Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 45

• 18 472
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Русим, Йолиян, Хубавена, Руса

# 631
Фони - мъжко име
Фотка

И двамата са около 30 годишни.

# 632
  • Пловдив
Фотина има разни баби, било е популярно име и у нас, иначе от гръцки идва - нещо като Светла.
Та може от Фотина (или мъжкото Фоти) да е станало Фотка, както нерядко се закрепват съкратени имена като цели, а после някой да е тропнал с крак, че бебето ще е на свекървата пък. Wink

# 633
  • София
И аз познавам Фотка - около 40-годишна, кръстена на дядо Фотьо.

# 634
Като дете познавах Тотка, кръстена на баба Тотка. Внучката трябва да е на около 50 сега, но и тогава ми се струваше странно.

# 635
  • Sofia
Виден
Иванжелин

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 14:01 от Doli

# 636
Като дете познавах Тотка, кръстена на баба Тотка. Внучката трябва да е на около 50 сега, но и тогава ми се струваше странно.

И аз познавах Тотка - мъжки вариант на Тотьо. Внукът й го кръстиха на нея Томас, но младите живееха в чужбина, без намерение да се връщат.  После се върнаха, но не са сменяли името на дедето.

В квартала, в който живеех като дете всички женски имена преди 1950 г. без изключения бяха с "К", което име се сетите все умалително с "К" - даже няма Анна, а Анка
Любимото ми име от този период е Кирка - женски род на Киро.

# 637
Атония, Семина, Дивена, Мариная, Силимир, Кален (ударение на е).

# 638
Циклама - от бТВ новините вчера.

Виена Цекова - от бТВ новините днес.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 19:08 от Radilena

# 639
Покрай отбелязването на Левски тия дни,се сетих за името Марин поп Луканов. Какво е това "поп"? Не изглежда да означава свещеник.

# 640
  • София
Наскоро срещнах фамилия Абаджиниколов.

# 641
Обикновено означава, че в рода е имало свещеник и е останало в фамилията. Същото важи и за фамилии започващи с Хаджи....някой далечен дядо е ходил на хаджилък на Божи гроб и после титлата е преляла във фамилното име.

Покрай отбелязването на Левски тия дни,се сетих за името Марин поп Луканов. Какво е това "поп"? Не изглежда да означава свещеник.

# 642
Имам колега - Поптодоров  - има дядо поп. По-интересното е, че фамилията на попа е Тодоров, а на децата е записана вече Поптодоров (това ще да е някъде 1920-30г). На брата на попа и децата му си остава Тодоров - и така фамилията се разделя на две при двамата братя.

# 643
Наскоро срещнах фамилия Абаджиниколов.
Дядото е бил абаджи Никола, т.е. шивачът Никола. Обикновено за фамилията е оставала само професията -  Абаджиев. Сигурно в селото/града е имало много шивачи и затова са добавяли и името.

Имаше много хубава статия, но сега не я намирам. Накратко, 3-тото име се появява късно.
През турско робство се е водел регистър за данъците и се е вписвало: Име ...  син/дъщеря на.... Имали сме по 2 имена. Третата графа е била за професия.

След турско робство повечето хора остават с 2 имена, като се побългаряват, например Петър син на Иван става Петър Иванов. (в нашия език все още е имало масово падежи).
След това някъде в началото на 20 в. започва да се въвежда 3-то име. Където е имало записана професия, автоматично е станала фамилия, с добавка "-ов/ев" за мъж.
По тази причина много български фамилии произхождат от професии и то от турския им вариант.
При хората, за които е нямало професия са добавили името на дядото (с -ов/ев), бабата (- ин) или географско понятие (-ски).

Скрит текст:
Трябваше да издирвам документи за пра-дядо ми. Измъчих се - търся по фамилия, по малко име и не го намирам. В еидн момент реших да пробвам по второ име като фамилия - и да, веднага го намерих. В старите регистри масово бяха с 2 имена + професия. После проучих причината -  роден е през турско робство и дълги години е бил само с две имена.

ЕДИТ: през комунизма на места (не навсякъде) е имало възродителен процес - махали са поп- и хаджи-. На баща ми в гимназията са го прекръстили от Хаджихристов само на Христов. Но братовчед му е бил само Попов и са го оставили, не е имало как да го махнат. Smiling Imp

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 13:23 от biborana

# 644
Прапрадядо ми е Йордан Арабаджиев, ако не греша. Фамилията не се е запазила още при внука му, който е роден 1891 и е А. Йорданов.

Общи условия

Активация на акаунт