Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 726
  • 782
  •   1
Отговори
# 495
Не е точно така.
Западните държави са много по-"социалисти" от нас и "раздават" много повече.
В резултат те вървят назад, а ние ги догонваме и задминаваме.

Лошото е, че се учим и ние да ставаме "по-социалисти" под влиянието на съмнителни нови политици и в резулат наистина може да загубим темпото си на растеж.

И ще се усетят хората, ама ще бъде късно.

Не сме като последните години на нашия социализъм. Доста по-добре са всички икономически.
Тая смеска, между соц и капитализъм, с която западните държави се ъгпрейднаха е доста по-ефективна и държелива от нашия соц. Все пак, стоките стават за нещо и пазар има.
Лошото е, че бавният огън пече по-лошо. И жабата по-трудно ще тръгне да се измъква от тенджерата. Ако изобщо.

# 496
По ЖП инфраструктура всички ги задминахме Wink

# 497
естествено, че сега сме по-напред и по-добре. Все пак не сме лежали 35г. И прогреса си казва думата. Но все пак българската икономика е недоразвита и не може да си позволява социални политики като западните. У нас се произвежда много малко високо технологични продукти и услуги. Икономиката ни 30-40% зависи от имотния пазар. Разчитаме на външен дълг за растеж. Населението застарява. И много много други негативи. Това не е добре.

# 498
Не е точно така.
Те че раздават - раздават, това определено не сме го измислили ние.
Обаче ето тук по-нагоре пишат, че ако независим икономически субект направел нещо пазарно, веднага идвали да го изнудват. Така че пазарна икономика може ли да се каже, че има? Върховенство на закона? Независима и работеща съдебна система? Политици, работещи за нас, а не за себе си? Нищо от тези работи няма. А те са базови за икономическото развитие. Иначе ги настигаме развите държави - по цени...

# 499
Gogo, един път да сме на 100% едно мнение.

Крис, че на запад кой политик мисли не за себе си, а за народите?
Меркел ли, Трюдо ли, Байдън ли, Харис ли, Фон Лайен ли?

Лошото е, че видяха, че не им се търси сметка и стават все по-нагли и по-нагли. Бълват си пропагандата в определени медии, 80% попиват сляпо и преповатарят и хич не ги е еня, че 20% виждат и коментират "белите конци", с които са съшити измислиците им.
Затова и аз не виждам надежда в оправията на тоя свят.
Защото 80% просто няма как да видят първоизточника на проблемите и винаги ще гледат натам, накъдето им посочат кукловодите. Колкото и да е елеметарно оборима лъжата.

# 500
Не е точно така.
Те че раздават - раздават, това определено не сме го измислили ние.
Обаче ето тук по-нагоре пишат, че ако независим икономически субект направел нещо пазарно, веднага идвали да го изнудват. Така че пазарна икономика може ли да се каже, че има? Върховенство на закона? Независима и работеща съдебна система? Политици, работещи за нас, а не за себе си? Нищо от тези работи няма. А те са базови за икономическото развитие. Иначе ги настигаме развите държави - по цени...

# 501
  • Бургас
Той е единствен и с добро реноме, аз също имам познато дете, което учи там. Но преди време техникумите бяха масови, докато сега по-скоро се предпочита друго.

Всички техникуми от "едно време" ги има и днес. Само че се наричат "професионални гимназии". И за разлика от "едното време", в което всички се ръгаха със зъби и нокти в езикови гимназии, защото иначе нямаше шанс да научиш чужд език, сега професионалните гимназии имат много добро реноме, защото език се учи навсякъде, а с професия не се излиза отвсякъде.

Строителния в Бургас т.г. беше най-желаното училище по брой кандидати. От години балът само се вдига, а какви истерии са за прием, не е истина.  Училището е страшно добре като база, имат страхотна дисциплина и сами си правят ремонтите. Децата постоянно са заети с някакъв труд. Строителните фирми ги ухажват, стипендии дават.
Половината учители са инженери, архитекти, действащи.
Същата истерия е и в Гимназията по туризъм, от която излизат с дипломи за готвач.
В Бургас от "онова време" го няма само един техникум - по машиностроене и корабостроене. Но такива паралелки са разкрити в Механото.
И е разкрита цяла нова професионална гимназия по информационни технологии, на мястото на тази закритата гимназия.
Да не го жалим професионалното образование. Има го, добро е и без ученици не остава.

# 502
В София имам други наблюдения. Ето, например в ПГ по механоелектротехника успехът от матура след 12 клас е 3.04 по БЕЛ, за втора матура - 2.98, а в по-желаната ПГ по електротехника - 4. ПГ по транспорт - 3.55. Има желани ПГ, но повечето не са от тях, за мое огромно съжаление.

# 503
  • Бургас
И защо им е успех от 12 клас на ПГ? Те в университет няма да ходят, очевидно. И не е нужно.
И каква е връзката с това дали е желана?
В ПГ се кандидатства след 7 клас. Ако местата са пълни и няма закрити паралелки, значи е желана.
Дават занаят тези училища и продължават да го дават. А някои и шофьорски книжки дават Simple Smile

# 504
Аз оставам с впечатление, че в тези ПГ отиват предимно деца, които не са приети другаде (тук изключвам желаните 2-3 ПГ като строителния). А средата е важна. Никой родител не иска детето му да учи на място, в което би завършило с тройка. Може и да има такива, аз отново не познавам. Образованието не свършва с ПГ и не мога да разбера как тук постоянно се говори за развиване, развиване, развиване, а стигаме дотам, че сме ок само с професионално образование и после - няма и 2000 лв. заплата. То я усвоило знания в ПГ с тези тройки, я не. Естествено, има изключения - деца, които наистина имат желание, но пак казвам - в тази възраст водеща е средата.
Аз много добре разбирам какво искаш да кажеш, самата аз съм завършила ПГ, но дори тази ПГ няма общо с това, което беше по мое време.

# 505
Хм, не знам как се формират тия балове, но за да има бал 2.98, трябва поне 1 оценка да ти е 2.
Само с 3 и повече няма как да се постигне.
А с 2ки изобщо завършва ли се?

# 506
Преди 7-8 години наши приятели гледаха голямо жшлище в хубавата част на Лозенец, цената беше 200к плюс, много се колебаха и накрая родителите им ги разубедиха. Най-силният довод беше, че за тия пари ще си направят къща за чудо и приказ. Къща не направиха, а тия дни са ходили да гледат не толкова хубав апартамент в същия квартал, но цената е 700к.
Съжаляват че не са купили, не им излиза от главата пропуснатата възможност. И са в търсене на същото, но няма. При имотите е малко по-различно от другите стоки, защото нещо като се продаде и изчезва от рафта.
Ами довода им е бил добър. Преди 7 години беше 2018 и за 200к, можеше да се построи хубава къща. Това, че те не са го направили си е техен проблем.

# 507
Да, де, ама всеки път удобно се пропсука, че тая хубава къща е в някое село, на 3 камилски гърбици вода от цивилизация.
Има хора, които това им стига и даже го предпочитат. Но някой може да има деца, които ще иска да учат в солидна гимназия със сходно ниво съученици и където ще придобият безценно ниво знания и критично мислене. 2 мнения по-нагоре се обсъждаше колко е важна средата в образованието.
То най-ценното на един имот е локацията. Иначе в Силистренско и Трънско има къщи колкото една софийска заплата.
200к е супер скъпо за имот 2018та, но е можело да се купи някакъв компромисен вариант, например тристаен 100к в младост. Тогава вървяха така, по 800Е квм в строеж.
Разбира се, най-зле е нищо да не се прави и да се чекнеш по екскурзии. По-малкото зло в случая е къща на село. Ама едва ли е оптимално.

# 508
Хм, не знам как се формират тия балове, но за да има бал 2.98, трябва поне 1 оценка да ти е 2.
Само с 3 и повече няма как да се постигне.
А с 2ки изобщо завършва ли се?

Това е успех от матурата, среден, за останалите под 3 - на поправителна. За нея статистика няма.

# 509

Общи условия

Активация на акаунт