СЪВЕТ ЗА ДОБРО ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

• 145 967
  • 645
  •   1
Отговори
# 480
вижте сега... аз знам за какво става вупрос в това училище. Повярваите ми аз не съм мн. доволен от Рьорих.
Аз не можах да разбера за кое училище говорите? И каква е връзката с Рьорих?

Точно това исках и аз да попитам?
maja7 ти за кое училище говориш?
Защото ние тук поне в последните си постинги не сме обсъждали Рьорих, а от друга страна самата аз да речем, че имам съвсем положителни впечатления от него - познавам преподавател там, имам мнение от друго ЧУ за качеството на педагозите им \ положително апропо\, също така контактувам с майка на детенце учещо там - за да бъда точна с две майки и двете са много повече доволни, отколкото недоволни.
Нека не оплюваме дадено училище без лични впечатления наши или на наши много близки хора.

# 481
  • София
Привет на всички,

започнах да чета от началото на темата, но да си призная към трета страница се прехвърлих за да запиша впечатленията си за Дойче Шуле. С риск да спамя, започвам.

Преместих там Лили миналата година на 21 септември. Без да знам, че ще има стачка и в нашата градина. Били сме в Мики Мауз (вече забравих кой номер) в Младост 1. Там тръгна на ясли от 1г и 5м. Бях много доволна от тях.  Отношение, обстановка, обзавеждане, програма. Млада и активна директорка. Търси варианти за да развива и базата, и работата с децата. С удоволствие по своя инициатива им подарявах разни неща. Виждах, че детето ми там от седем до седем (то си е близо 10 часа) е обгрижвано. в началото от персонала ми казваха яслата работи до шест. Говорих с директорката  че това не ме устройва и тя каза имам достатъчно персонал, ще работят до седем, като детската градина. И наистина работиха.

Преместихме се в Мусагеница. Сменихме и градината. 66 ОДЗ. Направо трагично. Сградата ми изглеждаше една такава овехтяла, бедна, в първа група бяха 33+ деца. Кое по напред да направят учителките - да ги укротят, да ги сложат да седнат, да ги научат на нещо. Организацията слаба. Няма ги дейностите и както в Мики Мауз.

Когато започнахме втора група нещо ми влезе мухата в главата и реших, че трябва да я преместя в частна градина.

Не бях търсила, преди време бях се ориентирала към Дойче Шуле, защото бяха до близо до нас в Младост, но тогава Лили беше под възрастта за приемане.

Миналата година бях доволна от Дойче Шуле, тази нещо или проглеждам или изискванията ми са се покачили.

Сега имат само сграда в Горна Баня. Къща с голям двор (в него една беседка и площадка с пясък, игрушки и пързалки няма), къщата е на приземен плюс три етажа, на всеки етаж по три стаи и тоалетна. И това е детска градина и училище до n-ти клас. Малките са на последния етаж. Една стая е с дванайсетина легла за сън на малките, една стая за занимания пак за малките и една стая за предучилищна. В преддверието няма шкафчета за децата, а само закачалки. Иначе групите, ако изобщо могат да се нарекат така са от малко деца. миналата година в предучилищна едвам ги преброявах до шест.

Хранят се в приземния етаж. Има едни дивани и едни ниски масички, честно казано не е моята идея за обзавеждане за столова, но пък ги учат да не мляскат и да не говорят с пълна уста.

Както и миналата, така и тази година малко е труден стартът.

Иначе групите, ако изобщо могат да се нарекат така са от малко деца. миналата година в предучилищна едвам ги преброявах до шест. Но и едва ли са нужни групи, като децата от 2 - 7 години са не повече от 15.

Преподавателката им е австрийка, младо момиче  на 24+. Говори им само на немски. Лили миналата година се научи да брои до десет, още няколко думи и толкоз. Докато на мен лесно ми се отдават езиците и ми трябват два-три дена в чужда страна, за да почна да хващам думи, то баща й е с много циментиран език. (може и да е наследила него вместо мен). (подробност - аз съм с английски и френски и нищо не отбирам от немски) и не мога да й помогна. В края на лятото й стана мъчно за градината и все си търсеше картинния речник и ме тормозеше да й чета думите и да й ги обяснявам.

Та защо им съм ядосана на Дойче Шуле. Миналата година децата плуваха в Царско село всеки петък и приказката бе, че "плуването е включено в цената". Изведнъж тази година бележка - ама видите ли Царско село вече ни иска пари и трябва за един час плуване да платите девет лева, за транспорт още 4 и т.н.  Те децата едни час не могат да плуват - сигурно това е със събличането и обличането. В хотел родина детския билет е 5лв - само за сравнение.  Та това ме подразни. Иначе взимат детето от дома и го връщат там срещу 40лв. твърда месечна такса. Ако посещава нещо друго след градина и е в същия квартал - няма проблем там да го оставят.

Директорката е една приказливка - типична учителка. Ти я попиташ за нещо, тя 15 минути говори и не получаваш отговор. Питаш отново, пак се отплесва. Искаш примерно програмата, какво ще правят децата,  не получаваш отговор. Питаш колко деца са в групата - пак отговор няма. Питаш детето ти в коя група е - не е ясно (щото групи няма).

Явно в началото на годината им е трудно да се организират и още не са започнали образователния процес.

Извод - за предпочитане е пред държавната градина, но не си заслужава парите които искат. Или може би аз не мога да оценя за какво се дават 560лв на месец плюс 160 лв. за транспорт?

Ще изкараме и тази година там, но няма да започне първи клас там. Ще търся друго училище с немски език. Предложения от вас, майки? 

# 482
Здравейте,
Елена, ние също сме в Младост1 и дъщеря ми посещава ОДЗ"Мики Маус". Права си - градината е супер, директорката е много фин човек, базата е добра. Особено сега когато направиха осн. ремонт е в пъти по-добра от много частни ДГ. Жалко, че се е наложило да я местиш...
Видяхте ли ЧДГ на Меридиан 22 ? Щом сте в Мусагеница ще ви е по-близо от Д.Шуле.
Аз съм в процес на търсене на ЧУ за голямата ми дъщеря и ги пообиколих лятото. Меридиана са на много хубаво място, казват, че базата им също е на ниво и е изрядна чистота.

# 483
Опс.., не става. Сега видях, че са само с английски.

# 484
  • София
Джули, благодаря,

то не че Лили е научила немски...

прави ми впечатление, че човек, които за първи език знае английски не си дава зор да научи втори език, след като по цял сват се оправя. докато всички с френски и немски, все им се налага и английски като световен универсален език да го научат и него. Затова съм се ориентирала към немски, но не чак толкова.... Ако трябва да избирам между добро обучение на английски и лошо на немски, при всички положения ще избера по-доброто.

# 485
 Peace Много си права за това.
 Имам трима познати с немски, двама от които перфектен и в момента записват аглийски, защото не навсякъде им върши работа, а работата им е такава, че обикалят целия свят. Мъжа ми също много пътува /в Европа/. Последния път беше на годишна среща във Франкфурт, домакините бяха немци, но официално комуникираха на английски.
Ако не е усвоила кой знае колко немския , мисля че не е късно да я преместиш. А с немски мисля,че беше и ЕСПА, срещу доста солидни такси обаче. На нас ни е близо, но именно това ни отказа.

# 486
Elena_K надникни тук в темичката на "Клуб на родителите за ЧУ" - тъкмо обсъждахме Дойче шуле и алтернативите му.
С две думи огледай Ерих Кестнер, Веда и Увекид. Обърни внимание на постовете на Монечка, която тъкмо си премести детето от Дойче Шуле.

# 487
Lennyh,а как вървят нещата с Българско школо? Ще отварят ли догодина в Младост?

# 488
juli_et видимо няма промяна във напредъка на строежа. Пък и идва зима, знам ли.... все си мисля, че догодина трябва вече да са готови - много пари явно са предвидени за този проект. Иначе Рени ще е по-достоверен източник от мен, нали майка и щеше да почва работа там / ако не е почнала вече и на старото място, не помня точно как стояха нещата при нея/.

# 489
Ооо doh..., ама че съм... Сбърках те с Рени. Извинявай. Знам, че някой каза, че майка му ще почва там работа, но незнам защо реших, че беше ти.
Точно затова попитах, струва ми се, че доста има още за строене, ако смятат да започват там догодина.

# 490
  • София
Elena_K надникни тук в темичката на "Клуб на родителите за ЧУ" - тъкмо обсъждахме Дойче шуле и алтернативите му.
С две думи огледай Ерих Кестнер, Веда и Увекид. Обърни внимание на постовете на Монечка, която тъкмо си премести детето от Дойче Шуле.

Благодаря, ще я прегледам, нещо се заринах с работа.

А това тук дето го коментирате, да не е това на Овъргаз в Младост. Съвесем случайно разбрах за него.  newsm78 newsm78Дали ще има немски там?

# 491
А това тук дето го коментирате, да не е това на Овъргаз в Младост. Съвесем случайно разбрах за него.  newsm78 newsm78Дали ще има немски там?

Elena_K
да точно за него говорим. Досега не съм чула да предвиждат немски за началния курс. От първи клас стартират с английски и руски там. Не съм сигурна дали от 5-ти клас въвеждаха още един западен език. Аз проучвах училището  и доста неща харесах, но директорката изказа съмнение, че синът ми ще навакса с руския. Нещата се стекоха така, че ни приеха в друго училище, което ни хареса повече, иначе мисля, че синът ми щеше да се справи с руския  Wink.

# 492
Моето дете е предучилищен клас в БЩ от тази година. Още са в старата база, но всички говорят че догодина ще са в Младост. Не съм ходила да гледам строежа как върви. Иначе нямат немски . Предлага се руски и испански, а английски учат задължително 2часа на ден (сутрин).

# 493
MJG английския е задължтелен, а втория от /руски и испански / е по избор измежду двата така ли?
Аз не се интересувах много, защото за малкия имах други планове вече. Пък и за големия нещо се колебаехме за там и честно казано ПЧМГ ни беше основна цел, а БШ ни беше по-скоро резервен вариант.
Иначе строежа няма видим напредък нали ти казвам - всеки ден минавам от там и хвърлям по едно око.
Иначе доволна ли си?
Разкажи нещо повече моля те за БШ, ще ми е любопитно. Като цяло доста ми допаднаха, но просто засега ни тръгна в страни пътя  Simple Smile
Колкото до обещанията дано ги спазят, защото и за тази година се твърдеше че ще са в новата сграда в Младост, ама ...

# 494
  • Linz
Дали ще има немски там?
Не- английски, руски и испански са езиците.
Уф, сега видях, че вече е отговорено на този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт