Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 793
  • 782
  •   1
Отговори
# 345
Регистрациите на нови фирми основно се правят 1. За да не си плащат данъците; 2. За да  не поддържат гаранционно строежите си.

# 346
  • Варна
А кой казва,че цената която е "изповядана" е реалната?
Имах предвид действителната цена, която реално продавачът печели, не колко са се договорили да мине на бяло.

Вие какво мислите - тази практика вечна ли ще е? Аз много държах да изповядам на реалната цена всичките пъти и ме гледаха като полезно изкопаемо.

# 347
А кой казва,че цената която е "изповядана" е реалната?
Имах предвид действителната цена, която реално продавачът печели, не колко са се договорили да мине на бяло.

Вие какво мислите - тази практика вечна ли ще е? Аз много държах да изповядам на реалната цена всичките пъти и ме гледаха като полезно изкопаемо.
Никога не са ме гледали странно, когато обявяваме реалната цена и изповядваме сделка на нея, но нашият помощник-нот. беше скандализиран, когато предлагаха да изповядат при него на 1/2 цена.

# 348
възможно е да се е пренаситила зоната с нови строежи, заради единия нбу всичко се строи там основно
Тоя НБУ се поинтересувах колко студенти има и ето какво видях на сайта им:

Каква част са от София и каква са от други градове и им трябва квартира, не видях. Ама и всичките да са от провинцията, и всичките да живеят поотделно, а не по 2-3 в една квартира, пак вече построиха повече жилища там, отколкото са студентите.
То не можеш да се разминеш от нови блокове в този район:

# 349
Не е заради НБУ, а е защото районът го позволяваше - не беше презастроен, имаше много свободни парцели. А се напълни с млади семейства, защото цената на кв.м. доскоро беше много по-приемлива от тази в Манастирски, например. Има кофти сгради, но виждам и хубави такива.

# 350
Не се получи добре този район. Мине се не мине време, стане модерно някое място и го поразвалят.

# 351
Никога никой не ме е гледал странно за това че в нотариалния акт е действителната цена.

На пазара който следя, няма оферти - нито за наем, нито за продажба. Има обяви които видимо са 10+ години на пазара, но реално не се продават - наследниците се отмятат в последния момент.
Сделките които си случват рядко дори не излизат като обява

Крипто/акции/борси vs недв.имот - няма банка коята да кредитира такива дейности директно.

С парцелите за строителство нещата рядко са ясни, готови и чисти и искат време - от покупка до първа копка често минават 3-4-5 години.

# 352
Най-лесното е да преброиш сградите около НБУ и умножиш по някакви средни бройки. Но така на снимка тея сгради са не повече от 300-400 апартамента, което ще побере 600-700 студента.
За инвестиции във финансови активи не ти трябва банка. Брокера ти дава кредит може да стигнеш 1:100 примерно.

# 353
Най-лесното е да преброиш сградите около НБУ и умножиш по някакви средни бройки. Но така на снимка тея сгради са не повече от 300-400 апартамента, което ще побере 600-700 студента.
Е това на участък 100-200 м. по Монтевидео. Наскоро минах по цялата улица - запълват я цялата усилено, и пресечките.
И си повисях доста с колата, то реално само това им е по-проходимата улица там. И тя не води доникъде - от едната страна към Околовръстното дето е с по 1 лента, от другата към Овча Купел 2. Добре, че им направиха метро.

# 354
Няма и 100 метра, факт. А в пресечките какво е чудо - няма разминаване. Ние се нанесохме в района преди 10 г., всичко това беше гола поляна, засиленото строителство започна след ковид и вече почти няма празно място. Има много смешен голям контраст - до метрото са само нови сгради и изведъж цял панелен комплекс. В тази част на околовръстното също е вече силно застроено и също е толкова смешно, защото би следвало да няма толкова жилищни сгради непосредствено до него.

Това е едно и също място сега и през 2012 г. В гугъл мапс се вижда, че положението е сходно до 2018 и изведнъж всичко се променя, като снимката е само за една отсечка, но положението е такова в целия район.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 14:45 от Ambrosia

# 355
За вълка говорим..
Строителството около МС Мизия с дрон
https://youtu.be/MDTrODWcClw

# 356
Здравейте,
какво ви е мнението за сградите Алера и Алера 2 на метростанция Мизия в Овча купел.
 Алера вече има акт 16, но въпреки това в сградата все още няма ток. Алера 2 вече е в доста напреднал стадий на строеж - почти всички дограми са поставени и апартаментите по ниските етажи са измазани. Срок за акт 16 обаче дават средата на 2026, което ми се вижда доста време на този етап. Алера се е разпродала почти веднага (статия от 2023), докато в Алера 2 все още има свободни апартаменти въпреки че е на Акт 14 и се продава от 2023.

Мисля си дали няма друг проблем в района, дали с недостатъчно електрозахранване за новите сгради, дали с нещо друго, което да забави още строежа и инвеститорите съответно премълчават. Shepa на Idea също стои от известно време само на изкоп.
В темата съм чела, че там минава рекичка и я били уж отклонили, но не знам дали за тези сгради беше. Също до метростанция Мизия.

# 357
  • София
Аз знам, но само на 50 метра оттам ще излезе едно ново бижу за квартала

# 358
Какво се знае за този бъдещ обект на МВР Grinning Видях, че са си го заградили, но си мислех, че това е заради съседи - основно го ползваха за безплатен паркинг.

# 359
  • София
Всъщност направих скрита реклама на скара-бирата, в която всеки ден срещу 1,60лв. с подправки и ДДС за 1 брой вкусно кюфте/кебапче, може да се събере информация „на тъмно“ от хранещите се там строителни работници за всички строящи се наблизо нови сгради. А пък ако ги почерпите по бира, лично ще ви звънят при важни събития и проблеми.
Скара-бира, важна информация за вас събира!

Общи условия

Активация на акаунт