Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 707
  • 782
  •   1
Отговори
# 585
Смесихме 2та коментара - на Околовръстното са Контракт, чиито цени обсъдихме.
Другото е за огромните сгради, вкл. тези на Артекс (конкретно коментирах тези в Дружба, до метрото).

Това не са ли на Контракт сити, а не на Артекс?

# 586
Мисля Ваклин ще строят два кули отзад до “Ирис парк” по 50 и 60 метра, май още са на ниво проект. Всички ливади около МВР академията в Младост 4 ще се застроят защото е близо до БП и метрото.

# 587
Има един доста интересен сайт с 3D визуализации на бъдещите застроявания. Govalert Cityplan - 3D. За съжаление, установих, че започнат строеж в близост, е двоен спрямо този, показан на картата, така че до колко е достоверен и актуален, не мога да кажа. Но има някои стряскащи планирани застроявания.
Относно затворените комплекси с много жилища - адски зависи от менажирането му.   Аз бих казала, че е по-добре да са високи таксите, за да се оправят своевременно възникнали проблеми и да се поддържа високо ниво на общите части. Другият плюс - обикновено в такива големи комплекси има голям магазин, аптека и всичко от първа необходимост, което е голямо удобство.
Но и аз съм фен на ниското застрояване и по-малко хора по възможност.

# 588
Ами ЕПК-та в нов стил. Има си хора за всичко. Просто ги цвъкат където има падне, така и не се обособи една или две зони с високо строителство, абе липсва си градско планиране.

# 589
Как според вас върви пазарът на едностайни апартаменти за инвестиция и даване под наем?

Имаше време те бяха с по-висока цена на квадрат, чисто технологично, необходими са повече общи части, коридори, лице, отношението ЕЛ и ВИК на квадрат е много по-високо. Имат си кухня ВИК, Кухня ЕЛ, Баня ВИК, Баня ЕЛ, бушонно табло, входна врата, партиди. Все елементи, които всеки 2,3,4 стаен апартамент има в същото количество и които са скъпи за изработка, и които в по-голям апартамент биха се разхвърляли върху повече площ, съответно сваляйки цената на квадрат.
А сегашният пазар показва цени на 3ст ап на акт 16, обзаведени по 3-4-5к евро на квадрат, докато едностайните изостават значително, почти двойно.

Едното от обясненията е, че мотивацията в момента е купуване на големи основни жилища.
Но това достатъчно ли е като фактор за толкова драстична разлика?

# 590
Моите наблюдения са, че никак не са толкова евтини едностайните. В процес на покупка съм на едностаен (гарсониера), 44кв, старо строителство, за ремонт, 2600 на квадрат.

# 591
Моите наблюдения са, че никак не са толкова евтини едностайните. В процес на покупка съм на едностаен (гарсониера), 44кв, старо строителство, за ремонт, 2600 на квадрат.
Това стара тухла ли е и в кой квартал?

# 592
  • Бургас
Малките жилища винаги са били по-скъпи на квадрат, но по-поносими като крайна сума. Затова не се ценообразува механично, а според вида на имота.
Дори и при ново строителство цената на малките е една идея по-висока.

# 593
Цената на квадрат не е особено полезна метрика, но е една от малкото налични.
Според мен най-търсени са маломерни тристайни с нисък % общи части. Така например при сегашните цени имаш 85 кв по 3000евро=255000 крайна цена за тристаен.
Ако имаш едностаен 50кв.м. с 10 кв.м общи части, на 3000 евро отива 180 000 крайна цена. Е, да, ама за тия пари взимаш пълноценен двустаен, защо ти е боксониера?

# 594
Гарсониера старо строителство е доста различно от масов едностаен ново строителство.

# 595
Гарсониера старо строителство е доста различно от масов едностаен ново строителство.
Нямам идея като цена какви са разликите, защото нямам наблюдения за ново строителство. Моят едностаен е ЕПК в Младост 1, взимам го за лично ползване, не за инвестиция.

# 596
Стискам палци скоро да се похвалиш, че сделката е минала. Спомням си, че дълго време търсеше да се преместиш, радвам се, че си намерила Simple Smile

# 597
Имах предвид, че обикновено гарсониерите имат нещо като кухненски бокс с трапезария и отделна стая, поне старите такива. Едностаен ново си е една стая, кухненски шкафове, до тях легло и т.н. За живеене първото е ясно, че е доста по-добре.

# 598
Именно - едностайните НС имат на 99% предназначение за живот за сам човек. Знам, че за под наем на украинци брокери ги рекламират и като подходящи за 3-4 човека (една спалня и залепен до нея разтегаем диван), но това е извращение  (все пак говорим за хора, бягащи от война).
Докато 2 стаи предполагат различни предназначения - за сам човек - студент, работещ, пенсионер; за двойка;дори и двойка с бебе.
Говоря обаче за гарсониера (две стаи) или класически двустаен НС, не за онези прегради от секция, алуминиева дограма, стъклено тухли, паравани, перденца и прочие. Защото и тях ги обявяват за двустайни, но са си големи едностайни.

# 599
Аз продавам няколко броя около 1900Е и ми е доста трудно.
И от безкрайните реплики с потенциални клиенти, най-голямата им бариера е именно това, че няма 2ра стая.
Само че 2стайни с 2ра стая, обзаведени, акт 16, НС отиват на 180 евра. Моите ги давам 120 евра, което според мен е достатъчно голяма отстъпка за липсата на една 10кв спалня.
А за наем са просто идеални. Въпросът е, че напоследък основната част от пазара е за лично ползване.

Общи условия

Активация на акаунт