Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 013
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
  • Deutschland/HE
Искате да кажете, че има обучение за учители за реал и за учители за гимназия?  Това не го знаех.

# 571
Разбира се че имат различно обучение учителите.

# 572
  • Deutschland/HE
В нашия град училището след четвърти клас има два потока, едните са гимназия, а другите са реал. Имат си отделни директори, но имат общо ръководство и администрация. Знам за учители, които преподават и в двете, за това се изненадах, но явно са изключения.

# 573
  • Немция
Учителите са разделени според различните нива на немската образователна система(все пак се преподава различен материал), но всички обучават ученици.
Не ми се рови сега в детайли, но ме съмнява, че за Grundschule и гимназия да има такива модули, а за Реал да няма.

# 574
Вероятно учили с право да преподават в Гимназия могат да преподават в Реал, но обратното не.

Аз имам друга близка позната, която преподава в Гемайншсфт само след Аусбилдунг.

# 575
  • Deutschland/HE
За Грундшуле и Гимназия/Реал е разбираемо, то и в България е така. Преди 1990 с полувисше педагогическо образование е можело да се предава до 7ми клас, за горните класове се е изисквало висше.

# 576
Дъщеря ми учи трети семестър Englisch und Ethik auf Lehramt. По някои предмети пишат реферати, но повечето изпити протичат традиционно. Последният семестър учи латински, като за 1 семестър трябваше да навакса материала от 8 до 10 клас в гимназията. Имаше писмен изпит в продължение на 4 часа и само издържалите го имат право да се явят на устен.
Тя учи за гимназиална учителка. В пети семестър ще има 4 седмици практика в някоя гимназия. Скоро ще трябва да подава и там документи.

Гимназиалните учители имат право да преподават в Реал, но обратното не е разрешено. Въпреки, че в момента с липсата на кадри има много изключения.

# 577
  • Пловдив
Мама Ени, напиши "безплатна програма за решаване на интеграли" и ти излиза калкулатор за пресмятане. Вярно ги решава, пробвала съм го, а и изписа подробно решението. Можеш да го ползваш за проверка.

# 578
Моя приятелка завърши преди 2 години за Grundschullehrerin,в момента кара практика в училището на дъщеря ми,но ме учуди като ми каза,че може да практикува професията си само в Bayern! Луда работа! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 579
Да, има го и този проблем. Стават учители, но само за определени провинции.
Но нали образованието трябва да е дело на всяка провинция, така ще е.

# 580
Слушах едно предаване по радиото за хафтпфлихт за щети ако помагаш на някой и счупиш, повредиш , нараниш ... Ами казаха че е вкл. в повечето актуализирани полици , както полиците се актуализират и препоръчаха всеки да си преглежда старите застраховки поне на 10г. и да актуализира. Не били по-скъпи , но били актуализирани с доста неща.
За който го интересува.

# 581
Забравих да похваля Български пощи и Deutsche Post. Мама ми пусна писмо миналия петък (14.02; в провинцията) и във вторник (18.02) си го получих. Абсолютен рекорд!

# 582
Моя приятелка завърши преди 2 години за Grundschullehrerin,в момента кара практика в училището на дъщеря ми,но ме учуди като ми каза,че може да практикува професията си само в Bayern! Луда работа! Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз получих Anerkennung на дипломата си/педагогическа/ която е валидна само за Байерн. Това е положението, всяка провинция с нейните изисквания и т.н.

# 583
  • Германия
Здравейте,
Някой от вас работил ли е с ING bank и доволни ли сте?
Имам сметка там. Какво конкретно те интересува?

# 584
Имам следният въпрос към родителите на пълнолетни деца: Дъщеря ми става пълнолетна през май. Сега Familienkasse иска от нас документ, че продължава да учи (Schulbescheinigung), за да продължат да плащат Kindergeld след месец май. Ние имаме такъв документ, но той е валиден само до края на тази учебна година: 31.07.2025. В него пише, че от 2017 г. до 31.07.2025 тя учи в училището. Нов документ  ще могат да ни издадат едва след началото на новата учебна година, т.е. след 18.08.2025. Пак ще пише, че дъщеря ми учи в училището от 2017 г.до 07.2026 г.
За месец август 2025 ще изплатят ли Kindergeld с новия документ или ще има дупка и чак отново от септември? Ако тякой е минала през подобна случка, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт