Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 782
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
LemonFantastic, престраши се и се пробвай както ти казват - първо на малки разстояния. Според мъжа ми, който е шофьор от много, много години, тук, в Германия се кара по-лесно кола, отколкото в България. Аз изобщо в тоя живот не се престраших да карам шофьорски курсове. Давам си сметка, че това дава страхотна свобода, но просто не е моето.
Относно живота в голям и малък град - в почивните дни бяхме в едно курортно градче на Therme. За пореден път си дадох сметка, че бих напуснала Мюнхен с 200! Такова спокойствие, такава идилия...

# 661
Рейна, то при нас вече  се почна с това, рано-рано. Ние никога не купуваме газирани. Но на-добрият приятел на баткото пие фанта редовно и моят почна да ми надува главата. Правих му домашна фанта с портокал и газирана вода, но не било готино.
В нас от сутрин до вечер слушам "Их ентшайде дас!", засега все още имам лостове за контрол, но не защото ме смятат за източник на мъдрост и вярват, че искам да ги предпазя за тяхно добро, а защото не им давам да гледат детско, ако не слушат. Само си ги представям двуметрови 16 годишни пъпчиви пубери как пушат, пият водка с енергийни напитки,  ядат чипс с нутела и ми обясняват нагло "Их ентшайде дас фюр мих зелба!".

И аз съм от нешофиращите, на които хем им се иска, хем не им стиска. От там и любовта към придвижването с вело Simple Smile)). Определено шофирането в Германия Е по-лесно отколкото в България, но не знам аз как някога бих се престрашила по немски аутобан с техните скорости да карам. Там бавното е 150 км/ч. Градско по-мога да си представя в Германия да шофирам, но пък наистина много участници в трафика има, вкл велосипедисти с бебета и анхенгъри по улицата карат дечица с лауфради изскачат. Мамата си трака.
В България с тия катастрофи с ТИРове, постоянно черни хроники в пресата, също шубе. Но в България и да пресичам не смея, хаха. Иначе мъжът ми е неопитен шофьор, но и в София се справяше, и в Германия кара по аутобана, та не е толкова страшно явно.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 11:37 от MariyaHris

# 662
Имаме две, три момчета в класа които развалят дисциплината. В пубертет ли са вече, такива ли са си. Не е ставала въпрос да ги махат.
Вкъщи газирано се пие само шорлета които сами си правим, когато е някъде на събитие се наслаждава на кола и фанта 😀

# 663
abs не знам как ти можеш да им забраниш. Те някак сами трябва да си решат. При нас голямото по биология беше учило за някакво лошо влияние на колата върху костите и от тогава не близва кола. Нищо не съм му приказвала. Малкото и то реши да си пази животеца и то отказва да близне кола. Майка ми беше тук за празниците и купувах за нея . Каковот оостана го изхвърлих. От двамцтаа непр. чувах - ама на баба ще и стане незнам какво си от тази кола.
Така и за други неща.
Сега голямото е решило, че му се образува много зъбен камък и се бори. Аз не съм много сигурна , че цялото търкане е полезно. Ходи на почистване според програмата на касата и много внимава . Може неговото да е също от възрастта . Не знам. Аз лично не забелязвам нещо твърде много , но той си се оглежда и решава да се плаши. Май ще го закарам и на друг зъболекар да проверим какво става.
Може пък две хипохондърчета да оглеждам.

Рейна на нас ни казаха , че възрастта е такава, но ако родителите имат възможност да се вкл. е било голям плюс за детето. Не вски имал възможност. Някои деца явно са късметлии.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 11:51 от bella-ciao

# 664
Бела, лесна е твойта Simple Smile).

При нас няма буйни деца в класа. Имаше едно, но беше много малко на години и го върнаха в предучилищна директно. Другите слушат и се стараят, но не всички деца се справят с материала, на тези с родители чужценци им е мн по-трудно, според мен. Имам предвид, чужденци, които не говорят езика и не могат да помагат на децата си.

# 665
  • в сърцето на един мъж...
Най-големият ми плюс от идването тук е шофирането Simple Smile Това е уникална свобода и не бих си я заменила с нищо. Не слизам от колата понякога и не бих се отказала. Даже и в България не се лишавам от това удоволствие.
Аз съм си избрала друга тактика с моите деца - разрешила съм им да опитат алкохол, ако искат и цигари, но първо с мен, за да съм сигурна кое как понасят и за да не ги търся по болниците. Имат възможност да опитат всичко, но заедно с нас. И не са проявили желание да прекаляват с пиене или да си търсят непременно алкохол. Даже на рождения ден на баткото едно от момчетата пи, направо онемях от количеството, моя си каза, че няма желание. Другите момчета също не са пили. Не пушат, не вейпват и нямат и желание да опитат. А след една инфарктна ситуация с енергийна напитка, съвсем пък няма желание да пие. Та има си начини да се реши въпроса - ако не се забранява и не се превръща в изкушение, тогава не става и примамливо.

# 666
bella-ciao, не е полезно прекаленото търкане. Честа причина за прекомерното натрупване на зъбен камък е нарушен микробиом в устата (може след антибиотик, но и от какво ли не). Да работи над възстановяването на баланса, има и пробиотици за уста. Всъщност при лекар/зъболекар може да се направи изследване на бактериите.

Не сме забранили нищо, даже понякога предлагам да купим да пробва нещо конкретно. Не иска. Явно яко сме го подковали, даже май прекалено в някои отношения. Blush А аз и му разправям, че ако искам да го отровя, ще му купя долнопробна захар от магазина, долнопробни полуфабрикати и долнопробен джънк. Joy Газирано пием много, но под формата на домашни ферментирали лимонади, воден кефир, комбуча. Имаме си и няколко приемливи джънк варианта. А да, дребното харесва безалкохолна бира. Blush Сигурно някога и алкохолна ще хареса...

И аз не шофирам, бъзла абсолютна. Sad Освен това съм ужасно разсеяна. Не обичам да се возя и на предната седалка даже, особено на магистрала. Половинката пък много обича да кара. Аз обичам да ходя пеша. Колелото също ми е вариант, но ми е противоестествено движението и човек пак е седнал.

# 667
  • Немция
Децата ми са опитвали коли, фанти и не го приемам драматично. На почивка пийват повече такива напитки, вкъщи рядко. Имат братовчеди около тях, които като деца консумираха доста безалкохолни газирани напитки и нямаше как на моите да забранявам.
Около нас има примери и с прекалено пазене и дуднене на тема "здравословно хранене" и при децата им често избива в друга крайност.

Но ето, че големият не се изкушава от енергийни напитки - в групичката м чувам, че някои редовно пийват в междучасието. Той по принцип е злояд и мнителен към нови храни, така че това май го пази. Grin
Алкохол не го привлича, например бира, ама и ние не предлагаме.

Мария, обучението за шофьор в Германия задължително минава и през аутобан. Човек свиква. А ако ти се налага, свикваш зорлем. Grin
Но както писах, сам в кола на улицата се започва с малко и в позната зона, и постепенно влизаш в ролята си. Всичко е упражнение и повторение.

# 668
  • Berlin
Забранявам, доколкото мога. Всъщност откакто им давам джобни, се купуват тези неща. Понеже до скоро не давах джобни - храна на училище или носи кутия, за пиене - бутилка с вода. Ама да, прекалено втеляване не е добре, затова реших да го давам малко по-свободно. Мисля, че са достатъчно отговорни за възрастта си и трябва да им имам доверие.

# 669
Всичко ядем и пием с мярка, само не пушим. Гледам и родителите ми са яли и пили всичко с мярка, единият е на 86 г., другият на 80 г. Щом те са успяли да стигнат до тази възраст, значи и аз ще успея. Пък никой вкъщи не надига ракии и вина нито всеки ден, нито всяка седмица, че дори и 1 път в месеца.
Написал директорът, че всички хванати пияни ученици, ще бъдат наказани и вие ох, ах, ама как може и всички ли са пияници.
То в тези заповеди за карнавалите пише и в началните училища децата да не носят всякакви оръжия към костюмите, дори пластмасови, да не се бутат и гонят по коридорите, че пак ще ги накажат, нищо че не пият.
А знаете ли какво пише в декларациите за екскурзиите на големите - същото: никакви наркотици, алкохол, до 16 г. могат до 22 часа сами навън, след 16 г. до 24 часа сами в групи по трима навън. Мислите ли, че някой ги следи, какво правят?

# 670
Те няма как да ги следят, но на някои учители им е голям стрес. Моята приятелка ходи миналата година с 9 или 10 клас в Лондон и яко се беше спекла, много се притесняваше какви ще ги вършат.
То е ясно, че не можем да им забраним, но пък и да не им говоря не е опция за мен. То хубаво им оставяш опция да решат, но не всички деца познават мярка. Или попадат в такава компания или просто защото и другите го правят. Всякакви варианти, затова предпочитам да говоря до откат, може пък нещо да им остане. Безалкохолната бира също има алкохол, но е под пормата за деклариране.
То в писмото пишеше и за оръжия и за расистки костюми, че са забранени.
За съжаление рядко вече останаха хора които да живеят до 80 и нагоре. Моите баби и дядовци да, но майка почина в началото на 60, нищо че майка и живя до 83. Тази генерация си отминава.

# 671
... За съжаление рядко вече останаха хора които да живеят до 80 и нагоре. Моите баби и дядовци да, но майка почина в началото на 60, нищо че майка и живя до 83. Тази генерация си отминава.
Струва ми се и на мен вярно. Интересно как да тълкуваме ние това развитие .

# 672
Рейна,
на първо място е твоят пример вкъщи - защо не пием алкохол, защо не пушим, защо ядем определена храна. Обясненията идват най-вече с примера, само обяснения без пример, често не помагат. Струва ми се, че някои това забравят.
Отделно, лично мнение, стресът убива повече от храната и алкохола.

# 673
...Отделно, лично мнение, стресът убива повече от храната и алкохола.
И според мен това е така.

# 674
...
Сега голямото е решило, че му се образува много зъбен камък и се бори. Аз не съм много сигурна , че цялото търкане е полезно. Ходи на почистване според програмата на касата и много внимава . Може неговото да е също от възрастта . Не знам. Аз лично не забелязвам нещо твърде много , но той си се оглежда и решава да се плаши. Май ще го закарам и на друг зъболекар да проверим какво става.
Може пък две хипохондърчета да оглеждам.
...

Ползва ли конец за зъби всеки ден? Това най помага по мой опит.

Общи условия

Активация на акаунт