Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 19 863
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
Пак да ви върна на темата с имотите и кредитите, знаете ли освен да сме на безсрочен договор и да сме извън изпитателния срок, какви други условия има за кандидатстване за ипотечен кредит. В България изискват минимум от 12 месеца работа в страната без прекъсване и да си извън изпитателен срок? Има ли такова изискване или може да кандидатстване след изтичането на изпитателния срок на договора т.е. при нас това е 6м т.е. след 6 месеца работа в страната да кандидатстваме? Свързах се с няколко банки и чакам отговор, но ако имате опит ще се радвам да споделите.

# 631
  • Berlin
То и в Германия май е често срещано да няма чаршафи. Аз го разбрах по трудния начин.Laughing Познати са ми казвали, че и в Швеция са попадали на такова настаняване, но по принцип това трябва да е указано в условията. Винаги гледам дали има нещо за чаршафи, когато ще търся място за настаняване (не хотел).

# 632
Ние винаги си носим чаршафи за всеки случай. В два от къмпингите, които редовно посещаваме, има и не миришат гадно; ползваме ги. В другите "ни" къмпинги можеш да си наемеш срещу символична сума; там си ползваме нашите. Но ние ходим с кола и си носим и възглавниците, и завивките даже. Grin

# 633
Ще сменя темата, но от известно време обмислям закупуване на жилище за собствено ползване.
Живея в Кьолн и се чудя към по-старо или към ново строителство да се ориентирам (то е и 50% по-скъпо)?
Какви са плюсовете и минусите според вас?
Още не съм говорила с банка, на какво да обърна внимание?
Какъв % от нетния доход да планувам да отива за жилището?   
Новото строителство е модерно, енергоспестяващо и си мисля, че ще може да се продаде с печалба или поне без загуба след време? Естествено риск има, но вашето мнение какво е, защото около мен няма хора със собствено жилище? Всяка идея или съвет ще са ми от полза.

Живея в ново строителство, несравнимо е като качество с по-старото. Писах вече, че не съм включвала отопление цяла зима, просто не става студено. Материалите са съвсем различни, потенциален наем, ако ви се наложи да го отдавате, също е различен за ново строителство (за мен като наемател, за жалост, но вие ще сте наемодател). Изобщо, новото си е ново.

Никога през живота си не съм посещавала място без чаршафи, супер странно ми звучи, а много ползваме и еърбнб и букинг с частни собственици. Не мога към цялата дандания да нося и чаршафи. Нося си, обаче, хавлии Simple Smile)

Бела-чао, аз по работа доста ходя около Триесте, но тази пролет ни се размина Италия-- ще ходим в Хонг Конг Simple Smile) Дано има чаршафи Simple Smile)) .
Но и аз страшно обичам тази част на Италия и лятото ще взема да се пробвам да организирам нещо.

# 634
MariyaHris ние там не сме обикаляли. Само голямото ми момче е правило там пътуване и е разглеждало. Ще идем и ние. Имам едно списание за региона и имам в  плана.

# 635
докато бяха малки децата + куче, сме ходили много на море в Италия.
Основно в къмпинги, на източното, на западното море, с/у Венеция, но винаги на къмпинги. Това са самостоятелни къщички с климатик, хладилник, кухн. бокс .... Носихме и колелета. Имат басейни, детски площадки, анимация за децата и срещу заплащане запазени шезлонг и чадър на пясъка. На около винаги има къде , какво да се види, на всяка рецепция има предложения. Много по хубаво е от в хотел, препоръчвам къмпингите. Е, не са 5 звезди, но стават, децата бяха щастливи.

# 636
Аз не харесвам особено да ходя по хотели с децата. Не, че на къмпинг сме ходили, но ми се ще да започнем. За децата е добре да има пространство и да е по-социално, да има други дечица, с които да са навън и да играят, а не във вмирисани детски кътове. Естествено, ние ще почнем с къмпинг Градина като най-лесно, пък от там ще надграждаме Simple Smile)). Досега ме е спирал елементът с прането...

Иначе в южното ни немско градче редовно ходихме на един къмпинг, но за деня, защото е до нас, но е много хубаво самото заливче на този къмпинг, атмосферата е супер. Но кемпърите там са колкото средно-скъп апартамент, а бунгалцата са като кръгли тапи и ми изглежда клаустрофобично. Бих отседнала на палатка там. Иначе е идеално точно за деца, защото е открито със страшно много пространство за игра, а и е много плитко . 

На всички много им липсва южна Германия и нашето градче, все още се чудя защо се преместихме...Единствено съм доволна от това, че Хамбург наистина е многонационален и многокултурен, усеща се големият град и разчупеността. Дори учителите са разни секси с татуси и тн. Но като качество на живот за семеен човек просто нищо общо...Може би ако си по Бланкенезе и там милионерските квартали, но пак климатът е мн по-гаден и няма красиви къщи.

Аз около Триесте се сещам за Рилке пътеката-- страшно е красива. Къмпинзи не знам, защото съм отсядала винаги в общежития Simple Smile)) Дори с бебето. Но ние все гледаме евтиното.

# 637
  • Немция
Мария, моето начало в Германия беше в Южен Харбург, съвсем близо до борови гори. Беше тишина и зеленина като на курорт плюс китни къщи- идвайки от сивия постсоциализъм, това място ми се стори чудно.
И все едно не си в Хамбург- пак бих живяла там, ако ми го предложат. Така че Хамбург има много различни лица- и за семейства.
След няколко месеца престой определено има още какво да откривате в Хамбург.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 17:26 от Бибит

# 638
къмпинг градина е жалко подобие на къмпингите в Италия и Испания. В тези в Европа има перални и сушилни , срещу няколко евро. А,  къщичките са с различни големини и различен лукс, по-нови и по-стари. И е чисто. И да има много деца. Весело е .

# 639
Бибит, сигурно, но говоря личните си впечатления. Дори някъде си да е мн красиво, ще трябва сто часа да се придвижвам до там. А в малкия град директно съм на красоти. Да не говорим за чисто природни дадености. Едно е да гледам красиво езеро и Алпи, друго са мърляви канали на Алстер или товарни кораби на Елбе.
 Няма нормални велоленти, почти никой не е на колело, което е шокиращо за модерен град. Никой не се съобразява с велосипедистите. Децата ми мин. Година сами караха до детската си градина, а сега не могат почти никъде да карат. Ние не знаехме какво е градски транспорт
А южен Хамбург е доста по-зле от северен, по мои впечатления. Там работи мъжът ми и изглежда долнопробно, с извинение. Харесва ми Люнебург, но все пак не е Хамбург. Къщите са зле, на фона на това, което съм свикнала, не знам защо така неугледно се строи. Едни кирпичи, едни тревясали покриви. Да, има вилни зони с красиви къщи, но цялостният облик на града не е красив, а цялото ми градче си е красиво и китно. Simple Smile)).

И басейн, който да ми пасва, не мога да намеря. В моето градче имаше един, но перфектен Simple Smile)).   С тук или детските не са ок, или няма джакузи, или спортният не е ок...или съблекалните ми миришат...все не съм доволна Simple Smile)) Абе голям град с всичките му плюсове и минуси. Хората, обаче, тук са повече мой тип. Харесвам селския живот, но не харесвам селските хора толкова много Simple Smile)). Тук всички са разчупени, дружелюбни, но имаш лично пространство. На село си е като на село. Много баби със свободно време Simple Smile)).

Градина може да е жалко подобие на Италия и Испания, но за нас е супер весело и приятно, заради компанията и възможността да сме с любимите за мен хора.
 Аз точно за Испания в социалните медии съм гледала супер сърфистки къмпинзи и красиви диви плажове, но нещо не ме влече тази държава чисто вибрационно Simple Smile)).

# 640
Случвало ми се е да доплащам за чаршафи. Ако сме с кола задължително си нося наши, че и възглавници. Последно в един хотел отказаха да ми сменят изцапан от детето чаршаф защото имали нареждане да пестят вода и на престой по един чифт. Оправяй се както можеш 😀
Получихме писмо от училището, че в четвъртък на карнавала е забранен алкохола в училище и подпийнали деца ще се забират от родителите. Важи и за ученици на обърщуфе, ще бъдат изключени от екскурзии и подобни мероприятия.
Мария в кой град си живяла преди? Да го посетим. Така като го описваш си заслужава. Адаптацията ви не протича плавно. Не можете ли да се върнете?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 19:36 от Рейна

# 641
Господи, какви подпийнали деца, нали алкохолът е забранен под 18 ??!?

Рейна, целия регион на Бодензе препоръчвам силно, но не вярвам някой да не го е посещавал.

И аз трудно свиквам с тия екологични промени в хотелите. Например, страх ме е да си оставя хавлията на земята за смяна, защото, ако не ми я сменят, ще съм с мокра И мръсна хавлия Simple Smile)). Но ние пътуваме без автомобил и само чаршафи ми липсват Simple Smile))

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 19:53 от MariyaHris

# 642
  • Немция
Алкохол под 18 не е чудо невиждано...
Просто предупреждават, че не е позволено и че ще има последици.
За бъдещата екскурзия на десетокласника се споменава за забрана на наркотици... Grin

Мария, така е с обобщенията - южен Хамбург е широко понятие. От квартал до квартал има разлики.
Там, където съм живяла известно време нито беше долнопробно, нито грозно, нито кирпичени постройки..Grinning

Личи си, че сте вътре в града. Може би е трябвало да сте някъде в покрайнините му, там определено е по-спокойно.
Но да, с деца е по-добре в по-малък град като цяло.

В крайна сметка не е задължително да ти хареса на новото място, но му дай време.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 20:24 от Бибит

# 643
Напомням, че 16 год. в Германия имат право да пият вино, бира и алкохолни напитки до 15% алкохол.

# 644
Дени-мени, наистина ли? То, не, че е нещо скандално, наистина, стига да е с мярка, ама не е много полезно за подрастващите.

Много се надявам моите да не се занимават с глупости и да не си трошат главите, но нямам стратегии, за съжаление. Отсега ми изглеждат твърдоглави.

Бибит, абе то хубаво е наистина, ама много е трудно наемането на жилище от дистанция без да познаваш града. И то в град, в който има огромен жилищен проблем. Аз четох в интернет кои са хубавите квартали с добрите училища, от там мъжът ми писа на много места, получи отговор от 10тина, дойде за два дена да ги види (и то с тежка пневмония), никъде не ни одобриха. Намерихме накрая този апартамент онлайн и кандидатствахме изцяло дигитално, без да сме го виждали. Аз бях чела, че Винтерхуде е добър квартал за семейства с деца и така. Това беше единственото, което и без това бяхме успели да намерим на място, което по форумите се твърдеше, че е хубаво. И то не, че е лошо, но наистина е доста централно. Но не е като да сме имали избор между няколко вили и няколко пентхауза и да сме взели грешното решение, честно казано.
И все пак, лично за моя вкус,  чисто като природни дадености Хамбург няма това, което има Бодензето. Да, провинциално е, да ограничени са хората, да, не са свирели Бийтълз, но е много красиво. Мъжът ми пък е по севера, и то не само северна Германия, а изобщо:) Други пък се избиват за чукарите по светите земи. Всеки си има афинитет някакъв.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 22:26 от MariyaHris

Общи условия

Активация на акаунт