?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 338 468
  • 8 652
  •   7
Отговори
# 8 430
  • Димитровград
Аз съм 79 и имам, даже му казваме болязка. Т.е. много боли

# 8 431
Абе, болеше си, щом и аз още помня, а съм вече почти на 60...
Ама ревах след това, не преди  Simple Smile
Интересен ми е обаче друг аспект от запомненото преживяване - за пръв път изпитах чувство на обреченост, на неизбежност и на примиреност, докато чаках...още имам ясен спомен - не за болката, а за този аспект.

# 8 432
  • Sofia
Не болеше в момента, болеше следващите дни след като реагира тялото с ваксината. Правеше коричка на рамото и от дрехите като се закачаше, болеше и понякога падаше и кървеше. Доста трудно и бавно зарастна.

# 8 433
Най-много ме е боляло в началното училище от инжекциите гама глобулин, мускулно, в крака. Така се бях схванала първия път, че не можех да се прибера след училище до нас. Кой да ни каже тогава, че след поставянето правиш поне една обиколка на училището бегом и тогава сядаш на чина. Явно така са опитвали да ни вдигнат имунитета преди зимата.
Съжалявам за спама.

# 8 434
  • Deutschland/HE
Аз нямам никакъв спомен от ваксината срещу вариола. Гаден спомен имам от реимунизация за туберколоза. Бах осми клас (1987г), направиха пробата в час, после седмица ни биха на всички в рамото, пак в час. Там имах гадно балонче сигурно десет години.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 17:01 от colibri

# 8 435
Най-много ме е боляло в началното училище от инжекциите гама глобулин, мускулно, в крака.
Нямам спомен и за такива инжекции. Това за кой набор се отнася?

# 8 436
Гама глобулин редовно ни слагаха, но нямам спомен да е боляло особено. От инжекциите, които са ми слагали, най-болеше пеницилинът. Веднъж ми биха, но още го помня. И болницата сигурно помни как се тресеше цялата от рева ми. Simple Smile

# 8 437
Помните ли, че ни имунизираха в училище, никой не уведомяваше родителите.

# 8 438
Помните ли, че ни имунизираха в училище, никой не уведомяваше родителите.
Е, как ?!- държавата-майка знаеше Wink

И зъбите ни правеше, обаче. Аз имам 2 такива пломби още в устата си, вече 35 години.

# 8 439
Помня само ваксината в рамото, но не помня да е боляла особено. Не знам къде ми е имунизационният календар, и майка ми не знае. Според нея съм боледувала от някаква шарка, но не помни от каква, иначе съм била много здраво дете, зимата по някой сопол и това в общи линии. Спомням си, че само от заушка съм боледувала и съм спирана от училище за някакъв по-дълъг период, но не беше някакво тежко боледуване, просто не трябваше да ходя на училище да заразявам останалите. Обаче имам спомен, че при дъщеря ми някоя от ваксините беше и против заушка, а при мен явно е нямало такава ваксина, щом съм се заразила.

# 8 440
Как я помните тази ваксина в рамото, дето всички имаме белег като стотинка, като е правена в родилното?

# 8 441
  • под тепетата
И аз помня, че след заболяло от хепатит дете в класа ни праснаха по една инжекция. Май точно гама глобулин беше и се прибрах куцайки.

# 8 442
Как я помните тази ваксина в рамото, дето всички имаме белег като стотинка, като е правена в родилното?

Не, в ученическа възраст беше. Спомням си, че на групи ходехме до лекарския кабинет в училището по време на час, за да ни в слагат. Но аз нямам никакъв белег от ваксина, де. Дори и от този път, който си спомням, че беше ваксина, повечето получиха, но аз не.

# 8 443

Не, в ученическа възраст беше. Спомням си, че на групи ходехме до лекарския кабинет в училището по време на час, за да ни в слагат. Но аз нямам никакъв белег от ваксина, де. Дори и от този път, който си спомням, че беше ваксина, повечето получиха, но аз не.

БЦЖ се слага веднъж при раждането и след това в училищна възраст.

Тук може да видите разликата между двата белега
https://brownmedpedsresidency.org/vaccine-scars/

# 8 444
Аз имам белези на двете рамена. Този на лявото е от ваксина, която не знам каква е и кога са ми я сложили, предполагам че като бебе. Но този на дясното със сигурност е откакто бях в началното училище и е по-малък няколко пъти от първия.
За ваксината с „отвертката“ – или са ми я слагали на мен, или на по-малкия ми брат, а аз просто съм гледала. Друго логично обяснение не можах да намеря.

ПП Упс, грешка. Поправям – на дясното рамо е по-големият белег, за който нямам спомен, на лявото – по-малкият.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:24 от Как' Сийка

Общи условия

Активация на акаунт