Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 928
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Немция
Знам за наши близки хора в блокче от 10-ина семейства , всяко плаща Erbpacht от около 350 евро годишно до 2050.
Тоест при апартамент наемът на земята се разделя между няколко семейства и сумата не е голяма.

# 601
И аз не харесвам Erbpacht.
Azalee проверете колко от жилищата са дадени под наем и колко са на собственици. Ако в повечето живеят собственици, според мен ще се грижат за сградата по-добре.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 23:28 от bella-ciao

# 602
  • Germany
Аз лично не бих купила без земята, защото не се знае като изтече наемният период какво ще се случи. Не случайно са доста по евтини такива имоти.
За адаптацията тук - ние се адаптирахме бързо, защото пристигнахме в район с много българи. Доста хора ни помогнаха в началото със съвети и насоки и намерихме страхотни приятели сред тях. Иначе да, немският е много важен за добрата реализация, та аз на езика бих наблегнала най-много.

# 603
Трудно ли се адаптирахте след преместването в Германия? На нас ни предстои преместване другата седмица. Местим се, не защото животът ни в България е лош, просто не виждаме възможност за развитие за нас и за детето ни в бъдеще. Реално погледнато не може да се оплачем финансово, но знаете как е стандартно неуредено, липса на възможност и за работа, избор за детки градини, закупуване на апартамент и измамите покрай това даже няма да коментирам т.е. обикновени работещи хора сме и искаме да имаме малко повече спокойствие, сигурност и добро образование на детето ни. Двамата говорим английски (той е чужденец), съпругът ми също говори малко немски, но най-вече ме притеснява периода на адаптация и дали ще се справя далеч от родината и роднините макар и досадни с бебче само двамата Frowning1

Здравей, ние сме сравнително нови в Германия, от две години сме тук и ми е още прясно преместването. В началото е малко трудно, ако няма кой да ти помогне, но всичко се оправя. Ние дойдохме, след като си намерихме и двамата работа и на място търсихме около един месец квартира. На мен ми беше стресиращ процесът по намиране на жилище, адресна регистрация, вадене на банкова сметка и тн., но всичко отне не повече от месец. Моят мъж също не говори немски, само аз говоря. За две години още не го е научил, но това е защото работи на английски главно, всичките му колеги говорят английски, фирмата им е много интернационална и приобщаваща. Имаме си вече среда и приятели, повечето са чужденци от различни държави. Аз се записах на народни танци, така срещнах страхотни българи и се събираме и с тях от време на време. Нямаме роднини тук, но и в България не сме от големи семейства и двамата. Преди да се преместим четох много по форумите за Българи в Германия и имаше страшно противоречиви мнения, както и такива, които леко ме плашеха, как и дали ще се оправяме, но се оправихме. Simple Smile
Не на последно място, знам, че е лесно да се каже, но винаги може да опитате и ако не е за вас, да се върнете.
Желая ви успех.

П.п. Както вече са казали, само с английски е малко трудно, зависи къде ще сте, но при нас в Общината например, а и на много други места, не говорят английски. Хубаво е да се настроите, че ще трябва да научите немския. Дори да не останете тук, още един език, винаги е богатство. Simple Smile

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 00:16 от Mila91#

# 604
благодаря за съветите ❤️

# 605
За заемите има някакво грубо правило, че месечната погасяваща вноска не трябва да надвишава 35% от нетния доход. Но според мен много зависи от самия нетен доход. Аз лично не бих взела заем, който би довел до лишения от основни неща. Една солидна заделена сума за спешности също ми е важна. За условията по договора някой е написал вече. Много са важни. У наше село напоследък има доста Zwangsversteigerungen на къщи, строени преди 15-на години. Явно предоговарянето на условията на някои им е изиграло лоша шега.

# 606
  • Germany
Имам и аз питане. Големият си намери практика за един месец в Хамбург. Ще съм благодарна за всякакви идеи къде и как да търсим настаняване.

# 607
Благодаря, за сега гледам клас А++/А с термопомпа и соларна инсталация ( само на ток без соларни панели сигурно доста скъпо ще идват небенкостен). За тях имало все още по-изгодни кредити.

А финанцбератер е този от банката или самостоятелен да търся? Не съм сигурна каква част от спестяванията да вложа в евентуалното жилище освен задължителния минимум от 20%..

# 608
благодаря за съветите ❤️

Аз дойдох с А1 и дори това беше супер полезно в началото за регистрация и т.н. Задават се стандартни въпроси и ако разбираш малко можеш и сам да се справиш.

Нещо забавно - единствено градския транспорт ми направиха проблем и искаха подпис на немско говорящ да се подпише, че потвърждава, че разбирам договора. 🤣 За наем, телефон, банка и т.н. - на никой друг не му направи впечатление. 😅

# 609
  • Deutschland/HE
Имам и аз питане. Големият си намери практика за един месец в Хамбург. Ще съм благодарна за всякакви идеи къде и как да търсим настаняване.

Ако е по време на ваканциите на студентите в Хамбург, може да пишете на общежитията. Доста често студенти преодават стаята си по време на ваканциите.

П.С. Ваканциите на университета в Манхайм се разминават с ваканциите на доста други университети.

# 610
И според мен Zwischenmiete е най-изгодният вариант. Не само в общежития, но и във WG-та. Само не знам дали би станало от разстояние. Бих пуснала обява и из разни студентски платформи, групи и т.н. Младежът не може да не знае кое, къде и как. Simple Smile

# 611
  • Germany
Синьо, Колибри, благодаря!

# 612
Благодаря, за сега гледам клас А++/А с термопомпа и соларна инсталация ( само на ток без соларни панели сигурно доста скъпо ще идват небенкостен). За тях имало все още по-изгодни кредити.

А финанцбератер е този от банката или самостоятелен да търся? Не съм сигурна каква част от спестяванията да вложа в евентуалното жилище освен задължителния минимум от 20%..

Нарича се Vermögensberater.

# 613
Мони, в Хамбург е както в другите големи градове, трудно с жилищата. Ако не успеете с предложените идеи, търсете Wohnen auf Zeit. Препоръчвам да търси на пешеходно разстояние до практиката, или поне с удобен транспорт до там, иначе ще губи доста време. И най-добре да е от същата страна на реката.

# 614
  • Germany
Мони, в Хамбург е както в другите големи градове, трудно с жилищата. Ако не успеете с предложените идеи, търсете Wohnen auf Zeit. Препоръчвам да търси на пешеходно разстояние до практиката, или поне с удобен транспорт до там, иначе ще губи доста време. И най-добре да е от същата страна на реката.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт