Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 720
  • 782
  •   1
Отговори
# 510
Преди 7-8 години наши приятели гледаха голямо жшлище в хубавата част на Лозенец, цената беше 200к плюс, много се колебаха и накрая родителите им ги разубедиха. Най-силният довод беше, че за тия пари ще си направят къща за чудо и приказ. Къща не направиха, а тия дни са ходили да гледат не толкова хубав апартамент в същия квартал, но цената е 700к.
Съжаляват че не са купили, не им излиза от главата пропуснатата възможност.
И това какво значи - че трябва сега да го купят, защото след още 7-8 години ще е 2 милиона вече?
И аз съжалявам за много работи в миналото, ама то не се връща - можем да вземаме решения само за настоящето.
700к да изсипеш за апартамент в Лозенец, в българската реалност, трябва да си голям оптимист - нали след години ще дойде време да го продаваш и трябва да намериш някой да ти даде милион, за да спечелиш?
А и не казваш какво са направили с 200-те бона. Може да сa ги вложили в нещо друго:
В злато: 2016 г. $1200 на унция, днес $2,750
Акции на Апъл: 2016 $30, днес $230
Биткойни: не ми се пише даже, защото ако научат, ще съжалят много повече, че не са си купили тях, вместо апартамента в Лозенец.
Но каква ползва да съжаляват за миналото? Никаква. Да си купят днес каквото им се струва изгодно вложение за парите им, и дано са успешни!

# 511
Не всеки купува, за да спечели след години. Някои купуват просто за да живеят.

# 512
Както вече сме обсъждали, да имаш собствено голямо жилище в столица ще бъде лукс, непосилен за всеки.

Това ще се случи по различно време с различните квартали.

През 2015-2018 средна класа семейство можеше да си купи (с ипотека) абсолютно където и каквото пожелае. От 200кв около Витошка, до 600квм къща в Драгалевци и Симеоново.

Малко по малко, обаче, кварталите стават все по-недостъпни. Започвайки от най-скъпите.

Център (особено южната част) става все по-недостъпен за простосмъртни.
После Лозенец, после Симеоново и Драгалевци и тн и тн.

То един Люлин вече, от полу-гето, на чийто обяви се смеехме сега вече е бая търсен "среден" избор.

Може и да не успеят да го продадат за 1 млн, апартамента в Лозенец ( и пак зависи колко безконтролно се печата шумата), но ще е ценен актив, който в бъдеще малко хора биха могли да си позволят. Съответно носещ по-високо качество на живот за цялото семейство.

Ако утре спретнат Ковид 2 и разпечат още едни трилиони, 700Евра за 150квм в долен Лозенец ще ви се види като 6ца от тотото.

После пак ще има, ама вие защо, ама аз защо и откъдя-накъдя.

# 513
А колко са тия, дето имат 700 к евро? И ако решат да го продадат дори за 650 (не на печалба, а все пак да счетат, че за го ползвали известно време), колко хора могат да извадят такава сума за апартамент? Ако ти се наложи за лечение, например, има ли изобщо купувачи или ще чакаш с години?

# 514
5880лв  ипотека за 100% от сумата
4700лв за 80% от сумата + 140к Е даун.

При все, че се намират за 140к Е в строеж 3стайни в прилични квартали (или до скоро се намираха), да набиеш 5 ПЪТИ повече трябва наистина да си много напред с материала (или назад с главата)
Но на теория с 2х5000лв заплати може да се вземе това чудо с ипотека. И да ти остават за лечения или глезотиЙ.
А цената ми изглежда доста разпъната, явно за ларж нео-парвенюта.

# 515
Не всеки купува, за да спечели след години. Някои купуват просто за да живеят.
Да дадеш 700к просто за да живееш в държава, в която средно доходът на човек е 12к на година (или колкото там беше официално) не е реалистично. Такива пари се дават с мисъл как ще ги възвърнеш след време.
Колегата Дани правилно казва, че това не е достъпно за всеки, нормално е да не е, но то не е достъпно и за 1% от хората в тази държава.
5880лв  ипотека за 100% от сумата
Сега може и така да е. Сложи в ипотечния калкулатор обаче по-висок лихвен процент, например какъвто беше преди 7-8 години. Да не кажеш, че не може вече да стане такъв - защото отговорът е, как преди можеше, а сега вече не може? Какво се е променило - пак бяхме в ЕС, пак бяхме във валутен борд, пак бяхме с икономически растеж. Щом е можело преди, значи пак може (не казвам, че така ще стане задължително - но в други държави стана).

# 516
  • Бургас
Образованието не свършва с ПГ и не мога да разбера как тук постоянно се говори за развиване, развиване, развиване, а стигаме дотам, че сме ок само с професионално образование и после - няма и 2000 лв. заплата.

Разбира се, че може да свърши с ПГ. Само у нас го има туй чудо с вишУтУ, в което местата са повече от студентите. И? Всички влизат, всички излизат.
ПГ дават занаят, за който заплатата е над 5000 лв., както стана ясно. Строителен техник - професионална квалификация. В същите ПГ учат зидарии, мазилки, плочкаджийство и т.н. dany казва 100, ама е 120 лв. квадрат плочки. Нареди днес 5 кв. м. Ти имаш ли такъв надник с висше?
Готвач, барман, сервитьор - средно образование. Виж колко е заплатата на един готвач с диплома и колко свободни места има.
Механик в автосервиз - средно образование.
Механик хладилна и асансьорна техника - средно.
Шофьор категория С - средно.
Дърводелец - кухня скоро правила ли си? Я виж обявите за цехове и какво е заплащането там.
Един добър занаят с желание за работа ти осигурява много добър стандарт на живот.
Добрите майстори и техници са ценни навсякъде.
В развитите европейски държави това отдавна са го разбрали. В Австрия, Германия, Швейцария не се пънат да учат висше, за да стоят на касата в Лидл.

# 517
В Западна Европа как вървят лихвите по ипотечните кредити? Аз от познати знам, че са доста по-ниски лихвените проценти спрямо тук. Та с влизането на еврото, когато валутен риск няма да има, би следвало да се намалят лихвените проценти, а не обратното.

# 518
Не всеки иска да живее в Лозенец, дори и да има 700 000.

# 519
Аз лично имам повече от този "надник" с висше, да. И ако бях без такова не бих била на тази позиция. ПГ ми е дала умения, но съвсем в друга посока. Разбира се, че всеки има различна гледна точка, но тези места, в по-голямата си част, не са желани. Висшето може и пародия да е, но в днешно време е необходимост.
Никой не казва, че не са ценни, казвам, че такива липсват. И това е заради качеството на образование в тези ПГ, никой родител не иска да си прати детето някъде, където средният успех от матурата е тройка. Никой. Не и тези, които познавам аз.
Извън горното повечето "плочкаджии" не са завършили образование в това направление. Завършващите строителния обичайно се насочват към УАСГ.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 17:17 от Ambrosia

# 520
Tintina, съгласен съм, но всички изброени професии имат едно съществено общо нещо.
Иска се да се РАБОТИ.
А на малко хора им се работи. Факт.

Изобщо не е съвпадение, че всички тези професии имат много високо заплащане.
Малко хора се навиват да превиват гръб. Иначе не се искат някакви извънземни способности.

Не всеки иска да живее в Лозенец, дори и да има 700 000.
7 или 8 двустайни в строеж в Ст Град. Които после могат да се отдадат за по 1200лв наем, за общ приход от 10к на месец.
Въпрос на вкус, казало кучето и ...

# 521
  • Бургас
Аз лично имам повече от този "надник" с висше, да. И ако бях без такова не бих била на тази позиция. ПГ ми е дала умения, но съвсем в друга посока. Разбира се, че всеки има различна гледна точка, но тези места, в по-голямата си част, не са желани. Висшето може и пародия да е, но в днешно време е необходимост.

Т.е. всеки ден имаш надник от над 960 лв., което за 22 работни дни прави заплата 21 120 чисто?
Защо се оплакваш тогава как са недостъпни имотите - съвсем спокойно можеш да си позволиш дори четиристаен до Докторската.

dany, и аз туй казвам - трябва да се работи. Напълно ти е достатъчна една ПГ, за да имаш добър занаят и добър доход. То го мързи да гледа и едвам избута 12 клас, ние ще чакаме виШУту да му изкара заплатата.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 17:22 от Tintina

# 522
Първо казваш пет квадрата по 100 лв. дневно - т.е. до 500 лева, после казваш 21 хиляди. Имам сериозен доход, да, без образование не бих била стигнала до него на 30 години. Образованието е важно, не е предмет на темата, но коя да е ПГ и диплома с тройка не е достатъчно, за да си купиш имот в докторската. Относно хапливия ти коментар - аз съм купила там, където ми харесва и искам да живея, на 30 съм си позволила два хубави имота. Всеки си взима сам решенията и преценява как да харчи парите си. Ние тук сме коментирали основно статистики и моят случай не изкривява общата - масово имотите са недостъпни, да. Продължавам да го твърдя.
От ПГ също много излизат мързеливи и без занаят, проспали часовете. Никъде не ти наливат знанията с фуния, само защото си попаднал на място, на което се преподават.

# 523
Е майсторите взимат по 120лв на квадрат, надникът не съм го смятала, ама предпочитам по-бързо и качествено да свърши, че тия на надник може дълго да се туткат. Ама плочкаджия да си купи в Докторска, не съм чула. Виж, в ОК - да.

# 524
То няма за всеки плочкаджия апартамент в Докторската, та и да иска и може...Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт