Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Ползва. Според мен той няма проблем, но е решил , че има проблем. Т.е. според мен с акцията си може повече да си навреди на зъбите . Но за сега продължава само кратко и не се намесвам. Купих каквито пасти за зъби си поръча . Последно каза, че гледал задната страна на зъбите с огледалце ... Ще почакам да видя кога ще му мине.

# 676
Рейна,
на първо място е твоят пример вкъщи - защо не пием алкохол, защо не пушим, защо ядем определена храна. Обясненията идват най-вече с примера, само обяснения без пример, често не помагат. Струва ми се, че някои това забравят.
Отделно, лично мнение, стресът убива повече от храната и алкохола.
Естествено. Или как си се представих седнала пушеща и пиеща да обяснявам 😀 Винаги съм пример. Няма смисъл само от обяснения.
Ако ти се чувстваш дзен и това е гаранция, че ще живееш дълго е много хубава позитивна настройка. Но аз лично съм на мнение, че факторите са много, не опира до един. А старата генерация е имала много стрес покрай войната и ексистенцзорген. Но са живели дълго.

# 677
  • Немция
Много фактори играят роля, да. Дълга тема е.

Белла, нека си гледа зъбите, ще му мине някой ден според мен.
Може да му се събуди интерес към стоматологията. Grinning

# 678
Ами . И на двамата не им се занимава с хора. Животни, птици, камъни, природа , коли, хокей и какво ли не , но с хора не .

# 679
Ползва. Според мен той няма проблем, но е решил , че има проблем. Т.е. според мен с акцията си може повече да си навреди на зъбите . Но за сега продължава само кратко и не се намесвам. Купих каквито пасти за зъби си поръча . Последно каза, че гледал задната страна на зъбите с огледалце ... Ще почакам да видя кога ще му мине.

Звучи ми като добра мания. 😁 Има четки, които светят ако натиска много. Само с тези клечки, които се пъхат между зъбите не е хубаво да се прекалява.

# 680
Хубави теми за разговор сте отворили. Аз шофирам от вече 30 години без произшествия, но не обичам и го правя само при нужда. Просто не е моето. А имам приятелка румънка, която настоява да шофира тя при семейните пътувания до там. Geschmack Sachen.
За децата и напитките - моят син като малък обичаше кола, сега вече не. Наситил се е явно. (Аз така не обичам сладолед, защото много ядях като дете.) Но пък отскоро пропи алкохол. На 17 е. Започна се с топло вино по коледните базари, после вече 2 пъти се прибира пил водка и от нея му е зле, но пие, защото другите го правят. Не знам как да подходя. Дайте съвети ако имате опит.

# 681
  • в сърцето на един мъж...
Ами може би да говориш с него, без назидателен тон и да му обясниш, че в крайна сметка другите не са важни, а той и че ако се чувства зле от този алкохол, по-добре е да не пие това или да си избере нещо друго, което не му действа така. Вярно важно е как се представят в компания младежите, но по-добре да е здрав, да не му се случва нищо, отколкото да се налива и да му е зле.

# 682
  • Germany
Около нашият малкият също има деца, които доста пият и то водка, а са на 16г. Той за сега е пробвал само бира. Казала съм му, че е по добре да пробва вкъщи и да се научи да си слага граници, за да не му е лошо после и да се излага по улиците.  Непрекъснато повтарям, че не трябва да пие на екс, че не трябва да пие гладен, че не трябва да си оставя чашата без надзор или да пие от чужда чаша/бутилка, да пие достатъчно вода и да спре веднага щом усети, че се замайва. При големият също пиеха горе-долу на тази възраст и доста от прителите му повръщаха по купони. На него му се случи веднъж, на около 18г и след това доста внимава  Simple Smile

# 683
...На 17 е. Започна се с топло вино по коледните базари, после вече 2 пъти се прибира пил водка и от нея му е зле, но пие, защото другите го правят. Не знам как да подходя. Дайте съвети ако имате опит.
Опит с водка нямаме , но имаме с квач като сподвижник. Ами много си говорихме какво е Mitläufer, какво има той от това, какво имат лидерите на такива прояви от това и какво той влага и рискува  в това.  Малко като да се научи да си прави баланс на полза-цена .
Те пък имат такива, които са супер неспокойни и все се чудят какви глупости да измислят заради дефицит на внимание вероятно. Ами великата идея била да се скрият в тоалетната вместо да излезнат задължително в голямата пауза.
Изобщо не им хрумва колко е тъпо да висиш в тоалетната вместо навън. Идеята е как да не се подчинят. И хрумката за такива глупости е обик. на едни и същи ...
Като си поговориш в къщи с детето си излиза, че изобщо не му се стои в тоалетната  , естествено. И че дори няма идея колко глупаво изглежда цялото това нещо.

Предполагам същото и с алкохолните изяви.

# 684
Живяла съм от 16 годишна по колежи без родители и имаше изнасилено момиче от съученик и двамата бяха пили. Действието не става в България. Да не говорим, че може нещо да се сипе и тн. Абе, за мен пиенето може да докара много други проблеми и детето да не е в безопасност.
Моите, както казах, ако можеше до 25 да са само на учене,  спорт изворна вода и био храна, пък после да си решават, най-добре би ми било Simple Smile). Само мъжът ми ме спасява да не съм от лудите майки със заключени деца по мазите.
Но пък за сефте чух 7 годишният да признава, че черният хляб е по-полезен. Досега все е дуднел как белият бил по-готин, напук на мен. Днес ми рева, че го карах да пренапише някои думи.
За газираните напитки и тн, за мен е важна и възрастта на детето. Не смятам, че 6-7 е чудесна възраст за кола и фанта Simple Smile)) Но пък е ясно, че в някакъв момент е ок да се пробва. То има и кулнес фактор и вече колата/пепсито просто не са куул вече. По унитата гледам студентите пият некви чайове в стъклени шишета, некви мачи Simple Smile .

Само да кажа,че четох статистика, че заради забраната на цигари за по-малки, както и реклама на цигари, пушачите  сред младите са намалели драстично. Тоест, достъпът оказва огромна роля, защото именно младите/малките години са рисковите за пристрастяване. И смятам, че има логика и за алкохола да е същото. А и децата са много по-податливи и към маркетинг трикове, реклами, социален натиск и тн. И за дрогата е същото -- никой не почва на 30.  В консервативен Иран имало най-висок процент пристрастени към хероин, заради достъпа. Заради това съм против достъпа, а не да разчитам моят 16 годишен пикльо-пикла правилно да си реши, защото и аз съм била на 16...Но далеч са ми тези проблеми, действително, моите дет се казва да се научат първо дупетата да си бършат, за алкохола има време да се тревожа Simple Smile) А карнавалът почва! Честит мръсен четвъртък!

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 10:40 от MariyaHris

# 685
По-скоро високите цени на цигарите. Ако имат пари по - биха си купили готини дрешки и маратонки.
А алкохола в Германия все още е доста евтин и затова могат там да се свинят. Ако вдигнат цените и на алкохола мен няма да ме засегне. Тъй че съм съгласна на тази превенция.

# 686
  • Germany
Моите наблюдения са, че за съжаление все повече деца пушат. Нямам идея какво го провокира, но поне в нашето учлище е факт. От набора на големият (2004) бяха единици. Сега при малкият (2009) са доста... Купуват им ги по големи братя и сестри. Малкият каза, че и в Ирландия, в училището където им беше обмена, почти всички са пушели.

# 687
Много елекронни цигари пушат също.

# 688
  • Berlin
И аз това щях да кажа - може да не пушат цигари, но вейпват (vape) според мен.

# 689
За вейповете четох, че ползват социалните медии да се рекламират, а и като нов продукт не са така добре регулирани. Та заради това не смятам, че всичко е на гърба на родителя. Трябва и някакви регулации да има и превенция, правилна политика. Не може печалбата да е над всичко, защото все пак това е идеята на социална държава.

Общи условия

Активация на акаунт