Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 844
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • Немция
Имат правото от 16 нагоре за лек алкохол, но не и на училищни мероприятия. Smirk

Не се сещам за карнавала да сме получавали подобни бележки.

# 646
  • Germany
Абе аз, ако живея покрай Бодензее и на мен няма да ми харесва в някой град. Там всичко е толкова cute (без Констанц, който хич не ми харесва). Ей така да си пиеш винцето покрай някое лозе и да си гледаш залеза😍

# 647
И на север има прекрасни местенца и гледки. След някоя година като се ориентирате, се преместете на по-хубаво. Аз вече не бих живяла в голям град, освен някъде в покрайнините. Спокойствието е безценно и си заслужава всички неудобства.

# 648
Аз съм в Мюнхен и последните години малко ми писва - преди оценявах колко е лесно да се виждаш с хора, да ходиш по разни мероприятия. Сега приятелите ми се разпръснаха, не ми харесва колко е претъпкано навсякъде и сигурно ходя до центъра веднъж на 2 месеца.
Ходя често по планините на юг. Изкушавам се поне за покрайнините, но имам 2 проблема - не карам кола и нямам и желание, и все пак ми се иска да не сме супер далеч от летището.
И май нищо няма да предприема.

# 649
Аз пък в село не мога да живея. Искам удобен транспорт и голям град.
За 16 год. - естествено не ходят всеки ден на училище пияни, но явно се е случвало в деня на карнавала, щом пишат в писмото.
Знам, че при дъщеря ми в следствие на подобна случка при абитуриентите (18г.) по време на Moto-Woche, някои се напили и счупили нещо, директорът е отменил тържеството-шега в училище след успешното полагане на матурите (Abistreich), останал е само балът. Та гледат да внимават учениците все пак.

# 650
Мен ме смущава единствено здравословния аспект на пийването от деца --- никак не е полезно за черния дроб и мозъка на децата. Не го намирам за скандално или проблемно от морална гледна точка, това са си тийнове, но все пак не бих искала моите да могат да си купуват биричка на 16. Ако може до 25 нищо освен учене и спорт да не правят най-спокойно ще ми е на мен Simple Smile...Ние и сега едвам се оправяме с тия вироглави деца, не знам на 16 дали изобщо ще ни броят за нещо и разчитам на законите да ги пазят Simple Smile)).

# 651
MariyaHris има проблеми и има деца ,  с които родителите не успяват да се занимават. Те отпадат лека-полека . Но си има проблеми в училищата. Хубаво е да говорите по въпросите и да изяснявате. Законите не могат да ги пазят .
Ти сега не се тревожи за след 10 г. какво ще става.
И за Хамбург. Според мен на вас ви е трудно , защото се справяте сами и работите.  Нямате много време за себе си. Иначе човек сигурно би могъл да си намери много интересни забавления.
Те ще пораснат. Гледайте да се пазите здрави вие.

# 652
Мен ме смущава единствено здравословния аспект на пийването от деца --- никак не е полезно за черния дроб и мозъка на децата. Не го намирам за скандално или проблемно от морална гледна точка, това са си тийнове, но все пак не бих искала моите да могат да си купуват биричка на 16. Ако може до 25 нищо освен учене и спорт да не правят най-спокойно ще ми е на мен Simple Smile...Ние и сега едвам се оправяме с тия вироглави деца, не знам на 16 дали изобщо ще ни броят за нещо и разчитам на законите да ги пазят Simple Smile)).
То ако става въпрос да беше само алкохола. Ами то енергийни напитки, електронни цигари. Всичко е вредно за подрастващият организъм. И съм пила под 16 и съм пушила. Сега съжалявам. Съзнанието ми е било толкова за здравословен живот, тоест никакво. Сигурно нормално на тази възраст и все пак аз на моите деца говоря много и се надявам да не допуснат моите грешки. Имаме в класа дете на което явно не обръщат внимание, всеки ден е с енергийна напитка и чипс. А друго с бял тост с нутела. Да не подхващам пак темата..

# 653
Bella-ciao, о определено нашите занимания са семейни занимания, и се забавляваме само по семейному. То е ясно, че големият град предлага на един сингъл голям човек доста възможности. Но аз съм и отвикнала, честно казано. Даже, когато съм сама без децата ме хваща Стокхолмския синдром и не мога да се забавлявам, най-много на някое спа да отида нещо. Да бях една сингъл бездетна млада жена, щях да мога да го оценя.

Когато родих баткото първите месеци го мъкнах по заведения нонстоп и много обикаляхме, още бях на ергенски режим, за рождения си ден бях събрала едно 20 човека, а бебето беше на 2 месеца и мъжът ми го дндуркаше. Сестрата на мъжа ми ме гледаше на кръв и ми обясняваше, че е много шумно за бебе, пък аз й обяснявах, че белият шум му помага Simple Smile))
Сега е обратното, децата са попораснали, а аз го карам на мама- режим и дори като пътувам по работа все нещо звъня да проверявам ситуацията Simple Smile)).

Бела-чао не разбрах кои отпадат лека-полека-- децата или проблемите Simple Smile)) . Ами ние много говорим, но аз нямам представа дали децата ми ще ме слушат на 16, тъй като и сега не забелязвам много да се вслушват. Тоест, аз и да им обяснявам и да им говоря, че нещо е вредно или опасно, не знам дали ще ме слушат.

Ние много се занимаваме с децата си, но по-скоро здравословно/академично, някакви хубави преживявания да имаме по семейному. За съжаление, с възпитание на децата не мога да се похваля, не поставяме твърди граници и не ни уважават. Просто не съм пъдар и разчитам, че с диалог ще се разберем, но не виждам такова нещо.  Нямам деца, на които да кажа "Мили мои това на вас ще ви вреди, това е глупаво и опасно, с тежки последствия за вас" и те да кажат "Мила мамо, благодарим за информацията, ще го имаме предвид и в никакъв случай няма да го правим!".
Глас в пустиня...Веднага намокрени крака, с колелото винаги през всички локви, винаги по най-стръмното...Все нещо се дразнят, гонят, някакви води разливат.
Малкият пък сега го изгониха завинаги от тренировки, защото казал на треньора си, че е глупав. Той не го е казал със злоба, просто от лиготия тества граници, но вече е на 5 и трябва да знае какво може и какво не.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 09:57 от MariyaHris

# 654
Всичко ще е наред.

# 655
  • Немция
Не е задължително да намериш спокойствие само в селото. Един град от 50-100 000  жители не може да се сравни с динамиката на милионния град. Хамбург като брой жители не е нещо бомбастично, но на площ е доста голям, разпръснат.
Покрайнините му може да предложат спокойствието, което търсите, имат си обособени вътрешни центрове, които предлагат основното за нуждите на едно семейство.

И аз съм отвикнала от големия град. Понякога имаме отскачане до Хамбург, сравнително централно и често ме изморява, изнервя, но и програмата е пълна тогава.

Lemon, книжка се изкарва. Нямаш представа колко свободна и мобилна може да се почувстваш с кола.

Темата за алкохола в момента не ме притеснява. Моите момчета са кротки, не ги влекат крайности засега, в компанията на големия(15 години) също няма глупости.

От назидателни лекции няма нужда. Информация по всякакви теми е добре да се обсъжда, но не е всичко.
За децата(и малки , и по-големи) най-важното е добра думa, внимание, сигурност, спокойствие - в семейството.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 10:12 от Бибит

# 656
...
Относно темата за алкохола в момента не ме притеснява. Моите момчета са кротки, не ги влекат крайности засега, в компанията на големия(15 години) също няма глупости.
...
В класа при нас има. Има някои доста трудни и хаотични. Не са лоши деца, но не могат да се успокоят и смущават целия клас. Моето пък е от тези, които се разсейват и това положение му пречи да участва в клас и да запомня.
Не знам защо чакат да свърши годината за да преценят дали някой ще остане да учи в класа. Защо още цял срок няколко да пречат на всички ,

# 657
Срамното е, че имам книжка, даже чинно си я подмених с немска, но много ме е страх. Grin Изобщо не мога да карам де - от изпита преди 20г не съм била зад волана. Мислила съм да си взема допълнителни часове, даже намерих място, където точно за страхливи жени предлагат уроци. Joy Но все се отказвам...

# 658
  • Немция
Лемон, направи го. И после почни с малки отсечки в зона с 30 км/ч, като постепенно ще увеличаваш.

И при големия, и при малкия има по-диви младежи. И при двамата момчетата са малцинство в класа.
Но тепърва ще идват изкушения с алкохол и други подобни.. от 16 нагоре.

# 659
  • Berlin
И аз съм така с шофирането, само дето ми изтече книжката и не съм я подновявала.😬 Тъкмо започнах малко да карам из София и се преместихме в Берлин и тези тесни ленти и многото колоездачи веднага ме отказаха дори да се пробвам да карам тук. Ама аз се знам, че не съм добър шофьор (разсеяна съм) и не искам да се бутам, където не ми е мястото, две деца имам.😀
За цигари аз не се притеснявам. Моите са отвратени или по-скоро наплашени от тях и постоянно питат баба си защо пуши и защо не спре да пуши. За алкохола не знам още, ние не пием вкъщи, един път в месеца може бира на заведение. Но с газираните напоследък имаме “проблем”. Ние и това не пием вкъщи, но те много искат, особено кока кола (тотална забрана имаме вкъщи за кола) и навън си купуват понякога, защото за тях това е някакъв еликсир. Големият иска и ред бул, което също му е тотално забранено, но на 2 пъти се върна вкъщи с един кен - искал да пробва и бил разбрал един път, че съм му била позволила да пие (моляяяя!?😅). Та така, от цялото това забраняване преди сега понякога им взимам комбуча, понякога и фанта или спрайт, хаха.

Общи условия

Активация на акаунт