Да се оплачем... 2025

• 1 428 027
  • 23 938
  •   10
Отговори
# 23 910
Благодаря, признавам си ,че преди малко за пръв път имах работа с чат джи пи ти! Разбирам защо децата вече не мислят...имат готови решения.
Мда, а за мен е необяснимо колко родители поощряват това… 😏

Това е тяхното сега и бъдеще и трябва да се научат да го ползват. Училищната програма много преди появата му е неадекватна и не учи на мислене.

Съгласна.
Ако по “наше” време имаше такива възможности, със сигурност щяхме да ги ползваме и ние.

Не беше много отдавна, когато за първи път говорих с майка и баба с видео, някъде преди около десетина години да е било. Баба (родена 1919) си спомни как неин учител казвал на децата, че ще дойде ден, когато ще можем да говорим и да се виждаме от разстояние, а децата не могли да си представят такава небивалица. Учели се да пишат буквите на някакви плочици, едва в горните класове на тетрадки. А сега децата научават буквите от таблета.
Първите заплати като стажантка си ги получавах на ръка. Като останах постоянно, вече трябваше да си отворя банкова сметка и да получавам парите там и ми беше много криво Simple Smile 20г по-късно предпочитам плащане с карта Simple Smile
Бързо се свиква с удобствата Simple Smile

# 23 911
  • ту тук, ту там
О, моля ви се, ще ни прокопсат децата като им пише чатът домашните, да. Голямо удобство, голям напредък.
После пиза-миза, нво, дзи и ревем. Направо да им дават по едно устройство с инсталиран ИИ и да се свършва тая мъка.

# 23 912
За добро или зло, ИИ вече е част от живота ни и ще навлиза във все повече сфери.
Възмущението кой за какво го ползва не носи особени ползи. Далеч по-полезно би било да се научим как да го използваме разумно, а след това да научим и децата, като им обясним предимствата и недостатъците.
Няма как да ги спрем да го използват, телефоните са в ръцете им по цял ден, имат и компютри. Но можем да им обясним за какво може да е полезен и за какво да внимават.

Още преди 20 години, когато бях студентка, беше модерно да търсим теми и есета в интернет. Преподавателите ни, особено чужденстранните, използваха програми за проверка на текста и хващаха буквално изплагиатствани есета и проекти. Имахме един чужденец, който ни беше дал да правим анализ на някакво нечувано литературно произведение. После се оказа, че той го бил писал и целта му беше да няма откъде да препишем и изплагиатстваме Grinning Спомянм си, че друга преподавателка ни беше дала насоки за работа - влязла е в ролята на ИИ Simple Smile Не е някаква новост писането на домашни и проекти с чужда помощ, просто помощниците се променят.

# 23 913
Това че не е ново, не го прави по-малко нередно или вредно. (Едно време не беше много разпространено и не беше лесно, трябваше да се чете).

Не може неразвит интелект да ползва наготово ИИ. Така никога няма да се развие. Все едно да ти гипсират двата крака на 1 г. и да махнат гипса на 18 г. - Ползвай си ги със здраве.

Освен това има и морален елемент - това е измама. Днес домашно с ИИ, утре фалшива книжка, и т.н....

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 17:29 от aaa73

# 23 914
Много си личи когато е ползван ИИ - било за текст, изображение или задача. Даже и аз която не го ползвам ги различавам.

# 23 915
  • София
Голям спор предизвиках. Темата е многостранна и нееднозначна. Същите спорове са възниквали при създаването на печатната машина, калкулатора, компютъра, интернет (ще изяде ли мишката книжката?) и тн. Разбира се, че не препоръчвам чатджипити да пише от-до домашните. Но знам, че Рави е затруднена и предложих да си помогне. С идеи най-малкото.
То междудругото ИИ е вече доста навлязъл в ежедневието ни и без да го забелязваме (например в телефоните), но ги ползваме нали?
Въпросът е децата да се научат да ползват "умно" и с критична мисъл технологиите.

# 23 916
  • Пловдив
Именно. Не да си напише цялото домашно с джипитито, а като заседне някъде - да попита за идеи. Без да е директно ИИ моите деца са ползвали една програма, Фотомат, за задачи. Ами велика е! Безплатно ти изплюва само отговора (и поне знаеш дали си решил задачата или не), а платената версия си разписва решението. Много е добра, много помага като заседнем на някоя задача.

# 23 917
Твоите деца може да ползват за отговорите, но в много училища класни и контролни се правят с фотомат Wink
Същото е с ИИ. Масово така се пишат домашни. Който както иска. И колкото може...

Оплаквам се от себе си. Отлагам трета седмица да си запиша час за лекар. Не искам ни прегледи, ни изследвания. А вече отложих с 4 месеца.

# 23 918
Това си зависи от учителите. В училището на дъщеря ми ги хващат всички написали домашното само с копи и пейст от ИИ и двойки пишат. За фотомат, нямам идея. Знам, че едва намерих читав учител по мат за профилната математика. 

# 23 919
  • Пловдив
Твоите деца може да ползват за отговорите, но в много училища класни и контролни се правят с фотомат Wink
Същото е с ИИ. Масово така се пишат домашни. Който както иска. И колкото може...
Именно - кой колкото иска и колкото може. Можеш да го ползваш за всичко и да си загладиш всички мозъчни гънки, може и да го ползваш умерено, от време на време като справочник и помощник. И Фотомата, и ИИ, и която още програма се сетиш.
Да речем ще си решиш домашното, и задачите за упражнение по математика с фотомата. Веднъж, два пъти, всеки път, докато забравиш да решаваш задачи. Обаче на контролни и класни няма фотомат и увисваш. Но аз не намирам за проблем примерно решил си 30 задачи и от 30 - два примера не можеш да се справиш, цъкваш фотомата и гледаш как се решават.

# 23 920
Да се оплача... Почна годината с толкова много надежди и позитивно настроение, а до момента ми е сигурно най-неприятната такава.

Почина любимата ми котка на 13г - обичах я безкрайно и такава душевна болка не бях изпитвала никога до момента. Липсва ми много, направо зейна дупка в сърцето ми..
Откриха рак и на двете ми лели...
Имах и аз здравословни неразположения, слава Богу не толкова страшни.
Баба ми е с напреднал Алцхаймер.
Разделих се с дългогодишния ми приятел (миналата година), което беше добро решение, но излизах с няколко мъже след това, които бяха досущ като него и сега и за това се чувствам малко обезкуражена.

Дано другата година донесе повече позитивни емоции, че не издържам вече.

# 23 921
  • Бургас
Оплаквам се, че съм си затрила някъде слушалките....Днес цял ден ги издирвам и без успех! Много ме е яд! Не са нещо особенно. От Тему са, но много ми бяха удобни и си ги харесвах.Мразя да си губя вещите... Лошото е,че идея си нямам къде може да се е слу1ило! Надявам се да са у дома някъде.

# 23 922
Дано ги намериш, Карз! И аз мразя да губя. От два дни търся шапката на малкия, имам спомен, че я мушнах някъде…

Днес, докато чаках малкия от у-ще едно момиченце ми маха, здрасти ти си майката на еди кой си. Simple Smile спомних си я, бяха с моя в детската. Само че сега тя е в първи клас, моят предучилищна. Разменихме няколко думи с бащата и след малко той ни настига и спира. Искал да ни покани утре на грил на Дунава, да се радват децата. Поканили децата от класа, но надали щели да отидат много, родителите не взели поканата присърце.
Аз не съм много социална, но сърце не ми даде да откажа. Ще се чувствам неловко, подозирам, че ще съм и единствената чужденка. Освен това и времето е супер неприятно, студен вярър, а край реката още повече.  Ама дано се получи добре.

# 23 923

Оплаквам се от себе си. Отлагам трета седмица да си запиша час за лекар. Не искам ни прегледи, ни изследвания. А вече отложих с 4 месеца.
Отивай на лекар, знаеш ли как ще си отдъхнеш после. Аз отлагах един 4 години и само мъжа ми знае колко пъти Рескю спрей си пръснах преди да вляза в кабинета.
Пожелавам ти късмет, както и на всички нуждаещи се !
ИИ не съм ползвала, чата питах  някакви глупости тип познай ми асцендента 😃

# 23 924
Моля за палци за мен утре в 10 ч. 
За работата е.

Общи условия

Активация на акаунт