Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 287
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, влизам да се похваля (понеже все постоянно се оплаквам). Преди време си взех неплатен отпуск 30 дена и ме принудиха да платя 1000 евро здравна осигуровка, нищо, че уж бях застрахована с мъжа си някакво семейно застраховане през тези 30 дена. Говорихме с кранкенкасето и бяха категорични, че по еди кой си закон еди коя си алинея за 30 дена човек е длъжен да плати нормалната застраховка, нищо, че е неплатен отпуск. Ние ги платихме, мъжът ми гледа гледа въпросния закон и каза, че имат право, но въпреки това писа видършпрух на общи основания, просто, за да знаем, че всичко сме направили. И те го приеха, въпреки, че мъжът ми сам не знае защо са го приели Simple Smile)). Та сме спестили един вид 1000 евро Simple Smile).
Сега чакам да се съдим и с нашия бивш хазаин, който не иска да ни върне кауцион и мъжът ми в случая е убеден, че ще си ги получим, та  съвсем ще закърпим бюджета.
На фона на всички тези добри новини, синът ми е почнал много стабилно да работи в час. Той има проблеми с концентрацията, но много го стегнах и тия последни седмици е преизпълнил петилетката и по немски и по мате в час. Днес например е довършил всичко до края на седмицата по мате вкл и голяма част от допълнителните задачи. Особено много го мотивира това, че неговият най-добър приятел от предишното ни градче и той имал апп-а Антон. Бяхме този уикенд на юг и отпразнувахме за втори път рождения ден на малкия ми син и докато малкият си игра с неговия най-добър приятел, баткото и неговият бест френд цъкаха задачи на този Антон апп. Simple Smile)

На всичкото отгоре, в Хамбург денят започна да се удължава, преживяхме я тази зима, ех.

От тъжно-смешните новини, се чувствам отхвърлена от голямото си дете, което много бърза да порасне. Писах, че той е единственият от класа си, на когото му позволяват да ходи сам на училище. Та той започна интензивно да работи в час, когато го сплаших, че ако не работи в час и не прави поне 2/3 от задачите, които учителката е дала, ще почна да го водя аз на училище. Идеята майка му да го води на училище е толкова непоносима, че превъзмогна слабата си концентрация и наистина работи много стабилно и систематично.

# 301
  • Немция
Мария, позитивни новини, поздравления!

Относно за големия мерак на ходене на училище сам и като цяло самостоятелност и откъсването от майката- до характер си е. Моите момчета, особено големият е антипод на твоя първокласник като характер, душевност, желание за самостоятелност.
Сигурно го обсъждате вкъщи - но и аз с непоискан съвет бих насочила да се говори за рисковете "сам по пътя за училище", особено в голям град. Пътно движение, заговаряне от непознат и ако е възможно, да има познато дете със себе си за компания.

И аз вчера забелязах, че слънцето залязва чувствително по-късно в сравнение през декември. Тези дни беше слънчево, създава хубаво настроение.

# 302
И при нас тези дни е слънчево и създава настроение. Денят също чувствително порасна. Скоро ще имаме Kinderfasching и аз понеже ще раздавам пуканки си купих костюм на Минимаус, който някои мои български приятелки не можаха да приемат. Аз обаче се харесвам.

Нооо имаме проблем - тийнът напоследък почти не се храни и се притеснявам. Вашите имали ли са такива периоди?

# 303

Нооо имаме проблем - тийнът напоследък почти не се храни и се притеснявам. Вашите имали ли са такива периоди?
Момче или момиче?
Имам момиче и определено има периоди, в които яде малко или все не е гладна. Майка  на приятелка сподели същото.
Моята сега е оформила една фигура и виждам, че се старае да я пази, прави упражнения, не рови така както преди в сладкия шкаф. Понякога яде, понякога не е гладна. В дните със следобедно училище се изнервям защото вместо да си купи нормална храна … яла била 2 брецела. Не съм забелязала нарочно да гладува, но определено има дни, в които яде по-малко.

# 304
Момче, едро, родопска структура на тялото (прабабата е от Чепеларе). Гардеробентип ги наричат по немски. Спортува, храня го здравословно, но напоследък не иска да закусва, а на обяд и вечеря яде колкото котенце и казва че му е тежко.

# 305
мама-ени напрежение, претоварване или преумора според мен. Моите като си починат и са във ваканция и спокойни се хранят повече от в натоварено ежедневие.
Защо не излезнете уикенда на някоя екскурзия из гори и поля ? С крайна цел някое готино заведение с вкусно меню ?

# 306
Вкъщи никой не закусва. Да, при стрес и умора има усещането за “свит корем” и наистина поема по-малко.

# 307
Добри идеи, благодаря! Определено ще хапнем някаква скара навън през уикенда. Hug

# 308
  • Germany
Ени, да не е влюбен? Но и аз бих се притеснила, ако моето спре да яде и да прави проверки на хладилника. Аз  при стрес спирам да ям, но мъжете като че ли по-трудно губят апетит.

# 309
Много е възможно Реа. Напоследък все оправя прическата, не забравя парфюма, оглежда се преди да излезе... На 17 е и го приемам за нормално. Ама майчини тревоги

# 310
Ами повече време заедно, разходки, приказки, интереси. Пуснете си да гледате ските . Може да му е интересно. Вчера паралелните спускания с отборно класиране бяха супер интересни . У нас всички се бяха строили да гледат.

# 311
Бих се притеснила ако започне да отслабва.

# 312
Мама Ени, бих го наблюдавала, без да досаждам с въпроси. Може да е нещо временно. Моят син също не закусва вкъщи, но и аз съм така. Закусва в първото междучасие ( носи си овесени ядки, смути или сандвич).
С него имаме проблеми в БГ. Явно не му понася горещината там и почти не се храни. Съответно започва да слабее и да губи сили. Като се приберем му трябват 2 седмици, за да си възстанови режима на хранене и поне 2 месеца да върне свалените килограми. Така е вече 3 години подред…

# 313
Джей Джей, и на мен така ми влияят жегите в България. Но в моя случай е добре,  разделям се с някое и друго нежелано килце. Тая година сме предвидили малко по-рано ходене, да не е през август и големите жеги.
Да ви кажа изумена съм. От две седмици търсим деца с колежката ми. Хем има недостиг на кадри в нашия бранш, много градини бяха затворени поради тая причина. Трудно се намират места, особено за детска ясла.
Дали сме обяви в няколко фейсбук групи, аз пуснах и в nebenan.de - сайт за съседска взаимопомощ. Нищо.
Пишат ни, заявяват, че ще дойдат и в последния момент отказват.

# 314
  • Немция
Пипи, интересно на какво се дължи липсата на деца. Може би едно семейство с деца предпочита да живее повече в покрайнините и в по-малки градове/села- без да знам къде се намира твоята детска градина в Мюнхен.
Не знам и каква е конкуренцията около вас.

Мама Ени, и стрес, и любовни трепети оказват влияние на апетита. Ако не е от дълго време така, не бих се притеснявала много. Ако има достатъчно маса за топене, също не бих го мислила много.
Голямото ми дете е друга крайност, той открай време е доста слаб и не е от ящните, темата за храненето ме занимава, откакто е проял и знам колко е натоварващо.
Затова и изборът за училище е бил и да е до обяд, за да се храни по-добре в домашна обстановка.
Училището може да е голям стресов фактор за някои.
Бих наблегнала на разходки сред природата през уикенд, активна или пасивна почивка- без екрани- навън.

И моите момчета, особено големият, се разяждат повече по почивки, когато програмата е лежерна и се храним повече навън.
Няма да забравя как хубаво хапваха на All inklusive в хотел в Турция, изкушени от разнообразието на храни. Smile

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 15:59 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт