Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 86

• 29 678
  • 782
  •   1
Отговори
# 630
23 кв тераса е сериозно предизвикателство при продажба, особено за 1стаен. Значи таргета е хора, за които локацията е най-важна и са готови да преглътнат терасата. Ако е това което разбирам и видях 120 К идват много предвид терасата. Останалото без нея излиза по 3000 евра на кв. м. Нали уж не се гледа цена на квадрат, а сумарно обща цена за имота. Чисто психологически вероятно 120 К за едностаен звучат непривлекателно.

# 631
Dany1, какво друго предлагане има в района и какво може да се вземе за същите пари? Какви са коментарите от потенциални купувачи?
Аз гледах едно студио за 130 в Оборище  и пише , че било 40 квадрата ама имали нотариален акт за 30.
Питахме дали има място за преговори, тя каза , че наследниците били в Германия и всичко им малеело😂. Какво реално може да си кажеш с такива хора?

# 632
Ако жилището става за отдаване под наем, и доходността си струва, ще го купят. Терасата надали играе роля. Стаята и формата й са важни, размерът и до колко може да се оползотвори. За какъв тип наематели става.

# 633
Бъркаш числата.
Няма такова жилище ново строителство, дето се продава с цена върху чистата площ.
30квм + 5 тераса ще трябва да има и 10квм общи части.
Тогава стават 45*3000=135000Е

Без да имаш никаква вътрешна площ повече.
По-скоро е обратното. Тоя, дето ще се откаже от жилището ще го направи по емоционални причини, а не заради рационален избор.
И това на практика са 100% от наблюденията ми. Минаха доста кандидати пред очите ми.

Не нося вода от 9 кладенеца, а изписвам сметките.
В замяна попитах за колко смятате, че се продава сходно жилище без тераса, също и с 5квм тераса. Кажете една цена. Ако сте се консултирали с пазара, разбира се. Не питам какво вие си мислите за редно, а какво в момента се предлага реално на пазара за реална продажба. Подсказка, 2000 Е квм е на дупка, и на тапа, набор 2028.

Дописвам заради последното мнение.
Да, така е, както казах, жилището е само за инвестиция и даване под наем.
На пешеходно разстояние е от вс университети в ст град, на 1 мин от спирки 94 и 280, буквално до блока, фитнеси на 1 мин, магазини, тмаркет 1мин, Кауфланд 5 мин пеш, фантастико 5 мин пеш, бъдещо метро, 2бр на Кауфланд и обръщалото на 94, и 2те спирки ще са на 5 мин пеш. Метрото в момента се проектира, след 5-6 г трябва да е готово.
Студенти и завършили, работещи се избиват за наем. Последно за съседното, идентично жилище, септември за 15 мин (в 18ч вечерта) имах 5 запитвания и горещи молби за наемане. След 1 час беше вече наето. Това се случва четвъртък вечер. Точно 2 часа по-рано наемателката ми беше казала, че се изнася и вече е готова с багажа. За 850лв на месец.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 21:28 от dany1

# 634
Честно ли... 100 000 евро, твоята цена 120 000, значи сделката е възможна на 110 000 евро.

# 635
На 100к  е по-добре да се заложи и наема ще плаща ипотеката.
Ако разбира се банката вярва , че струва 120 и собственика е скгурен , че няма празни месеци.

# 636
Dany1, какво друго предлагане има в района и какво може да се вземе за същите пари? Какви са коментарите от потенциални купувачи?
Аз гледах едно студио за 130 в Оборище  и пише , че било 40 квадрата ама имали нотариален акт за 30.
Питахме дали има място за преговори, тя каза , че наследниците били в Германия и всичко им малеело😂. Какво реално може да си кажеш с такива хора?
Според брокери, имаше оферта за около 10 евра по-малко подобно, но без терасата в същия блок. Не знам в какво състояние, вероятно същото или по-зле.
Но това е единична бройка.
От 1 бройка не може да се определи пазар.
Реално предлагане на такива имоти няма. В имот бг излизат 20 обяви. 1/3 са на моето жилище, поне 1/3 са фалшиви, има и някакви по 150к евро едностайни. А и още 1/3 в строеж на картинка в полетата на мал дол, на 15 мин от улица в калта.

Повтарям се, ако на зелено е 2к, няма как да го пусна моето 1500. Все пак, не ми е за изхвърляне. Вадят се много читави пари от него и няма забележки (течове, спорове, дела, съседи, кавги) Ся, че кухнята не е на 5 нива с поръчков майстор за 50 бона, не е. Че банята не е вградена и грое, не е. Сори.

Никъде не видях споменавано 100к, нито от мен, нито от друг.
Няма как за 100к Simple Smile Няма такива жилища изобщо, ако ще и на отрицателна цена да я смятаме терасата.

23 кв тераса е сериозно предизвикателство при продажба, особено за 1стаен. Значи таргета е хора, за които локацията е най-важна и са готови да преглътнат терасата. Ако е това което разбирам и видях 120 К идват много предвид терасата. Останалото без нея излиза по 3000 евра на кв. м. Нали уж не се гледа цена на квадрат, а сумарно обща цена за имота. Чисто психологически вероятно 120 К за едностаен звучат непривлекателно.
Аз вече писах, че тази сметка "останалото без нея идва" не е коректна, защото има жилища с по 5квм тераса, където не казваш "останалото без терасата идва".
Т.е. все някакви пари няма ли да отпуснеш за тая тераса, поне за 5кв да я броим, вместо 22?
Или и 5квм не се полагат?
Много хора я правят тая сметка, затова не е лично, но изобщо не е коректно да се извади 100% от терасата.
А ако нямаше тераса, щеше да кажат "а , що няма тераса?"

Значи всеки иска тераса, ама ако може да е безплатна.

Че 120 хил психологически не им харесва, и аз това казвам.
Чисто емоционален избор.
А 180 за 2ст дали им харесва психологически?

Какво казват, нищо не казват. Казват, "ще чакам да падне метеорита", това казват.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 21:43 от dany1

# 637
  • Бургас
Наемателите си ги търся сама. И досега, честно казано, имам 100% успеваемост за свестни хора и дългосрочна заетост.
Всички живеят вече повече от 3 години, а едните ще направят скоро 9!

Най-големият минус на такива наематели е, че трудно им се вдига наема.
И аз имах едни такива, дето 9 г. живяха с един и същ наем, и като реших да го вдигам, най-накрая се изнесоха. То вярно, че и нивата на наемите бяха замръзнали дълго време, сега не е така.
Дано да актуализираш редовно наемите си!

# 638
Честно ли... 100 000 евро, твоята цена 120 000, значи сделката е възможна на 110 000 евро.
Аз тук видях 100 000….
Казвам , че на 100к  няма смисъл да се продава  ако банка може да го оцени на 120, и Вие вярвате , че е оборотно и рентабилно то е по добре да се заложи и освободи капитал като се запази актива.

# 639
Отворих да търся на 3к евро/квадрат в Студентски град какво излиза и съм потресена. То някакви от 1998 г. с персийските килими. Егати обзавеждането. А тази агенция Имоушън пропърти новата Титан ли е? Изглежда яко с набирателни обяви

# 640
Аз тук видях 100 000….
Казвам , че на 100к  няма смисъл да се продава  ако банка може да го оцени на 120, и Вие вярвате , че е оборотно и рентабилно то е по добре да се заложи и освободи капитал като се запази актива.
Сега разбрах, че говориш с моя ипотека.
Аз имам много ипотеки взети, не мога да взимам повече. Иначе бих си ги запазил, разбира се. Много по-лесно и доходно е.
На мен ми трябва над милион да осигуря за друга сделка, коя банка ще ми даде такава ипотека, при все че вече имам сума ипотеки.

# 641
  • Бургас
Наистина ли няма вариант? Рефинансиране, обединяване на ипотеките, пакет на имотите за обезпечение? Що не говориш с няколко банки?

# 642
Ако не друго, поне вдигнахме до небето гледаемостта на обяви в имот бг за ст.град 🤭

# 643
Масово срещам жилища старо строителство преди 90та, на които светлата площ е по-малка от тази по схема. Значи застроената площ и при старото строителство включва стените и само при панелното е наистина светла площ? Ето два примера:
Площ по схема 89, реална 75
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173142311917609&slink=bm0uog&f1=2
Площ по схема 106, реална 82
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173584837898023&slink=bm0zt8&f1=2

# 644
Според мен в цитираните случаи не са стени, а са си добавили мазетата и таванското в обявените квадратури.

Общи условия

Активация на акаунт