Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 797
  • 782
  •   1
Отговори
# 330
  • София, Bulgaria
Azzy

Октомври 2023. Информацията е от НСИ.

# 331
  • Варна
Точно парцел купих от “баба”. Даже бяха семейство две баби и един дядо - наследници, скарани, не си говориха. Цялото издирване, ухажване, и развален телефон помежду им отне към година. Ако сега пак съм в начална позиция, пак ще извървя същия път, защото уговорих цена, почти една трета от пазарната. Продължават да ми звънят съседи и познати на съседи да ми предлагат да го купят, а този парцел, и преди, и след като го купих аз, никога не е обявяван за продан.
И точно при парцелите изречението “Има и други” не важи.
Удобството да си скролваш обяви от дивана, е включено в цената.

# 332
  • София
Azzy

Октомври 2023. Информацията е от НСИ.
Много интересно, благодаря ти.

# 333
Така е, не върви този подход за парцели. Но пък и не върви да казваш "купувайте, такива са цените, пък ти да търсиш цени не 2 за лев, а 3 за лев".

# 334
Много ми хареса, това за скролването на обяви от дивана, така е и не само за парцели. Една част от имотите за продажба въобще не стигат до обяви, особено в атрактивни локации малко предлагане. Знам за случай в който купувачите охажват брокера без въобще да има обява, но и мястото беше топ, пл. Журналист, стара тухла.

# 335
  • Варна
Така е, не върви този подход за парцели. Но пък и не върви да казваш "купувайте, такива са цените, пък ти да търсиш цени не 2 за лев, а 3 за лев".
Аз мога да търся и 10 за лев ако искам и в нова няма нищо лошо. Времето си е мое. Парите - също. Дали ще намеря - моя си работа. Дали някой ще ми продаде - негова си работа. Реалните цените са тези, на които има изповядани сделки. Не тези по обявите. След малко ще кача обява за панелка в Люлин за 2 милиона. И? Най-много някой да изпляска линка тук. Това не е пазар.

# 336
А кой казва,че цената която е "изповядана" е реалната?

# 337
Хаха.
Аз казвам, ако щете купувайте, "и ми се махайте от главата".
Ето и ся, пуснах по фейсбука 950лв едностаен, и се почна "ти не познаваш парите", "луд ли си" и тн и тн.
Е, минаха 2 дена и го дадох. Кому е нужно всичкото мрънкане на тия хора. Те са си пак в 0лево положение, а аз и моите наематели сме напред и започваме да се занимаваме с друго.

Там е работата, че малко народ има дупе да обикаля. Всеки иска наготово да му се спуснат най-ниските цени. А той да цъка от фейк профила в ифоня си и да нарежда от дивана.

Бтв и аз купих уникално добър парцел, необявен в Созопол. И мен ме разтакаваха 1 година. Бяха обявили друг, ходихме, гледахме. Казах им, че не ме устройва и решиха да ми покажат необявения. И имаше 100 разправии.
Поискаха накрая почти по 1.5 на първоначалната уговорка. Което много ме подразни.
Ама заплахата беше, "иначе го обявяваме публично". И реших да не рискувам.
И пак излезе към 130 евра на квм в район, дето някои оптимисти искат и по 450е квм. (до стадиона над харманите). Там садят блокове, съседните парцели са застроени. Има ток, вода, канал (по улицата, не в парцела).
На юг гледа нещо като потенциален парк, някакви треви и след тях е плажа и стадиона. на 5 мин от плажа и Тмаркета. Мисля да вдигна една кооперация след време и да давам апартаментите дългосрочно на сезон. Нито мисля да продавам, нито мисля да се занимавам със стаи и чаршафи. Двустайни и тристайни, предлагам ги за по 1 година.

# 338
Здравейте,
какво ви е мнението за сградите Алера и Алера 2 на метростанция Мизия в Овча купел. Инвеститор са "Емблема", които разбрах, че по някаква причина са хора, отцепили се от Билд Инвест (инвеститори на Амая 1, 2, 3). Строители са "Диана Комерс", които са строили и Амая 2. В тази връзка от към качество би трябвало да е задоволително. Цената също е що-годе приемлива, въпреки че е осезаемо по-висока от средната 2.2-2.3 евро на квадрат. Фактът, че е точно на метростанцията също не е за подценяване въпреки коментарите относно квартала.

Притесняват обаче ме следните неща. Алера вече има акт 16, но въпреки това в сградата все още няма ток. Алера 2 вече е в доста напреднал стадий на строеж - почти всички дограми са поставени и апартаментите по ниските етажи са измазани. Срок за акт 16 обаче дават средата на 2026, което ми се вижда доста време на този етап. Алера се е разпродала почти веднага (статия от 2023), докато в Алера 2 все още има свободни апартаменти въпреки че е на Акт 14 и се продава от 2023.

Мисля си дали няма друг проблем в района, дали с недостатъчно електрозахранване за новите сгради, дали с нещо друго, което да забави още строежа и инвеститорите съответно премълчават. Shepa на Idea също стои от известно време само на изкоп.

Да разбирам, че тук няма запознати с конкретните сгради Rolling Eyes

# 339
Томева, не е така. От 2-3г не съм правил прогнози, точно защото осъзнах, че бг пазара е ирационален и няма конкретни параметри, които са ясни. Плюс това видях, че нашите управляващи поемат мерки, които няма да бутнат пазара. Но това не пречи да го сравнявам с други пазари, да меря цена/качество и да искам по-добра среда за себе си. Дори участвах all in в голям имотен проект.
До извода стигнах, понеже ти цитираш статия и се изказваш един вид оправдателно, че пазара е такъв какъвто е и просто ние не го мерим правилно, защото липсват метрики. Аз ако бях професионален брокер, щях да съм възмутен от липсата на такива метрики и щях да се боря, да ги осигуря. Но гилдията явно има по-голяма изгода да оперира на сляпо, защото каквото и да се случи “цените винаги ще растат нагоре”. Аз един брокер не съм чул да каже нещо различно, пък и те нямат метрики. Как го прогнозираха това дежурно твърдение?
Няма и да чуете от брокер, не защото не го мислят, а защото все пак това им е работата- да продават. Аз имам приятелка в бранша (работих в голяма агенция преди време).

# 340
  • Бургас
Чак пък да са се отцепили:-) само са се нароили. Сравнете им адресите и помислете дали ако се бяха отцепили, щяха да се помещават там.

Права сте, адресите им са еднакви. Въпреки това ми се струва странно защо се "нарояват" след като Билд Инвест, доколкото знам, не се слави с лошо име.

Заради врътките с ДДС и хватката "нов строеж - нова фирма".

# 341
1.възможно е да се е пренаситила зоната с нови строежи, заради единия нбу всичко се строи там основно маломерно..
2.шепата на идея беше с доста високи цени в началото, а малките имоти едни странни..
3. Района на бежанските общежития
4. Ако изключим метрото, с кола се набиваш на гадни места за излизане от квартала
5. Неясния статут на “бъдещия парк кукуряк”

# 342
Чак пък да са се отцепили:-) само са се нароили. Сравнете им адресите и помислете дали ако се бяха отцепили, щяха да се помещават там.

Права сте, адресите им са еднакви. Въпреки това ми се струва странно защо се "нарояват" след като Билд Инвест, доколкото знам, не се слави с лошо име.
Мисля , че го правят за да могат да избягат от отговорност ако се наложи. Стандартна практика е, нов проект с ново дружество, регистрират се на един адрес.

# 343
Здравейте,
какво ви е мнението за сградите Алера и Алера 2 на метростанция Мизия в Овча купел. Инвеститор са "Емблема", които разбрах, че по някаква причина са хора, отцепили се от Билд Инвест (инвеститори на Амая 1, 2, 3). Строители са "Диана Комерс", които са строили и Амая 2. В тази връзка от към качество би трябвало да е задоволително. Цената също е що-годе приемлива, въпреки че е осезаемо по-висока от средната 2.2-2.3 евро на квадрат. Фактът, че е точно на метростанцията също не е за подценяване въпреки коментарите относно квартала.

Притесняват обаче ме следните неща. Алера вече има акт 16, но въпреки това в сградата все още няма ток. Алера 2 вече е в доста напреднал стадий на строеж - почти всички дограми са поставени и апартаментите по ниските етажи са измазани. Срок за акт 16 обаче дават средата на 2026, което ми се вижда доста време на този етап. Алера се е разпродала почти веднага (статия от 2023), докато в Алера 2 все още има свободни апартаменти въпреки че е на Акт 14 и се продава от 2023.

Мисля си дали няма друг проблем в района, дали с недостатъчно електрозахранване за новите сгради, дали с нещо друго, което да забави още строежа и инвеститорите съответно премълчават. Shepa на Idea също стои от известно време само на изкоп.

Да разбирам, че тук няма запознати с конкретните сгради Rolling Eyes

Аз не съм запозната със строители, мога да кажа единствено за фасада и район. Аз бих купила, на мен ми харесват. Буквално на входа на метрото са, за квартала е супер локация. За 12-13 мин. си директно в центъра - няма нужда от друг транспорт.

# 344
Имаше някакъв проблем с рекичка, не знам кои строители.
https://stolica.bg/raion-ovcha-kupel/obshtinski-savetnitsi-razkr … -reka-gornobanska

Общи условия

Активация на акаунт