Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 038
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
На китайци, живеещи в Германия не бих подарявала подправки и икони. Най-удачно ми се струва да видя на място какво ги интригува и да им го подаря. Относно трушията вярвам, че е възможно да им хареса, защото и те в тяхната кухня имат кисел чесън и бамукови резени, но все пак е въпрос на вкус. Розовите води, сапуни и подобни за мен са точно нещо типично българско и ако държа предварително да се подготвя бих избрала това.
Подарявала съм многократно, но само децата изпадаха във възторг. От възрастни отзиви не съм чувала.
Подарявала съм и подправките в бурканчетата, миришат ги и питат за какво се ползва. Веднага си проличава, че не бих ги ползвали. На мен ми подариха някаква португалска подправка, ми нямам идея на какво да я сложа и скоро ще я хвърля.
Bella и при нас водата е много твърда, от белите петна се спасявам само като подсушавам редовно. Кухненската ми мивка е черна и с подсушаването няма грам петна. Дано да ви работи този път без проблем омекотителя.

# 526
На свекърва ми съм подарявала красиви български покривки, които си ползва жената, както и красиви глинени гювечета, чайник, розови чудесии. Зависи не толкова от националност, а от това какво ползват самите хора. Покривки всеки ползва, а свека готви, пие чай,  и тн, та си ги ползва. Друг е въпросът и, че красиви прахосъбирачки сме подарявали, не само български Simple Smile).

Разбира се, най-важното е да разгледат България -- Търново, Рилски Манастир, ако е в подходящ сезон -- фест на българската роза, някое хубаво минерално спа са все хубави идеи.

# 527
Китайци може и никога да не са ползвали чубрица. Wink Моят син има съученичка китайка, на която е ходил на гости. Вкъщи съвсем по китайски си действат.

Ако купувам козметика, бих заложила на някой от био производителите – Wooden Spoon, Alteya и т.н. Най-неутрално ми се вижда розова вода/хидролат. Аз лично бих се зарадвала на розово масло (Grin) и закваска за кисело мляко.

Покривка е супер идея, стига човек да успее да намери от естествена материя.

# 528
  • Berlin
Иконата в случая не е удачна, вино не може в багажа, козметика също е tricky, защото трябват малко повече подробности, за да избере подходящ продукт, подправки - не е ясно дали ще се ползват.  Не може ли да питате гаджето?😀 Аз залагам за екскурзия, обиколки на интересни места и хубава храна, пък те ще си купят предполагам, ако искат някакви сувенири. На софийското летище има доста голям избор от сувенири, учудих се доста, когато пътувах миналия ноември. Изглеждаха доста добре щандовете.

# 529
Има изключително красиви покривки ръчна изработка и от онези тип паяжина и разни със шевици и традиционни бродерии.

Аз пък да питам обратния въпрос. Ще пътуваме с катуна в Хонг Конг и Шанхай по работа. Какво интересно има там? Simple Smile)) Да е подходящо и за деца. Кухнята става ли за ядене, има ли опасност от стомашни проблеми?

# 530
  • Немция
Проблем е ръчния багаж- с малък обем, отделно е проблемно с течностите.
Най-добре е нещо сами да си изберат. Може би едни магнити от София/България плюс един сапун с дъх на роза... Или албум-книга с фотографии от София/България... За календар с фото мотиви от България мисля, че вече е късно?
Икона, хм, може да им е далечно като идея.
Подправките може въобще да не ги ползват.

Сещам се преди години имахме на гости китайска двойка, правих пиле с ориз на фурна, оказа се голям хит. Smile
Искаха да им сложа допълнително. Grinning

Мария, много вълнуващо Grinning.
Питай в китайската тема от На път в чужбина.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 12:35 от Бибит

# 531
Такива ръчно изплетени покривки имам в БГ един чувал.
Когато мивката ми беше черен гранит махах петната с цитронензойре от Дм. Беше като нова.
Не съм ходила в Китай, но който е ходил казва, че по-сигурен не се е чуствал в никоя друга страна. Имам съседка китайка и ми разказва интересни неща.
Толкова за мен 😄 хубава седмица ви пожелавам, времето се очертава супер, само човек да има време 😀
когато бях последно в долината на розата и там където добиват розово масло в магазина нямаше чист 100% продукт, всичко беше разредено с боклуци.

# 532
  • Немция
Ако е ръчно плетена покривка, за какъв размер маса ще е? Отделно правоъгълна, обла, кръгла ли...и дали въобще ще се ползва?

У нас например покривки не слагаме, само евентуално при празнична трапеза.

# 533
Много искам ръчно изработена покривка. Ако знаете някъде да се предлагат, кажете. Simple Smile Аз само в едно ателие в Пловдив съм виждала, но бяха много малки. Една жена ги тъчеше на стан, а той беше доста тесен.

# 534
И аз знам с какво да махна петната. Обаче искам да ги махна ведъж и повече да не ги виждам. Затова си стискам палци да стане най-после. Взема съм 5л. препарат с киселина на фрош и ще падне голямо унищожение на какви да е бели петна и други следи.

# 535
Отново да напомня за ръчния багаж и ограничения като обем и вид багаж на гостите.
Определено бих се въздържала от всякакви битови подаръци, козметика, храни, сувенири, подправки за подрък.
Но мисля някоя тематична книга на немски или английски (според това какво ползват) на тема българска кухня, история на България, исторически или туристически обекти, природни забележителности, че е  по-добра идея. Качествено издание, с хубави снимки, нещо красиво.

Иначе, наши немски приятели много харесват шарената ни сол, всяко лято си поръчват да им нося. Испанската ми приятелка си поръчва крем за ръце с рози и розова вода. Друг наш приятел немец умира за луканка, суджуци, кайсиева ракия.

# 536
Испанската ми приятелка си поръчва крем за ръце с рози и розова вода.
Повечето розова вода на немския/европейския пазар е българска. Аз ползвам на Oshadhi.

# 537
Лично аз икони на неправославни не бих подарила. Иконите си имат заряд и не са украса. Сега, ако чужденецът е запознат с иконите и има интерес - да, но иначе - не. Къде да си я сложат хората? На мен всякакви фигури на Буда и други божества например са ми прахосъбирачки и ще трябва да мисля, къде да ги забия, като същевременно се усмихвам  лицемерно на подаряващия.
На мои познати немци съм носила само малотрайни сувенири от България - кутии с бонбони или локум, или кутии с малки халвички, ароматизирани сапуни или евентуално фигурките с народните носии и вътре мускалчета. Въобще нещо, което може да се мушне в ръчния багаж и после да не изискава специални грижи и съхранение.

# 538
О, да! Български шоколад или бонбони, въпреки че не са традиционни.
Ето такива бонбони ми бяха подарили веднъж, добри бяха.

# 539
  • Berlin
Оххх, жестоки са La Feve! Интересни и необичайни вкусове, напр. имат с индрише, заслужават си определено.

Общи условия

Активация на акаунт