?Въпроси всякакви? (2025 г.)

• 338 262
  • 8 648
  •   12
Отговори
# 8 445
  • София
И аз знам от майка ми, че ваксината срещу вариола се е слагала в родилния дом. Аз нищо не помня. Единствената ваксина в училище, която помня е тази за морбили.

# 8 446
  • Буркина Фасо
Как я помните тази ваксина в рамото, дето всички имаме белег като стотинка, като е правена в родилното?
в училището ни я правеха. водиха ни под строй при сестрата, обикновено в часа по физическо.

# 8 447
Гледам нашите момчета, волейболистите...та защо коленете им са пристегнати с бандажи ли се казва? Защо..стана ми интересно.

# 8 448
  • Deutschland/HE
Аз имам белези на двете рамена. Този на лявото е от ваксина, която не знам каква е и кога са ми я сложили, предполагам че като бебе. Но този на дясното със сигурност е откакто бях в началното училище и е по-малък няколко пъти от първия.
За ваксината с „отвертката“ – или са ми я слагали на мен, или на по-малкия ми брат, а аз просто съм гледала. Друго логично обяснение не можах да намеря.

ПП Упс, грешка. Поправям – на дясното рамо е по-големият белег, за който нямам спомен, на лявото – по-малкият.

На лявото рамо е реваксинация БЦЖ. И моята е там, дълго време беше като едно балонче, с по-тъмен цвят.

# 8 449
  • Далечният изток
Гледам нашите момчета, волейболистите...та защо коленете им са пристегнати с бандажи ли се казва? Защо..стана ми интересно.
Наколенки.
Защото падат и това им пази коленете.

# 8 450
Превантивни мерки, Тете. За скъсани,  разтеглени кръстни връзки, ставни връзки и т.н. не си ли чувала?

# 8 451

Ако си играла волейбол и се е случвало да скочиш за "попивка" нямаше да питаш Simple Smile
Това са наколенки с мека защитна подплънка за да си пазят коленете от удар.

# 8 452
Превантивни мерки, Тете. За скъсани,  разтеглени кръстни връзки, ставни връзки и т.н. не си ли чувала?

За чуване...съм чувала.
Но не и във волейбола....а в живота.
Та се зачудих...
Попрочетох че понеже често скачат, и при приземяването след скока има опасност да травмират коленете...та за това ...

# 8 453
  • Далечният изток
Едва ли. Не са толкова стегнати. Както каза ЧС имат дунапрен отпред на коляното и предпазват при падане.

# 8 454
Чатко така казва.

# 8 455
Ми да, виж първата точка.
Ето и как изглеждат:

https://www.absolute-teamsport.bg/product/errea_nakolenki_tokio- … 000001-basic.html

Което не пречи, след като ги има, да вършат и друга работа.

# 8 456
Специфичният белег от ваксината за вариола е, защото не се прави с инжекция.

Имам смътен спомен, че се правеше с някакъв инструмент като отвертка. Завъртаха го върху кожата и сигурно по този начин са я одрасквали, за да вкарат ваксината.
Но защо го помня това... Или е имало някаква реимунизация в ДГ или училище, или може би са слагали на някакво дете и аз съм гледала? Или това е било друг вид ваксина? Не знам.
Помня капките против полиомиелит (солени бяха), помня пробите Манту, помня и това с „отвертката“.
Точно това помня и аз,бях в предучилищната даже медицинските сестри бяха със сини рокли и бели престилки като на готвачки и касинки на главите с червен кръст.На 55 съм.

# 8 457
След изписване след операция на дете има ли право ЛЛ да ми откаже няколко дни болничен?  Нямах време да го изговоря предварително с него,  понеже се надявах да не се налага да  ползвам,  но съм сгрешила. Трябва да съм на работа в сряда и пак в сряда трябва да ходя да се моля за болничния,  който не съм сигурна дали ще ми даде.

# 8 458
За никакви такива изтезания с игли - отвертки не помня. Имам белег на лявото рамо. И за Гама глобулин не помня да е боляла толкова.
Печахме се и на кварцова лампа, при сестрата. Профилактика срещу грип. С очила.

# 8 459
За никакви такива изтезания с игли - отвертки не помня. Имам белег на лявото рамо. И за Гама глобулин не помня да е боляла толкова.
Печахме се и на кварцова лампа, при сестрата. Профилактика срещу грип. С очила.

Аз го помня този инструмент като отвертка, нужен е за да се нарани кожата, а не да се боде надълбоко, но не помня да е имало такива ужасни болки. Но много момичета преиграваха и се глезеха, за кеф на момчетата, които ги дразнеха.

Общи условия

Активация на акаунт