Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 45

• 18 457
  • 759
  •   1
Отговори
# 645
Мама Ру, избрали са втория вариант - бащиното на бащата.

И в момента фамилията се формира по избор между фамилия на бащата и бащиното на бащата, т.е. малкото име на дядото по бащина линия:

Закон за гражданската регистрация (приет 1999 г.)
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Вероятно и в предния закон е пишело същото.
По времето на социализма формирането на фамилно име си беше миш-маш, всеки служител си натъкмяваше възможностите на закона, според личното виждане, в смисъл дали е фамилията или дядовото име става фамилно. И двата варианта са се прилагали.

В Ленински район е имало служител/ка въвел/а по лично усмотрение следното правило: момчетата взимат фамилията на бащата, а за момичетата е името на дядото. Буквално така е казала на баща ми: "другарю, момичето след 20-на години ще смени фамилията, затова сега пишем името на Вашия баща, да се порадва човекът." И не е даван избор, дори ако дядото не е жив, пак да се радва от отвъдното.
Естествено, имахме съседи брат и сестра с различни фамилии. Предполагам по тази причина в закона по-късно е записано:
"чл. 14, ал. 3 Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име."

Явно не е бил изолиран случай служителите си пишат нещо, после родителите си представят детето с тяхната фамилия.  В гимназията, когато вадехме паспорти 20% от нас се възползваха от улеснена процедура - двамата родители се подписваха коя фамилия да носи детето (фамилно или дядово име). И се издаваше нов акт за раждане. И аз бях по тази процедура.

# 646
  • Някъде там
Уини с български презиме и фамилия.

# 647
  • Пловдив

ЕДИТ: през комунизма на места (не навсякъде) е имало възродителен процес - махали са поп- и хаджи-. На баща ми в гимназията са го прекръстили от Хаджихристов само на Христов. Но братовчед му е бил само Попов и са го оставили, не е имало как да го махнат. Smiling Imp
Да, и аз познавам такива хора. В единия случай примерът беше точно с Попхристов към Христов - човекът беше роден 50-те някъде. Във втория беше съученичка на брат ми, родена 70-те, и нейният баща беше, доколкото знам, Попсавов, а тя - Савова.
Пълна тъпотия. Уеднаквяване до невъзможност. Както това, така и махането на колоритните родови имена за сметка на "дядови". Пак добре, че не е било съвсем поголовно, но много имена са засегнати.
Някъде четох, че във Виетнам примерно три четвърти от населението носят 5-6 фамилни имена (Нгуен, Хоанг... Wink), без да са непременно роднини. И ние аха да станем така, и то - вторично.

П.П. Само да допълня, че към 19 век наистина е имало остатъци от падежи в някои диалекти, но точно окончанието на фамилните имена -ов вече си е окончание като на прилагателно. Фамилните имена от професии също ги има още тогава, преди Освобождението, пълноценни фамилни имена. Разбира се, картината преди и малко след 1878 г. е шарена и наистина в първите десетилетия на 20 век не е било законово уредено човек да има по три имена и как да се образуват те. Макар че на практика, съдя по примерите, които съм виждала, вкл. в моя род, са били обичайно по три и са се образували както сега - второ на бащата, трето - на рода или на дядото.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 16:48 от Магдена

# 648
Магдена, не знам как точно е било.
Пра-дядо ми братята му - към момента на смъртта си също имат по 3 имена, но най-вероятно са родени с 2 имена - собствено и бащино.
Роден е през турско робство. В документи до 35-та му година е само с 2 имена, в документи след 50-тата му година вече е с 3 имена. Между двете събития явно е получил 3-тото си име.

# 649
  • Пловдив
Всъщност и моите примери са такива, за моя род специално. Тези с по три имена са родени около 1880 и нататък (дядовци на родителите ми). За преди това нямам данни. Те някои от моите предци и българите изобщо от родените преди 1878 и не са били грамотни (особено или хич), та може и документи (тескерета Wink) да не са имали. Вероятно наистина преди 1878 повечето хора са се представяли с по две имена - лично и родово или лично и бащино, не знам. Но пък говорим за Христо Ботев Петков, Васил Иванов Кунчев, та не знам. Айде, други като Иван Минчов Вазов и Иван Евстратиев Гешов са живели и след Освобождението.
Известна възрожденска двойка книжовници от Разград са Никола Икономов и неговата съпруга Станка Николица Спасо-Еленина (и аз като ученичка съм се смяла на това име, и мъжът ми също) - тя така се е подписвала. Предполагам, че е било и до лично усмотрение. Wink

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 21:13 от Магдена

# 650
Мартен

# 651
Здравейте,  какво е мнението ви за името Жара?

# 652
Здравейте,  какво е мнението ви за името Жара?

Не ми харесва, странно е и просто е голямо не. От цялата вселена, пълна с имена, имам особено мнение за хора, които избират такива.
Ако искате да е свързано - Пламена ми е по-нормално, макар и то да не ми харесва.

# 653
Жарка – да,но Жара – не. Yum

# 654
На мен пък Жара ми харесва.

# 655
Странно ми е и не ми харесва.

# 656
На мен ми харесва

# 657
Илектра. Винаги съм се чудела защо хората дават на децата си имена с правописни грешки.

# 658
Богдан Дзиворски (фотограф).

# 659
Хахах добре. Благодаря ви , това с Илектра беше добро 🤣

Общи условия

Активация на акаунт