носим винаги и телефони, и карти, но кеша никой не може да го бие, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт