Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 947
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Ще изплатят, разбира се. Не се тревожи.
Евентуално през септември, когато дадете новия документ, ще изплатят и детските за август.

# 586
При нас днес беше 13 градуса и слънчево. Срещнах няколко млади мъже по тениски и къси панталони. Ха дано да свършва вече зимата.

# 587
Да. Много топло беше. Аз даже опънах шезлонга в градината. Обаче още не е съвсем изсъхнало.
Deni-meni не си ли го пращала този док. до сега ? Пращашкаквото имаш и пишеш , че кандисатства за уни. Това е преходен период. Всичко ще ви преведат.

# 588
  • Немция
При нас стигна до 17-18 градуса, чудесно усещане за наближаваща пролет. Разходихме се следобеда извън града, народът се беше разшавал по полета и горички.

# 589
bella,
Дъщеря ми има още една година в училище. Няма как да кандидатства в университета сега. Догодина ще кандидатства. Не съм пращала подобни документи, защото не са ми искали. Все още е на 17 г.

# 590
  • Deutschland/HE
Дени, на нас не са ни спирали парите. Искаха ни няколко пъти удостоверения от училище, но не са спирали парите. Дъщеря ми е родена м. юни и завърши на 20г. (започнала е на 7г в България, а тук беше в Г9). Получихме си парите и лятото, а септември им даде документ, че е студентка.

# 591
Дени ами аз в такъв случай не разбрах въпроса . Пращаш документа , който искат, че учи.
Всичко ще е наред.
После пак ще ви го искат защото унитата започват малко по-късно и има дупка, но ако е приета пращаш потвърждението ако още няма студ. карта . Пращаш каквото имаш в момента и не се тревожиш. Simple Smile
Също имаш полза да комуникираш застраховките и организациите в които членува. Ще имате и от финанцамта , защото имаш киндерфрайбетраг и е хубаво да ги информираш. Защото и това не е малко.
Ние си направихме списък за предупреждение още първия път и когато някой ни поискаше документ за това че учи - си знаехме и пращахме по едно копие на всички .

# 592
Ще сменя темата, но от известно време обмислям закупуване на жилище за собствено ползване.
Живея в Кьолн и се чудя към по-старо или към ново строителство да се ориентирам (то е и 50% по-скъпо)?
Какви са плюсовете и минусите според вас?
Още не съм говорила с банка, на какво да обърна внимание?
Какъв % от нетния доход да планувам да отива за жилището?  
Новото строителство е модерно, енергоспестяващо и си мисля, че ще може да се продаде с печалба или поне без загуба след време? Естествено риск има, но вашето мнение какво е, защото около мен няма хора със собствено жилище? Всяка идея или съвет ще са ми от полза.

# 593
Ако е апартамент, бих избрала ново. Ако е къща, факторите за избор са много повече от ново-старо. Стига да не е някоя наистина старинна къща, бих гледала първо "всичко останало" и чак накрая годината на строеж.

# 594
Ще сменя темата, но от известно време обмислям закупуване на жилище за собствено ползване.
Живея в Кьолн и се чудя към по-старо или към ново строителство да се ориентирам (то е и 50% по-скъпо)?
Какви са плюсовете и минусите според вас?
Още не съм говорила с банка, на какво да обърна внимание?
Какъв % от нетния доход да планувам да отива за жилището?  
Новото строителство е модерно, енергоспестяващо и си мисля, че ще може да се продаде с печалба или поне без загуба след време? Естествено риск има, но вашето мнение какво е, защото около мен няма хора със собствено жилище? Всяка идея или съвет ще са ми от полза.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1624573

Бях писала тук по въпроса, опита ми е от относително скоро. Избрахме Volksbank след доста срещи с консултанти и други банки, има опция да финансират цялата сделка, плюс допълнителните разходи, разбира се според дохода ви, за съжаление в момента лихвените проценти са доста високи в сравнение с преди няколко години над 4 %. На Volksbank , както и на други банки е добре да имате баушпарконто, което има много предимства. Второто важно условие е да договорите максимално дълъг срок на фиксирана лихва, ние договорихме 16 г., както и опция да погасявате само главница до определена сума без наказателни такси. Доста съм писала в темата, ако имате въпроси питайте, ние се спряхме на къща, старо строителство.

# 595
  • Germany
Ние купихме апартамент, защото беше по-евтино, живееше ни се на по-централно място, подръжката на сградата е споделена и защото ни писна да се грижим за двор. Не взехме ново строителство, защото цената беше неплатима за нас. Ако бяхме на по 30 и да имаме едни още 30г да изплащаме кредит, щеше да е друго. Кредита взехме от Дойче банк, защото там превеждат заплатата на мъжа ми и имаха префернциални условия. Съжалявам, че не го направихме по-рано, щеше да ни е в пъти по-изгодно. Ако се ориентирате към апартамент, гледайте кой енергиен клас е сградата - ако е Е или Ф, дори Д, скоро ще се събират пари за саниране. Винаги искайте протоколите от последните примерно 2 събрания на собствениците, за да видите дали има нещо планирано за ремонт, дали се разбират и какви проблеми може да очаквате. Гледайте колко е Hausgeld, защото това понякога си е сериозен месечен разход (например, ако е взиман заем за ремонт на покрива или изолация на сградата). Ако е старо строителство е важно какво е състоянието на банята (огромен разход), сменяни ли са щрангове, каква е дограмата и има ли влага (от такова бягайте с 200). Много важно е също дали не е на Erbpachtgrundstück - това означава, че е без земята и за нея се плаща наем. Имот без земята, аз лично, не бих купила никога. Това е май основното...

# 596
Трудно ли се адаптирахте след преместването в Германия? На нас ни предстои преместване другата седмица. Местим се, не защото животът ни в България е лош, просто не виждаме възможност за развитие за нас и за детето ни в бъдеще. Реално погледнато не може да се оплачем финансово, но знаете как е стандартно неуредено, липса на възможност и за работа, избор за детки градини, закупуване на апартамент и измамите покрай това даже няма да коментирам т.е. обикновени работещи хора сме и искаме да имаме малко повече спокойствие, сигурност и добро образование на детето ни. Двамата говорим английски (той е чужденец), съпругът ми също говори малко немски, но най-вече ме притеснява периода на адаптация и дали ще се справя далеч от родината и роднините макар и досадни с бебче само двамата Frowning1

# 597
Azalee, хубаво е да се срещнете с добър Finanzberater, за да разберете повече за финансиране на покупката на имот с кредит, да сравните различни оферти от различни банки и да получите съвет как да разпределите доходите си. Услугите са безплатни за вас, а ползите ви откъм информация са много. Не сте задължени да действате по кредит чрез бератера, но като отправна точка е добре да го имате.
Лично ние заложихме на къща в строеж и не съжаляваме за решението си тогава.
Старо строителство (къща) си заслужава, ако можете сами да направите част от необходимите ремонти и подмени по инсталации, отопление и т.н., също скрити дефекти, които ще излязат. Обикновено старите къщи вървят с по-голям парцел, което не е за пренебрегване. Иначе плюсовете на новото строителство са доста повече (съвременни материали, разпределение, изолация, дограма, разходи за отопление,  млади съседи, гаранции от строителя и т.н.).
Ако става въпрос за апартамент, не къща, определено бих предпочела ново строителство.

gigato2, адаптацията е много субективно нещо. Никой не може да ви гарантира бърза или бавна такава. Лично ние се адаптирахме бързо, но идвахме от Франция, където не успяхме да се адаптираме и не дойдохме с високи очаквания. В Германия, обаче, моментално се усетихме на мястото си. Вие искате спокойствие, сигурност и добро образование за детето, искате избор на детски градини, възможност за работа и да не сте жерви на измами. Германия може да предложи всичко това, ама може и да не ви го предложи. Не слагайте розовите очила, тук не е обетованата земя. Действайте разумно, подгответе се с информация и учете немски. Желая ви успех!

# 598
  • Немция
Gigato, учете немски, английският е само резервен вариант. Много е важно да си създадете приятелска среда на новото място, да работите активно да си създадете такава. Без собствена инициатива може и да се изпадне в изолация, особено с бебе. Бъдете отворени за нов ред и общество, повече оптимизъм и мотивация са много важни.

Защо Erbpacht да е голям минус?
Имотите на такава земя обикновено са доста по-изгодни. Плащаш наем на земята до определена година, не са някакви големи суми(особено в блокче с няколко собственици) и след години, според случая земята може да се закупи. Трябва да се погледне договора със собствениците на земята.
Църковен Erbpacht не може да се откупи.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 01:36 от Бибит

# 599
Gigato, учете немски, английският е само резервен вариант. Много е важно да си създадете приятелска среда на новото място и да работите активно да си създадете такава. Без собствена инициатива може и да се изпадне в изолация, особено с бебе. Бъдете отворени за нов ред и общество, повече оптимизъм и мотивация са много важни.
Аз съм от много години в Германия вече, на мен би ми било трудно едно ново начало в България.

Защо Erbpacht да е голям минус?
Имотите на такава земя обикновено са доста по-изгодни. Плащаш наем на земята до определена година, не са някакви големи суми(особено в блокче с няколко собственици) и след години, според случая земята може да се закупи. Трябва да се погледне договора със собствениците на земята.
Църковен Erbpacht не може да се откупи.

Моя приятелка за къща с двор плаща на църквата Erbpacht 100 Е месечно, което е търпимо според мен.

Общи условия

Активация на акаунт